Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Процесы к экзамену все вопросы (ответы).doc
Скачиваний:
85
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.02 Mб
Скачать

5. Способи здрібнення. Вимоги до дробарок. Схема роботи вальцової дробарки.

Під здрібненням розуміють послідовний ряд операцій, що мають на меті зменшити розміри шматків твердого матеріалу від початкових до кінцевих, необхідних щодо промислового використання продукту подрібнення.

Види дроблення в залежності від ступеня подрібнення:

- Велике (крупне) - в 2-6 разів;

- Середнє - в 6-10 разів;

- Дрібне – в10-50 разів;

- Тонке – в 50-100 разів;

- Надтонке (колоїдне) – в 100-10000 разів.

Способи здрібнення:

1) роздавлюванням - під час роздавлювання шматок матеріалу затискується між двома поверхнями і здрібнюється при порівняно повільному збільшенні тиску;

2) ударом – це матеріал, який здрібнюється ударянням.

3) стиранням – це матеріал, який здрібнюється тертям між поверхнями при їх русі, а також при терті частинок одна об одну;

4) розколюванням – це матеріал, який здрібнюється внаслідок розколювальної дії клиноподібних тіл.

Вимоги до дробарок має такі стадії:

- мале розкидання розмірів здрібненого матеріалу;

- швидке видалення із зони здрібнення подрібненого матеріалу для скорочення витрат енергії на здрібнення;

- легка заміна зношуємих елементів;

- мінімальне пилоутворення; наявність присторів, які запобігають від поламання при потраплянні до зони здрібнення міцних матеріалів;

- мала маса.

Схема роботи вальцьової дробаркиздійснюється за допомогою здрібнення матеріалу шляхом тиску та стирання. Використовується для середнього, дрібного та тонкого здрібнення.

Вальцьові дробарки можуть мати одну, дві або декілька пар вальців, які обертаються навколо горизонтальної осі. Гладкі вальці для здрібнення зерна мають діаметр 150-350 мм.

6. Характеристика процесу різання. Схема різання матеріалів. Класифікація та схеми машин для різання.

Рі́зання — технологічний процес надання матеріалу-заготовці, необхідної форми і конфігурації за допомогою різноманітного різального інструмента. Різанням включає дві множини способів її реалізації: лезову та абразивну обробки.

Лезова обробка передбачає оброблення поверхонь заготовки одно- та багатолезовими інструментами — різцями, свердлами, фрезами, розвертками, протяжками та ін.. Абразивна обробка — це обробка поверхонь абразивними інструментами, виготовленими з природних або штучних абразивних матеріалів, — абразивними кругами, сегментами, брусками, стрічками та вільними абразивами у вигляді порошків, паст тощо.

Усі способи обробки різанням поділяють, у свою чергу, за точністю та шорсткістю обробленої поверхні на:

чорнові;

напівчистові;

чистові;

оздоблювальні.

Схеми обробки різанням:

а – точінням;

б – розточуванням;

в – свердлінням;

г – фрезеруванням;

д – шліфуванням на кругло;

е – плоскошліфувальних верстатах.

Залежно від форми і характеру руху робочих органів овочерізальні машини діляться на дискові, роторні, пуансонні і з комбінованими робочими органами. Використовуються для нарізки сирих і варених овочів і фруктів скибочками різної товщини, брусочками і кубиками заданих розмірів і форми.

Класифікувати по двох ознаках: в залежності від пристроїв і руху робочих органів і за призначенням.

В залежності від пристрою і руху робочих органів розрізняють роторні машини з нерухомими (прямолінійними) ножами, закріпленими на барабані; дискові-з обертаючими ножами, закріпленими на опорному диску; пуансонні-з нерухомими ножовими решітками, через які за допомогою пуансона просуваються бульби; з дисковим ножем; з комбінованим робочим органом (обертовий прямолінійний ніж і нерухома ножова решітка).