Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Процесы к экзамену все вопросы (ответы).doc
Скачиваний:
85
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.02 Mб
Скачать

10. Характеристика процесу вібраційного сепарування на плоскій вічковій деці.

За допомогою машин для вібраційного розділення (сепарування)сипучих сумішей розв’язують такі технологічні задачі, як очищення сировини від домішок, фракціонування і сортування. Ознаками розділення частин за допомогою вібрації можуть бути: розміри, форма, густина матеріалу, коефіцієнти зовнішнього тертя, пружність, феромагнітні властивості. П’ять методів сепарування: механічний, електричний, термічний, хімічний та біологічний. Спосіб електросепарування у зв’язку із його порівняно високою енергоємністю і низькою продуктивністю, можна рекомендувати в основному для очищення у невеликих кількостях первинних продуктів харчових виробництв. У вібраційних сепараторах визначальними є такі головні технологічні характеристики, як продуктивність, число фракцій, коефіцієнти, що характеризують кількість компонентів, які попали у відповідну їм фракцію, віднесені до їх кількості у вихідній суміші, або кількості цієї фракції (коефіцієнт чистоти фракції).

11. Харакеристика процесу віброударного сепарування.

Найбільш ефективні серед відомих способів сепарування є динамічні механічні способи: вібраційного та

віброударного навантаження.

При віброударному навантаженні в кожному імпульсі зовнішніх сил, діючих з боку виконавчих елементів на частинки порції, містяться складові у вигляді пакету моногармонійних синусоїдальних хвиль з діапазоном кутових частот, до якого у будь-який момент процесу сепарування, незалежно від вихідних та поточних величин фізико-

механічних параметрів матеріалу, гарантовано потраплятимуть власні кутові частоти частинок основи. Як результат останні приводитимуться у коливальний рух в області резонансу, що забезпечить їх

високопродуктивне ущільнення, а отже й швидке видалення з продукту вологи. Спосіб віброударного навантаження на вібропресових установках з

гідроімпульсним приводом (ГІП) відноситься до динамічних механічних способів. Вібропрес ІВПМ-16. За основними показниками порівняння – продуктивністю, енергоємністю, забезпечуваною

кінцевою вологістю продукту, матеріалоємністю та простотою конструкції обладнання, найбільш

ефективним способом сепарування вологих дисперсних матеріалів є спосіб віброударного навантаження,

що здійснюється на вібропресових установках з ГІП (гідроімпульсний привід).

12. Характеристика процесу пневматичного сепарування двохфазних середовищ.

13. Характеристика пневматичного сепарування в псевдо розрідженому шарі.

14. Характеристика основних видів обробки тиском (пресування, формоутворення).

Для обезвожування, брикетування твердих матеріалів, гранулювання і формування пластичних матеріалів на підприємствах громадського харчування використовують пресування.

Пресування(обробка тиском) - широко застосовується в харчовій промисловості механічний процес. Суть його - обробляємий матеріал піддається зовнішньому тиску при допомозі відповідних механічних устроїв – пресів, при цьому властивості матеріалу змінюються. Розрізняють такі види пресування:

- відтискання, віджимання;

- формування (штампування, екструзія);

- власне пресування (брикетування, таблетування і грануляція).

Преси, які використовуються для формування матеріалів, залежно від способу дії поділяються на нагнітальні, прокатувальні (закатувальні) і штампувальні. Штампувальні преси використовуються в кондитерській промисловості і у виробництві печива. При цьому на поверхню виробу досить часто наносять малюнок.

Апарати (нагнітальні) - гідравлічні і шнекові преси, шнеки-екструдери (використовують при виробництві цукерок, макарон, лапші). Нагнітальні преси широко використовуються для формування дріжджів, макаронних, цукеркових та інших виробів.

Апарати (формувальні)барабанний формувально-штампувальний апарат, а також стрічковий формувальний апарат, який використовують для приготування різних хлібобулочних виробів.