Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
частина2.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
362.93 Кб
Скачать

Актуальні проблеми кримінального процесу

Одним із основних завдань вищих юридичних навчальних закладів України є поліпшення якості підготовки юристів, що передбачає глибоке вивчення відповідних фахових дисциплін, однією з яких є "Актуальні проблеми кримінального процесу".

Засвоєння студентами Національної академії внутрішніх справ матеріалу навчальної дисципліни "Актуальні проблеми кримінального процесу" є запорукою їхньої подальшої успішної діяльності як юристів-професіоналів, адже вона дає необхідні знання щодо вирішення питань, які виникають при застосування норм кримінального процесуального законодавства.

Навчальна дисципліна "Актуальні проблеми кримінального процесу" базується на нормах кримінального процесуального законодавства України, враховує практику їх застосування, вивчає організаційні та правові проблеми досудового та судового провадження.

Метою вивчення навчальної дисципліни "Актуальні проблеми кримінального процесу" є набуття студентами вміння орієнтуватися у сучасних проблемах кримінального процесуального права, аналізувати їх, висловлювати власну думку щодо причин і варіантів вирішення цих проблем; формування практичних навичок правильного застосування кримінального процесуального закону при проведенні процесуальних дій, прийнятті та оформленні процесуальних рішень.

Основними завданнями вивчення дисципліни "Актуальні проблеми кримінального процесу" є закріплення, розширення та поглиблення студентами знань теорії кримінального процесу та норм кримінального процесуального права України, вироблення навиків самостійного аналізу кримінального процесуального закону та вирішення проблемних питань правозастосування.

У результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

знати зміст проблем процесуальної форми проведення слідчих та інших процесуальних дій на різних стадіях кримінального провадження;

уміти самостійно аналізувати норми кримінального процесуального законодавства; використовувати наукові розробки теорії кримінального процесу при тлумаченні та застосуванні норм кримінального процесуального законодавства; приймати обґрунтовані та законні рішення; визначати, обґрунтовувати і обстоювати свою правову позицію.

Основні терміни дисципліни

Кримінальний процес – це врегульована кримінальним процесуальним законом діяльність органів досудового розслідування, прокуратури і суду за участю інших фізичних та юридичних осіб, спрямована на розслідування кримінальних правопорушень, викриття осіб, які їх вчинили, здійснення правосуддя у кримінальному провадженні, а також на вирішення інших питань кримінального провадження.

Досудове розслідування – стадія кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань і закінчується закриттям кримінального провадження або направленням до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Слідчі (розшукові) дії – це частина процесуальних дій, які спрямовані на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні.

Негласні слідчі (розшукові) дії – це різновид слідчих (розшукових) дій, відомості про факт та методи проведення яких не підлягають розголошенню, за винятком випадків, передбачених КПК.

Заходи забезпечення кримінального провадження − це передбачені кримінальним процесуальним законом процесуальні засоби державно-правового примусу, що застосовуються уповноваженими на те органами, які здійснюють кримінальне провадження, у чітко визначеному законом порядку стосовно осіб, які залучаються до кримінально-процесуальної діяльності, з метою досягнення дієвості кримінального провадження.

Запобіжні заходи – це сукупність превентивних заходів забезпечення кримінального провадження, які спрямовані на забезпечення належної поведінки підозрюваного, обвинуваченого, засудженого через певне обмеження їхніх особистих прав.

Підсудність у кримінальному провадженні – це сукупність специфічних характеристик кримінального провадження, яка визначає певний судовий орган, на який покладається обовʼязок розгляду певного провадження.

Судовий розгляд у кримінальному провадженні – це встановлена законом система процесуальних дій суду та учасників кримінального провадження, послідовне проведення яких спрямоване на всебічне, повне і обʼєктивне дослідження матеріалів кримінального провадження та постановляння законного, обґрунтованого та справедливого вироку.

Апеляційне провадження – це стадія кримінального процесу, в якій суд апеляційної інстанції на підставі апеляційної скарги перевіряє законність і обґрунтованість судових рішень, які були ухвалені судами першої інстанції і не набрали законної сили, та ухвали слідчого судді.

Касаційне провадження – це стадія кримінального процесу, в якій суд касаційної інстанції переглядає судові рішення суду першої та апеляційної інстанції у звʼязку з поданою на них касаційною скаргою.