Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tsiv_pravo_osobliva_3-k_1_sem_YuF_onovlena_201.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
618.5 Кб
Скачать

Практичне заняття № 1 Завдання № 1

Леонтій Лобов в письмовій формі уклад договір дарування зі своїм братом, відповідно до якого останній ставав власником 1-кімнатної квартири. Пізніше обдарований в усній формі відмовився від дарунку і не взяв ключі від квартири. Вночі засмітилась фонова труба, і вся рідина, що зливалась з верхніх поверхів, через унітаз розлилась по всій квартирі. Паркет зіпсувався. Крім того були пошкоджені квартири, що знаходились нижче. Леонтій Лобов подав позовну заяву до брата, в якій вимагав від нього відшкодування матеріальних збитків, що були спричинені відмовою від прийняття дару і поселитися в цій квартирі.

Чи вважається договір дарування розірваним?

Яке рішення повинен прийняти суд?

Завдання № 2

Грищенко уклав договір дарування з своїм племінником, за яким у власність останнього передавалась дача з земельною ділянкою. Після укладення договору банк, на відсотки з вкладу в який жив дарувальник, збанкрутив. Грищенко залишився без засобів до існування і відмовлявся від виконання договору дарування, мотивуючи це тим, що повинен продати дачу і поліпшити своє матеріальне становище.

Чи буде договір розірваний в наведеній ситуації?

Які дії слід вчинити Грищенко для розірвання договору дарування?

Завдання № 3

Підприємець Сілкін пожертвував онкологічному центру автомобіль для виїзду до хворих на виклик, що і було записано в договорі. Однак співробітники центру стали використовувати автомобіль для приватних подорожей. Сілкін незабаром загинув в автокатастрофі, а син, дізнавшись, що центр не виконує умов договору, укладеного батьком, подав позов до суду з вимогою розірвати договір пожертви і повернути йому автомобіль онкологічним центром.

Чи має право син вимагати повернення майна?

Яке рішення повинен прийняти суд?

Завдання № 4

Звягінцева подарувала своїй племінниці срібну брошку із дорогоцінного каміння, а також пообіцяла подарувати інші коштовності у день її весілля. У відповідь племінниця подарувала своїй тітці літню сукню та білі босоніжки.

Чи можна вважати ці відносини між родичами відносинами дарування? Чи була усна обіцянка Звягінцевої про подарунок на весілля укладенням договору дарування на майбутнє?

Завдання № 5

Погодін подарував свою старину гітару онуку. Через певний час дід дізнався, що онук користується гітарою неохайно – кидає її куди попало, на зауваження не реагує, а одного разу навіть спробував вдарити нею свого знайомого по голові. Бачачи таке ставлення до родинної реліквії, Погодін звернувся до суду щодо розірвання договору і повернення гітари.

Чи правомірні вимоги Погодіна? Яке рішення повинен прийняти суд? Чи може Погодін відмінити договір дарування без звернення до суду?

Завдання № 6

Колісниченко купила светр на товарному ринку, який там же одягла на себе. Увечері вона побачила у себе почервоніння шкіри на руках та шиї. Вважаючи, що це алергічна реакція на вовну, вона вирішила подарувати свій светр подрузі Лебедєвої на день народження. Подруга носила кілька днів светр, не звертаючи увагу на почервоніння шкіри та сверблячку. Із поліклініки, куди вона звернулась, її відправили у інфекційну лікарню з діагнозом: короста. Після вилікування, Лебедєва подала позов до суду щодо відшкодування всіх витрат на лікування та завданої моральної шкоди. Колісниченко вину не визнала, вважаючи, що подруга сама винувата, що носила светр не звертаючи увагу на почервоніння.

Проаналізуйте правомірність дій сторін договору дарування. Чи обґрунтовані вимоги позивача та заперечення відповідача по справі? Яке рішення повинен прийняти суд? Чи змінилася б ситуація, у разі якщо б лікування було б безоплатним?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]