Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tsiv_pravo_osobliva_3-k_1_sem_YuF_onovlena_201.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
618.5 Кб
Скачать

Практичне заняття № 2 Завдання № 1

За договором ренти Олена Резнік, мешканець селища Гай, передала своєму сусіду Леоніду Лихову за плату у власність земельну ділянку, а останній зобов’язався виплачувати їй ренту безстроково.

Договором передбачалась виплата ренти в грошовій формі, а після збору врожаю – овочами на суму, відповідно до грошової суми ренти. Сторони погодились, що періодичність виплати ренти повинна бути встановлена у відповідності з ЦК.

Через 5 років після укладення договору ренти Резнік загинула по дорозі у гості до своєї дочки Людмили Лавандової. Остання стала спадкоємцем померлої. Лихов не став сплачувати Лавандовій ренту, посилаючись на те, що він укладав договір з Резнік і грошей їй сплатив достатньо, щоб відшкодувати вартість земельної ділянки. Лавандова з цими доводами не погодилась і звернулась до суду з вимогою до Лихова про сплату грошової ренти за три роки і відсотків, виходячи з облікової ставки НБУ на день подачі позовної заяви.

Який строк виплати ренти? Чи перейшли права отримувача ренти до спадкоємця – Людмилі Лавандовій? Чи правомірні позовні вимоги Лавандової до Лихової? Яке рішення повинен прийняти суд?

Завдання № 2

Сідоров за договором безстрокової ренти передав підприємцю Волкову безоплатно у власність 100 тис. грн. При цьому останній зобов’язався сплачувати Сідорову щомісяця ренту у вигляді грошової суми. В договорі також передбачалось, що Волков повинен був застрахувати на користь Сідорова ризик невиконання або неналежне виконання ним свого обов’язку.

Через два роки після укладення договору Волков почав затримувати виплату ренти, а потім прострочив її більше ніж на рік. Крім цього, з’ясувалося, що Волков не поновив страхування ризику невиконання або неналежне виконання перед Сідоровим своїх обов’язків.

Сідоров звернувся до адвоката за консультацією щодо можливості захисту своїх прав.

Дайте правову консультацію щодо описаної ситуації. Які вимоги можна пред’явити у судовому порядку для захисту прав Сідорова? Яка відповідальність може бути покладена на Волкова через прострочення ним виплати ренти? Коли можливо збільшити розмір рентних платежів?

Завдання № 3

Одінцова уклала з Павлом договір щодо передання йому у ренту нежитлового приміщення під офіс через три місяця після укладення самого договору. В обмін на це Павлов зобов’язувався сплачувати визначені у договорі майбутні рентні платежі після безоплатної передачі самого приміщення. Втім, після спливу трьохмісячного строку, Одінцова відмовилась передавати приміщення, посилаючись на тяжкий матеріальний стан, для покращення якого вона мала намір продати приміщення іншій особі. Павлов звернувся до суду.

Проаналізуйте ситуацію. Які варіанти вирішення цієї задачі існують?

Завдання № 4

Оксана Пугачова, 65 років, за договором довічного утримання передала безоплатно належну їй 3-кімнатну квартиру у власність Глеба Колобкова. Згідно з договором Пугачова повинна була проживати в ізольованій кімнаті і забезпечуватись харчуванням, одягом і доглядом у випадку її захворювання. Прийнявши квартиру Колобков без погодження з Пугачовою здав в оренду 2 кімнати студента з Африки за високу плату. Через 5 років квартира набула захаращеного вигляду, стала такою, що потребує капітального ремонту. Пугачова вимагала від Колобкова проведення ремонту, але він відмовився. Тоді Пугачова подала позов до суду з вимогою сплатити ринкову вартість квартири у зв’язку з неналежним використанням квартири і неналежним доглядом за нею.

Як повинна визначатись сума ренти, якщо вона не вказана в договорі, чи підлягає вона індексації? Чи правомірні дії Колобкова при укладенні договору оренди? Чи правомірні позовні вимоги Пугачової до Колобкова про сплату ринкової вартості квартири у зв’язку з неналежним використанням квартири і неналежним доглядом за нею? Яке рішення повинен прийняти суд?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]