Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
511.1 Кб
Скачать

Педагогічна практика

Програма вивчення нормативної навчальної дисципліни « «Педагогічна практика» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки кваліфікаційного рівня магістр. Навчальна дисципліна є обов’язковою загальнопрофесійною, що забезпечує базовими знаннями майбутніх фахівців-магістрів за спеціальністю «Правознавство». Вона займає важливе місце у системі підготовки студентів до професійної діяльності і передбачена освітньо-професійною програмою їх підготовки. Зміст дисципліни орієнтований на вимоги практичної діяльності і пов’язаний міжпредметними зв’язками з усіма базовими дисциплінами загальнопрофесійної підготовки та низкою дисциплін спеціальної підготовки.

Предметомвивчення навчальної дисципліни є умови, вимоги, порядок проходження та захисту педагогічної практики.

Міждисциплінарні зв’язки: педагогіка вищої школи, методика викладання та педагогічна майстерність, вища освіта та Болонський процесс, психологія вищої школи, філософія.

Метою викладання навчальної дисципліни « «Педагогічна практика» є: формування цілісного уявлення про педагогічну практику, як форму навчальної діяльності студента.

Основними завданнями вивчення дисципліни « «Педагогічна практика» є: полягають в ознайомленні з умовами, змістом та особливостями організації, захисту педагогічної практики.

Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні:

Знати :

  • методичні засади організації педагогічної практики;

  • сутність педагогічної практики;

  • особливості звітних документів з педагогічної практики;

Уміти :

  • дотримуватися порядку та умов проходження педагогічної практики;

  • проектувати, планувати та організовувати окремі педагогічні дії педагогічної діяльності;

  • готувати документи звітності за результатами педагогічної практики відповідно до критеріїв оцінювання.

Основні терміни дисципліни

Зміст навчання – науково, методично та дидактично обґрунтований навчальний матеріал, засвоєння якого забезпечує здобуття вищої освіти і кваліфікації згідно з освітньо-кваліфікаційним рівнем, спеціальністю та спеціалізацією за спеціальністю підготовки випускників Академії.

Навчальний план – нормативний академічний документ, що регламентує навчання за певним освітнім і освітньо-кваліфікаційним рівнем (циклом) і розробляється відповідно до освітньо-професійної програми та структурно-логічної схеми підготовки, визначає графік навчального процесу, перелік та обсяг нормативних і вибіркових навчальних дисциплін, види навчальних занять та їх обсяг, форми контролю.

Графік навчального процесу – складовий компонент навчального плану, за яким визначаються періоди теоретичної та практичної підготовки, підсумкового модульного контролю (заліково-екзаменаційних сесій), а також канікулярні періоди. Графік навчального процесу є основою для розкладів занять.

Робочий навчальний план – витяг з навчального плану з конкретизацією видів навчальних занять на поточний навчальний рік, їх обсягу, форм контролю за семестрами.

Програми навчальних практик і стажування є основним методичним документом, який визначає порядок, послідовність, обсяги робіт і завдання, які повинен виконати курсант (слухач, студент) під час проходження практики чи стажування з метою закріплення теорії та набуття навичок професійної діяльності.

Практична підготовка – передбачена навчальними (робочими навчальними планами), є такою формою діяльності, на яку покладається реалізація дидактичного принципу поєднання теорії з практикою, прищеплення курсантам (слухачам, студентам) професійних навичок. Оскільки професійні навички з педагогічної діяльності у вас відсутні, внаслідок цього ви вивчатимете низку педагогічних дисциплін та здійснюватимете педагогічну практику.

Практика (грец. praktikos активний, діяльний) 1. Прийоми, навички певної роботи. 2. Застосування і закріплення у знань, отриманих теоретичним шляхом. 3. Робота, заняття зі спеціальності як основа досвіду. 4.В українському педагогічному словнику «педагогічна практика» визначається як спосіб вивчення навчально-виховного процесу на основі безпосередньої участі в ньому практикантів.

Ознайомча практика – вид навчальної діяльності, що здійснюється першокурсниками, з метою набуття фонових знань з майбутнього фаху, формування ціннісних орієнтацій.

Навчальна практика – вид навчальної діяльності, яка проводиться за затвердженою програмою у вільний від аудиторної роботи час для курсантів і студентів на базі підрозділів ОВС, для студентів – організацій і закладів з метою набуття професійних компетенцій і закріплення здобутих навичок.

Безперервна практика – вид навчальної діяльності, що здійснюється паралельно із аудиторними заняттями у формі відпрацювання окремих професійно значущих дій (з охорони громадського порядку, профілактики правопорушень, несення служби у складі слідчо-оперативної групи з обов’язковим урахуванням напряму, спеціальності та спеціалізації підготовки, консультування на базі юридичних клінік і т. ін.).