Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tsiv_pravo_osobliva_3-k_1_sem_YuF_onovlena_201.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
618.5 Кб
Скачать

Завдання № 4

На прохання свого приятеля Пискарьова Заславський погодився перевезти на приналежному йому легковому автомобілі куплений Пискаревим кольоровий телевізор. Під час перевезення Заславський не справився з керуванням і автомобіль перевернувся. Водій і пасажир не постраждали, а телевізор, який знаходився у багажнику, виявився цілком розбитим.

Пискарьов зажадав від Заславського відшкодувати вартість телевізора, який став непридатним для використання. Заславський заперечував проти цього, оскільки, на його думку, він хотів зробити Пискарьову лише товариську послуги. Який би то не було, договір вони не укладали, грошей за перевезення телевізора він не одержував, а тому ніяких зобов'язань між ними не виникло. До того ж, у результаті аварії поніс збитки не тільки Пискарьов, але і він, Заславський, оскільки на ремонт автомобіля йому доведеться затратити суму, значно більшу, ніж вартість телевізора.

Хто правий у цьому спорі? Чи виникнуло в даному випадку цивільно-правове зобов'язання?

Завдання № 5

Федоров після смерті батька отримав у спадщину його бібліотеку. При розмові зі своїм знайомим Дем’яновим він повідомив про намір продати бібліотеку. Дем’янов відразу же запропонував купити цю бібліотеку. Сторони погодили між стобою ціну, а Федоров наполіг на тому, щоб договір був укладений нотаріально. Отримавши згоду Дем’янова, сторони підписали договір, обумовивши, що через два дні вони підуть до нотаріальної контори для посвідчення цього договору. Наступного дня Дем’янов з’явився до Федорова, щоб передати гроші, однак останній заявив що передумав продавати бібліотеку, а сам договір не можна вважати укладеним через відсутність нотаріального посвідчення. Дем’янов звернувся до суду, вважаючи дії Федорова неправомірними.

Дайте правовий аналіз ситуації. Як суд повинен вирішити спір?

Завдання № 6

Хромов за рішенням суду повинен був щомісячно сплачувати Копалю гроші за заподіяння йому каліцтва. Замість цього він запропонував передати Ковалю автомобіль ЗАЗ-960, на що той погодився.

Цей правочин вони оформили у вигляді договору дарування і нотаріально засвідчили його. Через чотири роки автомобіль зіпсувався, і Коваль запропонував Хромову забрати його та почати щомісячно виплачувати гроші.

Хромов відмовився, посилаю­чись на те, що Коваль односторонньо не може змінювати умови договору. Коваль, звернувся з позовом до суду.

Яке рішення повинен винести суд? Проаналізуйте дії сторін. Чи має в цій ситуації значення строк позовної давності?

Завдання № 7

Пащенко після побаченого в телепрограмі “Пріор” оголошення про продаж котла для парового опалення подзвонив за вказаним телефонним номером і домовився про купівлю товару за оголошеною вартістю.

Коли вечором наступного дня Пащенко на спеціально найнятій машині приїхав за вказаною йому раніше адресою, то власник котла Ігнатенко відповів, що котел він уже продав, оскільки йому запропонували більш вигідні умови. Дізнавшись, що покупець – місцевий житель Котов, Пащенко подав проти нього позов про повернення котла. Одержавши відмову, він звернувся з позовом до програми “Пріор” і Ігнатенко про відшкодування йому понесених матеріальних витрат і моральної шкоди.

Представник телекомпанії відповів, що за зміст і достовірність реклами відповідальність несе рекламо­давець, а Ігнатенко сказав, що такі договори укладаються лише в письмовій формі, а його згода продати Пащенко котел юридичного значення не мала.

Зробіть правовий аналіз описаної ситуації. Який порядок укладання договорів?

Самостійна робота 4: „Порядок укладання, зміна та розірвання договору” – 6 годин.

Теми для самостійного вивчення:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]