Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
511.1 Кб
Скачать

Антикорупційна політика

Корупція, як соціальне явище, негативно впливає практично на всі сторони суспільного життя: економіку, політику соціальну і правову сфери, управління, громадську свідомість, міжнародні відносини. Корупційні зв’язки руйнують правові, етичні відносини між людьми і поступово перетворюються на норму поведінки.

Корупція є однією з найболючіших соціальних проблем сучасності, вирішення якої – надзвичайно актуальне завдання. Високий рівень цього виду правопорушення в Україні визнано керівництвом держави, вищим законодавчим органом, вітчизняними та зарубіжними вченими, міжнародними інституціями, суспільством загалом. Корупція загрожує становленню та розвитку демократії, соціальному прогресу, побудові громадянського суспільства. Тільки за 2008–2012 роки в Україні щорічно правоохоронні органи виявляли в середньому до п’яти тисяч корупційних правопорушень, вчинених переважно особами, які обіймали посади державних службовців, та посадовими особами місцевого самоврядування, реєструвалося близько трьох тисяч фактів хабарництва на рік.

Як відмічено в Національній антикорупційній стратегії на 2011–2015 роки, схваленій Указом Президента України №1001/2011 від 21 жовтня 2011 року: «Корупція в Україні набула ознак системного явища, яке поширює свій негативний вплив на всі сфери суспільного життя, все глибше укорінюючись у повсякденному житті як основний, швидкий та найбільш дієвий протиправний засіб вирішення питань, досягнення певних цілей. Масштаби поширення корупції загрожують національній безпеці України».

Корупція порушує конституційні права та свободи громадян, формує в суспільстві атмосферу страху, невпевненості, політичного і правового нігілізму. Вона стає одним з основних факторів політичної, соціально-економічної нестабільності в Україні.

Саме тому, детальне вивчення та належне закріплення отриманих знань даної дисципліни надасть змогу працівникам підрозділів системи МВС України більш активно та системно вести наступальну боротьбу з корупцією та її проявами.

Мета дисципліни.Привити слухачам вміння вдало використовувати навички, що отримані ними за час освоєння дисципліни «Антикорупційна політика»,а також динамічного підвищення їх загальноосвітнього рівня, що стосується напрямку діяльності служби.

Предметом дисципліни єсучасний стан антикорупційної політики та перспективні шляхи її вдосконалення.

Завдання дисципліни.Зорієнтувати студентів у пріоритетних напрямах протидії корупції, а також націлити їх на більш активну діяльність по профілактиці фактів правопорушень та зловживань посадових осіб у зазначеній сфері правовідносин. Формування у студентів таких якостей, як здатність до творчої діяльності при застосуванні різноманітних методів та способів запобігання та протидії корупційних схемам.

Фундаментальні цілі:отримання теоретичних знань щодо існуючих видів корупційних діянь в органах державної влади, особливостей методики профілактика даних злочинів, формування навичок практичного застосування та вибору.

оптимального алгоритму протидії корупційним діянням залежно від об’єкта чи суб’єкта даного злочину. Формування професійних якостей майбутніх працівників правоохоронних органів, які нададуть їм можливість правильно та ефективно діяти в складних умовах запобігання та протидії корупції.

Предметні цілі:набуття практичних вмінь та навичок запобігання та протидії корупції та її проявам, застосування найефективніших методик запобігання та протидії корупційним діянням, а саме хабарництву.

Виховні цілі:вивчення теми спрямовано не лише на отримання знань та практичних навичок, а є процесом формування у студентів професійних якостей майбутніх правоохоронців та юристів. Досягнення цієї мети можливе під час проведення занять в умовах емоційної напруженості, побудові методики проведення занять з послідовним підвищенням їх складності та використанні при цьому різноманітних педагогічних форм їх проведення.

Мета вивчення дисципліни

Мета дисципліни.Привити слухачам вміння вдало використовувати навички, що отримані ними за час освоєння дисципліни, а також динамічного підвищення їх загальноосвітнього рівня, що стосується напрямку діяльності служби.

Предметом дисципліни єсучасний стан антикорупційної політики та перспективні шляхи її вдосконалення.

Перелік практичних умінь, необхідних для розробки й прийняття рішень у пізнавальний і професійній діяльності:

Знати:

  • Спеціальне законодавство, яке регламентує запобігання та протидію корупції, її проявам;

  • Передовий досвід ОВС України та відповідних правоохоронних структур інших країн в боротьбі з корупцією;

  • Елементи антикорупційної політики щодо запобігання з боку громадськості корупційним діянням. поняття і сутність корупції та передумови її виникнення;

  • Загальну характеристику корупційної ситуації в Україні;

  • Сутність Національної антикорупційної стратегії на 2011-2015 роки та напрями її реалізації.

Уміти:

  • Здійснювати адміністративно-правові заходи протидії корупції

  • Використовувати отриманні знання та навички щодо запобігання з боку громадськості корупційним проявам.

  • Аналізувати та використовувати отриману інформацію про факт вчинення корупційного діяння, вивчати, аналізувати і оцінювати законодавче забезпечення запобігання та протидії корупції.

  • Визначати основні підходи до поняття антикорупційна політика, корупція, корупційні діяння.

  • Визначати загальні та спеціальні ознаки антикорупційної політики держави.

  • Використовувати в юридичній практиці знання з антикорупційного законодавства країни.

  • Планувати та організовувати заходи, спрямовані на запобігання та протидію корупції;

  • Організовувати заходи щодо виявлення фактів корупційних діянь, усунення наслідків правопорушень, пов’язаних з корупцією;

  • Організовувати та здійснювати контроль в органах виконавчої влади та органах місцевого самоврядування за дотриманням антикорупційного законодавства;

  • Налагоджувати зв’язки з громадськістю та засобами масової інформації з метою запобігання та протидії корупції.

Структура дисципліни

«Антикорупційна політика» є самостійною дисципліною в процесі якої студенти вивчають правові норми, які регламентують реалізацію методів і способів запобігання та протидії корупції.