Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
26
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.35 Mб
Скачать

Valuation of intellectual property

Оцінка ОІВ — це процес визначення вартості ОІВ у грошовому вираженні.

Вартість ОІВ у межах діючого підпри­ємства — величина, що відображає сукупну корисність ОІВ і є внеском до результатів функціонування підприємства як єдиного комплексу при виробництві товарів і на­данні послуг.

Вартість ОІВ відображається в обліку і звітності в складі нематеріальних активів за ринковою вартістю у випадку їх придбання або як сума витрат при їх виготовленні вла­сними силами з урахуванням витрат на до­ведення до стану, у якому вони придатні до використання у запланованих цілях.

Методи оцінки ОІВ визначаються ви­дом вартості та метою оцінки. Оцінка ОІВ, як частина вартості діючого підприємства, полягає у визначенні розміру їхнього внес-

105

ВИТРАТНИЙ ПІДХІД

ку в активи і прибуток підприємства. Оцін­ка ОІВ як окремих видів надлишкових ак­тивів визначається на основі аналізу най­більш ефективного їх використання в умо­вах реалізації на відкритому ринку.

При оцінці ОІВ використовуються такі підходи: витратний, доходний, ринковий.

ВИТРАТНИЙ ПІДХІД затратный подход cost-based approach

Витратний підхід полягає у розрахунку витрат на відтворення оцінюваних ОІВ у поточних цінах за відрахуванням зносу. При використанні витратного методу для оцінки ОІВ проводяться такі роботи:

- виявляються всі фактичні витрати, пов'язані зі створенням, придбанням і вве­денням у дію ОІВ;

- коригуються витрати на розмір індек­су цін на дату оцінки;

- визначається нарахований розмір амортизації ОІВ;

- вартість ОІВ визначається як різниця між скоригованим розміром витрат і нара­хованою амортизацією.

Витратний підхід включає такі методи:

— калькуляційний метод (визначення історичної вартості активу);

— метод визначення відновної вартості;

— метод вартості заміщення. Витратний підхід гарантує достатню

достовірність та об'єктивність, але має ряд труднощів та застережень. Так, при визна­ченні вартості активу за цим підходом тре­ба мати на увазі, що існує різниця між вит­ратами на створення інтелектуальної влас­ності та інвестиційними витратами, які підвищують цю вартість. Також необхідно виділити витрати на дослідження та роз­робку, що стосуються безпосередньо ОІВ, що у ряді випадків викликає труднощі, оскільки інтелектуальна власність створю­ється при розробці певних програм.

Певні складнощі існують при визна­ченні кількості років на дослідження та розробку, які слід враховувати при розра­хунках та визначенні коефіцієнта нарощу­вання на перспективу при приведенні істо­ричних витрат до поточної вартості.

Взагалі методи витратного підходу не враховують майбутнього прибутку, що мо­же бути отриманий від використання акти­ву, їх використання досить обмежене, тому що не існує прямого зв'язку між витратами на створення активу та його вартістю.

Відомо, що умови створення інтелекту­альної власності змінюються, виникає по­треба переоцінки вартості через певний проміжок часу з врахуванням цін, які діють на даний момент.

У зв'язку з цим вартість інтелектуальної власності оцінюється за відновною вартіс­тю, тобто розраховується сума витрат, які було б необхідно зробити для створення (придбання) активу в даний період за су­часними цінами.

Різниця між початковою та відновною вартістю тим більша, чим більший строк знаходяться активи в експлуатації. Вико­ристання методу відновної вартості дає мо­жливість оцінювати активи, які мають різні терміни експлуатації, за єдиними порівня­льними цінами.

Однак ні повна початкова вартість, ні повна відновна вартість не дають уяви про фактичну величину вартості активу, ос­кільки не враховують терміну використан­ня активу та його «зносу». Тому при визна­ченні відновної вартості враховується та­кож моральне старіння.

ДОХОДНИЙ ПІДХІД доходный подход income approach

Доходний підхід заснований на розра­хунках економічних вигод, очікуваних від використання оцінюваних ОІВ. Цей підхід полягає у визначенні розміру прибутку, асоційованого з оцінюваними активами, коефіцієнта капіталізації та ставок дискон­ту, що враховують ступінь ризику, пов'яза­ного з прибутковістю використовуваних ОІВ, і залишкового економічного терміну їх служби.

При розрахунках розмірів коефіцієнта капіталізації і ставок дисконту необхідно оцінювати такі ризики:

- ризики, пов'язані зі ступенем готов­ності ОІВ до комерційного використання, тобто на якій стадії знаходиться освоєння

106

РИНКОВИЙ ПІДХІД

ОІВ (дослідження, випробування, дослідне чи промислове впровадження);

— ризики, обумовлені термінами осво­єння, рівнем досягнення прогнозованих (планованих) технічних, економічних, еко­логічних параметрів на ОІВ або товарів із використанням ОІВ;

- ризики протиправного використання ОІВ, виготовленням і реалізацією контра-фактної продукції;

- комерційні ризики загального харак­теру: ринки, ціни, курси валют, відсотки за кредити, податкові ставки тощо;

— загальнодержавні ризики: економіч­ні, політичні, державного рівня.

Доходний підхід при оцінці ОІВ може бути реалізований за допомогою таких ме­тодів:

— прямої капіталізації доходу;

- дисконтування майбутніх грошових потоків (надлишкових прибутків).

Доходний підхід визначення вартості активу базується на використанні показни­ків грошових потоків, або прибутку. Гро­шові потоки (прибуток) капіталізуються шляхом їх дисконтування, тобто приведен­ня грошового потоку (прибутку) майбутніх періодів до розрахункового періоду, з вра­хуванням при цьому не тільки вартості ка­піталу, а й ризиків, пов'язаних з отриман­ням запланованих грошових потоків (при­бутку).

Вразливим моментом цього підходу є суб'єктивність при визначенні:

— показника дисконтування;

— правильності встановлення ціни;

— кількості років, які залишились до закінчення терміну служби активу;

— вартості продукту конкурентів;

- ступеня новизни та якості інтелекту­альної власності.

РИНКОВИЙ ПІДХІД рыночный подход market approach

Ринковий підхід заснований на принци­пі ефективно функціонуючого ринку, на

якому інвестори купують і продають анало­гічного типу активи, приймаючи при цьо­му незалежні індивідуальні рішення. Дані з аналогічних угод порівнюються з оцінюва­ними ОІВ. Економічні переваги і недоліки оцінюваних активів у порівнянні з обрани­ми аналогами враховуються за допомогою введення відповідних поправок. При цьому вводяться поправки, що враховують якісні відмінності між оцінюваними активами та їх аналогами.

При використанні ринкового підходу проводяться такі роботи:

— збирається інформація про угоди, що відбулися, за аналогічними ОІВ;

— визначається перелік показників, за якими проводиться співставлення ОІВ;

- коректуються фактичні ціни угод з ОІВ з урахуванням значень показників по­рівняння з оцінюваним ОІВ;

- визначається вартість оцінюваного ОІВ на основі скоригованих фактичних да­них за порівнюваними угодами.

Вартість активу за цим підходом оціню­ється шляхом використання цін, отрима­них за аналогічну інтелектуальну власність при останніх угодах.

Цей підхід також має деякі застережен­ня та труднощі. Так, ціни попередніх угод можуть використовуватись при відносній стабільності цін (перш за все на промисло­ву сировину, машини та устаткування). Ви­користання цін фактичних угод становить певні труднощі, оскільки ці ціни регулярно не публікуються (часто є комерційною та­ємницею), а також тому, що активність продажів інтелектуальної власності ще надто обмежена. Тому найбільш доступним джерелом порівняльних продаж є ліцензій­ні угоди.

Існують два методи ринкового підходу:

— метод порівняльних продажів;

— метод звільнення від роялті.

(див. «Методи оцінки вартості немате­ріальних активів»).

107

ПАРИЗЬКА КОНВЕНЦІЯ ПО ОХОРОНІ ПРОМИСЛОВОЇ ВЛАСНОСТІ

ПАРИЗЬКА КОНВЕНЦІЯ ПО ОХОРОНІ ПРОМИСЛОВОЇ ВЛАСНОСТІ Парижская конвенция по охране промышленной собственности Paris Convention for the protection of Industrial Property

Паризька конвенція по охороні проми­слової власності — це багатостороння уго­да, укладена 29 березня 1883 р. у Парижі. Набула чинності 7 липня 1884 p., перегля­далась в Брюсселі (1900 p.), Вашингтоні (1911 p.), Гаазі (1925 p.), Лондоні (1934р.), Лісабоні (1958 p.), Стокгольмі (1967 p.).

Конвенція застосовується до сфери промислової власності в самому широкому розумінні, включаючи винаходи, корисні моделі, промислові зразки, товарні знаки, знаки обслуговування, фірмові наймену­вання та зазначення про походження чи найменування місця походження товарів, а також припинення недобросовісної кон­куренції.

Положення Конвенції діляться на 4 ос­новні групи:

1) правила, які стосуються матеріаль­ного права і гарантують як головне пра­во — право національного режиму для ко­жної із держав-учасниць;

2) норми щодо права пріоритету;

3) загальні правила в сфері матеріаль­ного права, що стосуються прав і обов'яз­ків фізичних та юридичних осіб;

4) положення, що відносяться до ад­міністративної структури, та заключні по­ложення Конвенції.

Станом на 15.07.99 учасниками Конвен­ції є 155 країн.

ПАТЕНТ

патент

patent

Патент — це юридично-технічний до­кумент, що видається уповноваженим ком­петентним державним органом і яким дер­жава засвідчує виключне право власника на створений ним об'єкт промислової вла-

сності (винахід, корисну модель, промис­ловий зразок, сорт рослин). Це юридичний документ, оскільки закріплює за власни­ком патенту визначені законом права. Вод­ночас це технічний документ, оскільки він дає технічний опис об'єкта. Патент засвід­чує від імені держави:

- що заявлена пропозиція є охороно-спроможним об'єктом;

- встановлення права авторства на об'єкт;

— визнання права власності на об'єкт;

- визнання пріоритету на об'єкт. Патенти, видані на один об'єкт у різних

країнах, є незалежними. Тобто видача па­тенту в одній країні не зобов'язує інші кра­їни видавати патенти на той самий об'єкт. Припинення дії патенту в одній країні не тягне за собою припинення дії патенту на цей об'єкт в іншій країні. Патент завжди має територіальний характер, тобто вида­ється і діє відповідно до вимог національ­ного (регіонального) законодавства.

Патент надає його власнику виключне право на використання об'єкта на власний розсуд, тобто патентовласник має право використовувати об'єкт в межах, встанов­лених законодавством, давати дозвіл на ви­користання об'єкта (видавати ліцензію) будь-якій третій особі, а також забороняти будь-якій третій особі використовувати об'єкт без дозволу патентовласника (крім випадків, передбачених законодавчими ак­тами). Патентовласник має право на влас­ний розсуд розпоряджатися об'єктом, тобто укладати будь-які цивільно-правові угоди з відчуження прав на зазначені об'єкти (про­дажу, міни, дарування, передачі у спадщи­ну, відмови тощо), з передачі прав на за­значені об'єкти під заставу.

В Україні права, що засвідчуються па­тентом, діють від дати публікації відомос­тей про його видачу і не зачіпають будь-які інші особисті майнові чи немайнові права винахідника (автора).

Строк дії патенту:

1) на винахід — 20 років з дати подання заявки;

2) на корисну модель — 5 років з дати подання заявки і може бути продовжений за клопотанням власника, але не більш ніж на 3 роки;

108

ПАТЕНТ ЗАМІНЮЮЧИЙ

3) на промисловий зразок — 10 років з дати подання заявки і може бути продов­жений за клопотанням власника, але не більш ніж на 5 років;

4) на сорт рослин — 20 років з дати по­дання заявки (для винограду і плодових культур — ЗО років) і може бути продовже­ний, але не більш ніж на 10 років.

ПАТЕНТ БЛОКУЮЧИЙ патент блокирующий blocking-off (fencing-off) patent

Блокуючий патент — це патент на ви­нахід, без використання якого не може розвиватися певний технічний напрям і який, в силу виключного права, що засвід­чується патентом, може гальмувати розви­ток зазначеного напряму. Тобто, це такий патент, формула якого дає можливість охо­пити іноді цілу галузь техніки.

ПАТЕНТ ВВІЗНИЙ патент ввозной patent of importation

Ввізний патент — це підтверджений па­тент, який оформляється в спрощеному порядку на основі раніше виданого інозем­ного патенту. Заявник, який має на свій винахід іноземний патент, просить ввізний (підтверджений) патент і одержує його без будь-якої перевірки винаходу на відповід­ність умовам патентоспроможності. По су­ті, цей порядок означає допущення інозем­ного патенту в тій країні, де видається ввіз­ний патент. Ввізні патенти застосовуються у багатьох країнах Центральної і Південної Америки, Африки, Азії. Наприклад, в Шрі-Ланці підтверджені патенти видають влас­никам патентів, виданих раніше в Англії.

ПАТЕНТ ВІДЧУЖЕНИЙ патент отчужденный alienated patent

Відчуженим вважається патент, приму­сово вилучений у законного власника, ви­ходячи із суспільних інтересів та інтересів національної безпеки (див. «Відчуження прав»).

ПАТЕНТ ВІЛЬНИЙ патент свободный freed patent

Вільним вважається патент, права на який належать суспільству (державі).

ПАТЕНТ ДОДАТКОВИЙ

патент дополнительный

patent of addition, subsidiary patent

Додатковий патент — це охоронний до­кумент, що видається на винахід, який є удосконаленням або модифікацією іншого винаходу, на який видано головний патент, і технічно залежить від нього.

ПАТЕНТ ЄВРОПЕЙСЬКИЙ патент европейский european patent

Патент європейський видається Євро­пейським патентним відомством відповід­но до Конвенції про видачу європейських патентів (ЄПК). Конвенція передбачає ви­дачу європейських патентів на основі уніфікованих правил. Конвенцією встанов­лено єдині умови видачі патентів і єдині формальні вимоги до заявок. Європейсь­кий патент (ЄП) у кожній договірній дер-

-ЛКЭЛ/, М-ЯЯ ЗГКоУ SJJ-/ sff^f3J-fffff, має ту ж ^rzifo,

регламентується тими ж положеннями, що й національний патент, виданий у цій краї­ні. Територія дії ЄП може бути визначена для однієї, декількох або всіх договірних держав. ЄП видаються на винаходи, що є новими, промисловопридатними і мають винахідницький рівень. Строк дії ЄП ста­новить 20 років від дня подання заявки. Будь-яке порушення ЄП кваліфікується у відповідності з національним законодавст­вом.

ПАТЕНТ ЗАМІНЮЮЧИЙ патент заменяющий reissued patent

Замінюючий патент — це патент, вида­ний замість діючого з внесенням допусти­мих законодавством змін.

109

ПАТЕНТ ЗМІЦНЮЮЧИЙ

ПАТЕНТ ЗМІЦНЮЮЧИЙ патент укрепляющий fortifying patent

Зміцнюючий патент — це патент, одер­жаний з метою закріплення існуючих па­тентних позицій.

ПАТЕНТ КОРОТКИЙ патент короткий short patent

Короткий патент — це неофіційна на­зва патенту України на винахід, який вида­ний без проведення експертизи по суті строком дії 5 років.

ПАТЕНТ МАЛИЙ патент малый minor (petty) patent

Малий патент (у деяких країнах) — це охоронний документ на корисну модель.

ПАТЕНТ НАЦІОНАЛЬНИЙ

(ВІТЧИЗНЯНИЙ)

патент национальный (отечественный)

national (home) patent

Національний (вітчизняний) патент — це патент, виданий компетентним націо­нальним органом відповідно до вимог на­ціонального законодавства

ПАТЕНТ НЕДІЙСНИЙ патент недействительный invalid patent

Недійсним вважається патент, який втратив силу.

ПАТЕНТ НЕЗАКОННИЙ патент незаконный injustified patent

Незаконним вважається патент, вида­ний з порушенням норм чинного законо­давства.

ПАТЕНТ ПЕРЕШКОДЖАЮЧИЙ патент мешающий nuisance patent

Перешкоджаючий патент — це патент, який може самостійно не представляти ко-

мерційної цінності, але не давати можли­вості конкуренту одержати патент у певній галузі техніки.

ПАТЕНТ РЕГІОНАЛЬНИЙ патент региональный regional patent

Регіональний патент — це патент, ви­даний національним чи міжурядовим орга­ном, який має право видавати патенти, що діють більше ніж в одній державі. Наприк­лад, патент виданий відповідно до Конвен­ції про видачу європейських патентів, Єв­разійської патентної конвенції та ін.

ПАТЕНТНА БІБЛІОТЕКА

див. БІБЛІОТЕКА ПРОМИСЛОВОЇ ВЛАСНОСТІ, ФОНД ПАТЕНТ­НОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ ГРОМАД­СЬКОГО КОРИСТУВАННЯ

ПАТЕНТНА ГРАМОТА патентная грамота letters patent

Патентна грамота - це передбачений у деяких країнах офіційний бланк для оформ­лення патенту. Патентна грамота видається в одному примірнику незалежно від кіль­кості власників патенту. Крім того:

1) документ, яким патентовласнику на­дається виключне право використовувати винахід протягом 16 років від дати надання повного опису (Великобританія);

2) патент на винахід, який є новим, корисним і відноситься до класу патен­тоспроможних об'єктів: способу, пристрою, виробу чи складу речовини, на відміну від патентів на промислові зразки, штами мік­роорганізмів або рослини (США).

ПАТЕНТНА ДОКУМЕНТАЦІЯ (ДОКУМЕНТАЦІЯ У СФЕРІ ПРОМИСЛОВОЇ ВЛАСНОСТІ) патентная документация (документация по промышленной собственности) patent documentation (industrial property documentation)

Сукупність документів (або витягів з них), які містять відомості про результати

110

ПАТЕНТНИЙ БЮЛЕТЕНЬ

науково-технічних та проектно-конструк­торських розробок, заявлених чи визнаних винаходами, корисними моделями, проми­словими зразками, а також відомості про охорону прав винахідників, власників па­тентів та свідоцтв на об'єкти промислової власності.

ПАТЕНТНА ІНФОРМАЦІЯ (ІНФОРМАЦІЯ У СФЕРІ ПРОМИСЛОВОЇ ВЛАСНОСТІ) патентная информация (информация по промышленной собственности) patent information (industrial property information)

Складова частина науково-технічної інформації, до якої належать задокументо­вані або публічно оголошувані відомості про вітчизняні та зарубіжні досягнення на­уки, техніки і виробництва, одержані в процесі науково-дослідної, дослідно-конс­трукторської, проектно-технологічної, ви­робничої та громадської діяльності, які за­явлені чи визнані винаходами, корисними моделями, промисловими зразками або ін­шими об'єктами промислової власності; про охоронні документи на ці об'єкти та про права власників цих документів. За змістом розрізняють патентно-правову, па­тентно-технічну та патентно-економічну інформацію. Патентна інформація охоп­лює:

1) технічну інформацію, що стосується виробів, продукції, процесів та застосуван­ня і міститься в патентних документах;

2) інформацію про правовий статус па­тентів або інших прав промислової власно­сті, дані реєстрів об'єктів промислової вла­сності;

3) бібліографічну інформацію, що сто­сується опублікованих патентних докумен­тів.

ПАТЕНТНА ЧИСТОТА патентная чистота non-infringement

Патентна чистота — це юридична влас­тивість об'єкта, пов'язана з можливістю його використання у відповідній країні без

порушення прав власників чинних на її те­риторії охоронних документів на об'єкти промислової власності. Цей термін вико­ристовувався в патентно-ліцензійній діяль­ності України до 01.01.98 p., тобто до вве­дення в дію стандартів ДСТУ 3575—97 «Патентні дослідження. Основні положен­ня та порядок проведення» та ДСТУ 3574—97 «Патентний формуляр. Основні положення. Порядок складання та оформ­лення». Цими стандартами для зазначеного поняття запроваджено термін «порушення прав власників чинних охоронних доку­ментів та заявників», яким визнається «будь-яке посягання на права власника чинного охоронного документа, що тягне за собою відповідальність згідно з чинним законодавством держави».

ПАТЕНТНЕ ВІДОМСТВО (ВІДОМСТВО ПРОМИСЛОВОЇ ВЛАСНОСТІ) патентное ведомство (ведомство промышленной собственности) patent office (industrial property office)

Патентне відомство — це уповноваже­ний орган, що забезпечує реалізацію дер­жавної політики в сфері охорони прав на об'єкти промислової власності.

Основні функції патентного відомства: прийом до розгляду заявок, проведення експертизи, здійснення державної реєстра­ції, публікація відомостей тощо. Патентне відомство уповноважене видавати охоронні документи на об'єкти промислової власно­сті від імені держави.

ПАТЕНТНИЙ БЮЛЕТЕНЬ патентный бюллетень patent gazette

Офіційне періодичне видання (жур­нал), що містить відомості стосовно патен­тних документів на винаходи і корисні мо­делі відповідно до вимог національних за­конів щодо промислової власності або ре­гіональних чи міжнародних конвенцій та угод з питань промислової власності. Зміст та порядок розміщення публікацій в патен­тному бюлетені визначаються стандартом ВОІВ ST. 18. Відомості вміщують бібліогра-

111

ПАТЕНТНИЙ ДОКУМЕНТ

фічні дані та можуть також містити реферат або пункти формули, головне креслення, інформацію щодо правового статусу тощо. До бюлетеня включаються також поточні покажчики. На основі бюлетеня видаються річні покажчики (див. «Офіційний бюлетень відомства промислової власності»).

ПАТЕНТНИЙ ДОКУМЕНТ

патентный документ patent document

Офіційно опублікований документ, що містить відомості про результат творчої діяльності людини в будь-якій галузі техно­логії або художнього конструювання, заяв­лений або визнаний об'єктом промислової власності, а також відомості про винахід­ника (автора), заявника, власника охорон­ного документа та обсяг правової охорони, що ним засвідчується. Узагальнюючий тер­мін «патентний документ» включає: патен­ти на винаходи, корисні моделі, промисло­ві зразки та патенти на сорти рослин, ав­торські свідоцтва, свідоцтва на знаки для товарів і послуг та топографії, а також опу­бліковані заявки на винаходи та корисні моделі тощо. У деяких країнах патентним законодавством передбачено видачу медич­них патентів, додаткових патентів на вина­ходи, додаткових авторських свідоцтв, свідоцтв та додаткових свідоцтв на корисні моделі тощо.

Відповідно до законодавства деяких країн публікація патентних документів здійснюється на різних стадіях процедури патентування, починаючи від заявки, що прийнята до розгляду, і закінчуючи вида­чею охоронного документа на об'єкт про­мислової власності. Патентний документ вміщує три типи інформації: бібліографіч­ну, технічну та правову. Деякі відомства промислової власності, які публікують па­тентні заявки після експертизи, публікують також звіт про пошук, складений експерта­ми цих відомств, що подається як додаток до відповідної патентної заявки або окре­мо.

Важливою особливістю патентних до­кументів є уніфікована та стандартована

структура і форма викладення змісту па­тентних документів.

ПАТЕНТНИЙ ПОВІРЕНИЙ патентный поверенный patent attorney

Патентний повірений — це представ­ник у справах інтелектуальної власності, що надає фізичним та юридичним особам допомогу: послуги, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності, представляє їх інтереси перед Патентним відомством та установами, що належать до сфери його управління, а також судовими органами, кредитними установами, у від­носинах з іншими фізичними та юридич­ними особами.

Згідно з Положенням про представни­ків у справах інтелектуальної власності (па­тентних повірених), затвердженим поста­новою Кабінету Міністрів України від 10.08.94 № 545, у редакції від 27.08.97 № 938, патентним повіреним може бути громадянин України, що має вищу освіту і спеціальну освіту в сфері охорони інтелек­туальної власності, не менш як п'ятиріч­ний досвід практичної роботи в сфері охо­рони інтелектуальної власності, склав ква­ліфікаційний екзамен, пройшов атестацію і одержав свідоцтво на право займатися дія­льністю патентного повіреного.

Патентний повірений діє за доручен­ням особи, яку він представляє. Це дору­чення засвідчується договором, довіреніс­тю або іншим документом, який підтвер­джує надання відповідних повноважень. Повноваження патентного повіреного мо­жуть бути засвідчені також шляхом зазна­чення його прізвища та реєстраційного но­мера в заявці на видачу охоронного доку­мента, якщо заявка підписана заявником. Патентний повірений в межах наданих по­вноважень має право підписувати заяви, клопотання, описи, формули винаходів, подавати та одержувати матеріали, що сто­суються охоронних документів, виконува­ти платіжні операції, вносити зміни до опису, доповнення, подавати заперечення, скарги, вживати заходів щодо підтримання чинності охоронних документів тощо.

112

ПАТЕНТНІ ДОКУМЕНТИ-АНАЛОГИ

Патентний повірений може представ­ляти інтереси іноземних осіб, які мешка­ють за межами України, у відносинах з Відомством.

Під час виконання своїх професійних обов'язків патентний повірений є незалеж­ним і керується у своїй діяльності законо­давством України та Положенням про пред­ставників у справах інтелектуальної влас­ності.

ПАТЕНТНИЙ ПОШУК

патентный поиск patent searching

Різновид інформаційного пошуку, тобто регламентована процедура відбору з масиву патентної документації відповідних доку­ментів або інформації за однією або декіль­кома ознаками (критеріями пошуку). Він виконується, зокрема, під час проведення патентних досліджень, метою яких є визна­чення патентної ситуації щодо об'єкта, який розроблюється, тобто визначення до­цільності та можливості одержання чи на­дання правової охорони, ситуації щодо ви­користання прав на об'єкти промислової власності в галузі, до якої належить цей об'єкт, для попередження можливих пору­шень прав інших власників чинних охо­ронних документів та заявників.

Розрізняють три основні види патент­ного пошуку: тематичний, іменний (фір­мовий) та нумераційний.

В автоматизованих базах даних можли­вий пошук за бібліографічними даними, індексами класифікації, словами з назв винаходів та ін. Для пошуку у великих за обсягом базах даних на компакт-дисках CD-ROM випускаються спеціальні пошу­кові диски (див. також «Патентно-інфор­маційні продукти»).

ПАТЕНТНИЙ ПУЛ патентный пул patent pool

Патентний пул — це угода між монопо­ліями з метою усунення конкуренції між ними, згідно з якою вони зобов'язані пере­давати всі патенти, які їм належать чи мо-

жуть належати в майбутньому, організації, яка у наступному надає окремим учасни­кам пула на певних умовах ліцензії на ви­користання того чи іншого винаходу. Одержаний від реалізації патенту прибуток розподіляється між учасниками угоди у відповідності з часткою, встановленою для кожного з них.

ПАТЕНТНИЙ ФОНД

див. ФОНД ПАТЕНТНОЇ ДОКУМЕН­ТАЦІЇ, НАЦІОНАЛЬНИЙ ПА­ТЕНТНИЙ ФОНД, ГАЛУЗЕВИЙ ПАТЕНТНИЙ ФОНД, ФОНД ПАТЕНТНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ ГРОМАДСЬКОГО КОРИСТУ­ВАННЯ

ПАТЕНТНИЙ ФОРМУЛЯР патентный формуляр patent record

Офіційний інформаційний документ, який засвідчує стан об'єкта господарської діяльності (як товару) щодо порушення прав власників чинних охоронних доку­ментів та заявників на об'єкти промислової власності та правової охорони ОГД.

ПАТЕНТНІ ДОКУМЕНТИ-АНАЛОГИ патентные документы-аналоги patent family

Сукупність патентних документів, опу­блікованих в різних країнах або регіонах, що стосуються одного винаходу. Сімейство документів-аналогів можна ідентифікувати за наявними в їх бібліографічних даних відомостями (номер, дата, країна подання) щодо однієї або декількох спільних для них пріоритетних заявок, на підставі яких заяв­ники протягом 12 місяців від дати подання мають право на пріоритет для всіх наступ­них заявок на цей самий винахід в інших країнах або регіонах. Внаслідок множин­ного пріоритету можливі випадки, коли за­явки, подані в різних країнах або регіонах, і відповідні опубліковані патентні докумен­ти базуються не на повністю однакових пріоритетних заявках і тому відрізняються за змістом. Розрізняють патентні сімейства

8 0 "9

113

ПАТЕНТНІ ДОСЛІДЖЕННЯ

таких типів: (1) просте патентне сімейст­во — це сукупність опублікованих патент­них документів, які походять всі з однієї і тієї ж самої заявки або кількох тих самих заявок; (2) складне (комплексне) патентне сімейство — це сукупність опублікованих патентних документів, кожний з яких має принаймні одну спільну пріоритетну заяв­ку з іншими; (3) розширене патентне сімейство — це сукупність опублікованих патентних документів, кожний з яких має принаймні одну спільну пріоритетну заяв­ку з принаймні одним іншим патентним документом цього сімейства; (4) націо­нальне патентне сімейство — це сукупність опублікованих патентних документів, що утворилася з додаткових, продовжених, ча­стково продовжених та виділених заявок; до цієї групи не входять патентні докумен­ти, опубліковані на різних процедурних стадіях діловодства за однією заявкою; (5) штучне патентне сімейство (інтелекту­альне, технічне або нетрадиційне патентне сімейство) — це сукупність еквівалентних патентних документів різних країн або ор­ганізацій, які згруповано в результаті інте­лектуального дослідження на підставі того, що вони мають в цілому однаковий зміст; при цьому вони, однак, не мають жодної спільної пріоритетної заявки. Інформацій­ні служби патентних документів-аналогів звичайно доповнюють такими документа­ми інформацію щодо документів-аналогів інших вищезазначених типів.

Авторитетними джерелами інформації щодо патентних документів-аналогів є ба­зи даних INPADOC (ЄПВ) та World Patent Index (Derwent), що надаються через комер­ційні хости для платного користування в режимі віддаленого доступу. Дані стосовно документів-аналогів (патентних сімейств) наводяться також на дисках GLOBALPAT CD-ROM.

ПАТЕНТНІ ДОСЛІДЖЕННЯ патентные исследования patent research

Системний науковий аналіз властивос­тей об'єкта господарської діяльності про­тягом його життєвого циклу, які виплива-

ють з правової охорони об'єктів промисло­вої власності.

ПАТЕНТНО-АСОЦІЙОВАНА (НЕПАТЕНТНА) ЛІТЕРАТУРА Патентно - ассоциированная (непатентная) литература (ПАЛ) patent associated literature

Наукові журнали та інші періодичні ви­дання, що містять статті, які використову­ються для пошуку та експертизи заявок на винаходи. В рамках РСТ визначено перелік періодичних видань, які складають мінімум непатентної документації (так званий «міні­мум РСТ»), що вважається авторитетним джерелом для міжнародного пошуку. Цей перелік на 01.10.99 складається із 134 ви­дань. ВОІВ публікує «Журнал патентно-асоційованої літератури» на компакт-диску JOPALROM (англійська абревіатура JOPAL — Journal of Patent Associated Literature). Він вміщує назви та бібліографічні дані статей з журналів, включених до мінімуму РСТ, що покласифіковані за МПК, з 1981 р. В рамках міжнародного співробітництва об­робку і класифікування статей для цього видання здійснюють відомства промисло­вої власності країн публікації журналів (пе­реважно СІЛА, Японії та інших промисло-во розвинених країн). Диск оснащений по­шуковими засобами. До 1996 р. це видання здійснювалося також на паперовому но­сієві.

ПАТЕНТНО-ІНФОРМАЦІЙНА БАЗА ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ЕКСПЕРТИЗИ (ПІБ)

патентно-информационная база для проведения экспертизы (ПИБ) patent information base for the purposes of patent examination

Патентно-інформаційна база — це су­купність певним чином підібраних та впо­рядкованих джерел інформації, насамперед патентної, призначеної для проведення експертизи заявок на винаходи по суті. Для застосування Закону України «Про охоро­ну прав на винаходи та корисні моделі», згідно з Постановою Верховної Ради Украї-

114

ПАТЕНТНО-ІНФОРМАЦІЙНІ ПРОДУКТИ

ни від 23.12.93 p. № 3769-ХІІ, Держпатен­том України створено та з 1 липня 1997 р. введено в експлуатацію в НДЦПЕ патент­но-інформаційну базу (ПІБ) та довідково-пошуковий апарат (ДПА) до неї. ПІБ Держ­патенту України містить: зарубіжну та на­ціональну патентну документацію, патент­но-асоційовану (див.) та довідково-технічну літературу. До складу патентної документа­ції входять: описи винаходів, описи корис­них моделей, патентні бюлетені, реферати описів винаходів, патентно-правова літера­тура. З урахуванням застосовуваної техно­логії пошуку зарубіжна патентна докумен­тація в ПІБ комплектується на глибину, на яку наявні публікації зарубіжних патент­них документів на оптичних дисках CD-ROM: РСТ (з 1978 p.), ЄПВ (заявки -з 1978 p.; патенти — з 1980 p.), Російської Федерації (з 1994 р.), США (з 1975 p.), що складає понад 7000 оптичних дисків. Па­тентна документація Євразійської патент­ної організації (ЄАПО) (з 1996 р.) та Украї­ни (з 1993 р.) комплектується на паперово­му носієві. ДПА до ПІБ включає: Міжнарод­ні класифікації об 'єктів промислової власнос­ті (див.), систематичні та нумераційні по­кажчики патентів і заявок, іменні покаж­чики заявників та власників патентів, бю­летені змін у правовому статусі патентних документів, порадники користувачів па­тентно-інформаційних продуктів на оптич­них дисках.

ПАТЕНТНО-ІНФОРМАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ

патентно-информационная деятельность patent information activities

Інформаційна діяльність, спрямована на забезпечення заінтересованих фізичних та юридичних осіб відомостями про об'єк­ти промислової власності, що є результата­ми науково-технічних досліджень та про­ектно-конструкторських розробок, а також відомостями стосовно їх охорони, характе­ру та обсягу прав заявників і власників охо­ронних документів. Сукупність дій, спря­мованих на задоволення потреб громадян, юридичних осіб і держави в інформації стосовно правової охорони об'єктів проми-

слової власності, полягає в її збиранні, ана-літико-синтетичній обробці, фіксації, збе­ріганні, пошуку і поширенні.

ПАТЕНТНО-ІНФОРМАЦІЙНІ ПРОДУКТИ

патентно-информационные продукты patent information products

Інформаційний продукт, який містить інформацію стосовно об'єктів промислової власності з визначеним змістом, обсягом та структурою, що має власну назву, під якою він випускається і реалізується на ринку. Патентно-інформаційні продукти на елек­тронному носієві (магнітному, оптичному) оснащені засобами для пошуку, перегляду та друкування (копіювання) інформації. Нині широко застосовуються патентно-ін­формаційні продукти на CD-ROM: бібліо­графічні, бібліографічно-реферативні, пов-нотекстові. Бібліографічні та бібліографіч­но-реферативні диски використовуються як довідково-пошуковий апарат (ДПА) до фонду повнотекстових дисків. До ДПА та­кож відносяться диски з текстами Міжна­родної класифікації об'єктів промислової власності (див.). Публікації патентної ін­формації та інформації стосовно промис­лових зразків і знаків для товарів і послуг на CD-ROM здійснюються періодично. Диски з порівняно невеликим обсягом ін­формації випускаються кумулятивними (з накопичуванням інформації), при цьому останній за датою публікації диск вміщує інформацію також з попередніх випусків за певний період і замінює їх. Інформація на дисках подається в символьно-кодованому вигляді, у вигляді факсимільних зображень або в змішаній моді (mixed mode), що ви­значає можливості пошуку та близького до оригіналу відображення документів. На сьогодні патентними відомствами та де­якими фірмами випускається великий пе­релік різноманітних патентно-інформацій­них продуктів на CD-ROM (див. Дода­ток 11). Європейське патентне відомство в співробітництві з країнами-членами ЄС випускає диски серії ESPACE. Назва про­дукту складається з назви серії та коду краї­ни за стандартом ВОІВ ST. З (див. Дода-

8-07

115

ПАТЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ (ОХОРОНОЗДАТНІСТЬ)

такі), наприклад ESPACE-DE (патентні документи Німеччини), ESPACE-AT (па­тентні документи Австрії) тощо. В рамках тристороннього співробітництва ЄПВ з па­тентними відомствами США і Японії роз­почато випуск реферативної бази даних GLOBALPAT. Цей інформаційний продукт вміщує дані титульної сторінки (бібліогра­фічні дані, реферат, головне креслення) патентних документів США, Франції, Ні­меччини, Швейцарії, Великобританії, ЄПВ та РСТ за період з 1971 р. Аналогічна база даних стосовно патентних документів Япо­нії з 1976 р. (реферати патентних заявок англійською мовою) публікується під на­звою PAJ (Patent Abstracts of Japan).

ПАТЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ (ОХОРОНОЗДАТНІСТЬ) патентоспособность (охраноспособность) patentability (protectability)

Патентоспроможність — це власти­вість, якої набуває об'єкт господарської діяльності, його складові частини у разі відповідності умовам надання правової охорони винаходу, корисній моделі, про­мисловому зразку та іншим об'єктам про­мислової власності згідно з чинним зако­нодавством, (див. «Умови патентоспро­можності винаходу, корисної моделі, промис­лового зразка, сорту рослин», «Умови Оборо­ноздатності топографії ІМС»).

ПАТЕНТУВАННЯ

патентование patenting

Патентування — це комплекс заходів, направлених на одержання правової охоро­ни на такі об'єкти промислової власності: винаходи, корисні моделі, промислові зразки, сорти рослин. Здійснюється у від­повідності з національними законодавст­вами країн патентування чи міжнародними договорами. До цього комплексу входять: визначення доцільності патентування об'єк­та; вибір країн патентування; вибір проце­дури патентування; підготовка матеріалів заявки; подання заявки у відповідні націо­нальні патентні відомства або у відповідні

органи, передбачені міжнародними дого­ворами; сплата зборів при здійсненні діло­водства за заявками і одержаними охорон­ними документами, а також оплата послуг патентних повірених; ведення листування з патентними відомствами в процесі прове­дення експертизи; одержання охоронного документа; підтримання в силі заявок і охоронних документів у відповідності з на­ціональними законодавствами; ведення листування по патентних спорах тощо.

Згідно з чинним законодавством Украї­ни з питань охорони прав на об'єкти про­мислової власності, сорти рослин, топогра­фії ІМС будь-яка особа має право запатен­тувати створений ним об'єкт в іноземних державах. До подання заявки на одержання охоронного документа в орган іноземної держави заявник зобов'язаний подати за­явку до Відомства про наміри здійснити та­ке патентування. Для цього заявник направ­ляє до Відомства заявку згідно з відповід­ними інструкціями про розгляд заявок про наміри здійснити патентування винаходу (корисної моделі), промислового зразка в іноземних державах, до яких додаються матеріали заявки, подані до Науково-дос­лідного центру патентної експертизи (НДЦПЕ), копія заяви про видачу патенту України, опис об'єкта, формула, креслен­ня, реферат, документ, що підтверджує по­дання заявки до НДЦПЕ, експертний ви­сновок про можливість опублікування ма­теріалів у пресі та інших засобах масової інформації (якщо заявником є юридична особа), документ, що підтверджує повнова­ження довіреної особи, якщо заявка пода­ється через таку особу. Зазначені матеріали подаються в одному примірнику. Сплата зборів за зазначені дії законодавством не передбачена. У разі відсутності заборони протягом 3-х місяців від дати надходження повного комплекту правильно оформлених документів до Відомства, заявка може бути подана в орган іноземної держави. Слід за­значити, що невиконання цієї вимоги згід­но з чинним законодавством може призве­сти до визнання патенту України недійс­ним.

116

ПЕРЕДАЧА ПРАВА НА ОПВ

Витрати, пов'язані з патентуванням в іноземних державах, несе заявник або за його згодою інша особа.

ПЕРВИННА ПАТЕНТНА

ДОКУМЕНТАЦІЯ

первичная патентная документация

primary patent documentation

До первинної патентної документації відносяться описи винаходів (корисних моделей) до заявок і патентів, які публіку­ються відомствами промислової власності згідно з чинним законодавством.

ПЕРВИННИЙ ДОКУМЕНТ первичный документ primary document

Документ, що безпосередньо містить за­пис результатів вивчення, дослідження, розробки, практичної діяльності тощо (на­приклад, науково-технічний звіт, опис ви­находу).

ПЕРЕДАЧА ПРАВА НА ОПВ

передача права на ОПС

assignment of industrial property rights

Власник патенту може передавати пра­во власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок будь-якій особі, яка стає правонаступником власника патенту, на підставі договору про передачу зазначе­ного права.

Власник патенту має право дати будь-якій особі дозвіл (видати ліцензію) на ви­користання винаходу, корисної моделі, промислового зразка на підставі ліцензій­ного договору про передачу зазначеного права.

Відповідно до законодавства України договір про передачу права власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок і ліцензійний договір вважаються дійсними, якщо вони складені у письмовій формі та підписані сторонами. Зазначені договори набирають чинності стосовно будь-якої іншої особи лише після їх реєст­рації у патентному відомстві.

Якщо винахід, корисна модель, проми­словий зразок не використовується або не­достатньо використовується в Україні про­тягом трьох років, починаючи від дати пуб­лікації відомостей про видачу патенту або від дати, коли використання винаходу, ко­рисної моделі, промислового зразка було припинено, то будь-яка особа, яка має ба­жання і виявляє готовність використовува­ти винахід, корисну модель, промисловий зразок, у разі відмови власника патенту від укладання ліцензійного договору, може звернутися до суду (арбітражного суду) із заявою про надання їй дозволу на викорис­тання винаходу, корисної моделі, промис­лового зразка.

Суд (арбітражний суд) виносить рішен­ня про надання дозволу заінтересованій особі на використання винаходу, корисної моделі, промислового зразка з визначен­ням обсягу його використання, строку дії дозволу, розміру та порядку виплати вина­городи власнику патенту, якщо власник патенту не доведе, що факт невикористан­ня винаходу, корисної моделі, промисло­вого зразка зумовлений поважними причи­нами.

Власник патенту зобов'язаний дати до­звіл (видати ліцензію) на використання ви­находу, корисної моделі, промислового зразка власнику пізніше виданого патенту, якщо винахід, корисна модель, промисло­вий зразок останнього призначений для досягнення іншої мети або має значні тех-ніко-економічні переваги і не може вико­ристовуватись без порушення прав першо­го власника. При цьому надання такого до­зволу може бути обумовлено відповідним дозволом власника пізніше виданого па­тенту, який зобов'язаний дати дозвіл, якщо його винахід, корисна модель, промисло­вий зразок удосконалює винахід, корисну модель, промисловий зразок власника ра­ніше виданого патенту або призначений для досягнення тієї ж мети. Дозвіл дається в обсязі, необхідному для використання винаходу, корисної моделі, промислового зразка власником патенту, який такий до­звіл затребував.

117

ПЕРЕЛІК ТОВАРІВ І/АБО ПОСЛУГ, ДЛЯ ЯКИХ РЕЄСТРУЄТЬСЯ ТОВАРНИЙ ЗНАК

Власник свідоцтва на знак для товарів і послуг може передавати право власності на знак будь-якій особі, яка стає правонаступ­ником власника свідоцтва, на підставі до­говору про передачу зазначеного права.

Передача права власності на знак не допускається, якщо вона може стати при­чиною введення в оману споживача щодо товару і послуги стосовно особи, яка виго­товляє товар чи надає послугу.

Власник свідоцтва має право дати будь-якій особі дозвіл (видати ліцензію) на використання знака на підставі ліцензій­ного договору.

Ліцензійний договір повинен містити умову про те, що якість товарів і послуг, виготовлених чи наданих за ліцензійним договором, не буде нижчою від якості това­рів і послуг власника свідоцтва, і що остан­ній здійснюватиме контроль за виконан­ням цієї умови.

Відповідно до законодавства України договір про передачу права власності на знак та ліцензійний договір вважаються дійсними, якщо вони складені у письмовій формі та підписані сторонами. Зазначені договори набирають чинності стосовно будь-якої іншої особи після їх реєстрації у патентному відомстві.

Якщо знак не використовується або не­достатньо використовується в Україні про­тягом трьох років від дати публікації відо­мостей про видачу свідоцтва або від дати, коли використання знака було припинено, будь-яка особа має право звернутися до су­ду (арбітражного суду) із заявою про до­строкове припинення дії свідоцтва.

ПЕРЕЛІК ТОВАРІВ І/АБО ПОСЛУГ,

ДЛЯ ЯКИХ РЕЄСТРУЄТЬСЯ

ТОВАРНИЙ ЗНАК

перечень товаров (услуг), для которых

регистрируется товарный знак

list of goods (services) for which

a trademark is registered

див. ТОВАРИ (ПОСЛУГИ), ЩО

ПЕРЕЛІЧЕНІ ПРИ РЕЄСТРАЦІЇ ТОВАРНОГО ЗНАКА

ПЕРЕТВОРЕННЯ ЗАЯВКИ (НА ВИНАХІД, КОРИСНУ МОДЕЛЬ) преобразование заявки (на изобретение, полезную модель)

conversion of application (for invention, utility model)

Згідно із Законом України «Про охоро­ну прав на винаходи і корисні моделі» заяв­ник має право замінити заявку на винахід заявкою на корисну модель, і навпаки, в будь-який час до одержання ним рішення про видачу патенту або про відхилення за­явки. У цьому разі зберігається встановле­на дата подання заявки та, якщо встанов­лено пріоритет, дата її пріоритету.

Перетворення міжнародної заявки на винахід в заявку на корисну модель можли­ве до публікації відомостей про міжнарод­ну заявку чи до її міжнародної публікації за умов, що міжнародна публікація здійснена російською мовою, залежно від того, яка публікація була здійснена раніше.

ПЕРТИНЕНТНІСТЬ

пертинентность

pertinence

Відповідність документа, який виданий ІПС у відповідь на інформаційний запит, фактичній інформаційній потребі, що зазначена в інформаційному запиті.

ПЕРША ЗАЯВКА (НА РЕЄСТРАЦІЮ

ТОВАРНОГО ЗНАКА)

первая заявка (на регистрацию товарного

знака)

first application (for the registration

of a trademark)

Першою заявкою називають заявку на реєстрацію товарного знака, що була пода­на заявником в компетентний орган краї-ни-учасниці Паризької конвенції по охо­роні промислової власності, на підставі якої заявник просить встановити конвен­ційний пріоритет товарного знака (див. «Право пріоритету на товарний знак»). Ко­пія першої заявки подається заявником при поданні пріоритетної (конвенційної) заявки на товарний знак.

118

ПОВНОТА ПОШУКУ

ПІЛЬГА ПО НОВИЗНІ льгота по новизне grace for novelty

Пільга по новизні — це пільга, яка на­дається автору або винахіднику (або їх пра­вонаступнику) і полягає в тому, що відкри­те використання об'єкта або інше розголо­шення його суті не визнається обставиною, що порушує новизну за умови, що заявка бу­де подана не пізніше встановленого строку. До таких випадків відносяться: показ об'єкта на офіційних або офіційно визна­них виставках, розкриття суті об'єкта шля­хом недобросовісного використання, пору­шення конфіденційності тощо. У першому випадку заявник має представити доку­мент, що підтверджує показ заявленого об'єкта на виставці із зазначенням дати її відкриття, в інших випадках обов'язок до­ведення обставин розкриття інформації покладається на заінтересовану особу.

ПІЛЬГОВИЙ СТРОК ДЛЯ

ПІДТРИМАННЯ ЧИННОСТІ ПАТЕНТУ

льготный срок для поддержания

в силе патента

grace period for invalidation of patent

У більшості країн для підтримання чинності патенту його власник має у вста­новлений законом термін сплачувати від­повідні річні збори (мито). З метою недо­пущення втрати чинності охоронного до­кумента у разі несплати щорічного збору у встановлений строк Стаття 5 bis Паризької конвенції по охороні промислової власнос­ті передбачає встановлення пільгового строку для внесення такого платежу. Як правило, цей строк становить 6 місяців, але національним законодавством може бути встановлений і більший строк. При цьому сплата щорічного збору (мита) у пільговий період може супроводжуватись сплатою встановленої для цього випадку пені. Як несплачений збір (мито), так і відповідна пеня сплачуються у зазначений пільговий строк. За цієї умови патент визнається чинним.

Законодавством України також передба­чений пільговий період для сплати збору за

підтримання чинності патентів, який ста­новить 6 місяців. У цьому разі розмір від­повідного річного збору збільшується на 50%.

ПІЛЬГОВИЙ СТРОК ДЛЯ

ПОНОВЛЕННЯ РЕЄСТРАЦІЇ

ТОВАРНОГО ЗНАКА

льготный срок для возобновления

регистрации товарного знака

grace period fa renewal of the registration of a

trademark

Пільговий строк — це додатковий, по­над строку дії реєстрації знака, період часу, за який власник реєстрації може подати за­яву щодо поновлення реєстрації знака (див. «Поновлення реєстрації товарного зна­ка»). Встановлення пільгового строку рег­ламентується Паризькою конвенцією по охороні промислової власності (див. Стат­тю 5 bis Паризької конвенції). Як правило, за поновлення реєстрації знака у пільговий строк (період) передбачається сплата додат­кового мита (збору). За законодавством України пільговий строк для поновлення дії свідоцтва України на знак для товарів і послуг (і відповідно реєстрації) становить 6 місяців від дати закінчення дії свідоцтва, а додатковий збір в цьому випадку на 50 % більше від встановленого за поновлення дії свідоцтва (див. статтю 18 Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг»).

ПОВІРЕНИЙ

поверенный

attorney, agent, solicitor, lawyer

Повірений — це особа, яка має повно­важення на вчинення будь-яких дій.

ПОВНОТА ПОШУКУ полнота поиска recall of retrieval

Повнота пошуку визначається як від­ношення кількості фактично знайдених релевантних документів до загальної кіль­кості релевантних (див. «Релевантність») документів, наявних у пошуковому масиві.

119

ПОВТОРНЕ ВИКОРИСТАННЯ ТОВАРНОГО ЗНАКА

ПОВТОРНЕ ВИКОРИСТАННЯ ТОВАРНОГО ЗНАКА повторное использование товарного знака repeated usage of a trademark

Введення в господарський оборот об'єкта, маркованого товарним знаком, пропонуючи його або здійснюючи продаж, є виключним правом власника цього знака або особи, яка має на це його дозвіл. Таке право закінчується після первинного вве­дення в оборот товару, маркованого цим товарним знаком, тобто власник товарного знака вичерпав своє право після первинно­го введення в оборот маркованого об'єк­та — принцип вичерпання прав. Цей прин­цип полягає в тому, що власник товарного знака не може забороняти іншим особам використовувати знак для товарів, які було введено в господарський обіг під цим зна­ком самим власником або з його згоди. Ви­ключенням не є випадки, коли власник то­варного знака заперечує проти такого ви­користання товарного знака в зв'язку з по­гіршенням якості товару, що ним маркова­ний, зокрема, через недотримання умов зберігання товару або його переупаковку тощо. У всіх випадках, коли товарний знак, яким марковано введений в господарський оборот об'єкт, має ризик не виконувати свою функцію відносно ідентифікації ви­робника, це повинно бути визнано закон­ною підставою, що перешкоджає вичер­панню прав.

ПОДІЛ ЗАЯВКИ (РЕЄСТРАЦІЇ ТОВАРНОГО ЗНАКА) разделение заявки (регистрации товарного знака) division of an application (registration of a trademark)

див. ЗАЯВКА ВИДІЛЕНА,

РЕЄСТРАЦІЯ ТОВАРНОГО ЗНАКА

ПОЗИТИВНА РЕПУТАЦІЯ ТОВАРНОГО ЗНАКА (РЕНОМЕ) положительная репутация товарного знака (реноме) goodwill of a trademark

Позитивна репутація товарного знака (реноме) — це поширена думка споживачів про високі стандарти якості товарів, мар-

кованих певним товарним знаком (або що­до високої якості послуг), яка значною мірою впливає на визначення цінності та­кого знака.

ПОЗОВ

иск

action

Позов — це юридичний засіб захисту суб'єктивного права, яке порушується або оспорюється. Формою виразу позову є по­зовна заява, яка подається до суду в уста­новленому законом порядку.

ПОЗОВНА ДАВНІСТЬ исковая давность action of prescription

Позовна давність — це встановлений законом строк для захисту права за позо­вом особи, права якої порушені.

ПОКАЖЧИК КЛЮЧОВИХ ТЕРМІНІВ ДО МІЖНАРОДНОЇ ПАТЕНТНОЇ КЛАСИФІКАЦІЇ (ПКТ) указатель ключевых терминов к Международной патентной классификации the IPC Catchword Index

Абетковий перелік, що складається з кількох тисяч «ключових термінів» (слів, що визначають поняття, для яких було мо­жливо підібрати конкретні рубрики в тексті МПК) з відповідними індексами МПК. ПКТ призначений для полегшення орієн­тування в МПК, вибору тієї частини МПК, яка може відповідати предмету пошуку. ВОІВ публікує офіційний ПКТ до кожної редакції МПК англійською та французь­кою мовами. Український переклад ПКТ до 6-ої редакції МПК здійснено Держпа­тентом України в 1997 р. В електронному вигляді ПКТ англійською, французькою, німецькою мовами вміщено на компакт-диску IPC:CLASS.

ПОКАЖЧИКИ ПАТЕНТНИХ

ДОКУМЕНТІВ

указатели патентных документов

indexes of patent documents

Елемент ДПА (див.), за допомогою яко­го без знання мови у короткий проміжок

120

ПОПЕРЕДЖУВАЛЬНЕ МАРКУВАННЯ

часу можна одержати достовірну інформа­цію про об'єкти промислової власності.

Відомствами промислової власності видаються річні, піврічні та квартальні по­кажчики.

Основні види покажчиків: нумераційні, систематичні та іменні з розташуванням інформації в абетковому порядку. Вони ре­гулярно публікуються як в патентних бю­летенях, так і у вигляді окремих випусків, або у вигляді об'єднаного випуску.

Нумераційний покажчик вміщує номе­ри патентних документів різних видів, що розташовані у порядку їх зростання. У цьо­му покажчику поряд з номером документа наводиться також основний індекс класи­фікації.

Систематичний покажчик вміщує но­мери патентних документів, що розташова­ні у порядку індексів класифікації. Деякі патентні відомства наводять назви патент­них документів, а також імена або найме­нування заявників, винахідників (авторів) або власника охоронного документа.

Іменний покажчик вміщує номери па­тентних документів, які розташовані в абет­ковому порядку імен або найменувань за­явників, винахідників (авторів) або влас­ників охоронних документів. Якщо у па­тентному документі вказано більше одного заявника, винахідника (автора) або влас­ника охоронного документа, у покажчику наводяться всі імена або найменування та поряд з ними вказується номер публікації (бюлетеня).

Окрім трьох основних видів покажчи­ків, деякі патентні відомства видають інші покажчики, наприклад, покажчики відпо­відності між номером заявки та номером публікації, покажчик змін у правовому ста­тусі охоронних документів тощо.

ПОНОВЛЕННЯ ДІЛОВОДСТВА возобновление делопроизводства resumption of procedure

Поновлення діловодства за заявкою може мати місце після припинення його через неподання заявником у встановле­ний термін відповіді на запит експертизи або у зв'язку з надходженням клопотання заявника про призупинення діловодства через об'єктивні обставини.

У першому випадку клопотання про поновлення діловодства має надійти про­тягом 6 місяців з дати закінчення встанов­леного терміну і супроводжуватись спла­тою відповідного збору, а в другому — діло­водство поновлюється після надходження відповідного клопотання.

ПОНОВЛЕННЯ РЕЄСТРАЦІЇ ТОВАРНОГО ЗНАКА возобновление регистрации товарного знака renewal of the registration of a trademark

Поновлення реєстрації товарного зна­ка — це процедура, пов'язана з продовжен­ням дії реєстрації товарного знака. Реєст­рація знака діє протягом встановленого за­конодавством строку і залишається чин­ною за умови її періодичного поновлення. Щоб поновити (продовжити) строк дії ре­єстрації товарного знака, власник знака повинен подати до Відомства заяву про продовження дії реєстрації товарного знака і сплатити відповідне мито (збір). За зако­нодавством України строк дії реєстрації знака (свідоцтва) становить 10 років від да­ти подання заявки до Відомства. Строк дії реєстрації (охоронного документа) продов­жується Відомством за клопотанням влас­ника, поданим до кінця поточного періоду строку дії реєстрації (свідоцтва), та за умо­ви сплати встановленого збору (див. стат­ті 5, 18 Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг»).

ПОПЕРЕДЖУВАЛЬНЕ МАРКУВАННЯ

предупредительная маркировка warning marking

Попереджувальне маркування — це спе­ціальне позначення, що супроводжує товар­ний знак, вказує на факт реєстрації знака і виконує рекламно-інформаційну функцію. Застосування попереджувального марку­вання не є обов'язковим і відноситься до прав власника знака, що визначаються Статтею 5 D Паризької конвенції по охоро­ні промислової власності, відповідно до якої для визнання прав не вимагається роз­міщення на товарі будь-якого позначення або вказівки на реєстрацію товарного зна­ка. Попереджувальне маркування у вигляді великої латинської літери R в колі ®, яке

121

ПОПЕРЕДНЯ ЕКСПЕРТИЗА

вперше було запроваджено у США, поши­рилося в усьому світі, стало загальноприй­нятим символом зареєстрованого товарно­го знака і на тепер для попереджувального маркування рекомендується використову­вати саме цей символ. Для попереджуваль­ного маркування використовують також символ «ТМ» (trademark) або «М» (mark), які засвідчують, що певне позначення є то­варним знаком, а інколи «reg TM» (regis­tered trademark) — зареєстрований товар­ний знак, але використання таких позна­чень менш поширене.

ПОПЕРЕДНЯ ЕКСПЕРТИЗА предварительная экспертиза preliminary examination

див. ЕКСПЕРТИЗА ЗАЯВКИ ЗА ФОРМАЛЬНИМИ ОЗНАКАМИ

ПОРАДНИК КОРИСТУВАЧА CD-ROM пособие для пользователя CD-ROM CD-ROM User Manual

Посібник, що містить інструкції та вка­зівки щодо використання інформаційних продуктів на оптичних дисках. Порадники складаються виробниками інформаційних продуктів і містять відомості щодо їх зміс­ту, вимог до технічних засобів, інсталяції програмного продукту, методики прове­дення пошуку, перегляду і друкування па­тентних документів. Порадник користува­ча звичайно вміщується на диску, крім то­го, існують видання на паперовому носієві, які постачаються разом з дисками. ФГК (див.) укомплектований українським пере­кладом Порадників користувача CD-ROM.

ПОРУШЕННЯ МАЙНОВИХ ПРАВ ВЛАСНИКА ПАТЕНТУ (СВІДОЦТВА) нарушение имущественных прав владельца патента (свидетельства) infringement of patent (certificate) owner's economic rights

Будь-яке посягання на права власника патенту (свідоцтва), передбачене націо­нальним законодавством, вважається пору­шенням прав власника патенту (свідоцтва),

що тягне за собою відповідальність згідно з чинним законодавством країни.

На вимогу власника патенту (свідоцт­ва) таке порушення повинно бути припи­нено, а порушник зобов'язаний відшкоду­вати власнику патенту (свідоцтва) заподія­ні збитки.

Вимагати поновлення порушених прав власника патенту (свідоцтва) може також особа, яка придбала ліцензію, якщо інше не передбачене ліцензійним договором.

Патент надає його власнику виключне право використовувати винахід, корисну модель, промисловий зразок за своїм роз­судом, якщо таке використання не пору­шує прав інших власників патентів.

В Україні використанням винаходу або корисної моделі визнається виготовлення, пропонування для продажу, введення в гос­подарський оборот, застосування або вве­зення чи зберігання в зазначених цілях продукту, що охороняється патентом.

Використанням винаходу визнається також:

— застосування способу, що охороня­ється патентом, або пропонування його для застосування в Україні, якщо особа, яка пропонує цей спосіб, знає про те, що його застосування забороняється без згоди власника патенту або, виходячи з обста­вин, це і так є очевидним;

— пропонування для продажу, введення в господарський оборот, застосування або ввезення чи зберігання в зазначених цілях продукту, виготовленого безпосередньо способом, що охороняється патентом.

Продукт визнається виготовленим із застосуванням запатентованого винаходу (корисної моделі), якщо при цьому вико­ристано кожну ознаку, включену до неза­лежного пункту формули винаходу (корис­ної моделі), або ознаку, еквівалентну їй.

Спосіб, що охороняється патентом, ви­знається застосованим, якщо використано кожну ознаку, включену до незалежного пункту формули винаходу, або ознаку, ек­вівалентну їй.

Використанням промислового зразка визнається виготовлення, пропонування для продажу, введення в господарський

122

ПОСЛУГА

оборот, застосування або зберігання в зазна­чених цілях виробу, виготовленого із засто­суванням запатентованого промислового зразка.

Виріб визнається виготовленим із за­стосуванням запатентованого промислово­го зразка, якщо при цьому використані всі суттєві ознаки промислового зразка.

Патент надає його власнику право за­бороняти іншим особам використовувати винахід, корисну модель, промисловий зразок без його дозволу, за винятком ви­падків, коли таке використання не визна­ється порушенням прав власника патенту згідно з законодавством.

Свідоцтво на знак для товарів і послуг надає його власнику виключне право корис­туватися і розпоряджатися знаком за своїм розсудом.

В Україні використанням знака визна­ється застосування його на товарах і при наданні послуг, для яких його зареєстрова­но, на упаковці товарів, у рекламі, друкова­них виданнях, під час показу експонатів на виставках і ярмарках, що проводяться в Україні, в проспектах, рахунках, на блан­ках та в іншій документації, пов'язаній із введенням зазначених товарів і послуг в господарський оборот.

Власник свідоцтва, у разі порушення його прав, може вимагати усунення з това­ру, його упаковки незаконно використано­го знака або позначення, схожого з ним на­стільки, що їх можна сплутати, або зни­щення виготовлених зображень знака або позначення, схожого з ним настільки, що їх можна сплутати.

ПОРУШЕННЯ ПРАВ НА ТОВАРНИЙ ЗНАК нарушение прав на товарный знак infringement of a trademark

Порушенням прав на товарний знак є неправомірні дії третіх осіб, що обмежують виключне право власника товарного знака. Законодавства щодо товарних знаків міс­тять норми, відповідно до яких забороня­ється: використовувати ідентичне (тотож­не) із зареєстрованим товарним знаком по­значення для однорідних товарів та послуг,

щодо яких йому надано правову охорону; використовувати схоже до ступеня змішу­вання позначення, включаючи ризик поєд­нання позначення і зареєстрованого знака в уяві споживача; використовувати ідентич­не або схоже до ступеня змішування позна­чення для неоднорідних товарів та послуг, якщо мова йде про загальновідомий в кра­їні знак (див. «Загальновідомий знак»), і ви­користання такого позначення може недо­бросовісним чином вплинути на розрізня­льну здатність загальновідомого знака. По­няття використання включає певні дії, ви­значені спеціальним законодавством краї­ни (див. «Використання товарного знака»). Зловмисне порушення прав на товарний знак включає поняття контрафакції (див. «Контрафакція товарного знака»). Пору­шення прав на товарний знак тягне за со­бою цивільну, адміністративну або кри­мінальну відповідальність згідно з чинним національним законодавством. На вимогу власника порушення має бути припинено, а порушник зобов'язаний відшкодувати власнику товарного знака заподіяні збит­ки. Власник товарного знака може також вимагати усунення з товару або його упа­ковки незаконно використаного знака або позначення, схожого з ним до ступеня змішування, або знищення виготовлених зображень знака або позначень, схожих з ним до ступеня змішування. Вимагати по­новлення порушених прав власника товар­ного знака може також ліцензіат, якщо ін­ше не передбачено ліцензійним договором. Положення стосовно порушення прав вла­сника товарного знака відображено в стат­ті 20 Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг», а спори, пов'я­зані з порушенням майнових прав власни­ка товарного знака, згідно зі статтею 21 за­значеного Закону розглядають суди, арбіт­ражні або третейські суди.

ПОСЛУГА

услуга service

Послуга — це різновид діяльності, що існує у формі ефекту праці.

123

ПОСЛУГИ У СФЕРІ ПАТЕНТНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

ПОСЛУГИ У СФЕРІ ПАТЕНТНОЇ

ІНФОРМАЦІЇ

услуги в области патентной информации

patent information services

див. ІНФОРМАЦІЙНІ ПОСЛУГИ

ПОСТУПКА ПРАВА НА ЗАЯВКУ

НА ВИДАЧУ ПАТЕНТУ

уступка права на заявку на выдачу патента

concession of the right to file an application

for grant a patent

Винахідник або автор об'єкта, що заяв­ляється, може переуступити своє право на подання заявки будь-якій особі за домов­леністю або договором. Заявник може дати згоду на переуступку прав по заявці будь-якій особі після реєстрації заявки в Патент­ному відомстві (див. «Поступка права на одержання охоронного документа»).

ПОСТУПКА ПРАВА НА ОДЕРЖАННЯ ОХОРОННОГО ДОКУМЕНТА

уступка права на получение охранного

документа

concession of the right to obtain a title of protection (patent or certificate)

Заявник після подання заявки може пе­реуступити своє право на одержання охо­ронного документа іншій особі до реєстра­ції об'єкта. Заява про поступку права під­писується заявником і особою, яка отри­мує право на одержання охоронного доку­мента. Поступка права вважається також поступкою прав заявника, якщо при поступ­ці права на одержання охоронного доку­мента не зазначене інше. Подання заяви про поступку права на одержання охорон­ного документа супроводжується сплатою збору (мита).

ПОХІДНИЙ ТОВАРНИЙ ЗНАК производный товарний знак derivative trademark

Якщо власник зареєстрованого знака подає на реєстрацію знаки, що у порівнян­ні з зареєстрованим знаком містять незнач­ні відмінності, які не впливають на розріз­няльний характер знака, тобто відносяться до вторинних елементів знака, у відношен-

ні аналогічних товарів і/або послуг, щодо яких здійснена попередня реєстрація, то такі знаки реєструються як похідні знаки. Права на похідні знаки не можуть переда­ватися різним особам.

ПОХОДЖЕННЯ ТОВАРІВ происхождение товаров origin of the goods

Походженням товарів є приналежність товарів до певного місця, з якого вони по­ходять, тобто місця їх виготовлення, видо­бування або перероблення. Походження товарів може бути географічним і негеогра-фічним. Зокрема, географічне походжен­ня — це країна, регіон або певна місце­вість, а негеографічне походження това­ру — це пряме відношення (приналеж­ність) товару до певного виробника (під­приємства), що його виробляє, видобуває або переробляє.

ПОШУК (ІНФОРМАЦІЇ)

поиск (информации)

search, retrieval of information

Сукупність дій, які забезпечують іден­тифікацію (виявлення) і відбір за визначе­ними критеріями (ознаками) інформації (документів) з інформаційного масиву на будь-яких носіях та виконуються за певни­ми правилами. Пошук здійснюється згідно з пошуковим запитом, в якому сформульо­вані умови релевантності — відповідності результатів пошуку певній інформаційній потребі. Відповідно до засобів, що викори­стовуються, розрізняють ручний (у фондах на паперовому носієві), механізований (із застосуванням перфокарт) та автоматизо­ваний (за допомогою ЕОМ) пошук доку­ментів або відомостей, що відповідають ін­формаційному запиту, сформульованому відповідно до інформаційної потреби.

Для автоматизованого пошуку інфор­мації в галузі промислової власності ство­рюються бібліографічні та реферативні ба­зи даних, застосовується спеціальне про­грамне забезпечення, яке допомагає корис­тувачеві правильно побудувати запит, здій­снює пошук, відображає знайдені доку-

124

ПОШУКОВИЙ ФОНД ДЛЯ ЦІЛЕЙ ЕКСПЕРТИЗИ

менти на екрані комп'ютера, роздруковує визначені користувачем документи.

За видами пошуку розрізняють пред­метний (тематичний), іменний, нумерацій­ний, пошук за ключовими словами, пошук у повних текстах.

ПОШУК ДОКУМЕНТІВ-АНАЛОГІВ

поиск документов-аналогов patent family searching

Пошук, що має на меті виявлення па­тентних документів, які видані у різних країнах на один І той же винахід. Найбільш вагомі винаходи патентуються одразу в де­кількох країнах, оскільки дія патенту по­ширюється тільки на територію країни, па­тентне відомство якої його видало. Цей вид пошуку проводять передусім для виявлен­ня провідних фірм, аналізу географії па­тентування та виявлення порушення прав. Виявлення документів-аналогів дозволяє встановити відповідність індексів Міжна-родної" латентної класифікації з ішехсамл

їх використовують, та значно скоротити обсяг патентної документації, яку необхід­но проаналізувати. Ідентифікація докумен­тів-аналогів здійснюється за бібліографіч­ними даними на основі номера пріоритет­ної заявки, дати конвенційного пріоритету та держави пріоритету (коди ІНІД 31—33 згідно зі стандартом ВОІВ ST.9, а також найменування, місцезнаходження заявни­ка, власника патенту).

ПОШУК СХОЖИХ АБО ТОТОЖНИХ

ЗНАКІВ

поиск схожих или тождественных знаков

search for similar or identical marks

Пошук схожих або тотожних знаків — одна з процедур, що, як правило, здійсню­ється з метою виявлення конфліктуючих товарних знаків (див. «Конфліктуючий то­варний знак»). В Україні такий пошук про­водиться під час експертизи заявки по суті (див. «Експертиза заявки на реєстрацію то­варного знака»). При визначенні схожості словесних знаків (див. «Словесний товарний знак») перевірка здійснюється відносно

словесних та комбінованих знаків (див. «Комбінований товарний знак»), до складу яких входять словесні елементи. При вста­новлені схожості словесних знаків врахову­ється звукова (фонетична), графічна (візу­альна) та смислова (семантична) схожість. При визначенні схожості зображальних та об'ємних знаків перевірка здійснюється відносно зображальних, об'ємних та ком­бінованих знаків (див. «Зображальний то­варний знак», «Об'ємний товарний знак»), до складу яких входять зображальні чи об'ємні елементи. При визначенні схожос­ті комбінованих знаків перевірка здійсню­ється відносно словесних, зображальних знаків. Якщо під час пошуку виявлено схо­жий знак, то встановлюється ступінь схо­жості знаків, тобто визначається, чи схожі знаки настільки, що їх можна сплутати (див. «Товарний знак схожий настільки, що його можна сплутати з Іншими знаками»). Якщо виявлено тотожні знаки або схожі настільки, що іх можна сплутати, то визна-

'StZ^'Tbt^S {3*7S/{?jf7£ST/SS<^7-S-* 7-f?sf^?s?SJ? t/^l&ty S7t=><^7^f-,

щодо яких ці знаки подано на реєстрацію або зареєстровано. При встановлені одно­рідності товарів і/або послуг визначається принципова ймовірність виникнення у споживача враження про належність знаків одній особі, яка виготовляє товари або на­дає послуги. При встановленні одноріднос­ті товарів і послуг враховується рід (вид) товарів і послуг; їх призначення; вид мате­ріалу, з якого товари виготовлені; умови та канали збуту товарів, коло споживачів.

ПОШУКОВИЙ МАСИВ ДОКУМЕНТІВ поисковый массив документов document search file

Упорядкована множина документів, в якій здійснюється інформаційний пошук.

ПОШУКОВИЙ ФОНД ДЛЯ ЦІЛЕЙ

ЕКСПЕРТИЗИ

поисковый фонд для целей экспертизы

search file for the purposes of examination

Перелік патентної документації, патент­но-асоційованої літератури та інших опуб-

125

ПОШУКОВІ ОРГАНИ В УКРАЇНІ

лікованих відомостей стосовно об'єктів промислової власності, що є обов'язкови­ми для проведення пошуку для цілей екс­пертизи заявок по суті. Обсяг пошукового фонду визначається переліком країн та ор­ганізацій, що публікують документи, вклю­чені до пошукового фонду, та ретроспек-тивністю (глибиною). Важливими характе­ристиками пошукового фонду є наявність та співвідношення в ньому повних описів патентних документів і реферативних ви­дань, мови публікації та носії.

Склад пошукового фонду для цілей експертизи заявок на об'єкти промислової власності по суті визначається кожним відомством. Затверджений в рамках ВОІВ склад пошукового фонду, обов'язковий для відомств, що є міжнародними пошуко­вими органами, має назву «Мінімум доку­ментації РСТ» (див.).

Склад пошукового фонду для експер­тизи заявок на реєстрацію знаків для това­рів і послуг регламентовано стандартом ВОІВ ST.64.

Склад пошукового фонду Держпатенту України для проведення експертизи заявок на винаходи по суті — див. «Патентно-ін­формаційна база для проведення експерти­зи».

ПОШУКОВІ ОРГАНИ В УКРАЇНІ поисковые органы в Украине searching authorities in Ukraine

Для проведення пошуку для визна­чення патентоспроможності заявлених винаходів Держпатентом України у 1992—1995 pp. були зареєстровані 14 пошу­кових органів в різних регіонах України. Вони були створені при установах (перева­жно територіальних Центрах науково-тех­нічної та економічної інформації), що ма­ли фонди патентної документації, які від­повідали встановленим вимогам. Особливо важливу роль пошукові органи відігравали в період до введення в дію Патентно-ін­формаційної бази для проведення експер­тизи заявок на винаходи по суті (ПІБ) Держ­патенту України.

ПРАВО НА ОДЕРЖАННЯ

ОХОРОННОГО ДОКУМЕНТА

(ПАТЕНТУ АБО СВІДОЦТВА)

право на получение охранного документа

(патента или свидетельства)

right to obtain a title of protection (patent or

certificate)

Право на одержання охоронного доку­мента (патенту або свідоцтва) має заявник або його правонаступник.

ПРАВО НА ПОДАННЯ ЗАЯВКИ НА ВИДАЧУ ПАТЕНТУ право на подачу заявки на выдачу патента right to file an application for grant a patent

Право на подання заявки на видачу па­тенту має винахідник (автор) або його спадкоємець, роботодавець винахідника (автора), їх правонаступники. Заявка може бути подана особисто або через представ­ника у справах інтелектуальної власності (патентного повіреного) чи іншу довірену особу.

ПРАВО ПІСЛЯКОРИСТУВАННЯ право послепользования right of subsequent use

Право після користування — це право на вільне використання в межах визначеної території винаходу, якщо його використан­ня почалося або були зроблені необхідні приготування для його використання в пе­ріод тимчасового припинення дії патенту на цей об'єкт.

Якщо відповідний річний збір за під­тримку чинності патенту не сплачено в строк чи в межах пільгового строку, патент втрачає чинність з моменту закінчення пільгового строку. Але у випадках, коли не­своєчасна сплата збору була неминучою, тобто мала місце з незалежних від патенто-власника причин, патент може бути визна­ний чинним. Патент, дію якого збережено в результаті сплати збору після закінчення пільгового строку, не обмежує права осіб чи їх правонаступників, які виготовляли, продавали або використовували в своїй підприємницькій діяльності об'єкт, що охороняється патентом, після закінчення

126

ПРАВОЗДАТНІСТЬ ЦИВІЛЬНА

пільгового періоду, але до фактичної спла­ти збору. Право післякористування одер­жують також особи, які в цей період зроби­ли суттєві виробничі приготування чи ка­піталовкладення, пов'язані з промисловим освоєнням об'єкта, що охороняється.

ПРАВО ПОПЕРЕДНЬОГО КОРИСТУВАННЯ

право преждепользования right of prior use

Згідно з чинним законодавством Украї­ни право попереднього користування - це право будь-якої фізичної або юридичної особи, яка до дати подання заявки до па­тентного відомства або, якщо заявлено пріоритет, до дати її пріоритету, в інтересах своєї діяльності добросовісно викорис­товувала чи зробила необхідні приготуван­ня для використання заявленого винаходу, корисної моделі, промислового зразка на безоплатне продовження такого викорис­тання або на використання, передбачене зазначеною підготовкою. Право поперед­нього користування може бути передано будь-якій особі разом з підприємством чи діловою практикою або тією частиною під­приємства чи ділової практики, де було ви­користано заявлений об'єкт чи відносно якого було зроблено значну і серйозну під­готовку для такого використання.

ПРАВО ПРІОРИТЕТУ НА ТОВАРНИЙ

ЗНАК

право приоритета на товарный знак

right of priority on a trademark

Право пріоритету на товарний знак ре­гламентовано Статтею 4 Паризької кон­венції по охороні промислової власності. Суть цього права полягає в тому, що грома­дяни країн-учасниць Паризької конвенції, які в перший раз подали заявку на реєстра­цію товарного знака в одній із держав-уча-сниць Паризької конвенції, протягом шес­ти місяців від дати подання цієї заявки (перша заявка) можуть подати заявку на реєстрацію цього ж знака, тобто знака, який було заявлено в перший раз, і у відно­шенні тих саме товарів, що були заявлені в

перший раз, в іншій державі-учасниці Па­ризької конвенції і по відношенню до такої заявки буде встановлено пріоритет по даті подання першої заявки (конвенційний пріоритет товарного знака). Таким чином, право пріоритету на товарний знак може виникати на підставі першої, належним чином поданої заявки на реєстрацію товар­ного знака.

ПРАВО РОБОТОДАВЦЯ

право работодателя employer's right

В Україні право на подання заявки і на одержання охоронного документа має ро­ботодавець, якщо об'єкт створено у зв'язку з виконанням службових обов'язків чи за дорученням роботодавця, за умови, що трудовим договором (контрактом) не перед­бачено інше. Роботодавець повинен уклас­ти з автором (винахідником) письмовий договір і за його умовами видати винагоро­ду автору (винахіднику) у відповідності з економічною цінністю створеного об'єкта та іншою вигодою, яку отримає роботода­вець від його використання. Спори щодо умов одержання винагороди і її розміру ви­рішуються у судовому порядку. Автор (ви­нахідник) зобов'язаний подати роботодав­цю письмове повідомлення про створений ним об'єкт з описом, що розкриває його суть достатньо ясно і повно. Якщо робото­давець протягом 4-х місяців від дати одер­жання цього повідомлення не подасть за­явку до Патентного відомства або не при­йме рішення про збереження об'єкта як конфіденційної інформації, про що він зо­бов'язаний письмово повідомити автора (винахідника), право на одержання патенту переходить до автора (винахідника).

ПРАВОЗДАТНІСТЬ ЦИВІЛЬНА

правоспособность гражданская civil capacity

Правоздатність цивільна — це здатність особи мати цивільні права і обов'язки. Роз­різняють правоздатність цивільну і право­здатність юридичної особи. Правоздатність цивільна визнається рівною мірою за всіма

127

ПРАВОНАСТУПНИК ВЛАСНИКА ПРАВ НА ОБ'ЄКТ ПРОМИСЛОВОЇ ВЛАСНОСТІ

громадянами України, незалежно від статі, майнового стану, політичних, релігійних та інших переконь. Вона виникає в момент народження і припиняється зі смертю гро­мадянина. Правоздатність юридичних осіб має свої особливості. Юридична особа на­ділена правом здійснювати будь-які види діяльності, які не суперечать вимогам зако­нодавчих актів.

ПРАВОНАСТУПНИК ВЛАСНИКА ПРАВ

НА ОБ'ЄКТ ПРОМИСЛОВОЇ

ВЛАСНОСТІ

правопреемник владельца прав на объект

промышленной собственности

successor (transferee) in title (at low) of owner

of industrial property rights

Правонаступник власника прав на об'єкт промислової власності — це особа, до якої від власника переходять права та обов'язки щодо об'єкта промислової влас­ності. Прикладом може бути перехід права на об'єкт промислової власності на підставі договору про передачу права. Оскільки об'єкти промислової власності є об'єктами права власності, то відносини щодо право-наступництва регулюються Законом Украї­ни «Про власність». Зокрема, ці права мо­жуть бути предметом спадкування, застави, переуступки. Правонаступником власника може бути будь-яка особа, яка отримала право на об'єкт промислової власності у відповідності із національним законодав­ством.

ПРАВОНАСТУПНИК ЗАЯВНИКА правопреемник заявителя successor (transferee) in title (at low) of applicant

Правонаступник заявника — це особа, якій передані права на заявку, включаючи право на отримання охоронного докумен­та.

ПРАВОНАСТУПНИЦТВО

правопреемство

assignment

Правонаступництво — це перехід прав та обов'язків від однієї особи до іншої.

ПРЕДСТАВНИК ЗАЯВНИКА представитель заявителя applicant's representative

Представник у справах інтелектуальної власності (див. «Патентний повірений») або інша довірена особа, що діє від імені та в інтересах заявника на підставі повнова­жень, заснованих на довіреності, виданій йому заявником, законі або адміністратив­ному акті.

Довіреність видається заявником у до­вільній письмовій формі і не потребує но­таріального посвідчення. В довіреності за­значається: ім'я особи, якій вона видана, обсяг повноважень представника, дата її вчинення.

Довіреність підписується особою, яка її видала. Якщо довіреність видається юри­дичною особою України, підпис засвідчу­ється печаткою.

Будь-яка дія представника заявника, на яку він має повноваження за довіреністю, вважається дією заявника, а будь-яка дія Відомства щодо представника заявника вважається дією Відомства щодо заявника.

Представництво, засвідчене довіреніс­тю, дійсне до вичерпання повноважень чи строків їх чинності.

Дострокове припинення повноважень представника здійснюється за заявою заяв­ника.

ПРЕМІЯ ЗА СПРИЯННЯ ВИНАХІДНИЦТВУ І РАЦІОНАЛІЗАЦІЇ премия за содействие изобретательству и рационализации bonus for assistance in inventive and rationalization activities

Грошова сума, що виплачується осо­бам, які сприяють винахідництву і раціона­лізації.

ПРИМУСОВЕ ВІДЧУЖЕННЯ ПРАВ принудительное отчуждение прав compulsory expropriation of rights

Надання дозволу на використання об'єкта інтелектуальної власності, виходя­чи із суспільних інтересів та інтересів на­ціональної безпеки. При цьому власнику

128

ПРІОРИТЕТ

охоронного документа виплачується ком­пенсація.

Відповідно до чинного законодавства Кабінет Міністрів України має право до­зволити використання винаходу, корисної моделі, промислового зразка або топогра­фії інтегральної мікросхеми без згоди влас­ника охоронного документа, але з випла­тою йому відповідної компенсації. Поря­док надання такого дозволу визначається постановою Кабінету Міністрів України від 29 липня 1994 р. № 516, у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 6 квітня 1998 р. № 444 «Про порядок на­дання Кабінетом Міністрів України дозво­лу на використання винаходу (корисної моделі), промислового зразка чи топогра­фії інтегральної мікросхеми без згоди влас­ника прав на них, але з виплатою йому від­повідної компенсації».

Спори щодо умов видачі дозволу і ви­плати компенсації вирішуються у судовому порядку.

ПРИНЦИП ВЗАЄМНОСТІ принцип взаимности principle of reciprocity

Принцип взаємності — це один з прин­ципів міжнародного права, що діє також і в сфері інтелектуальної власності. В основі цього принципу лежить урахування взаєм­них прав і обов'язків, без якого не може бу­ти рівноправної угоди.

Згідно з цим принципом власники створених об'єктів користуються, крім країни походження, в усіх інших договір­них державах такими ж правами, як і ті, що надаються громадянам країни, де заявля­ється охорона.

ПРИНЦИП РЕЄСТРАЦІЇ ТОВАРНОГО

ЗНАКА

принцип регистрации товарного знака

principle of the registration of a trademark

Принцип, відповідно до якого право на товарний знак набувається на підставі ре­єстрації знака (див. «Набуття права на то­варний знак»).

ПРИСТРІЙ ЯК ОБ'ЄКТ ВИНАХОДУ устройство как объект изобретения device as an object of invention

До пристроїв як об'єктів винаходів на­лежать машини, механізми, прилади, кон­струкції, вироби тощо, які характеризують­ся наявністю конструктивного елемента (елементів) і зв'язку між цими елементами, їх взаємним розташуванням і формою ви­конання, а також параметрами (та іншими характеристиками) елемента (елементів) і матеріалом, з якого він (вони) викона­ний^). Для характеристики пристрою як об'єкта винаходу може залучатися середо­вище, яке виконує функції елемента при­строю.

ПРІОРИТЕТ

приоритет

priority

Першість у часі в здійсненні будь-якої діяльності.

Положення стосовно права пріоритету містяться в Статті 4 Паризької конвенції по охороні промислової власності. Право пріоритету означає, що на основі формаль­ної заявки, зареєстрованої заявником в од­ній із держав-учасниць Конвенції, такий заявник або його правонаступник може протягом установленого строку (6 або 12 місяців) клопотати про надання охоро­ни у всіх інших державах-учасницях. При цьому пізніше подані заявки того ж заяв­ника будуть розглядатися як такі, що були подані у той же день, що і перша (більш рання) заявка. Тобто, наступні заявки ко­ристуються пріоритетним статусом по від­ношенню до всіх заявок стосовно того ж об'єкта, і які були зареєстровані після дати подання першої заявки. Такі заявки також користуються пріоритетним статусом сто­совно всіх дій, здійснених після цієї дати, які за звичайних умов могли позбавити заявника його прав або заявлений об'єкт — патентоспроможності.

Право пріоритету надає великі практи­чні переваги заявнику, який бажає отрима­ти охорону в декількох державах. Від заяв­ника не вимагається подавати всі заявки

9079

129

ПРІОРИТЕТ ВИДІЛЕНОЇ ЗАЯВКИ НА ВИНАХІД

в своїй кра'іні і за кордоном одночасно, то­му він має в своєму розпорядженні час для вирішення питання, в яких країнах заявля­ти охорону.

Пріоритет заявки на видачу охоронного документа встановлюється за датою, коли заявка надійшла до відомства. За наявності спору щодо пріоритету двох або більше за­явок на один об'єкт пріоритет визначаєть­ся за датою реєстрації матеріалів у відомст­ві, а якщо заявки надійшли в один день — за датою здачі заявки на пошту.

ПРІОРИТЕТ ВИДІЛЕНОЇ ЗАЯВКИ НА ВИНАХІД

приоритет выделенной заявки

на изобретение

priority of divisional application on invention

Пріоритет виділеної заявки — це пріо­ритет винаходу, що встановлюється за да­тою надходження первісної заявки заявни­ка, яка розкриває цей винахід, за умови, що виділена заявка надійшла до прийняття за первісною заявкою рішення про відмову у видачі патенту, можливості оскарження якого вичерпані, а у випадку видачі за за­значеною заявкою патенту — до дати реєс­трації в Державному реєстрі.

ПРІОРИТЕТ ВИСТАВКОВИЙ приоритет выставочный exhibition priority

Виставковий пріоритет — це пріоритет, який встановлюється за датою показу екс­поната, що містить заявлений об'єкт, на офіційній або на офіційно визнаній виста­вці на території держави-учасниці Паризь­кої конвенції по охороні промислової влас­ності за умови дотримання вимог, встанов­лених Конвенцією (дотримання строку для подання заявки, пред'явлення заявником відповідного документа тощо). Згідно з чинним законодавством України, у випад­ку, якщо заявник бажає скористатися пра­вом виставкового пріоритету, він має про­тягом 3-х місяців від дати подання заявки до Відомства представити документ, який підтверджує показ об'єкта, що заявляється, на такій виставці.

ПРІОРИТЕТ КОНВЕНЦІЙНИЙ приоритет конвенционный convention priority

Конвенційний пріоритет — це пріори­тет, який передбачається для заявників держав-учасниць Паризької конвенції по охороні промислової власності і встанов­люється за датою подання першої правиль­но оформленої заявки, яка була подана в одній із держав-учасниць Конвенції за умови, що заявка, за якою заявляється конвенційний пріоритет, подана в іншу державу-учасницю Конвенції протягом ви­значеного Конвенцією строку. Строки конвенційного пріоритету становлять: 12 місяців — для винаходів та корисних моделей і 6 місяців — для промислових зразків і товарних знаків.

ПРІОРИТЕТ МНОЖИННИЙ приоритет множественный multiple priority

Множинний пріоритет — це пріоритет із зазначенням кількох дат, який передба­чається для винаходів, що характеризують­ся багатоланковою формулою, відносно окремих пунктів якої застосовуються різні підстави для встановлення пріоритету. Піз­ніше подана заявка може не лише претен­дувати на пріоритет за раніше поданою за­явкою, а також поєднувати пріоритети кількох раніше поданих заявок, кожна з яких містить різні елементи вдосконалено­го об'єкта.

ПРІОРИТЕТНА (КОНВЕНЦІЙНА) ЗАЯВКА НА РЕЄСТРАЦІЮ ТОВАРНОГО ЗНАКА приоритетная (конвенционная) заявка на регистрацию товарного знака priority (convention) application for the registration of a trademark

Пріоритетна (конвенційна) заявка на реєстрацію товарного знака — це заявка, подана на реєстрацію товарного знака, від­носно якої заявник просить встановити конвенційний пріоритет на підставі першої заявки (див. «Право пріоритету на товар­ний знак», «Перша заявка (на реєстрацію товарного знака)».

130

ПРОТОТИП

ПРОДОВЖЕННЯ СТРОКУ ДІЇ

ПАТЕНТУ

продление срока действия патента

extension of patent duration

Продовження строку дії патенту — це право, яке надається патентовласнику за­конодавством деяких країн в певних ви­падках продовжувати дію патентів поза ме­жами основного строку. Для цього, як пра­вило, патентовласник повинен представи­ти у Патентне відомство мотивоване кло­потання чи переконливий доказ (наприк­лад, у Великобританії) того, що його вина­хід не був достатньо використаний про­тягом основного строку дії патенту. За про­довження строку дії патенту сплачується відповідний збір (мито).

Чинним законодавством України про­довження строку передбачено для корис­них моделей (3 роки), промислових зразків (5 років), сортів рослин (10 років).

ПРОДУКТ ЯК ОБ'ЄКТ ВИНАХОДУ продукт как объект изобретения product as an object of invention

Згідно з чинним законодавством Украї­ни об'єктом винаходу може бути продукт (пристрій, речовина, штам мікроорганізму, культура клітин рослини і тварини).

ПРОМИСЛОВА ВЛАСНІСТЬ промышленная собственность industrial property

Промислова власність — це вид інтелек­туальної власності, який охоплює права на такі об'єкти промислової власності, як ви­находи, корисні моделі, промислові зраз­ки, товарні знаки, знаки обслуговування, фірмові найменування та зазначення про походження чи найменування місця похо­дження товарів, а також припинення недо­бросовісної конкуренції, передбачені Па­ризькою конвенцією по охороні промисло­вої власності (див. «Паризька конвенція по охороні промислової власності»). Промисло­ва власність розуміється в найбільш широ­кому значенні і розповсюджується на про­мисловість, торгівлю, сільське господарст­во, добувну промисловість, на всі продукти

9-079

промислового чи природного походження, наприклад: вино, зерно, тютюновий лист, фрукти, худобу, копалини, мінеральні во­ди, пиво, квіти, борошно.

ПРОМИСЛОВИЙ ЗРАЗОК

промышленный образец industrial design

Законом України «Про охорону прав на промислові зразки» промисловий зразок визначається як результат творчої діяльно­сті людини у галузі художнього конструю­вання.

ПРОТОКОЛ ЩОДО МАДРИДСЬКОЇ УГОДИ ПРО МІЖНАРОДНУ РЕЄСТРАЦІЮ ЗНАКІВ Протокол к Мадридскому соглашению о международной регистрации знаков Protocol Relating to the Madrid Agreement Concerning the International Registration of Marks

Протокол щодо Мадридської угоди про міжнародну реєстрацію знаків (Прото­кол) — це міжнародна угода, прийнята в Мадриді 27 червня 1989 р. Протокол набув чинності 1 грудня 1995 р. Країни-учасниці Протоколу входять до Мадридського союзу незалежно від участі у Мадридській угоді (див. «Мадридська угода про міжнародну ре­єстрацію знаків»). На початку 1999 р. учас­никами Протоколу було 37 країн. Прото­кол зберігає основні принципи Мадридсь­кої угоди, але містить і ряд відмінних поло­жень, які було внесено, оскільки деякі по­ложення Мадридської угоди не задоволь­няли ряд країн, зокрема, положення щодо мови Угоди, системи сплати мита, залеж­ності міжнародної реєстрації від націо­нальної тощо. Україна має намір приєдна­тися до Протоколу.

ПРОТОТИП прототип relevant prior art

Прототип — це найближчий за суттєви­ми ознаками до об'єкта винаходу аналог, відомий з існуючого рівня техніки. При ви-

131

ПРОЦЕДУРА ЗАПЕРЕЧЕННЯ ПРОТИ РЕЄСТРАЦІЇ ТОВАРНОГО ЗНАКА

борі прототипу з кількох аналогів беруть до уваги кількість суттєвих ознак, що співпа­дають або близькі до ознак об'єкта винахо­ду, та технічний результат при використан­ні обох об'єктів. Ознаки прототипу вико­ристовуються при складанні формули ви­находу, де вони визначаються спільними з ознаками винаходу родовими поняттями.

ПРОЦЕДУРА ЗАПЕРЕЧЕННЯ ПРОТИ РЕЄСТРАЦІЇ ТОВАРНОГО ЗНАКА процедура возражения против регистрации товарного знака

procedure of the opposition against regestration of trademark

Процедура заперечення — це спеціаль­на процедура, пов'язана із заявками на то­варні знаки, що дозволяє будь-якій за­інтересованій стороні виступити (протес­тувати) проти реєстрації товарного знака. Процедура заперечення розпочинається після публікації відомостей про заявку на реєстрацію товарного знака або, якщо це передбачено законодавством, після реєст­рації товарного знака в офіційному бюле­тені патентного відомства (органі, уповно­важеному здійснювати державну реєстра­цію знаків). Відповідно до законодавства в Україні процедура заперечення розпочина­ється після опублікування відомостей що­до видачі свідоцтва і реєстрації знака в офіційному бюлетені Відомства. Строк по­дання заперечення становить 6 місяців від дати публікації відомостей про видачу свідоцтва (див. статтю 19 Закону України

«Про охорону прав на знаки для товарів і послуг»).

ПУБЛІКАЦІЯ ПАТЕНТНОГО

ДОКУМЕНТА

публикация патентного документа

publication of a patent document

Під час патентної процедури відомство промислової власності здійснює одну або декілька публікацій патентного документа (заявки, патенту) та відомостей щодо нього в своєму офіційному бюлетені. Публікація патентного документа — це надання мож­ливості для загального ознайомлення, що здійснюється шляхом викладки, надання копій на запит, виготовлення великої кіль­кості примірників на будь-якому носієві (папері, плівці, магнітній стрічці, магніт­ному диску, оптичному диску) або надання доступу до нього за допомогою будь-яких засобів (онлайнової бази даних, комп'ютер­ної мережі тощо). Поняття «рівень публіка­ції» пов'язано з процедурною стадією в процесі надання прав промислової власно­сті, на якій даний патентний документ зви­чайно публікується відповідно до даного національного закону з промислової влас­ності або згідно з регіональними чи міжна­родними конвенціями або договорами з промислової власності. Рівень публікації відображається буквено-цифровими кода­ми видів документів, регламентованими стандартом ВОІВ ST. 16. При публікації па­тентного документа або відомостей про нього код виду документа супроводжує но­мер документа.

132

РЕГІОНАЛЬНЕ ПАТЕНТНЕ ЗАКОНОДАВСТВО

РАЦІОНАЛІЗАТОР

рационализатор

innovator

Раціоналізатор — це автор раціоналіза­торської пропозиції; особа, творчою пра­цею якої створена раціоналізаторська про­позиція, що визнана як така підприємст­вом, організацією, установою, міністерст­вом, відомством.

РАЦІОНАЛІЗАТОРСЬКА ПРОПОЗИЦІЯ

рационализаторское предложение innovation

Раціоналізаторською визнається про­позиція, що є новою і корисною для під­приємства, організації, установи, міністер­ства, відомства, до якої вона подана, і котра передбачає зміну або удосконалення:

- конструкції виробу, що можуть харак­теризуватися, наприклад, змінами в кон­структивному виконанні деталей, вузлів, блоків тощо в їх взаємозв'язку, взаємороз-міщенні та співвідношенні, геометричних формах;

- технології виробництва, що можуть характеризуватися змінами у методах про­ведення технологічних операцій, їх по­слідовності, параметрах режимів (темпера­тура, тиск тощо), а також змінами в маши­нах, що застосовуються, в приладах, при­строях, що беруть участь у процесі. При цьому до технології виробництва, зокрема, можуть відноситися засоби виміру, конт­ролю, монтажу, видобутку або переробки сировини;

- складу матеріалу, що може характе­ризуватися, наприклад, змінами в інгре­дієнтах, які входять до його складу, та їх кількісному співвідношенні.

Задача, яка вирішується раціоналіза­торською пропозицією, не повинна обо­в'язково створювати нові, а може лише змінювати, вдосконалювати, модернізува­ти вже відомі рішення, пристосовуючи їх до специфічних умов даного виробництва. Раціоналізаторська пропозиція характери-

зується місцевою новизною, тобто бути но­вою лише для того підприємства чи орга­нізації, установи, міністерства, відомства, куди вона подана. Використання раціона­лізаторської пропозиції на даному підпри­ємстві, організації, установі повинно дава­ти економічний, технічний або інший по­зитивний ефект. Корисність раціоналіза­торської пропозиції може бути виражена у збільшенні довговічності, покращанні яко­сті, економії енергії, матеріалів, оптимізації параметрів, характеристик, економії вироб­ничих площ, покращанні фізичних, хіміч­них та інших властивостей матеріалів, зни­женні собівартості продукції, підвищенні продуктивності праці, рівня техніки безпе­ки, охорони праці тощо.

Автору раціоналізаторської пропозиції видається спеціальне посвідчення — свідо­цтво, яке засвідчує право на авторство, дає право на винагороду тощо.

РЕГІОНАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ

региональная организация regional organization

Регіональна організація — це міжнарод­на організація держав певного регіону: по­літична, економічна, військова тощо. Фор­мальною ознакою регіональної організації є належність держав-членів до одного гео­графічного району (регіону). Широко відо­мі такі регіональні організації, як Європей­ський союз (ЄС), Організація африкансь­кої єдності (ОАЄ), Ліга арабських держав (ЛАД). Застосування і діяльність регіональ­них організацій повинні відповідати вимо­гам Статуту ООН.

РЕГІОНАЛЬНЕ ПАТЕНТНЕ

ЗАКОНОДАВСТВО

региональное патентное законодательство

regional patent legislation

Угоди, укладені окремими державами, які розташовані в одному географічно­му регіоні, та направлені на використання спільного патентного законодавства. До таких угод, наприклад, відносяться: Євра­зійська патентна конвенція, Європейська патентна конвенція, угоди ОАІВ і АРОПВ.

133

РЕГІОНАЛЬНИЙ ТОВАРНИЙ ЗНАК

РЕГІОНАЛЬНИЙ ТОВАРНИЙ ЗНАК региональний товарный знак regional trademark

Регіональний товарний знак — це товар­ний знак, зареєстрований в міжнародному регіональному органі реєстрації у відповід­ності з регіональною міжнародною угодою.

РЕГЛАМЕНТ ПАТЕНТНОГО ПОШУКУ

регламент патентного поиска

patent retrieval regulation, patent searching

scheme

Порядок (програма) пошуку патентної інформації в патентному фонді. Включає такі етапи: визначення мети пошуку; фор­мулювання предмета пошуку з визначен­ням індексів рубрик МПК або національ­ної патентної класифікації, за якими мо­жуть бути знайдені документи, що відпо­відають інформаційному запиту; встанов­лення переліку країн, у фондах яких необ­хідно провести пошук; вибір ретроспектив-ності (глибини) пошуку; визначення пере­ліку джерел, за якими необхідно і достат­ньо провести пошук.

РЕЄСТР ТОВАРНИХ ЗНАКІВ реєстр товарных знаков register of trademarks

Реєстр товарних знаків представляє со­бою офіційний звід відомостей стосовно товарних знаків. У реєстрі здійснюється реєстрація товарних знаків, при цьому до реєстру вносяться зображення товарного знака, відомості щодо власника, дата пріо­ритету та дата реєстрації знака, перелік то­варів та послуг, для яких зареєстровано то­варний знак, інші істотні відомості, що по­в'язані з обсягом правової охорони, нада­ній товарному знаку, а також всі подальші зміни щодо внесених відомостей. Будь-яка заінтересована сторона може отримати ін­формацію відносно товарних знаків, внесе­них до реєстру. Реєстр обмежений сукуп­ністю відомостей, що мають відношення до зареєстрованих знаків, виключаючи, таким чином, сукупність відомостей щодо пода­них на розгляд заявок на реєстрацію товар­них знаків. Існують реєстри національні та

регіональні, а також міжнародний реєстр знаків (див. «Мадридська угода про міжна­родну реєстрацію знаків»). Національний реєстр містить відомості щодо товарних знаків, охорона яким надана на підставі національної реєстрації, а регіональні та міжнародний реєстри відповідно — відомо­сті щодо знаків зареєстрованих згідно з ре­гіональною або міжнародною угодою.

РЕЄСТРАЦІЙНИЙ НОМЕР ЗАЯВКИ регистрационный номер заявки serial number of application

Реєстраційний номер заявки — це но­мер, що надається заявці при її поданні до відомства і використовується для іденти­фікації заявки протягом всього терміну діловодства. Згідно з рекомендаціями між­народних стандартів реєстраційний номер заявки, як правило, містить позначення року подання заявки (дві перші цифри), місяця подання (дві наступні цифри) та по­рядковий номер заявки в поточному році. Номер заявки зазначається в бібліографіч­них відомостях про заявку та в охоронному документі, що публікуються.

При листуванні з відомством під час розгляду заявки посилання на її реєстра­ційний номер є обов'язковим.

РЕЄСТРАЦІЯ ТОВАРНОГО ЗНАКА регистрация товарного знака registration of a trademark

Реєстрація товарного знака — це офіцій­ний акт внесення товарного знака до реєс­тру товарних знаків, який супроводжується опублікуванням зареєстрованих відомос­тей в офіційному бюлетені. Реєстрація зна­ка має визначений законодавством строк дії, після закінчення якого реєстрація може поновлюватися на цей самий строк необ­межену кількість разів. В Україні державна реєстрація товарних знаків здійснюється одночасно з публікацією відомостей щодо знака на підставі рішення про реєстрацію знака для товарів і послуг (див. статті 12, 13 Закону України «Про охорону прав на зна­ки для товарів і послуг»).

134

РЕФЕРАТ (ДО ЗАЯВКИ АБО ПАТЕНТУ)

РЕКЛАСИФІКУВАННЯ ПАТЕНТНИХ

ДОКУМЕНТІВ ТА ЗНАКІВ ДЛЯ

ТОВАРІВ І ПОСЛУГ

реклассификация патентных документов и

знаков для товаров и услуг

reclassification of patent documents and trade

(service) marks

Класифікування патентних документів або зареєстрованих знаків згідно з іншою класифікацією або іншою редакцією тієї самої класифікації об'єктів промислової власності. Проводиться відомствами про­мислової власності з метою гармонізації національного фонду документів щодо об'єктів промислової власності зі світови­ми фондами. Рекласифікування забезпечує можливість проведення пошуку за певний період у фондах різних країн, застосовуючи одні й ті самі індекси відповідної класи­фікації, що значно полегшує, зокрема, по­шук в автоматизованому режимі. Для одно­манітного рекласифікування патентних до­кументів за МПК (див. «Міжнародна па­тентна класифікація») на початку 1970-х років, коли ця класифікація застосовувала­ся лише декількома відомствами, в міжна­родному масштабі впроваджувалася систе­ма КАПРІ (CAPRI), яка передбачала між­народний обмін інвентарними списками патентних документів, опублікованих до 1973 р. Ці списки містять результати рекла­сифікування патентних документів за МПК, здійсненого національними патент­ними відомствами. У Міжнародному центрі патентної документації ІНПАДОК (м. Ві­день) було створено центральний банк ін­вентарних списків патентних документів, рекласифікованих за МПК, що містить принаймні мінімум документації РСТ за період 1920—1972 pp.

РЕЛЕВАНТНІСТЬ

релевантность relevance

Відповідність змісту документів інфор­маційному запиту. «Релевантний» часто вживається також у значенні «такий, що стосується», «відповідний».

РЕТРОСПЕКТИВНИЙ ПОШУК ретроспективный поиск backfile searching

Пошук документів або фактів за разо­вими запитами в накопиченому інформа­ційно-пошуковому масиві на визначену ретроспективність (глибину).

РЕТРОСПЕКТИВНІСТЬ (ГЛИБИНА)

ПАТЕНТНОГО ФОНДУ

ретроспективность (глубина) патентного

фонда

retrospectivity (depth) of the patent

documentation collection

Враховуючи походження від лат. retrospicere (дивитись назад у минуле), по­няття «ретроспективність патентного фон­ду» — це період часу (роки: від — до), за який патентна документація конкретних країн укомплектована в фонді. Іноді фахів­ці ретроспективність називають «глибиною фонду». Ретроспективність визначається залежно від завдань, які будуть вирішува­тися на його базі. Наприклад, ретроспек­тивність Фонду патентної документації громадського користування Держпатенту України —див. Додаток 12.

РЕФЕРАТ (ДО ЗАЯВКИ АБО ПАТЕНТУ)

реферат (к заявке или патенту)

abstract

Скорочений виклад змісту опису вина­ходу (корисної моделі), який включає на­зву винаходу (корисної моделі), характери­стику галузі техніки, якої стосується вина­хід (корисна модель) і/або галузь його за­стосування, характеристику суті винаходу (корисної моделі) із зазначенням технічно­го результату, якого мають досягти. Рефе­рат опису винаходу (корисної моделі) при­значений для оперативного ознайомлення широкого кола спеціалістів з суттю винахо­ду (корисної моделі). Реферат складається окремими короткими реченнями у катего-ризованій формі. Під час складання рефе­рату слід вживати стандартовані терміни, а якщо вони відсутні — найбільш уживані в науковій та технічній літературі, дотриму­ючись однаковості термінології. Середній

135

РЕФЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ

обсяг тексту повинен містити до 150 слів. Реферат складається лише для інформацій-них цілей і не береться до уваги, наприк­лад, для визначення рівня техніки або тлу­мачення формули винаходу.

РЕФЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ реферативная информация abstract information

Сукупність вторинних документів (ре­фератів), які об'єднані будь-якою загаль­ною ознакою, загальною темою тощо (на­приклад, РЖ ВІНІТІ). До реферативної ін­формації в сфері промислової власності відносяться публікації в офіційних бюлете­нях, а також реферати, що публікуються окремо деякими відомствами та фірмами.

РЕФЕРАТИВНИЙ ЖУРНАЛ реферативный журнал abstract journal

Періодичне видання журнальної або карткової форми, що містить реферати опублікованих документів (наприклад, «Изобретения стран мира» — Росія, «Abridg­ments of Specifications» — Великобританія, «Auszuge aus den Patentanmel- dungen» — ФРН тощо).

РЕЧОВИНА ЯК ОБ'ЄКТ ВИНАХОДУ вещество как объект изобретения substance as an object of invention

До речовин як об'єктів винаходу нале­жать:

— індивідуальні хімічні сполуки, до яких також умовно віднесені високомоле-кулярні сполуки та об'єкти генетичної ін­женерії (плазміди, вектори, рекомбінантні молекули нуклеїнових кислот);

— композиції (сполуки, суміші, розчи­ни, сплави тощо);

— продукти ядерного перетворення.

РИНОК ЛІЦЕНЗІЙ рынок лицензий license market

Система економічних взаємовідносин між продавцями та покупцями прав на нау-

ково-технічні досягнення, які спрямовані на удосконалення технологічних процесів та засобів виробництва, приносять додат­ковий прибуток при їх промисловому ви­користанні і мають єдину форму обігу на ринку. Об'єктами ліцензій на ринку мо­жуть виступати й засоби індивідуалізації інтелектуальної власності у вигляді знаків для товарів і послуг, фірмових наймену­вань тощо, які не є технічними розробка­ми, але містять такі елементи їхньої спо­живчої вартості, як новизна, виключність права власності, можливість отримання до­даткового прибутку при промисловому ви­користанні. Таким чином, товарною ма­сою ринку ліцензій є винаходи, корисні моделі, промислові зразки, знаки для това­рів і послуг, ноу-хау, топографії інтеграль­них мікросхем та інші об'єкти інтелекту­альної власності.

Ринок ліцензій, подібно до ринку тра­диційних товарів, має кількісні та якісні показники, характеризується закономірно­стями, обсягами, динамікою та тенденція­ми розвитку, галузевою та географічною структурою, має специфічні форми рекла­ми, ціноутворення, маркетингу та інші особливості, зумовлені специфікою об'єк­тів інтелектуальної власності як товару. Ця специфіка полягає у тому, що за ліцензій­ним договором передається право, що є не­матеріальною категорією.

РІВЕНЬ ТЕХНІКИ уровень техники prior art

Рівень техніки — це сукупність відомих рішень, що знайшли відображення в об'єк­тах техніки, конструкторській і технологіч­ній документації та інших джерелах інфор­мації, яка прийнята за базу порівняння при визначенні умови патентоспроможності винаходу. «Новизна» виявляється на певну дату. Згідно із Законом України «Про охо­рону прав на винаходи і корисні моделі» рівень техніки включає всі відомості, які стали загальнодоступними в світі до дати подання заявки до Відомства або, якщо за­явлено пріоритет, до дати її пріоритету. Рівень техніки включає також зміст будь-

136

РОЗКРИТТЯ ВИНАХОДУ

якої заявки про видачу патенту України та міжнародної заявки, в якій зазначена Україна, в тій редакції, в якій її було пода­но спочатку, за умови, що ця заявка або виданий за нею патент згодом будуть опуб­ліковані у встановленому порядку і що дата подання такої заявки або, якщо заявлено пріоритет, дата її пріоритету, передує від­повідній даті.

РІШЕННЯ ЕКСПЕРТИЗИ решение экспертизы examiner's decision

Рішення експертизи - це офіційний документ експертного органу (див. «Екс­пертний орган») відомства, яким завершу­ється певний етап розгляду заявки. Рішен­ня не слід ототожнювати із запитами, по­відомленнями та іншими формами листу­вання з заявником.

Рішення має правовий характер і може бути оскаржено заявником шляхом подан­ня заперечення до експертного органу або органу, компетентного вирішувати спори щодо рішення експертизи.

Рішення експертизи приймаються що­до:

- встановлення дати подання заявки;

- видачі охоронного документа; — відхилення заявки.

РОБОТОДАВЕЦЬ

работодатель employer

Роботодавець — це особа, яка найняла працівника за трудовим договором (конт­рактом) або доручила іншій особі (особам) виконання конкретного завдання за окре­мим договором.

РОЗГЛЯД ЗАЯВКИ ЗА УЧАСТЮ

ЗАЯВНИКА

рассмотрение заявки при участии заявителя

examination of the application in presence

of the applicant

Розгляд заявки за участю заявника або його представника може мати місце з ініціативи як заявника, так і експертного

органу. Форма, час та місце такого розгля­ду мають бути заздалегідь погоджені сторо­нами. Якщо заявників декілька, а участь у розгляді бере лише один, він повинен мати письмове доручення від решти заявників.

Розгляд заявки за участю заявника мо­же мати, як правило, форму експертних переговорів, коли з боку експертного орга­ну участь в роботі бере безпосередньо екс­перт, що розглядає заявку, або експертної наради (див. «Експертна нарада»). За під­сумками спільного розгляду заявки може складатися протокол в двох примірниках — для кожної із сторін.

РОЗДІЛЕННЯ ЗАЯВКИ НА ВИДАЧУ

ПАТЕНТУ

разделение заявки на выдачу патента

division of an application for grant of a patent

Розділення заявки може мати місце при поданні заявки з порушенням вимоги єд­ності об'єкта, що заявляється, тобто фак­тично містиме відомості про два об'єкти, кожен з яких може бути предметом окремої заявки. За цих обставин відомство пропо­нує заявнику визначити, який саме об'єкт слід розглядати в рамках вже поданої заяв­ки, а заявник одержує змогу додатково по­дати ще одну заявку зі збереженням, за пев­них умов, пріоритету за датою подачі пер­шої заявки.

РОЗКРИТТЯ ВИНАХОДУ раскрытие изобретения disclosure of invention

Розкриття винаходу — це дії, внаслідок яких суть винаходу стає відомою необме­женій кількості осіб, а наявність у джерелах інформації відомостей стосовно суті вина­ходу дає можливість спеціалісту в даній га­лузі техніки здійснити цей винахід. Роз­криття винаходу, здійснене до подання за­явки до патентного відомства, може позба­вити винахід можливості одержати правову охорону, оскільки робить його невідповід­ним такій умові патентоспроможності, як новизна. Розкриття винаходу після подан­ня заявки є цілком можливим і залежить від намірів заявника. Розкриття винаходу

137

РОЗМИВАННЯ (ОСЛАБЛЕННЯ) ТОВАРНОГО ЗНАКА

не перешкоджає отриманню патенту і не позбавляє винахід новизни у випадках, ко­ли таке розкриття здійснене автором вина­ходу, або іншою особою, що отримала без­посередньо від автора або опосередковано відповідну інформацію, за умови, що таке розкриття мало місце не більше як за 12 мі­сяців до дати подання заявки або до дати заявленого пріоритету. При цьому дове­дення обставин розкриття покладається на особу, заінтересовану застосуванні цієї норми.

РОЗМИВАННЯ (ОСЛАБЛЕННЯ) ТОВАРНОГО ЗНАКА размывание (ослабление) товарного знака dilution (weakening) of a trademark

Розмивання (ослаблення) товарного знака — це процес поступової втрати (ос­лаблення) розрізняльної здатності товарно­го знака (див. «Розрізняльна здатність то­варного знака») внаслідок його використан­ня різними виробниками для позначення неоднорідних товарів.

РОЗРІЗНЯЛЬНА ЗДАТНІСТЬ ТОВАРНОГО ЗНАКА различительная способность товарного знака distinctive ability of a trademark

Розрізняльна здатність товарного зна­ка — це важлива властивість товарного знака, що полягає в здатності ідентифіку­вати товари (послуги). Розрізняльна здат­ність товарного знака дає можливість спо­живачам розпізнавати товар (послугу) се­ред інших однорідних товарів (послуг). Розрізняльна здатність може бути прита­манною товарному знаку, а також набутою шляхом використання знака. Розрізняльна здатність товарного знака є принциповою умовою, відповідно до якої визначається охороноздатність товарного знака (див. «Обороноздатність товарного знака»). Цей важливий принцип відображено як у Па­ризькій конвенції по охороні промислової власності, так і в національних законах що­до товарних знаків (див. статтю 6 Закону України «Про охорону прав на знаки для

товарів і послуг»). Тому наявність розріз­няльної здатності у знака є однією з голов­них і абсолютних умов надання правової охорони знаку, адже основна функція то­варного знака — відрізняти товари (послу­ги) одних осіб від товарів (послуг) інших осіб.

РОЗРІЗНЯЛЬНІ ЗНАКИ отличительные знаки distinctive marks

Розрізняльні знаки визначаються як фонетичні або візуальні засоби, зокрема слова і зображення, що застосовуються в економічній і соціальній сфері для зазна­чення осіб, а також позначення товарів і послуг, які цими особами постачаються, для того, щоб їх розрізняти і надавати мож­ливість широкому загалу їх розпізнавати. Розрізняльні знаки включають імена, прізвища або фірмові найменування, які ідентифікують фізичних або юридичних осіб (див. «Фірмове найменування»); комер­ційні позначення, які позначають торговий фонд або підприємство; товарні знаки, що відрізняють товари або послуги якої-не-будь особи (див. «Товарний знак»); найме­нування місця походження товарів, що складається з назви місцевості, з якої похо­дять товари, за умови, що якість товарів за­лежать від природних або людських факто­рів місцевості (див. «Назва місця походжен­ня товару»); географічні зазначення, тобто зазначення про місцевість, звідки походять товари, якщо назва місцевості користуєть­ся репутацією по відношенню до цих това­рів (див. «Географічне зазначення»); зазна­чення походження, що є простими, прями­ми або непрямими, вказівками на похо­дження товарів з певного географічного місця (див. «Зазначення походження»).

РУБРИКА

рубрика

heading, entry (of a classification scheme)

Розділ тексту, що має власну нумера­цію, буквене позначення або назву; еле­мент (підрозділ) класифікаційної системи, який має самостійну назву.

138

СЕРТИФІКАЦІЙНИЙ ЗНАК

СВІДОЦТВО

НА РАЦІОНАЛІЗАТОРСЬКУ

ПРОПОЗИЦІЮ

свидетельство на рационализаторское

предложение

certificate on innovation

Свідоцтво на раціоналізаторську про­позицію — це охоронний документ, що ви­дається автору після винесення рішення про визнання пропозиції раціоналізаторсь­кою І прийняття її до використання, та під­тверджує визнання пропозиції раціоналіза­торською, дату подання і авторство на ра­ціоналізаторську пропозицію. Свідоцтво ви­дається підприємством, яке прийняло за­значене рішення.

СВІДОЦТВО НА ТОПОГРАФІЮ ІМС свидетельство на топографию ИМС certificate of topography of integrated circuits

Свідоцтво на топографію ІМС — це до­кумент, що підтверджує реєстрацію топо­графії ІМС і засвідчує виключне право вла­сності на цю топографію.

СВІДОЦТВО ПРО РЕЄСТРАЦІЮ ТОВАРНОГО ЗНАКА свидетельство о регистрации товарного знака certificate of registration of a trademark

Свідоцтво про реєстрацію товарного знака є офіційним документом, що засвід­чує реєстрацію товарного знака, його пріо­ритет, виключне право власника знака від­носно товарів і/або послуг, зазначених у реєстрації товарного знака.

За законодавством України право влас­ності на знак засвідчується свідоцтвом України на знак для товарів і послуг (див. статтю 5 Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг»).

СВІТОВА ОРГАНІЗАЦІЯ ТОРГІВЛІ (COT) Всемирная торговая организация (ВТО)

World Trade Organization (WTO)

Угода, якою заснована Світова орга­нізація торгівлі (COT), була прийнята

15.04.94 р. у м. Маракеші, набула чинності

01.01.95 p. COT — головний офіційний ме­ханізм міжнародно-правової системи ГАТТ (див. «Генеральна угода з тарифів і торгів­лі»). Головною умовою членства в СОТ є приєднання країни до ГАТТ, комплексу міжнародних договорів цієї системи, тобто необхідною є мінімальна відповідність на­ціонального законодавства стандартам і нормам, які містяться у міждержавних до­говорах системи ГАТТ.

СЕКРЕТНІ ОБ'ЄКТИ ПРОМИСЛОВОЇ

ВЛАСНОСТІ

секретные объекты промышленной

собственности

secret objects of industrial property

Секретні об'єкти промислової власнос­ті — це об'єкти промислової власності, що становлять державну таємницю. Одержу­ють правову охорону та використовуються відповідно до законодавства України про державну таємницю та Положення про по­рядок оформлення та розгляду заявок на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, що становлять державну таємницю. До об'єктів промислової власності, що ста­новлять державну таємницю, відносяться, як правило, об'єкти, створені з викорис­танням інформації, зареєстрованої у Зводі відомостей, що становлять державну таєм­ницю, або об'єкти, що можуть бути відне­сені до державної таємниці відповідно до ст. 6 Закону України «Про державну таєм­ницю». Такі об'єкти становляють інтерес для охорони держави, збереження їх в та­ємниці необхідне з точки зору дердавної безпеки. Секретні об'єкти не можуть бути запатентовані в інших країнах, їх опис не публікується.

СЕРТИФІКАЦІЙНИЙ ЗНАК сертификационный знак certification mark

Сертифікаційний знак — це знак, що вказує на відповідність товару певним

139

СИГНАЛЬНА ПАТЕНТНА ІНФОРМАЦІЯ

стандартам якості. Сертифікаційний знак, виконуючи гарантійну функцію, підтвер­джує наявність певних якісних характерис­тик товару. Будь-яке підприємство, якщо його товари відповідають встановленим стандартам, може використовувати серти­фікаційний знак. Особи, які застосовують такий знак, об'єднуються за принципом «відкритого підприємства». Надавати до­звіл на використання сертифікаційного знака і здійснювати контроль за дотриман­ням умов його використання може орга­нізація, уповноважена державою, або особа, яка є власником сертифікаційного знака.

СИГНАЛЬНА ПАТЕНТНА

ІНФОРМАЦІЯ

сигнальная патентная информация

alert patent information

Інформація загального характеру сто­совно поточних надходжень патентної до­кументації, яка містить відомості про віт­чизняні та зарубіжні винаходи (корисні моделі), промислові зразки.

СИЛЬНИЙ ТОВАРНИЙ ЗНАК сильный товарный знак strong trademark

Сильним товарним знаком вважається товарний знак, який має високу розрізняль­ну здатність, притаманну або набуту шля­хом тривалого використання, тобто знак, що має високу охороноздатність (див. «Охороноздатність товарного знака», «Роз­різняльна здатність товарного знака»).

СИСТЕМАТИЧНИЙ ПОКАЖЧИК систематический указатель classification index

Покажчик, який містить номери патент­них документів, що розташовані в порядку присвоєних їм індексів класифікації. Па­тентні документи, які мають декілька інде­ксів класифікації, наводяться в системати­чному покажчику за кожним присвоєним їм індексом класифікації. Прикладом влас­не систематичного покажчика є поточні та річні покажчики патентних документів, що публікуються в офіційному бюлетені. У

спеціалізованих систематичних покажчи­ках додатково подаються назви патентних документів, імена заявників, винахідників або власників патентів та інша необхідна інформація.

СЛАБКИЙ ТОВАРНИЙ ЗНАК слабый товарный знак weak trademark

Слабкий товарний знак — це товарний знак, якому бракує розрізняльної здатності або розрізняльна здатність якого частково втрачена внаслідок розмивання (ослаблен­ня) товарного знака (див. «Розмивання (ослаблення) товарного знака», «Розрізняль­на здатність товарного знака»).

СЛОВЕСНИЙ ТОВАРНИЙ ЗНАК словесный товарный знак word trademark

Словесний товарний знак — це знак, що складається зі словесних елементів (елемента), зокрема окремих слів, слово­сполучень або сполучень літер, цифр. Сло­весні товарні знаки, зображення яких має особливу форму (оригінальний шрифт то­що), відносять також до зображальних то­варних знаків (див. «Зображальний товар­ний знак»), їх називають також логотипа­ми.

СОРТ РОСЛИН

сорт растений plant variety

Згідно із Законом України «Про охоро­ну прав на сорти рослин» сорт рослин ви­значається як штучно відібрана сукупність рослин у межах одного і того ж ботанічного таксону з притаманними їм біологічними ознаками і властивостями, що характери­зують їх спадковість, яка має хоча б одну відмінність від відомих сукупностей рос­лин того ж ботанічного таксону і може вва­жатися єдиною з точки зору придатності для відтворення сорту. Категорія сорту — клон, лінія, гібрид, популяція.

140

СТАНДАРТИ У СФЕРІ ПРОМИСЛОВОЇ ВЛАСНОСТІ

СОРТИ РОСЛИН, ПРАВА НА ЯКІ НЕ

ОХОРОНЯЮТЬСЯ

сорта растений, права на которые

не охраняются

plant varieties, for which rights

are not protected

Права на сорти рослин, які не увійшли до Переліку родів і видів рослин, на сорти яких видаються патенти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 1998 р. № 2085, не охороня­ються в Україні. Такі сорти повинні вико­ристовуватися тільки після проведення державного сортовипробування І занесен­ня їх до Реєстру сортів рослин України (ре­єстр, до якого занесені сорти, допущені до використання). Рішення про занесення сорту до Реєстру сортів рослин України приймається на підставі результатів держа­вного сортовипробування і затверджується Кабінетом Міністрів України.

СОРТИ РОСЛИН, ПРАВА НА ЯКІ

ОХОРОНЯЮТЬСЯ

сорта растений, права на которые

охраняются

plant varieties, which rights are protected

Постановою Кабінету Міністрів Украї­ни від 28 грудня 1998 р. № 2085 затвердже­но перелік родів і видів рослин, на сорти яких в Україні видаються патенти:

буряк столовий, буряк цукровий, жито, картопля, капуста білокачанна, кукурудза, пшениця тверда, пшениця м'яка, соняш­ник, ячмінь.

СПОЖИВАЧ ІНФОРМАЦІЇ потребитель информации user of information

Фізична або юридична особа, яка одер­жує та використовує інформацію в науко­вій або практичній діяльності.

СПОСІБ ЯК ОБ'ЄКТ ВИНАХОДУ способ как объект изобретения method as an object of invention

До способів як об'єктів винаходів нале­жать процеси виконання дій над матеріаль­ним об'єктом (об'єктами) за допомогою матеріальних об'єктів. Спосіб як об'єкт ви-

находу характеризується наявністю дії чи сукупності дій, порядком виконання дій у часі, режимом, використанням речовин, пристроїв, штамів мікроорганізмів, культур клітин рослин і тварин.

СПРАВА ЗАЯВКИ

дело заявки application file

Справа заявки — це упорядковані, за­реєстровані та вкладені у спеціальну теку матеріали заявки, що довічно зберігаються у відомстві. До справи додаються всі доку­менти, що надходять до відомства під час розгляду заявки, копії всіх документів, що відомство надсилає заявнику, та інші доку­менти, які мають відношення до заявки. Справи заявок зберігаються і опублікову­ються за реєстраційними номерами заявок.

СПРИЯННЯ ВИНАХІДНИЦТВУ

І РАЦІОНАЛІЗАЦІЇ

содействие изобретательству

и рационализации

promotion of inventiveness and rationalization

Діяльність щодо надання автору ОІВ або власнику патенту допомоги в процесах створення, виявлення, оформлення прав і використання ОІВ.

СТАНДАРТИ У СФЕРІ ПРОМИСЛОВОЇ ВЛАСНОСТІ стандарты в области промышленной собственности industrial property standards

Державні стандарти України у сфері промислової власності — ДСТУ 3575—97 «Патентні дослідження. Основні положен­ня та порядок проведення» та ДСТУ 3574—97 «Патентний формуляр. Основні положення. Порядок складання та оформ­лення» — нормативні документи, затвер­джені Державним комітетом України зі стандартизації, метрології та сертифікації (Держстандарт України) і введені в дію на території України з 01.01.98 р. Ці стандарти установлюють основні положення, поря­док проведення та форму звіту про патент­ні дослідження і порядок складання та оформлення патентного формуляра.

141

СТАНДАРТИ ВОІВ

ДСТУ 3575—97 застосовується в усіх га­лузях господарської діяльності на етапах створення і використання об'єкта госпо­дарської діяльності, а ДСТУ 3574—97 — для забезпечення використання об'єкта госпо­дарської діяльності в державі та за кордо­ном без порушення прав власників чинних охоронних документів і заявників на об'єк­ти промислової власності.

СТАНДАРТИ ВОІВ стандарты ВОИС WIPO Standards

Комплекс міжнародних стандартів, які стосуються інформації та документації у сфері промислової власності та містять правила і рекомендації щодо уніфікованих методів представлення патентної інформа­ції на різних носіях (паперових, мікрофор-мах і машинозчитуваних). Призначені як для використання відомствами промисло­вої власності, так і споживачами патентної інформації.

Розроблення стандартів у сфері проми­слової власності здійснює в рамках Все­світньої організації інтелектуальної влас­ності (ВОІВ) Постійний комітет з інформа­ційних технологій, який було створено у 1998 р. на базі Постійного комітету ВОІВ з інформації у сфері промислової власності.

Стандартами регламентуються: форма та зміст патентних документів; правила ін­дексування, класифікування та кодування патентних документів; зміст та структура офіційних бюлетенів та покажчиків до них, матеріальних носіїв інформації тощо.

Для полегшення доступу до патентної інформації в цілому та до бібліографічного змісту патентних документів зокрема роз­роблені міжнародні цифрові коди для іден­тифікації даних, так звані коди ІНІД (див.), які використовуються для позначення ос­новних бібліографічних даних з метою їх ідентифікації. Ці коди визначені стандар­тами ВОІВ ST.9, ST.60, ST.80.

Поряд зі стандартами, які необхідні ко­ристувачам патентної інформації для по­легшення пошуку і аналізу патентної доку­ментації, діє ряд стандартів, що мають спе­цифічний характер і призначені для вузь-

кого кола спеціалістів, які займаються формуванням баз даних, записом та об­міном інформації на машинозчитуваних носіях.

Стандарти ВОІВ, необхідні для прак­тичної діяльності споживачів патентної ін­формації, подані в додатках до цього ви­дання.

Офіційним виданням, в якому публіку­ються повні тексти стандартів, є «Довідник ВОІВ з інформації та документації в галузі промислової власності» («Handbook on In­dustrial Property Information and Documen­tation»), що видається англійською мовою. В межах проекту зі співробітництва між ВОІВ і Російським агентством з патентів і товарних знаків підготовлено та видано «Руководство ВОИС по информации и до­кументации в области промышленной соб­ственности (Стандарты ВОИС)», Женева, ноябрь 1998 г. Матеріали цього видання входять також до складу компакт-диска, який вміщує тексти стандартів англійсь­кою, французькою та іспанською мовами. Як компакт-диск, так і публікації на папе­рових носіях регулярно оновлюються Між­народним бюро ВОІВ. Основні стандарти ВОІВ розміщені на web-сторінці ВОІВ (http://www.wipo.int або http://www.ompi.int).

СТАНДАРТИЗАЦІЯ

стандартизация

standardization

Встановлення та застосування стандар­тів, норм і правил з метою упорядкування діяльності в певній галузі. Існують націо­нальні державні стандарти, міждержавні та міжнародні стандарти (ІСО, ВОІВ тощо).

СТРОК ДІЇ ПАТЕНТУ срок действия патента term (duration) of patent

див. ПАТЕНТ

СТРОК ДІЇ РЕЄСТРАЦІЇ ТОВАРНОГО ЗНАКА срок действия регистрации товарного знака duration of registration of a trademark

див. РЕЄСТРАЦІЯ ТОВАРНОГО ЗНАКА

142

СХОЖІСТЬ ТОВАРНИХ ЗНАКІВ

СТРУКТУРА ФОНДУ

структура фонда

collection arrangement, stock arrangement

Система організаційної побудови фон­ду. Фонди патентних документів, як прави­ло, організовані за систематичним (класи­фікаційним) або нумераційним принци­пом.

СУБ'ЄКТ ПРАВА

субъект права subject of right

Суб'єкт права — це громадянин або юридична особа, яка згідно з чинним зако­нодавством має цивільну дієздатність і пра­воздатність, тобто здатність мати права і приймати на себе юридичні зобов'язання. Суб'єктом права може бути також держава.

СУБЛІЦЕНЗІЯ

сублицензия sub-license

Надання ліцензіатом права на викорис­тання об'єкта інтелектуальної власності третім особам за згодою ліцензіара і на умовах, які повинні бути обумовлені в ос­новному ліцензійному договорі між ліцен-зіаром і ліцензіатом.

СУМАРНИЙ ЕФЕКТ суммарный эффект summary effect

Сумарний ефект — це один з проявів порушення єдності винаходу, коли в мате­ріалах заявки описані самостійні технічні рішення, а технічний результат є простою сумою ефектів обох рішень, кожне з яких здатне самостійно, хоча і частково, забез­печити той же технічний результат.

СУТТЄВІ ОЗНАКИ существенные признаки substantial features

Суттєві ознаки винаходу — це ознаки, наведені в незалежному пункті формули винаходу, сукупність яких є необхідною і достатньою для повної характеристики суті винаходу і досягнення декларованого тех­нічного результату.

Різні види об'єктів винаходу характери­зуються різними, типовими для даного об'єкта суттєвими ознаками.

Пристрій визначається такими ознака­ми як наявність вузлів, форма їх виконан­ня, зв'язки між ними, матеріал та ін. Для характеристики способів використовують­ся ознаки наявності та послідовності вико­нання певних операцій над матеріальними об'єктами, режими їх проведення, викори­стання при цьому певних речовин тощо.

Речовина як індивідуальна хімічна спо­лука може характеризуватись якісним та кількісним складом атомів, складом та структурою молекул, геометрією молекули та ін. Речовина як композиція визначаєть­ся кількісним та якісним складом інгре­дієнтів, структурою тощо. Ознаками штаму мікроорганізму є культурально-морфоло-гічна характеристика із зазначенням умов продукування, фізіолого-біохімічна харак­теристика, вірулентність, антигенна струк­тура та інші спеціальні ознаки.

При визначенні суттєвих ознак, що на­водяться в формулі винаходу, слід уникати зайвої конкретизації в тих випадках, коли ознаку можна визначити родовим понят­тям, що охоплює ряд рівноцінних конкрет­них варіантів її реалізації.

СХОЖІ ТОВАРИ АБО ПОСЛУГИ сходные товары или услуги similar goods or services

Схожими товарами або послугами вва­жаються товари або послуги, що відносять­ся до одного роду, виду або мають одне призначення, однакові канали реалізації та спільну клієнтуру. Синонімом до схожих товарів або послуг можуть бути однорідні або подібні товари або послуги.

СХОЖІСТЬ ТОВАРНИХ ЗНАКІВ

сходство товарных знаков similarity of trademarks

Схожість товарних знаків — це збіг сприйняття декількох мотивів, що утворю­ють товарний знак (див. «Мотив товарного знака»). Якщо, не зважаючи на окремі від­мінності, сприйняття мотивів товарних знаків призводить до змішування цих зна­ків, то такі знаки вважаються схожими на­стільки, що їх можна сплутати (див. «Товар­ний знак схожий настільки, що його можна сплутати з іншими знаками»).

143

ТЕМАТИЧНИЙ ПАТЕНТНИЙ ПОШУК

ТЕМАТИЧНИЙ ПАТЕНТНИЙ ПОШУК тематический патентный поиск patent searching by subject matter

Цей вид пошуку ще називають пред­метним і здійснюють з метою виявлення об'єктів промислової власності, що стосу­ються досліджуваного питання (досліджу­ваної галузі). Залежно від тематики та виду об'єкта промислової власності, за допомо­гою елементів інформаційно-пошукової мови, наприклад індексів рубрик Міжна­родної патентної класифікації, визначаєть­ся пошукова область стосовно патентного фонду кожної країни з урахуванням: пере­ліку патентоспроможних (охороноспромож-них) об'єктів; умов надання правової охо­рони; систем видачі охоронних документів; правил розгляду заявок; прийнятого тлума­чення принципів єдності винаходу (корис­ної моделі); правил виявлення прототипу; правил упорядкування та систематизації патентних документів; строків дії охорон­них документів.

Тематичний пошук проводиться не тільки за фондами описів винаходів до па­тентів, а й за фондами опублікованих опи­сів до заявок на винаходи, а також за фон­дами описів корисних моделей та промис­лових зразків. Пошуковим образом доку­мента може бути як індекс рубрики відпо­відної класифікації, так і список ключових слів.

ТЕХНІЧНИЙ РЕЗУЛЬТАТ технический результат technical effect

Технічний результат — це прояв нових технічних властивостей об'єкта винаходу, що зумовлені сукупністю його суттєвих ознак, в тому числі нових. Саме «участь» у забезпеченні технічного результату і є кри­терієм суттєвості тієї чи іншої ознаки вина­ходу.

Наявність зв'язку між запропонованим переліком ознак і технічним результатом має бути докладно висвітлена і доведена в описі винаходу.

ТЕХНОЛОГІЯ

технология

technology

Технологія — це систематизовані знан­ня про процес виробництва продукту чи надання послуги в промисловості, сільсь­кому господарстві або торгівлі, незалежно від того, чи відображене це знання в вина­ході, корисній моделі, промисловому зраз­ку, сорті рослин, технічній інформації, що закріплена документально, у кваліфікації чи досвіді фахівців стосовно конструюван­ня, зборки, технічного обслуговування, ек­сплуатації промислового обладнання або управління промисловим чи торговельним підприємством. Таке знання може бути пе­редано і застосовано для вирішення проб­лем, що виникають у різних сферах людсь­кої діяльності.

ТИМЧАСОВА ПРАВОВА ОХОРОНА ВИНАХОДІВ, СОРТІВ РОСЛИН временная правовая охрана изобретений, сортов растений

provisional (ad interim) protection of rights in inventions, plant varieties

Згідно з чинним законодавством Украї­ни заявленому винаходу або сорту рослин надається тимчасова правова охорона в об­сязі формули винаходу чи опису сорту, від дати публікації даних за заявкою в офіцій­ному бюлетені відомства. Дія тимчасової правової охорони припиняється з дати пу­блікації в офіційному бюлетені відомостей про видачу патенту чи повідомлення про припинення діловодства за заявкою.

Фізична або юридична особа, яка вико­ристовує заявлений об'єкт у зазначений період, сплачує патентовласнику на його вимогу після одержання ним патенту гро­шову компенсацію, розмір якої визнача­ється угодою сторін. Тимчасова правова охорона вважається такою, що не настала,

144

ТОВАРНИЙ ЗНАК

якщо прийнято рішення про відмову у ви­дачі охоронного документа, можливості оскарження якого вичерпані.

Дія тимчасової правової охорони за міжнародною заявкою на винахід почина­ється з дати її міжнародної публікації.

ТИТУЛЬНИЙ ЛИСТ ПАТЕНТНОГО

ДОКУМЕНТА

титульный лист патентного документа

front (first) page of a patent document

Перша сторінка опису до опублікованої заявки або патенту на винахід (корисну мо­дель), яка вміщує мінімум елементів біб­ліографічних даних, що публікуються у взаємозв'язку з кодами ІНІД (див. ST.9), за допомогою яких можна ідентифікувати елементи бібліографічних даних. Ці коди можуть супроводжуватись словесним по­значенням елементів бібліографічних да­них. На титульному листі, окрім зазначе­ного, подається реферат або незалежний пункт формули, а також креслення або хімічна формула.

ТОВАР

товар

good, commodity

Товар — це продукт праці, який вироб­лено, видобуто або перероблено з метою продажу. Відповідно до Паризької конвен­ції по охороні промислової власності харак­тер товару, для якого призначений товар­ний знак, не може бути причиною відмови у реєстрації товарного знака. Це положен­ня слугує для того, щоб товарному знаку надавалась охорона незалежно від того чи можуть товари, на які поширюється охоро­на, продаватися в країні, в якій така охоро­на витребовується (див. Статтю 7 Паризь­кої конвенції по охороні промислової влас­ності).

ТОВАРИ (ПОСЛУГИ),

ЩО ПЕРЕЛІЧЕНІ ПРИ РЕЄСТРАЦІЇ

ТОВАРНОГО ЗНАКА

товары (услуги), перечисленные

при регистрации товарного знака

goods (services) listed In the registration of a trademark

Товари (послуги), що перелічені при реєстрації знака, — це товари і/або послу­ги, щодо яких подана заявка на реєстрацію товарного знака, відносно яких зареєстро­вано знак, і якими визначається предметна сфера дії права на товарний знак. Товари та послуги згруповані за класами Міжнарод­ної класифікації товарів і послуг для реєст­рації знаків (МКТП) (див. «Класифікування товарів і послуг»), тобто зазначено, якому класу МКТП відповідають ті чи інші това­ри або послуги. Крім того, товари та послу­ги, як правило, зазначено точними тер­мінами або термінами, близькими за зміс­том до термінів МКТП, що дозволяє їх ідентифікувати. Якщо назва товарів або послуг відсутня у МКТП, то при визначен­ні до якого класу МКТП відносяться такі товари або послуги враховується їх призна­чення, матеріали тощо.

ТОВАРНИЙ ЗНАК товарный знак trademark

Товарний знак (знак для товарів і послуг) — це один із засобів ідентифікації товарів або послуг, тобто позначення, здат­не відрізняти товари або послуги однієї особи від товарів або послуг іншої особи.

Відповідно до Статті 6 sexies Паризької конвенції по охороні промислової власнос­ті країни-учасниці гарантують охорону знаків обслуговування (знак, що викорис­товується при наданні послуг), але зазначе­на норма не містить вимоги щодо розробки спеціального законодавства відносно зна­ків обслуговування. Країна-учасниця Па­ризької конвенції може забезпечувати по­ложення щодо гарантій охорони знакам обслуговування будь-яким способом. За­гальноприйнятою в світі є практика надан­ня правової охорони знакам обслуговуван­ня на тих же засадах, що і товарним зна­кам, тобто прирівнення цих знаків у право­вому режимі, тому найчастіше термін «то­варний знак» по суті відповідає терміну «товарний знак і знак обслуговування».

Ю079 145

ТОВАРНИЙ ЗНАК СПІЛЬНОГО ВОЛОДІННЯ

Відповідно до Статті 1 Паризької кон­венції по охороні промислової власності товарний знак відноситься до об'єктів про­мислової власності. Головна розрізняльна функція товарного знака випливає з самого визначення. Виділення маркованих товарів або послуг з маси конкуруючих з ними до­помагає власнику знака в продажу товарів або при наданні послуг, а споживачу — у виборі підходящих товарів чи послуг серед подібних. Крім того, товарний знак має га­рантійну функцію, яка визначається гаран­туванням споживачам знайомої їм якості товарів (послуг). Властива товарному знаку й рекламна функція, мета якої — привер­нення уваги споживачів до товарів (по­слуг), маркованих певним товарним зна­ком. Виконуючи ідентифікаційну функ­цію, товарний знак опосередковано вказує на товаровиробника або на особу, що надає послугу. Завдяки тісному зв'язку між това­рами (послугами) та товарним знаком, останні надають суспільству інформацію щодо товарів та послуг, і таким чином до­помагають власникам знаків стимулювати та зберігати попит на ці товари або послу­ги. Отже, і це важливо, знаки не повинні вводити в оману споживачів, використову­ватися для фальсифікованої реклами або недобросовісної конкуренції. Важливість товарного знака та охорони, яка йому на­дається, пов'язані зі значимістю його еко­номічної ролі в інтересах підприємства та соціальної — в інтересах громадськості. В Україні терміну «товарний знак» відповідає термін «знак для товарів і послуг» (див. статтю 1 Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг»),

ТОВАРНИЙ ЗНАК СПІЛЬНОГО

ВОЛОДІННЯ

товарный знак совместного владения

jointly owned trademark

Товарний знак спільного володіння — це товарний знак, право на який набуто кількома особами. Відрізняється від інди­відуального товарного знака тим, що умови використання такого знака визначаються угодою між співвласниками знака, а в разі відсутності такої угоди, кожен з них може

користуватися і розпоряджатися знаком за власним розсудом, але жоден не має права давати дозвіл (видавати ліцензію) на вико­ристання знака та передавати право влас­ності на знак іншій особі без згоди решти співвласників.

ТОВАРНИЙ ЗНАК СХОЖИЙ НАСТІЛЬКИ, ЩО ЙОГО МОЖНА СПЛУТАТИ З ІНШИМИ ЗНАКАМИ товарный знак, схожий до степени смешения с иными знаками confusing similar trademark

Товарним знаком схожим настільки, що його можна сплутати з іншими знаками, вважається знак, який асоціюється з інши­ми знаками (знаком) в цілому, незважаючи на окремі відмінності щодо елементів зна­ка (див. «Елемент товарного знака»). За за­конодавством України позначення схожі настільки, що їх можна сплутати зі знака­ми, раніше зареєстрованими чи заявлени­ми на реєстрацію в Україні на ім'я іншої особи для однорідних товарів і послуг або знаками інших осіб, якщо ці знаки охоро­няються без реєстрації на підставі міжна­родних договорів, учасником яких є Украї­на, не можуть бути зареєстровані як знаки (див. статтю 6 (3) Закону України «Про охо­рону прав на знаки для товарів і послуг»).

ТОВАРНИЙ ЗНАК ТОТОЖНИЙ товарный знак тождественный identical trademark

Товарний знак тотожний — це товар­ний знак, зображення якого в усіх елемен­тах (див, «Елемент товарного знака») збіга­ється із зображенням іншого знака. Тотож­ні знаки найчастіше можуть вступати в конфлікт (див. «Конфліктуючий товарний знак»), оскільки використання таких знаків для однорідних товарів або послуг на одно­му ринку може призводити до змішування виробників або осіб, що надають послуги. Тому, якщо на реєстрацію знака подається позначення, що є тотожним вже зареєстро­ваному знаку або такому, що охороняється без реєстрації (див. «Загальновідомий знак») на ім'я іншої особи, реєстрація не здійсню-

146

ТРАНСЛІТЕРАЦІЯ

ється або, у разі такої реєстрації, вона може визнаватися недійсною (див. «Втрата чин­ності (припинення дії) реєстрації товарного знака»). За законодавством України позна­чення, що є тотожними знакам, раніше за­реєстрованим чи заявленим на реєстра­цію в Україні на ім'я іншої особи для однорідних товарів і послуг, або знакам інших осіб, що охороняються без реєст­рації на підставі міжнародних договорів, учасником яких є Україна, не можуть бути зареєстровані як товарні знаки (див. стат­тю 6 (3) Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг»).

ТОПОГРАФІЯ ІМС

топография ИМС

topography of integrated circuits

Згідно із Законом України «Про охоро­ну прав на топографії інтегральних мікро­схем» топографія ІМС визначається як за­фіксоване на матеріальному носії просто­рово-геометричне розміщення сукупності елементів інтегральної мікросхеми та з'єд­нань між ними.

ТОЧНІСТЬ ПОШУКУ точность поиска precision of retrieval

Точність пошуку визначається часткою релевантних документів серед загальної кількості документів, знайдених під час по­шуку. Співвідношення повноти (див. «Пов­нота пошуку») і точності пошуку залежить від формулювання пошукового запиту.

ТРАНСКРИПЦІЯ

транскрипция

transcription

Представлення слів (або буквосполук) будь-якої мови за допомогою знаків, що передають особливості вимови цих слів (або буквосполук). Розрізняють фонетичну та практичну транскрипцію. При фонетич­ному транскрибуванні здійснюється пере­дання звуків якоїсь мови за допомогою спеціальних графічних знаків, при цьому кожний звук повинен бути позначений

окремим знаком, з яких складається фоне­тична транскрипція слова або буквосполу-ки. Практична транскрипція — передання слів (або буквосполук) однієї мови за допо­могою літер іншої мови. Така транскрипція широко вживається для представлення іншомовних власних імен, географічних назв, термінів. В офіційних бюлетенях па­тентних відомств України, Росії та деяких інших країн СНД, в патентних документах та інших публікаціях стосовно об'єктів промислової власності передання літерами кириличної абетки (зокрема, української або російської) імен винахідників, заявни­ків, власників патентів або реєстрацій зна­ків, які в оригіналі були представлені літе­рами латинської абетки, здійснюється, пе­реважно, шляхом практичної транскрипції. У випадках, коли необхідно зберегти фоне­тичну ідентичність слова або буквосполуки (наприклад, при представленні словесних знаків зарубіжних фірм літерами українсь­кої абетки), доцільно також застосовувати транскрипцію, оскільки ефективність ви­користання іншомовного словесного знака для реклами на радіо, телебаченні багато в чому залежить від адекватності передачі його оригінального звучання (див. також « Транслітерація»).

ТРАНСЛІТЕРАЦІЯ

транслитерация transliteration

Передання слів або буквосполук будь-якої мови шляхом заміни знаків однієї гра­фічної системи (абетки) знаками іншої. Транслітерування застосовується здебіль­шого для спрощення друкарського набору, полегшення використання іншомовного матеріалу, зокрема, для одноманітного представлення імен та власних назв з ме­тою вдосконалення їх пошуку в автомати­зованих системах. Сам процес транслітеру­вання може виконуватися комп'ютером за допомогою відповідних програмних засо­бів.

У процесі транслітерування знак однієї абетки передається відповідним знаком або сполукою знаків іншої абетки. На відміну від транскрипції, транслітерація не має на

WO-79 147

ТРАНСЛІТЕРАЦІЯ

меті переданий особливостей вимови ін­шомовних слів. Перевагою транслітерації є, однак, простота і одноманітність прямо­го та зворотного перетворення при пере-данні слів якоїсь мови засобами іншої абет­ки (зокрема, латинично-кирилична та ки-рилично-латинична транслітерація, а та­кож представлення знаків японської абет­ки за допомогою літер латинської абетки). Стандарт ВОІВ ST.20 рекомендує ві­домствам промислової власності застосо­вувати транслітерацію для передання імен та найменувань заявників, винахідників і власників охоронних документів, зокрема, для вміщення їх в іменні покажчики. При цьому слід користуватися таблицями транслітерації, що надаються в міжнарод­них або основаних на них національних стандартах. Відповідні стандарти ІСО сто­совно транслітерації: ISO/R233-1961, ISO/R259-1962, ISO/R9-1968, ISO 7098-1982.

Правилами складання, подання та роз­гляду заявки на видачу охоронних доку­ментів України (патентів на винаходи, ко­рисні моделі, промислові зразки, свідоцтв на знаки для товарів і послуг та на топогра­фії інтегральних мікросхем) передбачена вимога представляти іноземні імена та най­менування заявників українською абеткою із застосуванням транслітерації. Також, відповідно до п. 2.1.22 «Правил складання, подання та розгляду заявки на видачу свідоцтва України на знак для товарів і по­слуг», при поданні заявки вимагається на­дання перекладу і транслітерації словесно­го знака, представленого іноземною мо­вою. На практиці в цих випадках застосо­вується спрощена транскрипція. Питання уніфікації представлення іноземних імен та назв засобами кириличної абетки для за­стосування в публікаціях щодо об'єктів промислової власності є актуальним для патентних відомств країн, які застосовують кириличну абетку.

148

УМОВИ ОБОРОНОЗДАТНОСТІ ТОПОГРАФІЇ ШС

УГОДА ПРО ТОРГОВІ АСПЕКТИ ПРАВ

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ

(ТРІПС)

Соглашение о торговых аспектах прав

на интеллектуальную собственность

(ТРИПС)

agreement on Trade-Related Aspects

of Intellectual Property Rights (TRIPS)

Угода про торгові аспекти прав на інте­лектуальну власність (ТРІПС) є результа­том Уругвайського раунду переговорів сто­совно багатосторонньої торгівлі, що прово­дився в рамках ГАТТ у грудні 1993 р. Ця Угода складає додаток 1C Маракешської угоди, якою засновано Угоду СОТ.

Укладена 15.04.94, набула чинності 01.01.95.

Угода ТРІПС — невід'ємна частина СОТ — угоди, якою зв'язані всі члени СОТ (ст. ІІ.2 Угоди СОТ). Ця Угода вимагає від держав-членів СОТ захищати інтелекту­альну власність (ст. 1.2) у відповідності з умовами Угоди.

Угода ТРІПС встановлює мінімальні стандарти щодо захисту прав інтелектуаль­ної власності, а також процедури та мето­дики їх застосування, встановлює механізм для консультацій та контролю на міжна­родному рівні з метою досягнення відпо­відності норм цих стандартів державами-членами на національному рівні.

Структура Угоди грунтується на існую­чих міжнародних конвенціях щодо прав ін­телектуальної власності. Основним прин­ципом стосовно змісту і обсягу зобов'язань у відповідності з Угодою ТРІПС є те, що держави-члени повинні здійснювати поло­ження Угоди і застосовувати режим, передба­чений в Угоді, до громадян інших держав-членів.

Держави-члени вільні у визначенні придатного способу застосування поло­жень Угоди ТРІПС в рамках їх власних юридичних систем і практики і можуть за­стосовувати більш широку охорону, ніж вимагається, за умови, що така додаткова

охорона не суперечить іншим положенням Угоди.

Угода ТРІПС встановлює, що термін «інтелектуальна власність» відноситься до всіх категорій інтелектуальної власності (розділи 1—7 частини II Угоди), а саме до авторського права та суміжних прав, товар­них знаків, географічних зазначень, про­мислових зразків, патентів, топографій ІМС і конфіденційної інформації.

УМОВИ КОНТРАКТУ условия контракта contract terms

Умови контракту — це узгоджені сторо­нами і зафіксовані в контракті предмет уго­ди, характеристики товару, ціни, строки виконання зобов'язань, а також самі вза­ємні права та обов'язки сторін. Умови кон­тракту можуть визначатися також міжна­родними й іншими угодами і загальними умовами, на які в контракті зроблені поси­лання.

УМОВИ ОХОРОНОЗДАТНОСТІ

ТОПОГРАФІЇ ІМС

условия охраноспособности

топографии ИМС

conditions of protectability for topography

of integrated circuits

Згідно із Законом України «Про охоро­ну прав на топографії інтегральних мікро­схем» топографія ІМС відповідає умовам охороноздатності, якщо вона є оригіналь­ною.

Топографія ІМС визнається оригіналь­ною, якщо вона не створена шляхом пря­мого відтворення (копіювання) іншої то­пографії ІМС, має відмінності, що надають їй нових властивостей, і не була відомою у галузі мікроелектроніки до дати подання заявки до Відомства або до дати її першого використання.

Топографія визнається оригінальною доти, доки не доведено протилежне.

Не визнається оригінальною топогра­фія, заявка на реєстрацію якої подана до Відомства пізніше ніж через 2 роки від дати її першого використання.

149

УМОВИ ПАТЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ВИНАХОДУ

УМОВИ ПАТЕНТОСПРОМОЖНОСТІ

ВИНАХОДУ

условия патентоспособности изобретения

conditions of patentability for invention

Згідно із Законом України «Про охоро­ну прав на винаходи і корисні моделі» умо­вами патентоспроможності винаходу є: но­визна; винахідницький рівень; промислова придатність.

Винахід визнається новим, якщо він не є частиною рівня техніки (див. «Рівень тех­ніки»). Винахід має винахідницький рівень, якщо для фахівця він не випливає з рівня техніки. Винахід визнається промислово придатним, якщо його може бути викорис­тано в промисловості або в іншій сфері дія­льності.

УМОВИ ПАТЕНТОСПРОМОЖНОСТІ

КОРИСНОЇ МОДЕЛІ

условия патентоспособности

полезной модели

conditions of patentability for utility model

Згідно із Законом України «Про охоро­ну прав на винаходи і корисні моделі» ко­рисна модель відповідає умовам патенто­спроможності, якщо вона є новою і проми­слово придатною.

Корисна модель визнається новою, як­що вона не є частиною рівня техніки. Кон­струкції, що є частиною рівня техніки, для визначення новизни можуть враховуватися лише окремо.

Корисна модель визнається промисло­во придатною, якщо її може бути викорис­тано в промисловості або в іншій сфері дія­льності людини.

УМОВИ ПАТЕНТОСПРОМОЖНОСТІ

ПРОМИСЛОВОГО ЗРАЗКА

условия патентоспособности

промышленного образца

conditions of patentability for industrial design

Згідно із Законом України «Про охоро­ну прав на промислові зразки» промисло­вий зразок відповідає умовам патентоспро­можності, якщо він є новим і промислово придатним.

Промисловий зразок визнається но­вим, якщо сукупність його суттєвих ознак не стала загальнодоступною у світі до дати подання заявки до Відомства або, якщо за­явлено пріоритет, до дати її пріоритету. Крім того, у процесі встановлення новизни промислового зразка береться до уваги зміст усіх заявок, що раніше надійшли до Відомства.

Промисловий зразок визнається про­мислово придатним, якщо його може бути використано у промисловості або в іншій сфері діяльності.

УМОВИ ПАТЕНТОСПРОМОЖНОСТІ СОРТУ РОСЛИН

условия патентоспособности сорта растений conditions of patentability for plant variety

Згідно із Законом України «Про охоро­ну прав на сорти рослин» умовами патен­тоспроможності сорту є новизна, відмін­ність, однорідність і стабільність.

Сорт вважається новим, якщо на дату надходження заявки про видачу патенту на сорт до Держпатенту України насіння да­ного сорту не продавалося чи не відчужува­лося іншим шляхом автором сорту або його роботодавцем іншим особам для викорис­тання сорту: на території України більше одного року; на території будь-якої іншої країни для винограду, деревних декоратив­них, плодових культур та лісових порід більше шести років та більше чотирьох ро­ків — для будь-яких інших культур. Сорт відповідає умовам відмінності, якщо він явно відрізняється від будь-якого іншого сорту, загальновідомого на дату надхо­дження заявки до Держпатенту України. Сорт вважається однорідним, якщо з ура­хуванням особливостей розмноження рос­лини цього сорту за своїми ознаками є до­сить однорідними. Сорт відповідає умовам стабільності, якщо його основні ознаки за­лишаються незмінними після кожного роз­множення, а у разі особливого циклу роз­множення — в кінці кожного циклу роз­множення.

150

УСТУПКА ТОВАРНОГО ЗНАКА

УНІФІКАЦІЯ ПАТЕНТНИХ

ДОКУМЕНТІВ

унификация патентных документов

patent documents unification

Скорочення числа видів та різновидів документів, які застосовуються в певній га­лузі, підвищення їх якості, зменшення тру­домісткості процесів їх створення та оброб­ки. Як інформаційну сукупність документ можна охарактеризувати різними парамет­рами (тип носія, формат, мова, правила розташування інформації на полі докумен­та тощо), кожний з яких може бути при­йнятий за об'єкт уніфікації. Однак при цьому виділяють три основних об'єкти уніфікації документів: форма, семантична (смислова) частина, технологічні процеси роботи з ними.

Уніфікація патентних документів про­водиться в рамках ВОІВ на основі узгодже­них в міжнародному масштабі стандартів і рекомендацій. Зокрема, це стосується уні­фікації змісту та розташування даних титу­льного листа патентного документа, фор­матів даних для представлення патентних

документів на електронних носіях, техніч­них вимог щодо застосування оптичних дисків CD-ROM для обміну патентною до­кументацією тощо.

УСТУПКА ПРАВА ЗА ЗАЯВКОЮ НА РЕЄСТРАЦІЮ ТОВАРНОГО ЗНАКА уступка права по заявке на регистрацию товарного знака

assignement of right to the application for registration of a trademark

Уступкою права за заявкою на реєстра­цію товарного знака є відмова заявника від права на заявку, подану на реєстрацію то­варного знака, на користь іншої особи.

УСТУПКА ТОВАРНОГО ЗНАКА уступка товарного знака assignement of a trademark

Уступкою товарного знака є відмова власника товарного знака від права на знак в повному обсязі або відносно частини то­варів і/або послуг (повна або часткова від­мова) на користь іншої особи.

151

ФАСЕТНІ КЛАСИФІКАЦІЇ

ФАСЕТНІ КЛАСИФІКАЦІЇ фасетные классификации facet-type classifications

Системи класифікації, в яких складні класи утворюються в процесі відображення змісту документа засобами даної класи­фікації. В основі побудови фасетної класи­фікації лежить фасетний аналіз галузей науки і техніки. На базі аналізу будується перелік основних категорій або класів пред­метів кожної галузі, що називаються фасе­тами. Фасети поділяються на субфасети, субсубфасети тощо. Упорядковують фасети у вигляді фасетної формули — фіксованої послідовності розміщення фасетів, що за­стосовується при індексуванні документів та інформаційних запитів відповідно до фасетної класифікації. Елементи фасетної класифікації запроваджено в МПК, що є, в цілому, ієрархічною системою. Такими елементами є коди індексування, вони не мають ієрархічного підпорядкування кла­сифікаційним індексам.

ФІРМОВЕ НАЙМЕНУВАННЯ фирменное наименование trade name

Фірмове найменування — це позначен­ня, що відноситься до розрізняльних знаків (див. «Розрізняльний знак»). Фірмове най­менування відноситься до об'єктів промис­лової власності відповідно до Статті 1 Па­ризької конвенції по охороні промислової власності, слугує для розпізнавання під­приємства, виділення його серед інших. Фірмове найменування вказує на підпри­ємство без будь-якого посилання на това­ри, що постачаються ним на ринок, або на послуги, що ним надаються. Цей розрізня­льний знак характеризує репутацію і поло­ження підприємства в цілому і тому є цін­ним надбанням того підприємства, якому належить. Оскільки фірмове найменування

слугує для розпізнавання суб'єктів на рин­ку, то у випадку використання однакових або схожих фірмових найменувань різними особами споживачі можуть бути введені в оману. З метою запобігання введення спо­живачів в оману, незаконного використан­ня фірмового найменування, що є актом недобросовісної конкуренції (отримання прибутків за рахунок використання чужої репутації), в більшості країн фірмовому найменуванню надається охорона. Охоро­на фірмових найменувань передбачена Статтею 8 Паризької конвенції по охороні промислової власності, але зазначена стат­тя носить декларативний характер, тому правові режими, на підставі яких здійсню­ється їх охорона в різних країнах значною мірою розрізняються. Найчастіше фірмове найменування або його частина реєструєть­ся як товарний знак на ім'я власника фір­мового найменування. Оскільки Україна є учасницею Паризької конвенції, то на неї поширюються положення Конвенції, але спеціальне законодавство щодо охорони фірмових найменувань в Україні відсутнє. Захист фірмових найменувань здійснюєть­ся непрямим шляхом. Зокрема, законодав­ством України передбачено, що позначен­ня, які є тотожними або схожими настіль­ки, що їх можна сплутати з фірмовими найменуваннями, що відомі в Україні і на­лежать іншим особам, які одержали право на них до дати подання до відомства заявки щодо однорідних товарів і послуг, не мо­жуть бути зареєстровані як знаки для това­рів і послуг, а в разі їх реєстрації власник попереднього права може вимагати ви­знання недійсними таких реєстрацій (див. статті 6 (3), 19 Закону України «Про охоро­ну прав на знаки для товарів і послуг», «Втрата чинності (припинення дії) реєстра­ції товарного знака»). Крім того, за законо­давством України використання чужого фірмового найменування є недобросовіс­ною конкуренцією і тягне за собою цивіль­ну, адміністративну або кримінальну від­повідальність (див. статті 1, 4, 20 Закону

152

ФОРС-МАЖОРНІ ОБСТАВИНИ

України «Про захист від недобросовісної конкуренції»).

ФОНД ПАТЕНТНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ фонд патентной документации (patent documentation) collection, file

Впорядкована колекція патентних до­кументів та довідково-пошуковий апарат до неї, а також нормативно-методичні та інші матеріали з питань охорони об'єктів промислової власності. Склад фонду па­тентної документації визначається такими характеристиками: переліком країн, патент­ні документи яких представлені у фонді; видами документів, що комплектуються; переліком класифікаційних рубрик (для га­лузевих патентних фондів); ретроспектив-ністю (глибиною).

ФОНД ПАТЕНТНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ

ГРОМАДСЬКОГО КОРИСТУВАННЯ

(ФГК)

Фонд патентной документации

общественного пользования

Public collection of patent documentation

Протягом 1993—1999 pp. Держпатен­том України було укомплектовано і 22.10.99 p. офіційно відкрито відомчу па­тентну бібліотеку (ФГК). Мета створення ФГК — вирішення нагальних питань щодо патентно-інформаційного забезпечення фі­зичних і юридичних осіб України націо­нальною та зарубіжною патентною доку­ментацією для реалізації основних поло­жень ДСТУ 3575—97 «Патентні досліджен­ня. Основні положення та порядок прове­дення» та ДСТУ 3574—97 «Патентний фор­муляр. Основні положення та порядок роз­робки». Склад патентного фонду ФГК — див. Додаток 12.

ФОРМАЛЬНА ЕКСПЕРТИЗА формальная экспертиза formal examination

див. ЕКСПЕРТИЗА ЗАЯВКИ ЗА ФОР­МАЛЬНИМИ ОЗНАКАМИ

ФОРМУЛА ВИНАХОДУ формула изобретения claims

Формула винаходу — це стисла, повна словесна характеристика винаходу, що міс­тить сукупність всіх його суттєвих ознак і визначає обсяг правової охорони винаходу. Формула складається за встановленими пра­вилами і безпосередньо пов'язана з описом винаходу. В Україні прийнята формула так званого європейського типу — з виділеною новизною, тобто нові ознаки згруповані у другій частині формули після слів «відріз­няється тим, що...», тоді як в першій части­ні формули наведені ознаки, спільні з про­тотипом.

Формула має перш за все правове зна­чення і може складатися з одного пункту (одноланкова) або кількох пунктів (багато-ланкова). Пункти, в свою чергу, поділя­ються на незалежні, які саме й визначають правові межі винаходу, і залежні, додатко­ві, які самостійного правового значення не мають, а лише розвивають і конкретизують ознаки незалежного пункту.

Саме шляхом аналізу сукупності наве­дених в формулі ознак встановлюється факт використання винаходу. Кожен пункт формули складається у вигляді одного ре­чення, оскільки за суттю своєю є логічним визначенням поняття через рід і видову відзнаку. Від того, наскільки кваліфікова­но, повно і точно складена формула вина­ходу залежить ефективність і дієвість нада­ної патентом правової охорони.

ФОРС-МАЖОРНІ ОБСТАВИНИ

форс-мажорные обстоятельства force majeure circumstances

Форс-мажорні обставини — це обста­вини, які неможливо передбачити і враху­вати. До них відносяться стихійні лиха, війна і військові операції будь-якого харак­теру, блокади, ембарго, заборона експорту та імпорту, епідемії та інші обставини над­звичайного характеру, що можуть спричи­нити неможливість використання об'єкта або належного виконання умов договору.

153

ФРАНЧАЙЗИНГ

ФРАНЧАЙЗИНГ

франчайзинг

franchising

У широкому розумінні слова франчай­зинг — це особливе право, спеціальний привілегій, пільга.

За договором франчайзингу одна сто­рона (правовласник) зобов'язується надати іншій стороні (користувачеві) за винагоро­ду на строк або без визначення строку пра­во використання в підприємницькій діяль­ності користувача комплекс виключних прав, які належать правовласнику, в тому числі на фірмове найменування і (або) ко­мерційне позначення правовласника, на комерційну інформацію, що охороняється, а також інші передбачені договором об'єк­ти виключних прав — знак для товарів і по­слуг тощо.

Договір франчайзингу передбачає ви­користання комплексу виключних прав, ділової репутації та комерційного досвіду правовласника в певному обсязі (зокре­ма, з визначенням мінімального чи макси­мального обсягу використання) із зазна­ченням або без зазначення території вико­ристання стосовно певної сфери підприєм­ницької діяльності (продаж товарів, одер­жаних від правовласника або вироблених

користувачем, здійснення іншої торго­вельної діяльності, виконання робіт, на­дання послуг).

Договір франчайзингу має бути укладе­ний у письмовій формі.

Відповідно до функцій, які виконують договори франчайзингу, вони поділяються на 3 типи:

1) франчайзинг на переробку (вироб­ництво);

2) франчайзинг на послуги (сервіс);

3) франчайзинг на оптову торгівлю (розподіл).

ХОСТ

хост

host

Організація або фірма, що надає спо­живачам інформації доступ до баз даних за допомогою відповідної пошукової системи. Найвідоміші хости, що надають доступ до патентної інформації: Questel-Orbit, Knight-Ridder (Dialog), STN, CAS.

154

ЦІНА ЛІЦЕНЗІЇ

ЦЕНТРИ ПАТЕНТНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ

ТА ІНФОРМАЦІЇ

центры патентной документации и

информации

patent documentation and information centres

Інформаційні органи, що комплекту­ють патентні фонди і здійснюють патент-но-щформаційне обслуговування фізичних та юридичних осіб.

В Україні такими органами є Державна науково-технічна бібліотека (ДНТБ) і 19 те­риторіальних Центрів науково-технічної та економічної інформації (ЦНТЕІ), які ма­ють фонди науково-технічної та патентної документації, у тому числі повний фонд національних патентних документів, та здійснюють інформаційне обслуговування громадськості: Київський, Запорізький, Львівський, Луганський, Одеський, Хар­ківський, Херсонський, Кримський, Кіро­воградський, Донецький, Івано-Франків­ський, Волинський, Хмельницький, Чер­нівецький, Рівненський, Вінницький, Жи­томирський, Черкаський, Чернігівський.

ЦІНА ЛІЦЕНЗІЇ цена лицензии license value

Доля лщензіара в очікуваному прибут­ку ліцензіата за строк дії ліцензійної угоди буде утворювати розрахункову ціну ліцен­зії.

На ціну ліцензії впливають наступні фактори:

— науково-технічна значимість і комер­ційні можливості використання предмета ліцензії, які забезпечують ліцензіату отри­мання додаткового прибутку. Ступінь роз­робки ОІВ — технічне рішення, промисло­ве використання тощо;

— розмір капіталовкладень, необхідних для організації виробництва продукції за ліцензією;

— правова охорона ОІВ (патентна або безпатентна ліцензія);

— територія договору, тобто та терито­рія, на якій ліцензіату надано право на ви­користання технології для організації ви­робництва і продаж продукції, виробленої за ліцензією;

— обсяг прав на використання об'єкта інтелектуальної власності, що надаються ліцензіату у рамках обумовленої території (виключна або невиключна ліцензія);

— витрати на власні науково-дослідні, дослідно-конструкторські роботи при роз­робці нової технології, порівняної за еко­номічною ефективністю з тією, що заку­повується;

— технічна документація, що переда­ється на об'єкт ліцензії. В ціні враховується техдокументація, яка передається за ліцен­зійною угодою;

— залежність ліцензіата від ліцензіара у постачанні необхідної сировини, матеріа­лів, вузлів і деталей для організації вироб­ництва продукції за ліцензією;

— технічна допомога, яка надається ліцензіаром ліцензіату у освоєнні закупле­ної ним ліцензії;

— наявність пропозицій конкурентів на продаж аналогічних технологій;

— державне регулювання ліцензійної торгівлі (система оподаткування, розмір роялті тощо);

— види платежів за ліцензію;

— умови щодо судових витрат за мож­ливими позовами третіх осіб про порушен­ня їх патентних прав тощо.

Найбільш широко використовують два методи визначення ціни ліцензії:

— на основі розміру прибутку ліцензіа­та, на який впливають такі показники, як об'єм продукції, яка виробляється, і прибу­ток від реалізації на ринку кожної одиниці цієї продукції;

— на базі роялті.

155

ШТАМ МІКРООРГАНІЗМУ, КУЛЬТУРА КЛІТИН РОСЛИНИ І ТВАРИНИ ЯК ОБ'ЄКТ ВИНАХОДУ

ШТАМ МІКРООРГАНІЗМУ, КУЛЬТУРА

КЛІТИН РОСЛИНИ І ТВАРИНИ ЯК

ОБ'ЄКТ ВИНАХОДУ

штамм микроорганизма, культура клеток

растения и животного как объект

изобретения

strain of microorganism, plant and animal cell

culture as an object of invention

До штамів мікроорганізмів, культиво­ваних клітин рослин і тварин як об'єктів винаходу належать: індивідуальні штами мікроорганізмів, культивованих клітин ро­слини і тварини; консорціуми мікроорга­нізмів.

До індивідуальних штамів належать: штами традиційних мікроорганізмів (міко-плазми, рікетсії, ціанобактерії, архебакте-рії, бактерії, актиноміцети, мікроскопічні гриби, дріжджі); штами організмів, які під­падають під визначення «мікроорганізми» (найпростіші, мікроскопічні водорості, мікроскопічні лишайники, мікроскопічні безхребетні тварини); штами гібридних

мікроорганізмів; штами рекомбінантні, які несуть рекомбінантні ДНК (РНК); не­клітинні структури (віруси, фаги); сомати­чні клітини рослин, які культивуються; культивовані соматичні структури макро­скопічних грибів; соматичні клітини без­хребетних та хребетних тварин, які кульги-вуються; гібридні соматичні клітини рос­лин або тварин, які культивуються; гібри-доми; рекомбінантні соматичні культиво­вані клітини рослин або тварин, що несуть рекомбінантні ДНК (РНК).

До консорціумів мікроорганізмів нале­жать:

— змішані штами мікроорганізмів;

— асоціації мікроорганізмів.

ШУМ ІНФОРМАЦІЙНИЙ шум информационный irrelevant information

Інформаційним шумом вважається ін­формація, що видається інформаційно-по­шуковою системою на інформаційний запит (див.), але не відповідає інформаційній по­требі, тобто релевантні документи, що не є пертинентними.

156

УКРАЇНСЬКИЙ АБЕТКОВИЙ ПОКАЖЧИК ТЕРМІНІВ

А

автоматизовані бази даних (БД) 11

авторське свідоцтво на винахід 11

адреса в Інтернет 12

адреса для листування 12

амортизація нематеріальних активів 12 аналітико-синтетична обробка

інформації 12 аналог 13 анулювання патенту 13 апелянт 13 апеляція 13 асоціативний знак 14 Африканська організація інтелек­туальної власності (АОІВ) 14 Африканська регіональна організація промислової власності (АРОПВ) 14

бази даних (БД) 16

бібліографічні дані 16

бібліотека промислової власності

(патентна бібліотека) 16

більш пізня заявка на реєстрацію

товарного знака 16

більш рання заявка на реєстрацію

товарного знака 16

Будапештський договір про міжнародне визнання депонування мікроорганізмів для цілей патентної процедури 16 бюлетень знаків для товарів і послуг 17 бюлетень промислових зразків 17

бюлетень сортів рослин 18

В

варіанти винаходу

варіанти промислового зразка

19 19

вибіркове розповсюдження

інформації 19

вибране відомство 19

вид документа 19

види ліцензійних платежів 19

паушальний платіж 20

на базі роялті 20

комбіновані платежі 20

виключне право 20

використання винаходу,

корисної моделі 20 використання відомого об'єкта

винаходу за новим призначенням 21 використання зазначення

походження товару 21 використання знака

для товарів і послуг 21 використання промислового зразка 21

використання товарного знака 22 використання топографії

інтегральної мікросхеми 22

вимога єдності 23

винагорода 23 винагорода автору

промислового зразка 23 винагорода автору

раціоналізаторської пропозиції 23

винагорода автору сорту рослин 24 винагорода автору топографії

інтегральної мікросхеми 24

винагорода винахіднику 24

винахід 25

винахідник 25 винахідницька система

видачі патентів 25 виставковий пріоритет

товарного знака 25 вичерпання прав на товарний знак 25

Віденська класифікація 25 відкликання заявки на реєстрацію

товарного знака (відмова

від заявки (реєстрації) 25

157

ПОКАЖЧИК УКРАЇНСЬКИХ ТЕРМІНІВ

відмова у реєстрації товарного знака 26

відновлення патенту 26

відрізняльні ознаки 27 відхилення заявки на реєстрацію

товарного знака 27

відчуження прав 27

відшкодування заподіяних збитків 27

власник міжнародної реєстрації знака 27

власник охоронного документа 28 власник реєстрації товарного знака

(свідоцтва) 28

власник товарного знака 28 внутрішнє (національне)

законодавство 28 Всесвітня організація інтелектуаль­ної власності (БОЇВ) 28 вторинна патентна документація 28 вторинний документ 29 втрата чинності (припинення дії)

реєстрації товарного знака 29

Гаазька угода про міжнародне

депонування промислових зразків ЗО

галузевий патентний фонд ЗО Генеральна угода з тарифів

і торгівлі (ГАТТ) ЗО

географічне зазначення 31 глибина (ретроспективність)

патентного фонду 31 головний винахід

(відповідно до РСТ) 31

графічні матеріали 32

гудвіл 32

д

дані 33

дата видачі охоронного документа 33

дата міжнародної реєстрації знака 33

дата подання заявки 33

дата пріоритету 34

дата публікації 34

дата реєстрації 35

дата реєстрації товарного знака 35

денонсація 35

депозитарій 35

депозитор 35

депонування 35

депонування мікроорганізму державна таємниця державне стимулювання створення та використання об'єктів промислової власності (ОПВ) державний експерт з питань

таємниць державний реєстр дії, що не визнаються

порушенням прав дії, що не визнаються порушенням

прав на топографії ІМС діловодство за заявкою довідково-пошуковий апарат (ДПА) довіреність договір

договір Будапештський про міжнародне визнання депонування мікроорганізмів для цілей патентної процедури договір ліцензійний договір міжнародний Договір про закони

щодо товарних знаків Договір про патентну кооперацію (РСТ) договір про передачу права

власності на об'єкт інтелектуаль­ної власності договір типовий договір трудовий договірна держава додатковий вибір держав

(згідно із РСТ) додатковий винахід додаткові матеріали документ

документ про сплату збору дострокове припинення дії патенту доступ до інформації стосовно промислової власності

еквівалентні ознаки економічна цінність об'єкта інтелектуальної власності експерт експертиза експертиза відстрочена (відкладена)

35 35

36

36 36

36

37 37 38 38 38

38 38 39

39 39

40 40 40 40

41 41 41 41 41 42

42

43

43 43 43 43

158

ПОКАЖЧИК УКРАЇНСЬКИХ ТЕРМІНІВ

експертиза заявки

за формальними ознаками 44

експертиза заявки на винахід 44 експертиза заявки на знак

для товарів і послуг 44 експертиза заявки

на промисловий зразок 45 експертиза заявки

на реєстрацію товарного знака 45 експертиза заявки на сорт рослин 45 експертиза заявки

на топографію ІМС 46

експертиза заявки по суті 46

експертиза змішана 46

експертиза перевірочна 46

експертиза явочна 47

експертна нарада 47

експертний орган 47

електронна заявка 47 електронні бібліотеки

інтелектуальної власності 47

елемент товарного знака 48

Є

Євразійська патентна

конвенція (ЄАПК) 49 Європейська патентна

класифікація (ECLA) 49 Європейська патентна конвенція 49

єдиний винахідницький задум 49

єдність винаходу 49

єдність корисної моделі 50

єдність промислового зразка 50

єдність сорту рослин 50

єдність топографії ІМС 50

загальновідомий знак 51

задача 51

зазначене відомство 52

зазначення походження 52

закон 52

законодавство 52 законодавство України в сфері охорони прав на об'єкти промис­лової власності, сорти рослин,

топографії інтегральних мікросхем 52

залежний пункт формули 53

запатентований винахід 53 запатентований промисловий зразок 53

запатентований сорт рослин 53 заперечення на рішення експертизи 53

запит експертизи 53

заподіяні збитки 54

зареєстрована топографія ІМС 54

зареєстрований користувач 54

зареєстрований товарний знак 54

застава 55

захист інформації 56

захист права власності 56 заява про реєстрацію об'єкта

промислової власності 56

заявка 56

заявка акцептована (викладена) 57 заявка виділена (на видачу патенту) 57 заявка відкликана

(на видачу патенту) 57

заявка відхилена 57

заявка згідно з ЄПК 57

заявка конвенційна 57

заявка міжнародна 57 заявка на видачу патенту,

що вважається відкликаною 57 заявка на видачу патенту,

що вважається неподаною 58

заявка на винахід 58

заявка на знак для товарів і послуг 58

заявка на промисловий зразок 58 заявка на реєстрацію товарного

знака (заявка на товарний знак) 58 заявка на реєстрацію

топографії ІМС 59

заявка на сорт рослин 59

заявка національна 59 заявка регіональна

(на видачу патенту) 59

заявка РСТ 60

заявки колідуючі (конфліктуючі) 60

заявник 60

заявницька система видачі патентів 60

зберігання інформації 60

збір за видачу патенту (свідоцтва) 60

збір за подання заявки 61 збір за проведення

експертизи заявки 61 збір за реєстрацію топографії

інтегральної мікросхеми 61

збір річний 61

збори 62

159

ПОКАЖЧИК УКРАЇНСЬКИХ ТЕРМІНІВ

звіт про патентні дослідження 62

звіт про пошук 62

звуковий товарний знак 62

зміна заявника 63 зміни у переліку товарів

і/або послуг 63

знак для товарів і послуг 63

знак обслуговування 63

знак, що забороняє 63

зображальний товарний знак 64

І

ідентифікація 65

ієрархічні класифікації 65

ілюстративні матеріали 65

іменний покажчик 65

іменний (фірмовий) пошук 65

інвестиція 66

— капітальна 66

— портфельна 66

— пряма 66

— фінансова 66 реінвестиція 66

індекс (словник) 66

індекс класифікації 66

індексування 67

індемнітет 67

індивідуальний товарний знак 67

інжиніринг 67

інноваційна діяльність 68

інновація 68

інтегральна мікросхема (ІМС) 68

інтелектуальна власність 69

Інтернет 69

інформаційна діяльність ВОІВ 69

інформаційна продукція 70

інформаційна система 70

інформаційний брокер 70

інформаційний запит 70

інформаційний ринок 70

інформаційні послуги 70 інформаційні ресурси

науково-технічної інформації 71 інформаційні технології в сфері

промислової власності 71 інформаційно-пошукова

система (ІПС) 71

інформаційно-пошуковий масив 71

інформація як товар 71

К

класифікація 72 класифікування об'єктів

промислової власності 72

класифікування товарів і послуг 72

клопотання 72

ключове слово 73 коди (в публікаціях стосовно

об'єктів промислової власності) 73

коди ІНІД 73

колективний знак 74

колізії товарних знаків 74 колір, як розрізняльна ознака

товарного знака 74

комбінований товарний знак 74

комерційна реалізація 74

компенсація за заподіяні збитки 74 конвенційний пріоритет

товарного знака 74

конвенція 74 Конвенція про видачу

європейських патентів 75

конкуренція 75

конкуренція недобросовісна 75

контракт 76

контрафакція товарного знака 76

конфіденційність заявки 76

конфліктуючий товарний знак 76

копія заявки завірена 77

корисна модель 77

користувач (автоматизованих БД) 77

країна походження 77

критерії охороноспроможності 77

кумулятивний покажчик 78

кумуляція знаків 78

Л

ліцензійні платежі 79

ліцензія 79

ліцензія безпатентна 79

ліцензія виключна 79

ліцензія відкрита 79

ліцензія невиключна 79

ліцензія патентна 79 ліцензія перехресна (крос-ліцензія) 79

ліцензія повна 80

ліцензія поворотна 80

ліцензія примусова 80

160

ПОКАЖЧИК УКРАЇНСЬКИХ ТЕРМІНІВ

ліцензія супровідна 80

ліцензія «чиста» 80

Локарнська класифікація 80

м

Мадридська угода про міжнародну

реєстрацію знаків 81

майнові права 81

мережа 82 методи оцінки вартості

нематеріальних активів 82

мито 83

мито державне 83

мито за обробку 84

мито за пересилання 84

мито за попередню експертизу 84

мито за пошук 84

мито міжнародне 84

мито національне 84

мито основне 84 Міжнародна класифікація

зображальних елементів знаків,

МКЗЕЗ (Віденська класифікація) 85 Міжнародна класифікація промис­лових зразків, МКПЗ (Локарнська

класифікація) 85 Міжнародна класифікація товарів і послуг для реєстрації знаків,

МКТП (Ніццька класифікація) 85 Міжнародна конвенція по охороні

нових сортів рослин 86 Міжнародна патентна класифікація

(МПК) 86

міжнародна реєстрація знака 88

Міжнародне Бюро ВОІВ 88 міжнародне депонування

промислових зразків 88

міжнародний знак 88 Міжнародний орган по депонуванню

(МОД) 88 Міжнародний союз по охороні

нових сортів рослин (УПОВ) 88

мікроформи 89

мінімум документації РСТ 89

мотив товарного знака 89

н

набуття права на товарний знак 90

назва винаходу 90

назва місця походження товару 90

Найробський договір про охорону

олімпійського символу 91 Науково-дослідний центр

патентної експертизи 91

науково-технічна інформація (НТІ) 91 національна заявка на реєстрацію

товарного знака 92 національна патентна

класифікація (НПК) 92

національна фаза 92

національний патентний фонд 92

національний режим 93

невизначене коло осіб 93 невиконання зобов'язань (контракту) 93

невикористання товарного знака 93 недійсність реєстрації

товарного знака 93

незалежний пункт формули 93 незалежність реєстрації

товарних знаків 94

немайнові права 94

нематеріальні активи 94 неправдиве (або таке, що може

вводити в оману) зазначення

щодо походження товарів 94 неправдиве зазначення

щодо дійсності особи виробника,

промисловця або торговця 95

непрямий захист 95

Ніццька класифікація 95

новизна 95

новизна абсолютна світова 95

новизна відносна світова 95

новизна локальна 95

носії інформації 96

ноу-хау 96

нумераційний патентний пошук 96

нумераційний покажчик 97

О

об'єкт винаходу 98

об'єкт корисної моделі 98

об'єкт промислового зразка 98 об'єкти, що не охороняються

як винаходи (корисні моделі) 98 об'єкти, що не охороняються

як корисна модель 98 об'єкти, що не охороняються

як промислові зразки 98

11079

161

ПОКАЖЧИК УКРАЇНСЬКИХ ТЕРМІНІВ

об'єкти, що не охороняються

як топографії ІМС 99

об'ємний товарний знак 99 облік об'єктів

інтелектуальної власності 99 обмеження переліку товарів

і/або послуг 101

обсяг правової охорони 101 обсяг правової охорони

товарного знака 101

одержуюче відомство 102 ознайомлення

з матеріалами заявки 102 опис винаходу (корисної моделі)

до заявки 102 опис винаходу (корисної моделі)

до патенту 103

опис корисної моделі 103

опис промислового зразка 103

описовий знак 103

оптичний диск CD-ROM 104

оптичний диск DVD-ROM 104

оскарження рішення відомства 104 оскарження рішення стосовно заявки

на реєстрацію товарного знака 104 офіційний бюлетень відомства

промислової власності 104 оформлення матеріалів заявки

на винахід, корисну модель 105

охороноздатність товарного знака 105 оцінка об'єктів інтелектуальної

власності 105

витратний підхід 106

доходний підхід 106

ринковий підхід 107

п

Паризька конвенція по охороні

промислової власності 108

патент 108

патент блокуючий 109

патент ввізний 109

патент відчужений 109

патент вільний 109

патент додатковий 109

патент європейський 109

патент замінюючий 109

патент зміцнюючий 110

патент короткий 110

патент малий ПО

патент національний (вітчизняний) ПО

патент недійсний 110

патент незаконний ПО

патент перешкоджаючий ПО

патент регіональний ПО

патентна бібліотека ПО

патентна грамота 110 патентна документація (документація

у сфері промислової власності) ПО патентна інформація (інформація

у сфері промислової власності) 111

патентна чистота 111 патентне відомство (відомство

промислової власності) 111

патентний бюлетень 111

патентний документ 112

патентний повірений 112

патентний пошук 113

патентний пул 113

патентний фонд 113

патентний формуляр 113

патентні документи-аналоги 113

патентні дослідження 114 патентно-асоційована (непатентна)

література 114 патентно-інформаційна база

для проведення експертизи (ПІБ) 114

патентно-інформаційна діяльність 115

патентно-інформаційні продукти 115 патентоспроможність

(охороноздатність) 116

патентування 116

первинна патентна документація 117

первинний документ 117

передача права на ОПВ ' 117 перелік товарів і/або послуг, для

яких реєструється товарний знак 118 перетворення заявки (на винахід,

корисну модель) 118

пертинентність 118 перша заявка (на реєстрацію

товарного знака) 118

пільга по новизні 119 пільговий строк для підтримання

чинності патенту 119 пільговий строк для поновлення

реєстрації товарного знака 119

повірений 119

повнота пошуку 119

162

И /І 'АЇ Ь ИХ ЕРМ

;

к

ЭИ

•аі

я

п

УІСТ

ЧІ

1

1

-1C

) :

Іаі

20

п

;мія

if

и ах

IV ДТЕ

IB

І

>ес

Ф

Іії

І раї

1

1C

) ;

iat

)

20

п

-І мус

еі

Я р£

1

Іа

>еі

ЛГ£

ія

П]

-ІНЦІ

сі

1

HC

) ;

iat

(j

не

vie)

20

пі

1НЦІ

ЦІ

20

гова

а

1

д;

НІ

гь

20

П]

Істр

т

н хо

1

к

101

IX

ф

ІІНІВ

П]

ори

1

Ж]

Р'

ІНІ

п

Єї

гної

пі

ори

01

0 Ю

Ь]

ш

(1

К"

і 20

та в

1

Kl

П£

єн

чи

Д(

куме

І 1 20

П]

ори

0

й

1

-ц.

Д

ЮІ

де

Іа

1 21

П]

ори

л

и

1

-11

Р

;с-

ІаІ

П]

ори-

in

І

1

1C

) ;

Іан

] 21

П]

ори-

іі iaj

у зка

к>

не

Іаі

у£

Іння

1 21

та р

ГО

р зп

н ка 1

Ія

К(

ІЄ|

из

І 22

пі

)ДОВ

ж

Іі па

н у 1

к

сг

і

С

D-RX

1 22

П]

щук

г

н од

1

н

Мі

ІНІ

)И.

IF

П]

шис

іс

1

•Ік

п

~еі

У

ві,

оцтв

1 12

пі

шис

о

1

н

щ

в

1 1

за

ний

к ] ІЗ

п

ОТО1<

Іа

и сь

і год

1 ІЗ

Іро

У

е( ра

Ю ЗНі ІВ 1

У

эе

1

пі

)ТОТ1

1

-н

11

bo

Мс

її

1 !4

пі

>цед

Іе

я Ір'

л

г

ан

н

за

ж

)ЄЄС

эь

о ін;

1 1

&

г

те

гу

1 !4

П}

ІЛІКс

не

І , ЭК

е та 1

І

at

н

ол

э>

Іння

it

го

101

[Ті

1 !4

»

1 1

за

ни

3

к

1 !4

«

т

за]

в

1 !4

Р£

ІОНс

1

Н(

ац

)

1 14

рг

іош

1

0 03

V 1

ле

тії

аі-

10

ів

1 15

ре

юна

із

Ія

1

и>

ІбІ

то

т

ІИХ 3

it 1 !5

ре

юна

п

Зі СОЇ

Іі ЗСТ ) 1

ИІ

\Лс

ИЕ

10

нтів

1 !5

ре

Іона

рі

Й НЕ

1

ИІ

$<

ІД

ля

ІІЛ

ре

Іам(

10

Г ІШ

У 1

и

1 15

ре

стр

і£

в

1

І (

га

И

У

Іаї

Іі

1 16

ре

стра

Л£

Зі ІВІ

1

0

ан

я

01

оннс

ре

стра

ЭГ

ЗІ LKc

1

ЇН

І (

ат

чт

аб

1 СВЦ

-в ) 1 '6

ре

ласі

л

е гн

п

Іа

ня

\зл

K.V

,оку

в як

Э1 фі

а>

п

геї

гу

1 '6

пос

1

лс

'Вс

н$

1 '6

ре

еваг

1

П(

ел

ьс

Э 1

рі

стув;

ї 1 7

ре

ЭОСГ

1C

У

1

іо

IT

гу

а •

ва

)НИЙ

Ік 1 7

ре

ЭОСГ

(

4( -ІН

эд

ВЦ

1 7

ІатеІ

Д'

1

г>

ТІ

ци

ІЛ1

а

1 7

ре

Іера"

1

э 'ат

т ) 1

TJ

НІ

С В

ас

Ік

пра

ре

Іерат

ЭД

Іі

1.

П]

ІО1

влас

ті 1 8

ре

іерат

1.

т>

НІ

: з

ЇВ

Ік

1 8

ре

ЭВИ1

г

н га,

1.

т>

НІ

m

1 8

ри

ОК 1

1.

6.

ПОКАЖЧИК УКРАЇНСЬКИХ ТЕРМІНІВ

рівень техніки 136

рішення експертизи 137

роботодавець 137

розгляд заявки за участю заявника 137

розділення заявки на видачу патенту 137

розкриття винаходу 137 розмивання (ослаблення)

товарного знака 138 розрізняльна здатність

товарного знака 138

розрізняльні знаки 138

рубрика 138

С

свідоцтво на раціоналізаторську

пропозицію 139

свідоцтво на топографію ІМС 139 свідоцтво про реєстрацію

товарного знака 139 Світова організація торгівлі (СОТ) 139 секретні об'єкти промислової

власності 139

сертифікаційний знак 139

сигнальна патентна інформація 140

сильний товарний знак 140

систематичний покажчик 140

слабкий товарний знак 140

словесний товарний знак 140

сорт рослин 140 сорти рослин, права на які

не охороняються 141 сорти рослин, права на які

охороняються 141

споживач інформації 141

спосіб як об'єкт винаходу 141

справа заявки 141 сприяння винахідництву

і раціоналізації 141 стандарти у сфері промислової

власності 141

стандарти ВОІВ 142

стандартизація 142

строк дії патенту 142 строк дії реєстрації товарного знака 142

структура фонду 143

суб'єкт права 143

субліцензія 143

сумарний ефект 143

суттєві ознаки 143

схожі товари або послуги 143

схожість товарних знаків 143

тематичний патентний пошук 144

технічний результат 144

технологія 144 тимчасова правова охорона

винаходів, сортів рослин 144 титульний лист

патентного документа 145

товар 145 товари (послуги), що перелічені

при реєстрації товарного знака 145

товарний знак 145

товарний знак спільного володіння 146 товарний знак схожий настільки,

що його можна сплутати

з іншими знаками 146

товарний знак тотожний 146

топографія ІМС 147

точність пошуку 147

транскрипція 147

транслітерація 147

У

Угода про торгові аспекти прав

інтелектуальної власністі (ТРІПС) 149 умови контракту 149

умови охороноздатності

топографії ІМС 149

умови патентоспроможності

винаходу 150

умови патентоспроможності

корисної моделі 150

умови патентоспроможності

промислового зразка 150

умови патентоспроможності

сорту рослин 150

уніфікація патентних документів 151 уступка права за заявкою

на реєстрацію товарного знака 151 уступка товарного знака 151

Ф

фасетні класифікації 152

фірмове найменування 152

164

ПОКАЖЧИК УКРАЇНСЬКИХ ТЕРМІНІВ

фонд патентної документації 153 Фонд патентної документації

громадського користування (ФГК) 153

формальна експертиза 153

формула винаходу 153

форс-мажорні обставини 153

франчайзинг 154

X

хост

154

Ц

центри патентної документації

та інформації 155

ціна ліцензії 155

ш

штам мікроорганізму, культура

клітин рослини і тварини

як об'єкт винаходу 156

шум інформаційний 156

165

АНГЛО-УКРАЇНСЬКИЙ АБЕТКОВИЙ ПОКАЖЧИК ТЕРМІНІВ

absolute novelty

abstract

abstract information

abstract journal

accepted (laid out) application

access to industrial property

information accompanying license acquisition of the right to a trademark action

action of prescription acts not constituting an infringement

of rights acts not constituting an infringement

of rights on topographies

of integrated circuits additional (developing, supplementary)

invention

additional documents address for service African Intellectual Property

Organization (OAPI) African Regional Industrial Property

Organization (ARIPO) agreement (contract, treaty) agreement on Trade-Related Aspects

of Intellectual Property Rights (TRIPS) alert patent information alienated patent alienation of rights amortization of intangible assets analytico-synthetic processing

of information annual fee appeal appeal against the decision

on an application for the registration

of a trademark

appeal from decision of the Patent office appellant appellation of origin

новизна абсолютна світова реферат (до заявки або патенту) реферативна інформація реферативний журнал заявка акцептована (викладена) доступ до інформації стосовно

промислової власності ліцензія супровідна набуття права на товарний знак позов

позовна давність дії, що не визнаються порушенням прав

дії, що не визнаються порушенням прав на топографії ІМС

додатковий винахід

додаткові матеріали

адреса для листування

Африканська організація інтелектуальної

власності (АОІВ) Африканська регіональна організація

промислової власності (АРОПВ) договір Угода про торгові аспекти прав

на інтелектуальну власність (ТРІПС) сигнальна патентна інформація патент відчужений відчуження прав

амортизація нематеріальних активів аналітико-синтетична обробка інформації

збір річний апеляція

оскарження рішення стосовно заявки на реєстрацію товарного знака

оскарження рішення відомства

апелянт

назва місця походження товару

95 135 136 136

57

42

80

90

120

120

36

37

41 41 12

14

14 38

149

140

109

27

12

12 61 13

104

104

13

90

166

АІШЮ-УКРАЇНСЬКИЙ АБЕТКОВИЙ ПОКАЖЧИК ТЕРМІНІВ

applicant

applicant's representative

application

application file

application for grant

of a patent considered as withdrawn application for grant of a patent

considered as never been filed application for registration of layout design application for the registration of

a trademark (a trademark application) application under EPC application under PCT assignement of a trademark assignement of right on application

for registration of a trademark assignment

assignment of industrial property rights associated mark attorney, agent, solicitor, lawyer

заявник 60

представник заявника 128

заявка 56

справа заявки 141 заявка на видачу патенту,

що вважається відкликаною 57 заявка на видачу патенту, що вважається

неподаною 58

заявка на реєстрацію топографії ІМС 59 заявка на реєстрацію товарного знака

(заявка на товарний знак) 58

заявка згідно з ЄПК 57

заявка РСТ 60

уступка товарного знака 151 уступка права за заявкою на реєстрацію

товарного знака 151

правонаступництво 128

передача права на ОПВ 117

асоціативний знак 14

повірений 119

backfile searching

basic fee

bibliographic data

blocking-off (fencing-off) patent

bonus for assistance in inventive

and rationalization activities branch (industry) patent collection Budapest Treaty on the International

Recognition of the Deposit

of Microorganisms for the Purposes

of Patent Procedure

В

ретроспективний пошук

мито основне

бібліографічні дані

патент блокуючий

премія за сприяння винахідництву і раціоналізації

галузевий патентний фонд

Будапештський договір про міжнародне визнання депонування мікроорганізмів для цілей патентної процедури

135 84 16

109

128 ЗО

17

CD-ROM User Manual certificate inventor's (author's)

for invention

certificate of registration of a trademark certificate of topography

of integrated circuits certificate on innovation certification mark certified copy of the application change in the list of goods

and/or services change of applicant civil capacity

порадник користувача CD-ROM авторське свідоцтво на винахід

свідоцтво про реєстрацію товарного знака свідоцтво на топографію ІМС

свідоцтво на раціоналізаторську пропозицію

сертифікаційний знак

копія заявки завірена

зміни у переліку товарів і/або послуг

зміна заявника правоздатність цивільна

122

11

139

139 139 139

77

63 63

127

167

АНГЛО-УКРАЇНСЬКИЙ АБЕТКОВИЙ ПОКАЖЧИК ТЕРМІНІВ

claims

classification

classification index

classification of goods and services

classification symbol

classifying of industrial property

rights subject matter codes (in industrial property publications)

cognate inventions

collection arrangement, stock arrangement

collective mark

colliding (conflicting) applications

collisions of trademarks

color as a distinctive feature

of a trademark combined trademark commercial realization,

commercialization compensation for damages (losses),

indemnification competition

compulsory expropriation of rights compulsory license computer databases (DB) concession of the right to file

an application for grant a patent concession of the right to obtain a title

of protection (patent or certificate) conditions of patentability

for industrial design

conditions of patentability for invention conditions of patentability for plant variety conditions of patentability for utility model

conditions of protectability for topography

of integrated circuits confidentiality of an application conflicting trademark confusing similar trademark

contract

contract assigning intellectual

property rights contract terms contracting state convention convention application

формула винаходу

класифікація

систематичний покажчик

класифікування товарів і послуг

індекс класифікації

класифікування об'єктів промислової

власності коди (в публікаціях стосовно об'єктів

промислової власності) варіанти винаходу структура фонду колективний знак заявки колідуючі (конфліктуючі) колізії товарних знаків колір як розрізняльна ознака

товарного знака комбінований товарний знак комерційна реалізація

компенсація за заподіяні збитки

конкуренція

примусове відчуження прав ліцензія примусова автоматизовані бази даних (БД) поступка права на заявку на видачу

патенту поступка права на одержання охоронного

документа умови патентоспроможності промислового

зразка

умови патентоспроможності винаходу умови патентоспроможності сорту рослин умови патентоспроможності корисної

моделі умови охороноздатності топографії ІМС

конфіденційність заявки конфліктуючий товарний знак товарний знак схожий настільки,

що його можна сплутати

з іншими знаками контракт договір про передачу права власності

на об'єкт інтелектуальної власності умови контракту договірна держава конвенція заявка конвенційна

153 72

140 72 66

72

73 19 143 74 60 74

74 74

74

74 75 128 80 11

124 124

150 150 150

150

149 76 76

146 76

40

149

40

74 57

168

АНГЛО-УКРАЇНСЬКИЙ АБЕТКОВИЙ ПОКАЖЧИК ТЕРМІНІВ

conversion of application (for invention, utility model)

Convention of the grant of European patents

convention priority

convention priority of a trademark

counterfeit of a trademark

country of origin

criteria of patentability

cross (reciprocal) license

cumulation of marks

cumulative index

перетворення заявки (на винахід, корисну

модель) 118 Конвенція про видачу європейських

патентів 75

пріоритет конвенційний 130

конвенційний пріоритет товарного знака 74

контрафакція товарного знака 76

країна походження 77

критерії охороноспроможності 77

ліцензія перехресна (крос-ліцензія) 79

кумуляція знаків 78

кумулятивний покажчик 78

damage caused

damages

data

data carriers, data storage means

date of grant

date of publication

data retrieval system

date of the international registration

of a mark

date of the registration of a trademark deceptive indication of source of goods

declining of an application

for the registration of a trademark defensive mark deferred examination denunciation (denouncement) dependent claim deposit

deposit of microorganism depositor depository derivative trademark description (of an invention

or a utility model) description of design description of invention (utility model) description of utility model descriptive mark designated Office device as an object of invention dilution (weakening) of a trademark disclosure of invention disign application

D

заподіяні збитки 54

відшкодування заподіяних збитків 27

дані 33

носії інформації 96

дата видачі охоронного документа 33

дата публікації 34

інформаційно-пошукова система (ІПС) 71 дата міжнародної реєстрації знака

33

дата реєстрації товарного знака 35 неправдиве (або таке, що може вводити

в оману) зазначення щодо походження

товарів 94 відхилення заявки на реєстрацію

товарного знака 27

знак, що забороняє 63

експертиза відстрочена (відкладена) 43

денонсація 35

залежний пункт формули 53

депонування 35

депонування мікроорганізму 35

депозитор 35

депозитарій 35

похідний товарний знак 124 опис винаходу (корисної моделі)

до патенту 103

опис промислового зразка 103

опис винаходу (корисної моделі) до заявки 102

опис корисної моделі 103

описовий знак 103

зазначене відомство 52

пристрій як об'єкт винаходу 129

розмивання (ослаблення) товарного знака 138

розкриття винаходу 137

заявка на промисловий зразок 58

169

АНГЛО-УКРАІНСЬКИЙ АБЕТКОВИЙ ПОКАЖЧИК ТЕРМІНІВ

distinctive ability of a trademark

distinctive features

distinctive marks

division of an application for grant

of a patent division of an application (registration

of a trademark)

divisional application (for grant of a patent) document

document search file domestic (national) legislation drawings duration of registration of a trademark

розрізняльна здатність товарного знака

відрізняльні ознаки

розрізняльні знаки

розділення заявки на видачу патенту

поділ заявки (реєстрації товарного знака)

заявка виділена (на видачу патенту)

документ

пошуковий масив документів

внутрішнє (національне) законодавство

графічні матеріали

строк дії реєстрації товарного знака

138

27

138

137

120 57 41

125 28 32

142

earlier application for the registration

of a trademark economic value of intellectual

property subject matter elected Office electronic application element of a trademark employer employer's right engineering equivalent features Eurasian Patent Convention european patent

European Patent Classification (ECLA) examination examination as to form examination as to patentability examination body examination of an application

for the registration of a trademark examination of the application

in presence of the applicant examination of the industrial disign

application examination of the layout designs

application

examination of the patent application examination of the plant variety application examination of the trade mark application

examiner

examiner's decision examiners meeting

більш рання заявка на реєстрацію

товарного знака 16 економічна цінність об'єкта

інтелектуальної власності 43

вибране відомство 19

електронна заявка 47

елемент товарного знака 48

роботодавець 137

право роботодавця 127

інжиніринг 67

еквівалентні ознаки 43 Євразійська патентна конвенція (ЄАПК) 49

патент європейський 108 Європейська патентна класифікація (ECLA) 49

експертиза експертиза явочна експертиза перевірочна експертний орган експертиза заявки на реєстрацію

товарного знака розгляд заявки за участю заявника

експертиза заявки на промисловий зразок експертиза заявки на топографію ІМС

експертиза заявки на винахід експертиза заявки на сорт рослин експертиза заявки на знак для товарів

і послуг експерт

рішення експертизи експертна нарада

43 47 46

47

45

137

45

46 44 45

44

43

137

47

170

АНГЛО-УКРАЇНСЬКИЙ АБЕТКОВИЙ ПОКАЖЧИК ТЕРМІНІВ

exclusive right

exclusive (sole) license

exclusive license

exhibition priority

exhaustion of rights on a trademark

exhibition priority of a trademark

exploitation of a mark for goods & services

exploitation of a topography

(lay-out design) of an integrated circuit exploitation of an appelation of origin

exploitation of an industrial design exploitation of an invention, utility model extension of patent duration

виключне право 20

ліцензія виключна 79

ліцензія повна 80

пріоритет виставковий 130

вичерпання прав на товарний знак 25

виставковий пріоритет товарного знака 25

використання знака для товарів і послуг 21 використання топографії інтегральної

мікросхеми 22 використання зазначення походження

товару 21

використання промислового зразка 21

використання винаходу, корисної моделі 20

продовження строку дії патенту 131

facet-type classifications failure to use a trademark false indication of the identify

of the producer, manufacturer

or merchant fee

feedback license fee for registration of a topography

of an integrated circuit fee for the substantive examination

of an application fees

figurative trademark filing date filing fee filing requirements on invention,

utility model first application (for the registration

of a trademark)

first-to-file system of granting patents first-to-invent system of granting patents force majeure circumstances formal examination

formal examination

fortifying patent

franchising

freed patent

front (first) page of a patent document

фасетні класифікації 152

невикористання товарного знака 93 неправдиве зазначення щодо дійсності

особи виробника, промисловця

або торговця 95

мито 83

ліцензія поворотна 80 збір за реєстрацію топографії інтегральної

мікросхеми 61 збір за проведення експертизи заявки

61

збори 62

зображальний товарний знак 64

дата подання заявки 33

збір за подання заявки 61 оформлення матеріалів заявки

на винахід, корисну модель 105 перша заявка (на реєстрацію

товарного знака) 118

заявницька система видачі патентів 60

винахідницька система видачі патентів 25

форс-мажорні обставини 153 експертиза заявки за формальними

ознаками 44

формальна експертиза 153

патент зміцнюючий 110

франчайзинг 154

патент вільний 109

титульний лист патентного документа 145

171

АНГЛО-УКРАЇНСЬКИЙ АБЕТКОВИЙ ПОКАЖЧИК ТЕРМІНІВ

General Agreement on Tariffs

and Trade (GATT) geographical indication good, commody goods (services) listed in the registration

of a trademark goodwill goodwill of a trademark

grace for novelty

grace period fo renewal of the registration

of a trademark grace period for invalidation of patent

G

Генеральна угода з тарифів

і торгівлі (ГАТТ) ЗО

географічне зазначення 31

товар 145

товари (послуги), що перелічені

при реєстрації товарного знака 145

гудвіл 32

позитивна репутація товарного знака

(реноме) 120

пільга по новизні 119

пільговий строк для поновлення

реєстрації товарного знака 119

пільговий строк для підтримання

чинності патенту 119

handling fee

heading, entry (of a classification scheme)

hierarchical classifications

host

H

мито за обробку

рубрика

ієрархічні класифікації

хост

84 138

65 154

identical trademark

identification

illustrations

indemnity

independence of the registration

of trademarks independent claim indeterminate circle of persons index (dictionary) indexes of patent documents indexing

indication of source indirect defence (assertion) individual trademark industrial design industrial design gazette industrial property industrial property library

industrial property standards

information as a commodity information broker information market

I

товарний знак тотожний 146

ідентифікація 65

ілюстративні матеріали 65

індемнітет 67 незалежність реєстрації товарних знаків

94

незалежний пункт формули 93

невизначене коло осіб 93

індекс (словник) 66

покажчики патентних документів 120

індексування 67

зазначення походження 52

непрямий захист 95

індивідуальний товарний знак 67

промисловий зразок 131

бюлетень промислових зразків 17

промислова власність 131 бібліотека промислової власності

(патентна бібліотека) 16 стандарти в сфері промислової

власності 141

інформація як товар 71

інформаційний брокер 70

інформаційний ринок 70

172

АНГЛО-УКРАЇНСЬКИЙ АБЕТКОВИЙ ПОКАЖЧИК ТЕРМІНІВ

information products

information query

information search file

information services

information system

information technologies in the field

of industrial property infringement of a trademark infringement of patent (certificate)

owner's economic rights INID codes injustified patent innovation innovation innovative activity innovator

inspection of application files intangible assets integrated circuits intellectual property Intellectual property digital

libraries (IPDL)

intellectual property rights accounting international application International Bureau of WIPO International Classification of Goods

and Services for the Purposes

of the Registration of Marks

(the Nice Classification) International Classification

of the Figurative Elements of Marks,

CFE (the Vienna Classification) International convention for the protection

of new varieties of plants international deposit of industrial designs

International Depository

Authorities (IDA) international fee international mark International Patent Classification (IPC),

Int. Cl.

international registration of a mark International Union for the Protection

of New Varieties of Plants (UPOV) international treaty inventor Internet

Internet address invalid patent invention

інформаційна продукція 70

інформаційний запит 70

інформаційно-пошуковий масив 71

інформаційні послуги 70

інформаційна система 70 інформаційні технології в сфері

промислової власності 71

порушення прав на товарний знак 123 порушення майнових прав власника

патенту (свідоцтва) 122

коди ІНІД 73

патент незаконний ПО

інновація 68

раціоналізаторська пропозиція 133

інноваційна діяльність 68

раціоналізатор 133

ознайомлення з матеріалами заявки 102

нематеріальні активи 94

інтегральна мікросхема (ІМС) 68

інтелектуальна власність 69 електронні бібліотеки інтелектуальної

власності 47 облік об'єктів інтелектуальної власності 99

заявка міжнародна 57

Міжнародне Бюро ВОІВ 88 Міжнародна класифікація товарів

і послуг для реєстрації знаків,

МКТП (Ніццька класифікація)