Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
511.1 Кб
Скачать

Бюджетне право

В Україні відбувається реформування соціальних відносин, що обумовлене поверненням держави в русло соціально – економічних процесів світового розвитку, створення сучасного ринковго господарства.

Провідну роль у механізмі регулювання з боку держави суспільних відносин, які виникають з приводу формування, розподілу та використання централізованих і децентралізованих фондів коштів відіграє бюджетне право.

Проблеми фінансового оздоровлення країни, розбудови системи бюджетно – правових норм є визначальними в системі засобів праового регулювання і тісно пов’язані з особистим доброботом пересічного громадянина, ефективністю господарювання різноманітних суб’єктів.своєчасність та повнота виплати заробітної плати та пенсій, розмір податкового відрахування, на соціальне відрахування в різноманітні фонди є- є визначальними для діяльності не лише загальнодержавного рівня. Знання відповідних норм бюджетного права, механізми їх дії стали об’єктивною необхідністю для широкого кола правознавців, економістів, для апарату законодавчих та виконавчих органів державної влади, підприємств, установ, організацій і громадян.

Програма курсу «бюджетне право» дає можливісить системно вивчити норми бюджетного права, які регулюють бюджетний устрій, бюджетну систему, бюджетну класифікацію, а також бюджетний процес в Україні.

Внутрішня організація та побудова курсу «Бюджетне право» визначається метою та відповідає завданням його вивчення. Логіка та зміст курсу побудовані таким чином, щоб дати слухачам та студентам всебічне уявлення про зміст бюджетних правовідносин, з’ясувати особливості їх прояву у різних сферах цієї діяльності. Набуття знань з курсу дозволяє підготувати правознавців, здатних розв’язувати складні фінансово-правові проблеми.

Мета дисципліни: формування у студентів теоретично і емпірично обґрунтованих знань про сукупність юридичних норм, що регулюють суспільні відносини, які виникають в процесі формування, розподілу і використання централізованих і децентралізованих фондів коштів, з метою забезпечення виконання завдань і функцій держави.

Студенти повинні:

Знати:

  • норми права, які регулюють бюджетні відносини;

  • мету та роль держави в процесі здійснення нею бюджетного процесу;

Уміти:

  • орієнтуватися у досить широкому спектрі бюджетних правовідносин;

  • застосовувати отримані теоретичні знання у своїй повсякденній практичній діяльності.

Основні терміни дисципліни

Бюджет — план формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, які здійснюються органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим та органами місцевого самоврядування протягом бюджетного періоду.

Бюджети місцевого самоврядування — бюджети територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об’єднань.

Бюджетна класифікація — єдине систематизоване згрупування доходів, видатків (в тому числі кредитування за вирахуванням погашення) та фінансування бюджету за ознаками економічної сутності, функціональної діяльності, організаційного устрою та іншими ознаками відповідно до законодавства України та міжнародних стандартів.

Бюджетна система України — сукупність державного бюджету та місцевих бюджетів, побудована з урахуванням економічних відносин, державного і адміністративно-територіальних устроїв і врегульована нормами права.

Бюджетна установа — орган, установа чи організація, визначена Конституцією України, а також установа чи організація, створена у встановленому порядку органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим чи органами місцевого самоврядування, яка повністю утримується за рахунок відповідно державного бюджету чи місцевих бюджетів. Бюджетні установи є неприбутковими.

Бюджетний процес — регламентована нормами права діяльність, пов’язана із складанням, розглядом, затвердженням бюджетів, їх виконанням і контролем за їх виконанням, розглядом звітів про виконання бюджетів, що складають бюджетну систему України.

Бюджетний розпис — документ, в якому встановлюється розподіл доходів та фінансування бюджету, бюджетних асигнувань головним розпорядникам бюджетних коштів по певних періодах року відповідно до бюджетної класифікації.

Видатки бюджету — кошти, що спрямовуються на здійснення програм та заходів, передбачених відповідним бюджетом, за винятком коштів на погашення основної суми боргу та повернення надміру сплачених до бюджету сум.

Витрати бюджету — видатки бюджету та кошти на погашення основної

Доходи бюджету — усі податкові, неподаткові та інші надходження на безповоротній основі, справляння яких передбачено законодавством України (включаючи трансферти, дарунки, гранти).

Закон про Державний бюджет України — закон, який затверджує повноваження органам державної влади здійснювати виконання Державного бюджету України протягом бюджетного періоду.

Міжбюджетні трансферти — кошти, які безоплатно і безповоротно передаються з одного бюджету до іншого.

Місцеві бюджети — бюджет Автономної Республіки Крим, обласні, районні бюджети, бюджети районів у містах та бюджети місцевого самоврядування.

Надходження до бюджету — доходи бюджету та кошти, залучені в результаті взяття боргових зобов’язань органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим або органами місцевого самоврядування.

Проект бюджету — проект плану формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, що здійснюються органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим та органами місцевого самоврядування протягом бюджетного періоду, який є невід’ємною частиною проекту закону про державний бюджет або проекту рішення відповідної ради про місцевий бюджет.

Розпорядники бюджетних коштів — бюджетні установи в особі їх керівників, уповноважені на отримання бюджетних асигнувань, взяття бюджетних зобов’язань та здійснення видатків з бюджету.

Субвенції — міжбюджетні трансферти для використання на певну мету в порядку, визначеному тим органом, який прийняв рішення про надання субвенції.