Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Процесы к экзамену все вопросы (ответы).doc
Скачиваний:
85
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.02 Mб
Скачать

44. Види і призначення палива.

Па́ливо— це горючі природні або штучні тверді, рідкі або газоподібні речовини, які при спалюванні слугують джерелом теплової енергії. Основною складовою частиною яких є вуглець.

Види палива (за агрегатним станом)діляться на:

- тверде(вугілля, торф, дрова);

- рідке(нафта);

- газоподібне(природний газ);

Види палива (за походженням)діляться на:

- природне– це добуте в такому вигляді, яке воно утворилося в природі;

- штучне– це добуте внаслідок переробки природного палива.

За призначенням паливоділяться на:

- енергетичне(те, яке використовують для виготовлення теплової енергії);

- технологічне– це високо подібне паливо і коксівне вугілля;

- місцеве(за міцним випробуванням);

- привізне.

45. Склад і теплотехнічні властивості палива.

До складу палива входять:

1) пальна маса;

2) волога (баласт);

3) мінеральні домішки.

Робочим складомпалива називають склад палива, в якому його подають у топку. Крім того розрізняють сухий, пальний і органічний склад маси палива. Склад кожної маси позначають відповідним надрядковими індексами.

1) Пальна маса.До пальної маси палива входять елементи, що утворюють органічні речовини: вуглець (С), водень (H), сірка (S), кисень (О) і азот (N).

2) Волога (Баласт).До баласту входятьводаімінеральні домішки.Баласт зменшує об’єм корисної частини палива, що спричинюють додаткові витрати на транспортування, розмел, навантажувально-розвантажувальні операції, погіршує займистість і уповільнює процес горіння, збільшує об’єм продуктів згоряння і знижує температуру горіння. Волога в паливі шкідлива не лише тому, що вона зменшує об’єм корисної частини палива, а й тому, що в зоні горіння вона перетворюється на пару.

Теплотехнічні властивості палива.Питомою тепловою згоряння палива називають величину, яка дорівнює відношенню теплоти, що виділялась під час повного згоряння палива, до маси (1 кг або 1 м3) цього палива (qркДж/кг абоqркДж/кг3). Розрізняють найвищуqpві найнижчуqрнпитому теплоту згоряння палива.

Умовне паливо.Умовним паливом називають паливо, питома теплота згоряння легко дорівнює 2,93 Х 104кДж/кг, або 3 * 104кДж/кг.

Коефіцієнт надлишку повітря.Згоряння палива буваєповнимінеповним.

Повнимзгорянням називають таке, коли пальні елементи палива згоряють повністю, зреагувавши з киснем за такими реакціями:

С + О2= СО2; 2H2+ О2= 2Н2О.

В результаті цих реакції виділяється теплота, яку можна добути внаслідок згоряння вуглецю і водню. У продуктах згоряння залишаються лине не здатні горіти речовини: вуглекислота СО2та пара води Н2О.

Неповнимназивають згоряння, коли в продуктах згоряння залишаються пальні елементи і частинки незгорілого палива.

46. Характеристика рідкого палива.

Як паливоможуть бути використані всі ті речовини, які під час згоряння виділяють велику кількість теплоти, не створюють шкідливих умов для присутніх і застосовування яких для добування теплоти є економічно вигідним.

Рідке паливоділиться на:

1) природне(нафта);

2) штучне(результат переробки нафти і твердого палива виробничим шляхом).

47. Характеристика шарових топок.

Основним елементом шарових топокєколосникова гратка. Вона складається з окремих балочних і плиткових колосників і є опорою для кускового палива під час його горіння. Крізь просвіти між колосниками подається повітря, потрібне для горіння палива. А тверді продукти згоряння – шлак і зола – крізь ці просвіти попадають у зольник.

Шарові топки. Залежно від методу обслуговування поділяються на:

- топки з ручним обслуговуванням;

- напівмеханізовані;

- механізовані (з ручним обслуговуванням трапляються рідко).

Шарові топкивикористовують для котлів дуже низької продуктивності. Внапівмеханізованихтопках завантаження палива й часткове очищення колосникової решітки здійснюються за допомогою механічних чи пневматичних пристроїв. Умеханізованихшарових топках механічні пристрої майже цілком витісняли ручну працю.