Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tsiv_pravo_osobliva_3-k_1_sem_YuF_onovlena_201.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
618.5 Кб
Скачать

Завдання № 4

Незадовго до закриття майстерні два лікаря місцевої лікарні зайшли та здали на ремонт свої годинники імпортного виробництва. Годинники були прийняті без їх оформлення, без видачі лікарям квитанцій, особа, що приймала пообіцяла видати їх ранком, бо в неї скінчилися бланки. Тієї ж ночі майстерня була погромлена і годинник Васіна пропав, а годинник Сокуренко був пошкоджений, внаслідок чого вартість ремонту зросла в 5 разів. Васін звернувся з вимогою про повернення йому нового годинника тієї ж марки, а Сокуренко - про ремонт на раніше узгоджених умовах. Власник майстерні в задовольнянні їх вимог відмовив і заявив, що претензію про повернення годинника необхідно пред'являти зловмисникам (якщо вони будуть знайдені), а ремонтувати пошкоджений годинник за свій рахунок він не буде.

Як повинна бути оформлена угода і які наслідки недотримання форми? Як необхідно вирішити справу?

Завдання № 5

По договору між генеральним підрядником та субпідрядною організацією остання в червні 2008 року повинна була виконати електромонтажні роботи. Однак внаслідок відсутності електроарматури роботи фактично були початі лише 6 вересня 2008 року, внаслідок чого на 3 місяці був порушений узгоджений графік виконання робіт на об'єкті, а інша субпідрядна організація не змогла вчасно почати упоряджувальні роботи і понесла збитки. На підставі цього вона подала претензію до генпідрядника про сплату неустойки за зрив узгоджених строків, а до іншого субпідрядника про відшкодування збитків (виплату простоїв).

Як необхідно вирішити справу ?

Завдання № 6

Замовник - дирекція підприємства „Світанок” - подала позов до будівельно-монтажного управління про стягнення штрафу за завдання побудованого об'єкту з недоліками, неустойки за прострочення здачі на 90 днів та про відшкодування збитків у зв'язку з простоєм працівників підприємства та устаткування. Кошторисна вартість будівельно-монтажних робіт –168 млн. грн.

Підрядник зазначив, що затримка будівництва викликана несвоєчасним зданням фундаменту будови субпідрядником - будівельною компанією „Фортеця”, до якої слід звертатися з вимогою про стягнення неустойки. Підрядник також зазначив, що сума штрафу за недоробки не відповідає за розміром обсягу недоробок.

В судовому засіданні господарського суду замовник зазначив, що недоробки було усунено за тиждень після встановленого терміну.

Як слід обчислювати суму штрафу? Як вирішити спір?

Завдання № 7

Гнатенко уклав договір з Ремтрестом на капітальний ремонт своєї трикімнатної квартири. Вартість роботи та матеріалів тресту була визначена загальною сумою 1880 гривен. Відповідно до умов договору ремонт повинен був початися 5 вересня і закінчитися 11 вересня. При укладенні договору Гнатенко заплатив 900 гривен, а 6 вересня до нього зателефонували з Ремтресту та попросили згоди на перенесення початку робіт на 9 вересня, тому що трест не має можливості виділити робітників, вони зайняті на інших об'єктах. Гнатенко відмовився від цієї пропозиції, оскільки він взяв на роботі відпустку за свій рахунок та чекає ремонтників. Роботи були розпочаті лише 8 вересня та закінчені 15 вересня. По закінченні роботи Гнатенко сплатив ще 400 гривен, а решту оплатити відмовився, вважаючи це понесеними збитками (неотримання зарплати) внаслідок порушення трестом умов договору. Окрім цього, частину робіт він виконав сам. Ремтрест звернувся з позовом до суду про стягнення з Гнатенко неоплаченої ним суми.

Чи підлягає позов Ремтресту задоволенню?

Самостійна робота 10 – 4 годин

Теми для самостійного вивчення:

Тема 1. Зробіть письмове порівняння норм чинного Цивільного кодексу України (глави 61), які встановлюють відповідальність за порушення договору підряду, з Правилами побутового обслуговування населення – 2 години.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]