Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6370_Komplexni_situatsiyni_zavdannya.doc
Скачиваний:
111
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
316.42 Кб
Скачать

Завдання 2

Визначити показники ефективності використання основних фондів, якщо в готелі 230 місць, коефіцієнт завантаження складає 65%, середній тариф за проживання – 1300 грн. Вартість основних фондів 190 тис.грн.

Розв’язання

Середній дохід від надання готельних послуг складає 230*65%*1300*360/1000 = 69966 тис. грн.

Тоді ефективність використання основних фондів складе:

Фондовіддача = 69966/190 = 368,24 грн. доходу на 1 грн. основних фондів.

Фондомісткість = 1/ Фондовіддача = 1/368,24 = 0,003 грн. вартості основних фондів на 1 грн. доходу.

Завдання 3

Визначити подальшу стратегію комплексу, якщо в плановому періоді для забезпечення 85% рівня завантаження номерного фонду планується створення туристичної фірми, головним напрямком якої буде надання екскурсійних та додаткових послуг туристам та мешканцям готелю.

Розв’язання

Оскільки планується створити туристичну фірму, яка буде працювати переважно з клієнтами готелю, то в рекламну кампанію готелю слід включити інформацію про наявність нових додаткових послуг, екскурсійного та туристичного обслуговування, які частково чи повністю включаються до вартості номеру чи надаються за окрему вартість, але є досить цікавими для того, щоб клієнт захотів ними скористатись.

Також слід дати окремо рекламу туристичної фірми з зауваженнями, що проживаючим в готелі «Коктебель» буде надано знижку на визначений ряд туристичних та супутніх послуг.

Варіант 5

Кафе, розташоване біля автомагістралі і орієнтоване на обслуго­вування автотуристів, із метою задоволення зростаючого попиту на харчову продукцію планує підвищити обсяги реалізації обідньої продукції завдяки збільшенню виробничої потужності та ефективності її використання.

Завдання 1

Визначити, які функції повинно виконувати дану підприємство (функції конкретизувати за змістом діяльності). Описати можливі форми обслуговування споживачів.

Розв’язання

Функції кафе як закладу ресторанного господарства полягають в першу чергу в задоволенні потреб споживачів в якісному та смачному харчуванні. Виходячи з цього, можна скласти основний перелік функцій:

  • виготовлення страв згідно технологічних карт та рецептур;

  • контроль роботи торгівельної зали;

  • робота з відвідувачами;

  • контроль роботи персоналу;

  • облікові функції.

У розширеному вигляді окремі функції можна сформулювати таким чином:

  • реалізація системою менеджменту заходів щодо своєчасного і повного забезпечення процесів, щодо передавання продукції та послуг кінцевому споживачеві;

  • аналізування умов, що можуть бути створеними в організації для збереження саме тих запасів, що потрібні закладу ресторанного господарства для реалізації визначеної виробничої програми та підтримки визначеного статусу;

  • нормативно-правове та документаційне супроводження внутрішньоорганізаційних заходів закладу ресторанного господарства;

  • обґрунтування цінової та асортиментної політики закладу;

  • вибір найбільш привабливих для організації потенційних постачальників та встановлення зв’язків і їх формалізація;

  • визначення умов та факторів забезпечення процесу обслуговування;

  • обґрунтування та вибір просторового рішення зони обслуговування;

  • процедурне супроводження укладених договорів: підготовка проекту, узгодження спірних питань, підписання та контролювання за виконанням договірних умов; реєстрування договорів, узгодження графіків оплати та постачання/приймання продукції/послуг

Можливі форми обслуговування – самообслуговування, часткове обслуговування офіціантами, повне обслуговування офіціантами.