Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
частина2.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
362.93 Кб
Скачать

Спеціалізація кримінально-правова діяльність теорія кваліфікації злочинів

Теорія кваліфікації злочинів – одна з найважливіших дисциплін кримінально-правового циклу, що викладається у вищих юридичних закладах освіти. Досконале знання закону про кримінальну відповідальність нашої держави є необхідною умовою успішної роботи за фахом. Це покладає на студента обовʼязок із перших днів занять відмовитися від поверхового засвоєння кримінально-правових інститутів, категорій і понять.

Одним з найважливіших питань при застосуванні закону про кримінальну відповідальність є визначення того, який саме злочин вчинила особа та якою нормою цей злочин передбачено. Це питання вирішується у процесі кваліфікації злочинів. Отож курс теорії кваліфікації злочинів має сформувати у студентів глибокі теоретичні і практичні знання щодо практичного застосування кримінального законодавства України.

Вивчення цього курсу має сприяти вихованню поважного ставлення до Закону про кримінальну відповідальність як важливого засобу захисту людини, її прав та свобод, проголошених Конституцією України, інтересів суспільства і держави від злочинних посягань.

В умовах дії Кримінального кодексу України зазначений курс має на меті також поєднати знання студентів, здобуті під час навчання, з новими законодавчими положеннями.

Метою вивчення дисципліни є поглиблене зʼясування законодавчих і теоретичних питань, повʼязаних з теорією кваліфікації злочинів; кваліфікації попередньої злочинної діяльності; множинності злочинів; злочинів, вчинених у співучасті; кваліфікації злочинів при конкуренції норм; кваліфікації помилок у кримінальному праві; детальний розгляд судових розʼяснень зі вказаних проблем; тлумачення кримінального закону; вироблення вміння правильної кваліфікації та розмежування злочинів.

Завдання вивчення дисципліни полягає у набутті студентами знань, умінь і здатностей (компетенцій) правильно кваліфікувати злочини; вирішувати завдання професійної діяльності з обовʼязковим урахуванням принципів кваліфікації злочинів.

У структурно-логічній схемі навчання дисципліна "Теорія кваліфікації злочинів" вивчається після вивчення дисципліни "Кримінальне право" та основних дисциплін професійно-орієнтованого циклу, коли майбутні фахівці мають достатнє уявлення щодо умов їхньої майбутньої професійної діяльності. Це забезпечує можливість викладання дисципліни "Теорія кваліфікації злочинів" з урахуванням професійної орієнтації студентів.

У результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

знати:

  • основні положення про кваліфікацію злочинів;

  • принципи кваліфікації злочинів;

  • елементи конкретних складів злочину та їх обовʼязкові і факультативні ознаки, які впливають на кваліфікацію злочинів;

  • правила кваліфікації інститутів Загальної та Особливої частин кримінального права;

  • особливості кваліфікації окремих злочинів;

уміти:

  • ефективно використовувати положення закону про кримінальну відповідальність та інших нормативно-правових документів при кваліфікації злочинів;

  • володіти основними правилами кваліфікації злочинів;

  • практично вирішувати ситуативні задачі;

  • визначати проблемні питання курсу та формувати шляхи їх подолання;

  • досліджувати судову практику та формулювати правила кваліфікації злочинів на підставі її вивчення;

  • використовувати отримані теоретичні знання та практичні навички при кваліфікації злочинів.