Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6370_Komplexni_situatsiyni_zavdannya.doc
Скачиваний:
111
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
316.42 Кб
Скачать

Завдання 2

Для забезпечення потреби підприємства у виробничому та соціальному розвитку передбачається отримання прибутку ресторану у розмірі 20 тис.грн.

Виходячи з інформаційної бази даних про діяльність підприємства, розрахувати необхідний обсяг товарообороту ресторану. Визначити суму постійних витрат закладу ресторанного господарства у плановому періоді.

Інформаційна база даних

Показники

Значення показників

Рівень комерційного доходу до планового товарообороту, %

38

Рівень змінних витрат до планового товарообороту, %

13

Рівень постійних витрат до планового товарообороту, %

5

Розв’язання

Розрахуємо питому вагу прибутку даного закладу.

Загальна сума товарообороту ресторану складає 100%, з них комерційний дохід – 38%, змінні витрати – 13%, постійні витрати – 5%. Тобто прибуток складає різницю між комерційним доходом та постійними і змінними витратами. У процентному виразі це складе: 38 – 13 – 5 = 20%. Отже, 20% від товарообороту складає прибуток, і в грошовому виразі це є 20 тис. грн. Отже, вся сума товарообороту ресторану дорівнює:

Т = 20/20% = 100 тис. грн.

Суму постійних витрат закладу ресторанного господарства у плановому періоді визначаємо як 5% від запланованого товарообороту:

ПВ = 100*5% = 5 тис. грн.

Завдання 3

Розробити подальшу маркетингову стратегію ресторану для збільшення туристичного потоку до підприємства та забезпечення запланованих обсягів діяльності.

Розв’язання

Маркетингова служба ресторану виконує ряд функцій:

- проводить маркетингові дослідження ринку ресторанного господарства;

- визначає напрямки маркетингових заходів ресторану;

- визначає ефективність рекламних кампаній та планує нові маркетингові заходи.

Оскільки ресторан не веде власну рекламну кампанію, а проводить її в комплексі з рекламою готельних послуг, то доцільно при формуванні рекламного пакету акцентувати увагу на послуги ресторану, асортимент страв та цінову політику, а також можливість проведення бенкетів та інших урочистих заходів.

Суть цілеспрямованої цінової політики ресторану готельного комплексу «Трускавець» полягає в тому, щоб встановити на продукцію фірми такі ціни і так змінювати їх в залежності від положення на ринку, щоб оволодіти його певною долею, забезпечити прогнозований обсяг прибутку та вирішувати інші стратегічні та оперативні завдання.

Контроль за виконанням маркетингових заходів відбувається в рамках постійного аналізу конкурентоспроможності продукції та ресторану в цілому.

Варіант 4

Готельний комплекс «Коктебель», розташований у Криму, орієнтується на сегмент ринку рекреаційних туристів і планує розширити обсяги надання послуг.

Завдання 1

Визначити технологічний процес ресторанних послуг на підприємстві, якщо організація харчування туристів відбувається за типом «шведській стіл».

Розв’язання

Шведський стіл представляє широкий вибір страв з вільним доступом: можна взяти усе, що завгодно, з того, що запропоновано і виставлене.

Даний метод обслуговування має ряд переваг:

  1. збільшує пропускну здатність ресторанного залу;

  2. прискорює процес обслуговування;

  3. вимагає меншої чисельності кваліфікованого персоналу і т.д.

Усі категорії гостей зі схваленням сприймають цей метод обслуговування, оскільки він дозволяє вибирати собі їду по смаку й у кількості, що задовольняє апетит.

Стіл, сервірований у вигляді буфетної стійки "по-шведськи", установлюють у стіни або посередині кімнати. Тут розміщають холодні й гарячі закуски, різні салати, соуси, хліб, кондитерські вироби. В окремо обладнаному барі рядами ставлять чарки, келихи, алкогольні й безалкогольні напої. Закусочні тарілки звичайно мають у своєму розпорядженні стопку, ножі й вилки розкладають на скатертині малюнком, у декількох місцях групами кладуть серветки. Столи, за яких розсідаються гості, ставлять окремо й не сервірують. На подібних заходах офіціанти обслуговують гостей у шведської лінії.