Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація готельного господарства .doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
475.65 Кб
Скачать

Тема 4. Сучасні тенденції розвитку світового готельного господарства

Найбільші готельні об'єднання світу: інтегровані готельні ланцюги, консорціуми незалежних готелів, компанії, що спеціалізуються на наданні управлінських послуг. Їх вплив на тенденції в архітетрурі, будівництві, оснащенні засобів розміщення. Шляхи інтеграції України в міжнародні готельні ланцюги.

Тенденції створення нових типів готелів, що призначені, для конкретної категорії населення, будівлі незвичайних готелів. Характеристика факторів, що позитивно впливатимуть на розвиток світової готельної індустрії.

Тема 5. Загальнодержавне регулювання готельного господарства

Нормативно-правова база діяльності підприємств всієї сфери послуг і готельного господарства, як її складової, в Україні.

Тема акцентує увагу на таких аспектах: цивільні та господарські відносини, суб’єкти відносин, відносини власності, як основи економічної системи, особливості роздержавлення і приватизації в Україні, концессія, організація господарської діяльності, приватні та публічні акціонерні товариства, публічна угода, відповідальність адміністрації підприємств сфери послуг за надання якісних послуг та за порушення прав споживачів.

Опрацювання таких документів: Закони України, Постанови Кабінету міністрів України, нормативно-правові і нормативно-експлуатаційні документи, Правила обов'язкової сертифікації готельних послуг. Значення та основи функціонування Державної системи стандартизації.

Тема 6. Галузеве законодавство готельного господарства

Законодавчі документи, що безпосередньо регулюють діяльність підприємств готельного господарства, порядок здійснення діяльності з надання послуг розміщення (проживання) суб’єктами підприємницької діяльності, провадження сільського зеленого туризму, організацію роботи малих готелів, хостелів, діяльність курортних засобів розміщення (санаторіїв, будинків відпочинку, пансіонатів, молодіжних таборів...).

Опрацювання таких документів: Закони України, Постанови Кабінету Міністрів України, Національні стандарти України (ДСТУ), що регулюють загальні вимоги, визначення рівня комфорту готелів, елементи системи якості. Нормативно-правові і нормативно-експлуатаційні документи, Правила користування готелями та аналогічними засобами розміщення.

Тема 7. Організаційно-правові форми та форми власності закладів готельного господарства

Заходи здійснення переходу від монополії держави на привласнення засобів і результатів виробництва і на управління ним до різноманітних форм власності. Різні форми власності засобів розміщення в Україні: державна, комунальна, приватна, державна-корпоративна, комунальна-корпоративна, змішана, іноземна, колективна. Особливості трактування форм власності в різних державних актах. Класифікатор форм власності.

Характеристика організаційно-правових форм суб’єктів підприємницької діяльності в готельному господарстві. Форми управління підприємствами готельного господарства. Форми об’єднань готельних підприємств, Організаційно-правові форми суб’єктів господарювання в засобах рекреаційної діяльності.