Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
частина2.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
362.93 Кб
Скачать

Основні терміни дисципліни

Предмет адміністративного права – це сукупність правових відносин, які виникають в результаті владної виконавчо-розпорядчої діяльності публічної адміністрації щодо виконання адміністративних зобовʼязань. Такими є: а) відносини публічного управління; б) відносини адміністративних послуг; в) відносини відповідальності публічної адміністрації за неправомірні дії або бездіяльність (відносини судового і адміністративного оскарження); г) відносини відповідальності за порушення встановленого публічною адміністрацією порядку і правил (адміністративно-деліктні відносини).

Адміністративна відповідальність як вид юридичної відповідальностіце специфічна форма реагування держави, в особі її компетентних органів, на вчинення адміністративних проступків, згідно з якою особи, що вчинили ці проступки, повинні відповісти перед уповноваженими державними органами за свої неправомірні дії і понести за це адміністративні стягнення в установлених законом формах і порядку.

Адміністративне правопорушення (проступок) – це протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.

Адміністративні стягнення це матеріалізований вияв адміністративної відповідальності, негативний правовий наслідок неправомірної поведінки особи, яка вчинила адміністративний проступок і повинна відповісти за свій протиправний вчинок та понести за це відповідне покарання у вигляді певних несприятливих заходів морального, матеріального та фізичного впливу.

Юридичний склад адміністративного проступку – це передбачена нормами адміністративного права сукупність ознак, при наявності яких те чи інше протиправне діяння можна кваліфікувати як адміністративне правопорушення.

Обʼєкт правопорушення це суспільні відносини, що складаються в сфері державного управління, врегульовані переважно нормами адміністративного права, а також нормами інших галузей права, і які охороняються.

Обʼєктивна сторона складу адміністративного правопорушення це система передбачених адміністративно-правовою нормою ознак, що характеризують зовнішню сторону проступку.

Субʼєкт адміністративних правопорушень це фізична осудна (деліктоздатна) особа 16-річного віку, що вчинила адміністративне правопорушення.

Спеціальний субʼєкт – деліктоздатна, осудна особа, яка крім загальних ознак наділена додатковими ознаками (такими, що вказують на особливості правового становища субʼєкта).

Субʼєктивна сторона правопорушення це внутрішнє (психічне) ставлення субʼєкта правопорушення до скоєного ним діяння та його негативних наслідків.

Тематичний план

з/п

Назви тем

Кількість годин

Лекції

Семі-нари

Прак-тичні заняття

1

2

3

4

5

1

2

3

4

5

1.

Загальні положення адміністративної відповідальності: доктрина, правове регулювання та сучасні проблеми

2

2

2.

Проблеми адміністративної відповідальності спеціальних субʼєктів. Відповідальність юридичних осіб

2

2

3.

Проблеми кваліфікації адміністративних проступків

2

2

Всього

6

6

Форма підсумкового контролю – залік.