Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tsiv_pravo_osobliva_3-k_1_sem_YuF_onovlena_201.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
618.5 Кб
Скачать

Запитання до самоконтролю:

1. Які стадії укладення цивільно-правового договору?

2. Поняття та основні ознаки оферти.

3. Поняття та основні ознаки акцепту.

4. Форма договору.

5. Момент укладення договору.

6. Місце укладення договору.

7. Що таке істотне порушення договору?

8. Зміна яких обставини буде вважаються істотною для зміни або розірвання договору?

9. Випадки розірвання або змінення договору за рішенням суду.

Практичне заняття 4: „Порядок укладання, зміна та розірвання договору” – 2 години.

Завдання № 1

Самойленко дізнався з телевізійної реклами про продаж зі знижками побутових товарів фірми „Дім”. Оскільки акція розпродажу закінчувалась в цей день, Самойленко через Інтернет знайшов юридичну адресу компанії та приїхав на фірму для закупівлі акційного товару. Виробник, незважаючи на те, що товар на складі був, відмовив у продажі, запропонувавши купляти продукцію безпосередньо у мережі магазинів-збиту його продукції. Не встигнув це зробити в цей день, Самойленко наступного дня подав до суду позовну заяву, вважаючи, що виробник відмовив неправомірно, адже він акцептував публічну оферту, що містилася у рекламі.

Як слід вирішити спір?

Завдання № 2

Восени, коли повінню стало підмивати берег річки і це загрожувало будівлям і земельним ділянкам. Зв'ягінцев вжив заходи для укріплення берега відходами залізобетонного виробництва і будівельними відходами, які купив у будівельного об'єднання. Одночасно він укріпив і берег, що примикав до земельної ділянки і будинку Курінного, який постійно проживав у місті, а будинок використовував для відпочинку. На вимогу пропорційно розділити між ними понесені Зв'ягінцевим витрати по укріпленню берега Курінний відповів, що на такі витрати він не уповноважував Зв'ягікцева і не укладав з ним угоди. Більше того, якщо будинок був би знесений повінню, то він, як прописаний в ньому, мав би право на надання йому житла.

Які б консультації ви б надали сторонам? Які особливості зобов'язань, що виникли і могли б виникнути в описаній ситуації?

Завдання № 3

Мале підприємство “БАРК”, торгово-виробнича фірма ”Ірина” і польська компанія “Лех” підписали протокол-намір про створення спільного виробничо-комерційного підприємства по випуску і реалізації в 2005 році товарів народного споживання, відповідно до якого кожна із сторін до червня 2004 року повинна була організаційно підготувати і оформити необхідні документи для підписання установчого договору, провести взаємну аудиторську перевірку, розробити пакет пропозицій по насиченню регіонального ринку ТНС і провести вивчення цього ринку з тим, щоб в кінці червня заснувати і організаційно оформити в м. Харкові спільне підприємство. До призначеного терміну «Ірина» і “Лех” виконали всі зобов'язання, але не змогли підписати установчу угоду і статут внаслідок неготовності “БАРКа”, який пізніше взагалі відмовився бути співзасновником СП. У зв'язку з цим були затрачені додаткові кошти на пошук виробничих площ.

Відповідно до угоди “Ірина” і “Лех” звернулися з претензією до “БАРКа” про стягнення неустойки і відшкодування понесених витрат. Оскільки відповідь на претензію вчасно не надійшла, сторони звернулися з позовом в господарського суд. Суддя у прийнятті позову відмовив.

Чи правильно поступив суддя? Які підстави виникнення зобов'язань? Вирішите спір.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]