Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
частина2.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
362.93 Кб
Скачать

Особливості тактики використання спеціальних знань у розслідуванні злочинів

Навчальна дисципліна "Особливості тактики використання спеціальних знань у розслідуванні злочинів" вивчає зміст спеціальних знань і організацію їх використання у розслідуванні кримінальних правопорушень.

Метою навчальної дисципліни є теоретичне осмислення сучасних особливостей формування окремих теоретичних положень використання спеціальних знань, конкретизації їх місця та ролі у системі засобів і прийомів розслідування кримінальних правопорушень.

У результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

знати:

  • сутність і значення інституту спеціальних знань у розслідуванні кримінальних правопорушень;

  • генезис спеціальних знань у розслідуванні кримінальних правопорушень;

  • основні положення організації використання спеціальних знань у розслідуванні кримінальних правопорушень;

  • форми використання спеціальних знань у розслідуванні кримінальних правопорушень;

  • завдання, правові основи, та принципи взаємодії між субʼєктами використання спеціальних знань у розслідуванні кримінальних правопорушень;

  • типові недоліки використання спеціальних знань у розслідуванні кримінальних правопорушень;

  • можливості використання слідчим спеціальних знань самостійно;

  • можливості залучення слідчим спеціаліста при проведенні слідчих (розшукових) дій;

  • порядок підготовки та призначення окремих видів судових експертиз;

  • завдання та вирішувані питання окремих видів судових експертиз;

уміти:

  • використовувати спеціальні знання у розслідуванні кримінальних правопорушень;

  • застосовувати криміналістичні знання, засоби і методи в інших сферах суспільного життя.

Основні терміни дисципліни

Криміналістика – це наука про закономірності механізму злочину, виникнення інформації про злочин і його учасників, а також закономірності збирання, дослідження, оцінки і використання доказів і заснованих на пізнаннях цих закономірностей засобах і методах судового дослідження і запобігання злочинів.

Криміналістична техніка – розділ криміналістики, що є системою наукових положень і розроблюваних на їх основі технічних засобів, прийомів і методів, призначених для збирання, дослідження і використання доказів.

Криміналістична тактика – це розділ криміналістики, який являє собою систему наукових положень і розроблюваних на їх основі рекомендацій щодо організації і планування досудового і судового слідства, визначення лінії поведінки осіб, які здійснюють судове дослідження, щодо прийомів проведення слідчих та судових дій, спрямованих на збирання і дослідження доказів, на встановлення обставин, що сприяють вчиненню і прихованню злочинів.

Криміналістична методика (методика розслідування окремих видів злочинів) – розділ криміналістики, який являє собою систему наукових положень і розроблюваних на їх основі рекомендацій щодо організації і здійснення розслідування і запобігання окремим видам злочинів.

Криміналістична ідентифікація – це встановлення тотожності обʼєкта за сукупністю загальних і індивідуальних ознак.

Криміналістична діагностика – це дослідження властивостей і стану обʼєкта з метою встановлення змін, що відбулися в ньому, визначення причини цих змін і її звʼязку з вчиненим злочином.

Спеціальні знання – це професійні знання, отримані в результаті навчання, а також навички, надбані знаючою особою в процесі практичної діяльності в різних галузях науки, техніки та інших суспільно корисних галузях людської діяльності.

Судова експертиза – це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних обʼєктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні органів досудового розслідування чи суду.