Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
26
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.35 Mб
Скачать

Independence of the registration of trademarks

Незалежність реєстрації товарних зна­ків є одним з принципів Паризької конвен­ції по охороні промислової власності, що полягає в тому, що товарний знак, належ­ним чином зареєстрований в країні-учас-ниці Паризької конвенції, розглядається як незалежний від знаків, зареєстрованих в інших країнах-учасницях, включаючи кра­їну походження знака. Це означає, що на зареєстрований товарний знак не поширю­ються і не впливають рішення, прийняті відносно таких самих знаків, зареєстрова­них в інших країнах-учасницях.

НЕМАЙНОВІ ПРАВА неимущественные права non-property rights

Немайнові права — це суб'єктивні пра­ва учасників правовідносин, що не мають економічного змісту і забезпечують деякі нематеріальні інтереси особи. Відносяться до категорії абсолютних прав. Наприклад, право автора створеного об'єкта інтелекту­альної власності на присвоєння цьому об'єкту його імені. Автор за своїм бажан­ням може забороняти згадувати своє ім'я в публікаціях відомостей щодо винаходів,

корисних моделей, промислових зразків. Немайнові права зберігаються за автором у разі поступки виключних прав на викорис­тання об'єкта.

Відповідно до законодавства України винахіднику, автору промислового зразка, топографії ІМС належить право авторства, яке є невідчужуваним особистим правом і охороняється безстрокове.

НЕМАТЕРІАЛЬНІ АКТИВИ нематериальные активы intangible assets

Нематеріальні активи проявляються через свої економічні властивості. Вони не мають матеріальної суті, забезпечують їх власникам деякі права і привілеї і, як пра­вило, створюють для них деякий прибуток.

Нематеріальні активи за своїм походжен­ням можуть бути класифіковані як такі, що виникають на базі деяких прав, взаємовід­ношень, груп нематеріальних елементів ін­телектуальної власності.

Принципи бухгалтерського обліку об­межують поняття нематеріальних активів тільки тими активами, які є загальновизна­ними, мають встановлений законом або визначений контрактом залишковий строк служби і/або є такими, що індивідуально переносяться й відокремлюються від само­го підприємства.

Відповідно до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» не­матеріальні активи — це об'єкти інтелекту­альної, в тому числі промислової, власнос­ті, а також інші аналогічні права, визнані у порядку, встановленому відповідним зако­нодавством, об'єктом права власності плат­ника податку.

НЕПРАВДИВЕ (АБО ТАКЕ, ЩО МОЖЕ ВВОДИТИ В ОМАНУ) ЗАЗНАЧЕННЯ ЩОДО ПОХОДЖЕННЯ ТОВАРІВ ложное (или вводящее в заблужнение) указание о происхождении товаров deceptive indication of source of goods

Неправдивим (або таким, що може вво дити в оману) зазначенням щодо похо дження товару є позначення, яке у будь

94

НОВИЗНА ЛОКАЛЬНА

якій формі містить відомості щодо похо­дження товару, які не відповідають дійсно­сті або породжують у споживача помилко­ве, таке, що не відповідає дійсності, вра­ження стосовно певних якостей товару, пов'язаних з його походженням (див. «По­ходження товару»). Оскільки одним з основ­них принципів Паризької конвенції по охороні промислової власності є принцип, відповідно до якого споживачі (громадсь­кість) не повинні бути введеними в оману ні за яких обставин, то законодавством країн-учасниць Паризької конвенції пере­дбачено, що позначенням, які містять не­правдиві зазначення щодо походження то­варів, правова охорона не надається, а ви­користання таких позначень вважається незаконним і тягне за собою відповідаль­ність.

НЕПРАВДИВЕ ЗАЗНАЧЕННЯ ЩОДО ДІЙСНОСТІ ОСОБИ ВИРОБНИКА, ПРОМИСЛОВЦЯ АБО ТОРГОВЦЯ ложное указание о подлинности изготовителя, промышленника или торговца false indication of the identity of the producer, manufacturer or merchant

Неправдивим зазначенням щодо дійс­ності особи виробника, промисловця або торговця вважається позначення, що міс­тить відомості, які не відповідають дійсно­сті щодо виробника, промисловця або тор­говця. Використання такого позначення може вводити в оману споживачів щодо походження товарів або послуг (див. «По­ходження товарів»). Використання таких позначень класифікується як недобросо­вісна конкуренція і забороняється (див. «Контрафакція товарного знака»).

НЕПРЯМИЙ ЗАХИСТ косвенная защита indirect defence (assertion)

Непрямий захист — це законодавче вста­новлена у деяких країнах норма, згідно з якою дія патенту, виданого на спосіб одержання продукту, поширюється і на

продукт, безпосередньо одержаний цим способом.

НІЦЦЬКА КЛАСИФІКАЦІЯ

див. МІЖНАРОДНА КЛАСИФІКАЦІЯ ТОВАРІВ І ПОСЛУГ ДЛЯ РЕЄСТ­РАЦІЇ ЗНАКІВ

НОВИЗНА новизна

novelty

Один з критеріїв (умов) охороноспро-можності об'єкта промислової власності. Суть його полягає в тому, що до дати по­дання заявки на видачу патенту або, якщо заявлено пріоритет, до дати її пріоритету, суть об'єкта не повинна бути розкрита для невизначеного кола осіб в обсязі, що дає можливість здійснити його.

НОВИЗНА АБСОЛЮТНА СВІТОВА новизна абсолютная мировая absolute novelty

Новизна абсолютна світова означає, що розкриття суті об'єкта, що заявляється, не­припустиме в жодній країні світу.

НОВИЗНА ВІДНОСНА СВІТОВА новизна относительная мировая relative novelty

Новизна відносна світова означає, що розкриття суті об'єкта, що заявляється, не­припустиме в жодній країні світу. При цьо­му відкрите використання винаходу роз­глядається в якості обставини, яка пору­шує новизну, тільки якщо воно мало місце в країні патентування, а факт використан­ня об'єкта в іноземних державах не впли­ває на оцінку його новизни.

НОВИЗНА ЛОКАЛЬНА новизна локальная local novelty

Новизна локальна означає, що роз­криття суті об'єкта, що заявляється, непри­пустиме в межах однієї держави, а саме, країни патентування.

95

НОСІЇ ІНФОРМАЦІЇ

НОСІЇ ІНФОРМАЦІЇ

носители информации

data carriers, data storage means

Матеріальний об'єкт, що спеціально застосовується для запису, зберігання, ви­користання та розповсюдження інформа­ції. У сфері промислової власності застосо­вуються такі носії інформації: папір, мікро-форми (див.), магнітні та оптичні носії. Найпоширенішим з них на сьогодні є оп­тичний диск CD-КОМ (див.).

НОУ-ХАУ

ноу-хау

know-how

Ноу-хау - це конфіденційна інформа­ція наукового, технічного, виробничого, адміністративного, фінансового, комерцій­ного або іншого характеру, що практично застосовується у діяльності підприємства або у фаховій діяльності, яка ще не стала загальним надбанням. Використання ноу-хау забезпечує певні переваги особі, що його отримала. Ноу-хау може бути об'єктом ліцензійного договору, який представляє собою сукупність конфіденційних відомос­тей у вигляді незапатентованих технічних рішень, знань, досвіду, навичок тощо. Од­нією з основних ознак ноу-хау є елемент секретності інформації, що передається. Охорона ноу-хау здійснюється тільки в до­говірному порядку згідно з умовами ліцен­зійних договорів та інших угод. Ноу-хау може передаватися в речовій (матеріаль­ній) формі: у вигляді документів, фотогра­фій, копій, мікрофільмів тощо. У такій формі можуть бути передані архітектурні плани споруд, діаграми і схеми розташу­вання обладнання, креслення машин, спи­ски запчастин, інструкції з експлуатації об­ладнання або по складанню комплектую­чих, переліки і характеристики нових мате­ріалів, схеми процесів, інструкції технічно­му персоналу і фахівцям і тощо. Ноу-хау в матеріальній формі іноді називається тех­нічною інформацією або технічними дани­ми.

Ноу-хау може передаватися й у нема­теріальній формі. Наприклад, пояснення

процесу особою, що передає ноу-хау, осо­бі — співробітнику одержувача або спосте­реження за ходом виробничого процесу особи, що передає ноу-хау. Ноу-хау в не­матеріальній формі, що відноситься до де­монстрації способу виробництва, до кон­сультування з технології виробництва або з інших питань, іноді називають технічними послугами, ноу-хау в нематеріальній фор­мі, що відноситься до навчання, — техніч­ною допомогою, до планування або фінан­сового керування, добору кадрів, марке­тингу — управлінськими послугами.

НУМЕРАЦІЙНИЙ ПАТЕНТНИЙ

ПОШУК

нумерационный патентный поиск

number patent search

Пошук патентної інформації з викори­станням довідково-пошукового апарату за номером патентного документа (опубліко­ваної заявки, патенту, свідоцтва). Нумера­ційний пошук є різновидом фактографіч­ного пошуку, при виконанні якого встано­влюється відповідність не тільки між різ­ними номерами, що входять до бібліогра­фічного опису патентного документа, а й іншими буквено-цифровими даними, які легко ідентифікувати за допомогою кодів ІНІД. До буквено-цифрових даних нале­жать: номер поданої заявки, номер акцеп­тованої заявки, номер основного або додат­кового охоронного документа, номер ос­новної, додаткової або попередньої заявки, дата подання заявки, дата акцептації, дата видачі охоронного документа, наймену­вання або код країни пріоритету, дата пріо­ритету, номер пріоритетної заявки, дата викладки заявки, дата публікації заявки (патенту), дата публікації акцептованої за­явки, код виду патентного документа тощо.

Всі наведені дані можна поділити на та­кі групи: номери документів; дати, які сто­суються патентного діловодства; інші біб­ліографічні дані, які супроводжуються ко­дами ІНІД.

Нумераційний пошук має на меті вста­новити ряд обставин, що стосуються конк­ретного охоронного документа, наприклад, до якої рубрики МПК він належить, право-

96

НУМЕРАЦІЙНИЙ ПОКАЖЧИК

вий статус документа на визначену дату тощо.

НУМЕРАЦІЙНИЙ ПОКАЖЧИК

нумерационный указатель numerical index, number index

Структурний елемент довідково-пошуко­вого апарату (див.) до фонду патентної до­кументації. Містить номери патентних до-

кументів різних видів, які розташовані в порядку зростання. У даному покажчику наводяться також індекси класифікації, а також можуть подаватися й інші бібліогра­фічні дані. Нумераційні покажчики патент­них документів бувають поточними, що публікуються в кожному номері офіційно­го бюлетеня, та річні. Деякі відомства пуб­лікують піврічні або квартальні покажчики патентних документів, зокрема нумерацій­ні.

7079

97

ОБ'ЄКТ ВИНАХОДУ

СІ?

ОБ'ЄКТ ВИНАХОДУ объект изобретения object of invention

Згідно з чинним законодавством Украї­ни об'єктом винаходу визнається продукт (пристрій, речовина, штам мікроорганізму, культура клітин рослини і тварини), спо­сіб.

ОБ'ЄКТ КОРИСНОЇ МОДЕЛІ объект полезной модели object of utility model

Згідно з чинним законодавством Украї­ни об'єктом корисної моделі може бути конструктивне виконання пристрою, яке повинно мати явно виражені просторові форми, тобто характеризуватись не лише наявністю елементів і зв'язків між ними, а й формою виконання цих елементів, їх пев­ним взаємним розташуванням.

На цей час у світі існує тенденція роз­гляду способу як об'єкта корисної моделі.

ОБ'ЄКТ ПРОМИСЛОВОГО ЗРАЗКА объект промышленного образца object of industrial design

Згідно з чинним законодавством Украї­ни об'єктом промислового зразка може бу­ти форма, малюнок чи розфарбування або їх поєднання, які визначають зовнішній вигляд промислового виробу і призначені для задоволення естетичних та ергономіч­них потреб. Промислові зразки можуть бу­ти об'ємними (моделі), площинними (ма­люнки) або комбінованими.

Об'ємні промислові зразки являють со­бою композицію, в основу якої покладена розвинута об'ємно-просторова структура, наприклад, зовнішній вигляд меблів, сіль­ськогосподарської машини, мотоцикла, люстри тощо.

Площинні промислові зразки являють собою композицію, в основу якої покладе­но лінійно-графічне співвідношення еле­ментів, яке не може бути сприйнято візу-

ально як об'ємне, наприклад, зовнішній вигляд килима, хустки, тканини тощо.

Комбіновані промислові зразки харак­теризуються загальними ознаками, власти­вими об'ємним і площинним зразкам, на­приклад, зовнішній вигляд інформаційно­го табло, виставочної конструкції (компо­зиції), будівельної оздоблювальної плитки тощо.

ОБ'ЄКТИ, ЩО НЕ ОХОРОНЯЮТЬСЯ ЯК ВИНАХОДИ (КОРИСНІ МОДЕЛІ) объекты, не охраняемые в качестве изобретений (полезных моделей) objects, which are not protected as inventions (utility models)

Згідно із Законом України «Про охоро­ну прав на винаходи і корисні моделі» не можуть одержати правову охорону: від­криття, наукові теорії і математичні мето­ди; методи організації і управління госпо­дарством; умовні позначення, розклади, правила; методи здійснення розумових операцій; алгоритми і програми для обчис­лювальних машин; проекти і схеми плану­вання споруд, будинків, територій; рішен­ня, що стосуються лише зовнішнього ви­гляду виробів, направлені на задоволення естетичних потреб; топографії ІМС; сорти рослин і породи тварин тощо.

ОБ'ЄКТИ, ЩО НЕ ОХОРОНЯЮТЬСЯ

ЯК КОРИСНА МОДЕЛЬ

объекты, не охраняемые в качестве

полезной модели

objects, which are not protected as utility model

див. ОБ'ЄКТИ, ЩО НЕ ОХОРОНЯ­ЮТЬСЯ ЯК ВИНАХОДИ (КОРИСНІ МОДЕЛІ)

ОБ'ЄКТИ, ЩО НЕ ОХОРОНЯЮТЬСЯ

ЯК ПРОМИСЛОВІ ЗРАЗКИ

объекты, не охраняемые в качестве

промышленных образцов

objects, which are not protected as industrial

designs

Згідно з Законом України «Про охоро­ну прав на промислові зразки» не можуть одержати правову охорону:

ОБЛІК ОБ'ЄКТІВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ

— об'єкти архітектури (крім малих ар­хітектурних форм), промислові, гідротех­нічні та інші стаціонарні споруди;

— друкована продукція як така;

- об'єкти нестійкої форми з рідких, га­зоподібних, сипких або подібних їм речо­вин тощо.

ОБ'ЄКТИ, ЩО НЕ ОХОРОНЯЮТЬСЯ

ЯК ТОПОГРАФІЇ ІМС

объекты, не охраняемые в качестве

топографии ИМС

objects, which are not protected as topographies

of integrated circuits

Згідно із Законом України «Про охоро­ну прав на топографії інтегральних мікро­схем» правова охорона не розповсюджуєть­ся на ідеї, способи, системи, технології або закодовану інформацію, які можуть бути втілені в топографію ІМС.

ОБ'ЄМНИЙ ТОВАРНИЙ ЗНАК объемный товарный знак three-dimensional trademark

Об'ємний товарний знак — це зобра­жальне позначення, що є об'єктом у трьох вимірах, зокрема у вигляді фігур або їх композицій, форма якого безпосередньо не обумовлена його функціональним призна­ченням.

ОБЛІК ОБ'ЄКТІВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ

ВЛАСНОСТІ

учет объектов интеллектуальной

собственности