Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6370_Komplexni_situatsiyni_zavdannya.doc
Скачиваний:
111
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
316.42 Кб
Скачать

Варіант 6

Готель «N» було введено в експлуатацію на початку цього року. Він розташований в курортній місцевості «Конча-Заспа» зі зручним транспортним сполученням. Для проживання використовуються 55 номерів. Одним з важливих факторів отримання прибутку є ресторанне господарство готелю, послугами якого користуються не тільки мешканці готелю. Крім ресторану, готель має дитячий розважальний майданчик, кафе та власну пивоварню.

Завдання 1

Визначити, які функції повинно виконувати дане підприємство (функції конкретизувати за змістом діяльності готелю). Розробити організаційну структуру управління готелем враховуючи, що діапазон контролю на кожному рівні управління не повинен перевищувати 7 (крім першого).

Розв’язання

Побудова організаційно-функціональної структури управління має важливе значення для забезпечення ефективного функціонування будь-якого готельного підприємства.

Підґрунтям ефективної діяльності готелю «N» виступатиме організаційна структура управління, схематично представлена на рис. 1.

Рис. 1. Організаційна структура управління готелю «N»

Перевагами такої структури управління є наявність у кожному відділу великого ступеня свободи, а також те, що генеральний директор має можливість більше часу приділяти розробці стратегії готелю, а відповідальність за одержання прибутку переноситься на головних менеджерів відділів. Недоліком цієї схеми управління є труднощі здійснення контролю за відділами при їх великій кількості. Тому доцільно порекомендувати керівництву готелю «N» наступне: для розвитку готельного господарства в перспективі, для збільшення кількості відділів, об’єднувати їх у бізнес-групи. Керівництво бізнес-групою повинен здійснювати комерційний директор, який звітує про роботу перед вищим керівництвом.

Головна функція готельного підприємства — надання тимчасового житла. Практично всі сучасні заклади розміщення включають в сферу своєї діяльності надання послуг харчування туристів (частково, або на повний пансіон). Зважаючи на потужний розвиток процесів суспільної глобалізації, інтернаціоналізації та диверсифікації туристичної діяльності, сучасні готелі досить часто пропонують послуги, які умовно можна вважати додатковими: трансфери, організація розважальних заходів, побутового обслуговування, лікувально-оздоровчі процедури тощо.

Завдання 2

На основі поданої інформації про роботу готельного підприємства визначити, на якому етапі життєвого циклу товару знаходиться готельна послуга на даний час. Описати основні характеристики цього етапу:

  • обсяги продажу та прибутків;

  • цільова аудиторія готелю;

  • основна мета застосування основних складових маркетингової політики комунікацій готелю, сила її впливу;

  • витрати на комплекс заходів маркетингової політики комунікацій готелю;

  • засоби реклами, які доцільно використати.

Запропонувати можливі варіанти використання психологічних прийомів для рекламування та просування послуг готелю на ринку.

Розв’язання

Оскільки готель було створено на початку поточного року, то можна стверджувати, що готельним послугам даного підприємства властивий такий етап життєвого циклу, як впровадження — період появи товару на ринку і поступового збільшення обсягу продажу. Збут зростає повільно, що пояснюється затримками у виробництві, постачанні, переломом традиційного світогляду у споживачів. Стратегічні заходи, що допоможуть усунути незлагодженість процесу: закріплення ділових стосунків з надійними постачальниками і розширення обсягів виробництва та маркетингових заходів.

Для рекламування та просування послуг готелю на ринку слід обрати ряд заходів, які виокремлюватимуть наш готель серед інших учасників ринку. Це можуть бути психологічно привабливі ціни чи знижки, акційні пропозиції (кожному 10-му гостю – знижка 10%) та інші психологічні засоби впливу на потенційних клієнтів, які мають бути впевнені, що обирають молодий, але надійний готель, в якому вони зможуть стати постійними клієнтами.