Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
26
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.35 Mб
Скачать

Indemnity

Індемнітет — у міжнародному праві оз­начає відшкодування шкоди, компенсацію.

ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ТОВАРНИЙ ЗНАК индивидуальный товарный знак individual trademark

Індивідуальним товарним знаком є то­варний знак, право на який набуто і нале­жить одній особі.

ІНЖИНІРИНГ

инжиниринг

engineering

Загальновизнано під інжинірингом розуміти надання на комерційній основі (у формі контракту) різних інженерно-консультаційних послуг. До них відносять­ся: проведення попередніх досліджень; під­готовка техніко-економічних обгрунтувань проектів; консультації; будівельний, інвес-торський і технічний нагляд; проектування нової технології; розробка рекомендацій по організації виробництва і управління, екс­плуатації обладнання і реалізації готової продукції тощо. Часто продаж інжинірин­гових послуг пов'язаний з продажем ма­шин, обладнання великими фірмами. Кон­тракт на купівлю інжинірингових послуг включає їх перелік, організаційні умови здійснення, а також ціни і порядок оплати.

Інжинірингові послуги надають як ве­ликі промислові фірми (безпосередньо або через свої дочірні спеціалізовані компанії), так і невеликі самостійні фірми.

Згідно з листом Верховної Ради Украї­ни від 15.09.99 р. № 06-10/597, інжиніринг передбачає здійснення за контрактом з іноземними фірмами інженерно-консуль­таційних робіт та послуг, до яких входять послуги з підготовки та забезпечення про­цесу виробництва і реалізації продукції, з обслуговування будівництва і експлуатації промислових, інфраструктурних, сільсько­господарських та інших об'єктів. Сукуп­ність інжинірингових послуг можна по­ділити на дві групи:

— послуги, які пов'язані з підготовкою виробничого процесу;

— послуги із забезпечення нормально­го ходу процесу виробництва і реалізації продукції.

67

ІННОВАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ

Перша група інжинірингових послуг включає передпроектні, проектні, після-проектні роботи та спеціальні послуги.

До другої групи інжинірингових послуг відносяться роботи, пов'язані з оптиміза-цією процесів експлуатації, управлінням підприємством та реалізацією виробленої продукції, зокрема послуги, пов'язані з ма­теріально-технічним забезпеченням, під­бором та підготовкою висококваліфікова­них кадрів, консультації щодо оцінки дохо­дів та витрат і рекомендації щодо їх опти-мізації, пропозиції щодо фінансової по­літики та цін, маркетингові дослідження, послуги щодо запровадження інформацій­них систем.

Якщо конкретизувати інжинірингові послуги першої групи, то до передпроект-них послуг відносяться: підготовка тех-ніко-економічних обгрунтувань будівницт­ва промислових та інших об'єктів, топогра­фічна зйомка, дослідження грунту, розроб­ка планів забудови регіону, планів розвит­ку зв'язку, транспортної мережі та ін., а та­кож консультації та нагляд за проведенням передпроектних робіт.

До проектних робіт відносяться підго­товка генерального плану об'єкта, поперед­ня оцінка вартості проекту, розробка тех­нічних проектів і робочих креслень будів­ництва нових та реконструкції діючих про­мислових та інших об'єктів, нагляд і кон­сультації щодо проведення проектних ро­біт.

Післяпроектні послуги включають під­готовку контрактної документації, орга­нізацію торгів, оцінку пропозицій замов­ників, нагляд за проведенням комплексу робіт, управління будівництвом, проведення прийомно-здавальних випробувань об'єкта, підготовку інженерно-технічного персона­лу та ін.

До спеціальних послуг відносяться еко­номічні дослідження, аналіз проблем ути­лізації відходів, різні юридичні процедури та інші послуги, пов'язані з конкретним об'єктом інжинірингу, що створюється.

ІННОВАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ инновационная деятельность innovative activity

Інноваційною діяльністю є одна з форм діяльності, що забезпечує створення та за­стосування інновацій. Здійснюється з ме­тою впровадження досягнень науково-тех­нічного прогресу у виробництво і соціаль­ну сферу і включає:

— випуск і розповсюдження принципо­во нових видів техніки і технології;

- прогресивні міжгалузеві структурні зрушення;

- реалізацію довгострокових науково-технічних програм з великими строками окупності витрат;

— фінансування фундаментальних до­сліджень для здійснення якісних змін у стані продуктивних сил;

— розробку і впровадження нових, ре­сурсозберігаючих технологій, призначених для поліпшення соціального і екологічного становища.

ІННОВАЦІЯ

инновация