Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація готельного господарства .doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
475.65 Кб
Скачать

Тема 14. Декоративно-монументальне мистецтво в інтер’єрі

Визначення понять “декоративне”, “монументальне”, “прикладне” мистецтво. Завдання і види декоративно-монументального мистецтва. Сюжетно-тематичне та декоративно - орнаментальне. За місцем розташування на поверхні: живопис на усю стіну; панелі, панно, фризи , плафони.

За фактурою: площинну та рельєфну (барельєф, горельєф), за застосовуваними матеріалами (розпис, вітражі, мозаїки, пиропінктура – розпис з вогнем на бетоні, сграфіто).

Декоративно-прикладне мистецтво в інтер’єрі (кераміка, декоративні тканини, гобелени, килими, покривала, скатерті). Нерозривний зв’язок художньо-образного змісту предмету з його практичною користю. Національний колорит в мистецтві оздоблення приміщень засобів розміщення. Озеленення в інтер’єрі

Тема 15. Меблі і умеблювання груп приміщень готелю та закладів харчування. Світло та колір в інтер’єрі

Визначення поняття “меблі”.Групи вимог до меблів: соціологічні, функціонально-технічні, ергономічні та художні. Класифікація мебльових виробів за типами, видами та призначенням. Функції меблів: утилітарна та естетична: забезпечення меблями процесів життєдіяльності людини та організація внутрішнього простору приміщень, різних функціональних зон: роботи, сну, відпочинку. За архітектурно-планувальною ознакою меблі класифікують як ті, що стоять окремо та вбудовані. Гарнітур, набір меблів.

Стилі меблів за історичними епохами. Композиційні принципи умеблювання інтер’єру. Функціональність умеблювання . Вимога єдності просторового та предметного середовища умеблювання, масштабність мебльових форм, образний і ілюзорний характер умеблювання. Композиційна цілісність умеблювання. Стилістична єдність меблів. Композиційна єдність (членування мебльових систем) Загальні принципи розміщення меблів в інтер’єрі.

Основні підходи щодо умеблювання житлового поверху, вестибульної групи приміщень, нежитлової групи приміщень, закладів харчування, приміщень спеціального призначення,адміністративно-господарського призначення залежно від планової організації зон та інтер'єру готельних номерів. При цьому слід розглянути габарити функціональних зон та проходів.

Кольори в інтер'єрі. Колір та його спектральні особливості.

Кольорові рішення в інтер'єрі приміщень. «Закони контрастів» та класифікація кольорів за їх психологічним впливом на людину.

Аналіз впливу природного та штучного освітлення на зміну кольорового відтінку площини, принципу поглинання та виділення контрастних тонів.

Оздоблюючі матеріали, їх фактурні характеристики, що впливають на візуальне сприйняття кольору.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 2. Організація обслуговування в готельному господарстві

Тема 16. Особливості організації праці в підлриємствах готельного господарства

Організаційна структура управління. Фактори, що визначають вибір організаційної структури управління: місцерозташування, вік споруди засобу розміщення, кількість номерів, функціональне призначення, рівень комфорту.

Типи організаційних структур засобів розміщення: лінійна, функціональна, лінійно-функціональна.

Професійно-кваліфікаційна структура персоналу засобів розміщення. Питома вага “спеціалістів” та “робітників” в різних структурних підрозділах засобів розміщення.Характеристика основних соціально-професійних груп працівників:адміністратиіно-управлінська, спеціалісти, працівники масових професій, технічні працівники. Посадові інструкції працівників засобів розміщення,