Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Процесы к экзамену все вопросы (ответы).doc
Скачиваний:
85
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.02 Mб
Скачать

24. Характеристика додаткового обладнання холодильних машин.

Холодильна машина характеризуєтьсяоберненою теплосиловою установкою. Коли в тепловій установці робоче тіло здійснює роботу, то в холодильній машині для вироблення холоду робота витрачається на відбирання тепла від холодного тіла і передавання гарячому.

Холодильна є оберненою тепловою машиною, тобто оберненим двигуном, і працює за зворотнім циклом.

До основного устаткування холодильних машин відносять компресори, конденсатори, випарювачі і регулюємі вентилі (дроселі). Ці елементи холодильних машин доповнюються додатковим устаткування: пере охолоджувачами, теплообмінниками, ресиверами, відокремлювачами масла, уловлювачами бруду, осушувачами, фільтрами та ін.

Найбільше застосування одержало охолодження за допомогою холодильних машин (машинне обладнання), при якому використовується принцип киплячих рідких газів.

Холодильна машина– це «кільцева» герметично замкнута система, по якій циркулює один і той же кількість робочої речовини, званого холодильним агентом.

25. Особливості механізму масо передачі в системі газ – рідина. Масообмінні процеси поширені в харчовій промисловості - вони створюють основу багатьох технологічних процесів. Розрізняють масообмінні процеси:

a) у системі газ (пара) — рідина: абсорбція, ректифікація;

б) у системі газ (пара) — тверде тіло: сушіння, адсорбція газів;

в)у системі рідина — тверде тіло:екстрагування з твердих тіл,кристалізація, розчинення;

г)у системі рідина — рідина: рідинна екстракція.

Абсорбція — поглинання компонентів газової суміші рідким поглиначем (абсорбентом), де вони розчиняються певною мірою. Використовують для очищення харчових розчинів.Ректифікація- розділення рідкої суміші на компоненти різної леткості способом багаторазового контактування рідкої і парової фаз. Використовують у спиртовій промисловості для виділення, концентрування та очищення етилового спирту.

Сушіння — процес видалення вологи із вогких матеріалів випаровуванням. Застосовують практично в усіх галузях харч. технології для поліпшення транспортабельності та збереженості харчових продуктів.

Адсорбція — поглинання компонентів газової або рідкої суміші поверхнею твердого тіла (адсорбенту). Застосовують для очищення спиртових сумішей і цукрових сиропів. Процеси абсорбції і адсорбції назив.сорбційними процесами. Зворотний процес — видалення поглинутих речовин — називаютьдесорбцією.

26. Схема ректифікаційної колони.

Ректифікаці́йна коло́на— технологічний апарат, призначений для розділення рідких сумішей, складові яких мають різну температуру кипіння.

У ректифікаційні колони подаються пари рідин, що переганяються. Вони піднімаються знизу, а в режимі протитечії назустріч парам йде рідина, яка конденсується нагорі в холодильнику. Речовина розгонки ректифікаційної колони складається з двох компонентів:

- кінцевими продуктами є дистилятор, що виходить з верхньої частини колони і кубовий залишок.

- менш летючий компонент у рідкому вигляді, що виходить з нижньої частини колони.

27. Поняття процесу перегонка та основні закономірності процесу.

Перегонкою (дистиляцією) - розділення киплячих рідких сумішей різних за леткістю компонентів внаслідок їх часткового випаровування з подальшою конденсацією утвореної пари.

Суміш може складатися з двох або багатьох компонентів. процес часткового одноразового випарювання суміші з подальшою конденсацією пари називають простою перегонкою, конденсат, що утворюється під час простої перегонки, — дистилятом, а залишок вихідної суміші — залишком або кубовим залишком.

Просту перегонку використовують для розділення сумішей, в яких показники леткості компонентів значно різняться, або для попереднього грубого розділення сумішей. Повнішого розділення сумішей на відносно чисті компоненти або на групи компонентів (фракції) досягають багаторазовим повторенням випарювання та конденсації. Такий процес називають ректифікацією.

У харчовій промисловості дистиляцію використовують при виробництві етанолу, коньяку, олії, ароматичних сполук. Застосовують її також у нафтопереробній, хімічній, фармацевтичній промисловості.