Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація готельного господарства .doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
475.65 Кб
Скачать

3. Програма навчальної дисципліни

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1. Готельне господарство – складова індустрії гостинності, база задоволення соціальних потреб суспільства

Тема 1.Готельне господарство як складова індустрії гостинності

Гостинність, як детермінанта сфери послуг, споживча властивість послуг, якісна властивість послуг, що визначається процесом обслуговування, особистісними характеристиками обслуговуючого персоналу, технічна властивість, що визначається відповідністю нормативним і функціональним вимогам.

Основні поняття і функціональні складові індустрії гостинності. Поняття рекреаційної послуги, як продукту рекреаційної діяльності: лікування-профілактика, спортивно-оздоровча, видовищно- розважальна, інформаційно-пізнавальна. Номенклатура і склад споруд, Основні принципи організації послуг. Фактори, що впливають на стан і розвиток готельного господарства.

Тема 2. Еволюція засобів розміщення в світі та в Україні

Історія розвитку світового готельного господарства і України в стародавні часи. За історичними періодами: древній період (IV тис. до н.е. - 476 рік н.е.); період середньовіччя (V-XV віки н.е.); новий час (XVI ст. - початок XX ст.).

Взаємозв'язок розвитку торгівлі і подорожей з розвитком готельного господарства. Перші караван-сараї та постоялі двори в Єгипті, Стародавній Греції, інсули в Древньому Римі, таверни Шумерії, будівлі Аратти -Трипілля, цивілізація Шу-Нун (Кам’яна Могила), елліно-скіфи Північного Причорномор’я.

Історія розвитку нових типів житла періоду Християнської ери. Значення релігій різних народів для розвитку засобів розміщення. Особливості розвитку странноприїмниць, постоялих і гостинних дворів, заїжджих корчем, “ямів”, поштових станцій.

Вплив науково-технічного прогресу на розвиток туризму і засобів розміщення. Формування готельної індустрії в ХІХ ст. Поява перших готелів і їх подальший розвиток.

Розширення подорожей на водному, залізничному, автомобільному транспорті. Будівництво великих готелів і готельних комплексів. Вплив ландшафту і спеціалізації на появу нових типів готельних підприємств: мотелів, кемпінгів, готельно-офісних центрів, бальнео-готелів, апартамент-готелів, бунгало

Тема 3. Еволюція будівель відпочинку

Формування рекреаційної архітектури на різних історичних етапах. Типологія громадських будівель і споруд, як осередків громадського життя. Стародавній світ сформував уявлення про основні типи споруд. Гімнасії і палестри Древньої Греції для спорту і навчання, Елліністичні стадіони, театри, заміські резиденції, перші “круїзні” барки. Древньоримські грандіозні нові типи споруд: храми, амфітеатри, одеони,терми, іподроми, цирки. Кліматолікарні та лавки-таберни.

Розвиток будівель і споруд для відпочинку в епоху Середньовіччя та нового часу, визначений христианською ідеологією, монастирі, собори, фортеці, замки, кремлі. Христианські храми, як місце проведення громадських зібрань та театралізованих видовищ, гридниці.

Розвиток міст народжує нові типи адміністративних будівель: ратуші, митниці, криті ринки, торговельні будинки.

Період класицизму - переважають в міському будівництві великих громадських будівель: театри, банкетні зали, клуби, пасажі, маєтки з садово-парковою архітектурою.

Нові будівельні матеріали, запровадження нової техніки у кінці ХІХст. ведуть до появи нових типів громадських будівель – виставкових. Будівлі кінотеатрів, музеїв, цирків. Лікувально-курортне будівництво. Сучасна архітектура громадських будівель