Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tsiv_pravo_osobliva_3-k_1_sem_YuF_onovlena_201.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
618.5 Кб
Скачать

Завдання № 8

Маресов звернувся до суду про стягнення неустойки в сумі 3730 грн. і збитків у розмірі 5460 грн. з будівельно-ремонтної фірми «Спецремонтстрой». У позовній заяві він зазначив, що 14 вересня 2006 року він уклав із відповідачем договір підряду на ремонт квартири, згідно з яким термін закінчення робіт був визначений 30 грудня 2006 р. Але до зазначеного терміну ремонт не був закінчений, а частина робіт взагалі була зроблена не якісно. Суд задовольнив позов частково і стягнув з відповідача тільки неустойку. У стягненні збитків позива­чу було відмовлено на тій підставі, що це не було передбачено умо­вами договору. Маресов не погодився з таким рішенням суду й ос­каржив його в касаційному порядку. На його думку, суд повинен був стягнути з відповідача як неустойку, так і збитки.

Яке рішення повинен прийняти суд касаційної інстанції? Які види неустойки передбачені чинним законодавством ?

Практичне заняття № 2 Завдання № 1

Фермер Герасименко уклав кредитний договір з банком „Монетарний”, за яким банк надавав фермеру кредит на півтора роки в сумі 150 000 грн. для придбання комбайну та трактору.

Забезпеченням виконання зобов'язання по поверненню креди­ту стала застава майна Герасименка, серед якого були: житловий будинок з господарськими будівлями, автомобіль „Газель” та ово­чесховище. На момент настання строку повернення кредиту Герасименко його не повернув. Банк намагався реалізувати заставлене майно, щоб задо­вольнити свої вимоги, але адвокат Герасименко заявив, що звернути стягнення на майно неможливо, так як Герасименко з сім'єю постійно проживають у будинку, автомобіль „Газель” є необхідним родині Ге­расименка, тому що громадянського транспорту поблизу немає, а без овочесховища зіпсується весь зібраний врожай. Крім того, стягнути з Герасименка це майно не можна на підставі того, що у договорі заста­ви було зазначено, що реалізація майна проводиться за рішенням тре­тейського суду, а це не передбачено законом „Про заставу”.

Чи правий адвокат ? Яке рішення треба прийняти по справі?

Завдання № 2

15 травня 2007 року науково-виробничий кооператив звернувся до заводу точного обладнання з проханням поставити йому в цьому місяці 50 трансформаторів, вказавши свій банківський рахунок. В листі, підписаному одним з юрисконсультів кооперативу, гарантувалася своєчасна оплата за поставку. 25 травня 2007 року завод відвантажив обладнання до кооперативу, втім на претензію заводу щодо оплати кооператив не відповів. Завод звернувся до господарського суду щодо стягнення заборгованості за отриману кооперативом продукції. Кооператив відмовився погодитися з вимогами позивача, оскільки вважав, що договір між кооперативом та заводом укладений не був, а лист вони розглядали лише як пропозицію щодо укладення такого договору. Крім того, представники кооперативи погодились віддати продукцію заводу назад.

Як слід вирішити цей спір? Чи був укладений договір між сторонами?

Завдання № 3

Іванов прочитав у рекламі місцевої газети про продаж Марковим комплекту крил для автомобіля ВАЗ - 2107. Оглянувши крила та інші запасні частини, він погодився їх купити і дав завдаток. Але оскільки в нього не вистачало грошей, він попросив почекати їх сплати тиждень. Через кілька днів Іванов захворів, про що сповістив Маркова, і попросив його почекати ще 14 днів. Однак у зв'язку з загостренням хвороби це також зробити не міг. Не дочекавшись покупця, Марков, якому терміново потрібні були гроші, продав комплект крил Костюку, а одержаний завдаток телеграфним поштовим переказом надіслав Іванову і в ньому повідомив про відмову від угоди. Не одержавши переказ Іванов приїхав за покупкою.

Чи виникло зобов'язання між Івановим і Марковим? Який порядок і особливості укладання договорів? Як необхідно вирішити справу?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]