Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
26
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.35 Mб
Скачать

Intellectual property rights accounting

Типові форми первинного обліку об'єктів промислової власності (винаходів, корисних моделей, промислових зразків), раціоналізаторських пропозицій застосову­ються згідно з наказом Мінстату України від 24.03.95 р. № 79, вони повинні викори­стовуватись без змін на підприємствах та в організаціях всіх форм власності для скла­дання звіту за формою № 4-нт «Звіт про надходження та використання об'єктів промислової власності».

Журнал реєстрації заявок на об'єкти промислової власності (винаходи, корисні

моделі, промислові зразки) — форма №ПВ-1.

Форма № ПВ-1 призначена для реєст­рації заявок на видачу патентів України на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, які створені на підприємстві, в ор­ганізації чи установі у зв'язку з виконан­ням службових обов'язків або доручення роботодавця.

Нумерація заявок здійснюється у зрос­таючому порядку. При необхідності веде­ться окремий журнал по кожному з об'єк­тів промислової власності.

Реєстрація здійснюється на день надхо­дження до патентного або іншого підроз­ділу, на який покладено виконання цих функцій, письмового повідомлення про створений об'єкт промислової власності.

У графах форми вказується: дата надхо­дження; назва винаходу, корисної моделі або промислового зразка; прізвище, ім'я та по батькові винахідників або авторів про­мислового зразка, їхня домашня адреса; реквізити договору між роботодавцем і ви­нахідником; листування за заявкою; вихід­ний номер та дата відправлення матеріалів до Держпатенту України; назва відправле­них документів (заявка, клопотання, то­що); вхідний номер та дата отримання рішень Держпатенту України; зміст по­відомлення або рішення, прийнятого у ході розгляду матеріалів заявки (рішення про встановлення дати подання заявки та но­мер заявки, запити Держпатенту України, тощо); сума збору за відповідну дію; номер платіжного доручення або квитанції та дата перерахування збору; дата подання до Держ­патенту України повідомлення про наміри зарубіжного патентування об'єкта промис­лової власності та назва країни, де передба­чається патентування.

Журнал реєстрації заявок на об'єкти промислової власності (винаходи, корисні моделі, промислові зразки), які подані до зарубіжних патентних відомств — форма № ПВ-2.

Реєстрація заявок, поданих до зарубіж­них патентних відомств, ведеться в окре­мому журналі за формою № ПВ-2. У гра­фах форми вказуються: порядковий номер; номер та дата подання заявки в Україні (вказуються об'єкт промислової власнос­ті); назва винаходу, корисної моделі або

7'0-79

99

ОБЛІК ОБ'ЄКТІВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ

промислового зразка; дані про відправлен­ня матеріалів за заявкою до зарубіжного патентного відомства (вказується країна), а також дата та вихідний номер і назва доку­мента; мито (збори) за дії, пов'язані з охо­роною прав на об'єкти промислової влас­ності у зарубіжних країнах, сума, реквізити документа про сплату мита; результати розгляду заявки у зарубіжному патентному відомстві, дата і вхідний номер повідом­лення або рішення за заявкою.

Акт про використання об'єкта промис­лової власності (винаходу, корисної моде­лі, промислового зразка) — форма № ПВ-3.

Акт включає в себе: назву і номер охо­ронного документа; назву винаходу, корис­ної моделі або промислового зразка; під­приємство (організація, об'єднання), де використано об'єкт; технічний об'єкт, в якому використано винахід, корисну мо­дель або промисловий зразок згідно з фор­мулою винаходу чи корисної моделі або згідно із сукупністю суттєвих ознак проми­слового зразка, зображених на фотографії виробу; дату початку використання; підпис і прізвище керівника підприємства, орга­нізації, установи; підписи, прізвища, поса­ди членів комісії.

Винахід, що стосується пристрою, ре­човини, штаму, культури клітин, корисна модель та промисловий зразок визнаються використаними з дати початку їх застосу­вання у продукції, що виготовляється.

Винахід, що стосується способу, визна­ється використаним з дати його застосу­вання у виробничому (технологічному) процесі.

Винахід, корисна модель, промисловий зразок, які визнані придатними для проми­слової експлуатації після експерименталь­ної перевірки, визнаються використаними з дати передачі зразка (партії, серії), спосо­бу в експлуатацію.

Журнал реєстрації використаних об'єк­тів промислової власності (винаходів, ко­рисних моделей, промислових зразків) — форма № ПВ-4.

Форма № ПВ-4 призначена для реєст­рації винаходів, корисних моделей, проми­слових зразків, використаних на підприєм­стві, в організації чи установі, включаючи ті, право на використання яких передано за ліцензією.

Реєстрації підлягають винаходи, корис­ні моделі, промислові зразки, використані у власному виробництві за власними па­тентами, за придбаними ліцензіями, а та­кож винаходи і промислові зразки, викори­стані за авторськими свідоцтвами та свідо­цтвами СРСР.

Нумерація використаних об'єктів про­мислової власності здійснюється у зроста­ючому порядку. При необхідності ведеться окремий журнал по кожному з об'єктів промислової власності.

У графах форми вказується:

— повна назва охоронного документа та його номер (патент України на винахід №..., авторське свідоцтво СРСР №... то­що);

— назва винаходу, корисної моделі або промислового зразка;

— дата подання заявки та дата публіка­ції відомостей про видачу патенту (для ав­торських свідоцтв СРСР вказується тільки дата подання заявки);

- дані про використання об'єкта про­мислової власності за придбаною ліцен­зією;

- дані про продані ліцензії;

— дата та номер реєстрації відповідного ліцензійного договору у патентному відом­стві;

— дата початку використання винаходу, корисної моделі або промислового зразка згідно з актом про використання об'єкта промислової власності.

Заява на раціоналізаторську пропози­цію — форма № Р-1.

Заява на раціоналізаторську пропози­цію подається письмово підприємству, ор­ганізації, діяльності якого(ої) стосується пропозиція.

Рішення про визнання пропозиції ра­ціоналізаторською або про її відхилення повинно бути прийняте у місячний термін з дня надходження заяви на раціоналіза­торську пропозицію.

Порядок розгляду заяви на раціоналіза­торську пропозицію, а також прийняття щодо неї рішення, встановлюється підпри­ємством, організацією.

Заява на раціоналізаторську пропози­цію містить: назву відомства, організації та її ідентифікаційний код; прізвище, ім'я, по батькові автора (співавтора), місце роботи

100

ОБСЯГ ПРАВОВОЇ ОХОРОНИ ТОВАРНОГО ЗНАКА

або домашню адресу; прохання про роз­гляд пропозиції (коротке найменування пропозиції); опис пропозиції; додаткові відомості про пропозицію; підпис автора (співавторів). Додаються: графічні матеріа­ли (ескізи, креслення, схеми, графіки то­що); техніко-економічні розрахунки, об­грунтування та ін.

Журнал реєстрації раціоналізаторських пропозицій — форма № Р-2.

Форма призначена для реєстрації заяв на раціоналізаторські пропозиції, а також використаних раціоналізаторських пропо­зицій.

Нумерація здійснюється у зростаючому порядку.

Реєстрація здійснюється в день надхо­дження заяви на раціоналізаторську про­позицію підрозділом з винахідництва та ра­ціоналізації або іншим підрозділом, на який покладено виконання цих функцій. Ця дата вказується у відповідній графі.

Договір про виплату винагороди, рек­візити якого вказуються у відповідній гра­фі, реєструється у підрозділі підприємства (підрозділі з винахідництва та раціоналіза­ції, юридичному тощо).

Дата початку використання вказується згідно з актом про використання раціона­лізаторської пропозиції або іншим рівно­значним документом.

Також форма містить: номер пропози­ції; прізвище, ім'я, по батькові автора (співавтора); місце роботи або домашню адресу; назву пропозиції; доход (прибуток) від використання або частку собівартості продукції, що припадає на раціоналізатор­ську пропозицію; суму винагороди; номер і дату документа щодо виплати винагороди, а також суму виплати.

Акт про використання раціоналізатор­ської пропозиції — форма № Р-3.

Ця форма містить: назву підприємства, організації та його (її) ідентифікаційний код; реєстраційний номер пропозиції; най­менування пропозиції; найменування під­розділу, де використано пропозицію; дату початку використання згідно з описом ра­ціоналізаторської пропозиції; підписи і прізвища керівника виробничого підроз­ділу і членів комісії.

ОБМЕЖЕННЯ ПЕРЕЛІКУ ТОВАРІВ І/АБО ПОСЛУГ

ограничение перечня товаров и/или услуг limitation of the list of goods and/or services

див. ЗМІНИ У ПЕРЕЛІКУ ТОВАРІВ І/АБО ПОСЛУГ

ОБСЯГ ПРАВОВОЇ ОХОРОНИ объем правовой охраны scope of protection

Згідно з чинним законодавством Украї­ни обсяг правової охорони визначається:

— для винаходу (корисної моделі) — формулою винаходу (корисної моделі);

- для промислового зразка — сукупніс­тю ознак промислового зразка, зображених на фотографіях виробу (його макеті, ма­люнку);

- для сорту рослин — описом сорту;

- для топографії ІМС — зображенням топографії ІМС на матеріальному носії.

ОБСЯГ ПРАВОВОЇ ОХОРОНИ ТОВАРНОГО ЗНАКА объем правовой охраны товарного знака scope of protection of a trademark

Обсяг правової охорони товарного зна­ка — це предметна, територіальна та часова сфера дії права на товарний знак. Обсяг охорони, що надається, визначається зо­браженням товарного знака та переліком товарів, для яких було зареєстровано знак — предметний аспект (див. статтю 5 Закону України «Про охорону прав на зна­ки для товарів і послуг»), при цьому охоро­на поширюється також і стосовно однорід­них товарів і послуг (див. «Схожі товари або послуги»). Якщо товарний знак охоро­няється на підставі реєстрації, його охоро­на обмежується країною, де цей знак заре­єстровано, або кількома країнами, якщо товарний знак зареєстровано згідно з Мад­ридською угодою чи Протоколом (див. «Мадридська угода про міжнародну реєстра­цію знаків», «Протокол щодо Мадридської угоди про міжнародну реєстрацію знаків»), або регіональним відомством по товарним знакам — територіальний аспект. Якщо охорона знаку надається на підставі його використання, територія, на якій знак буде мати правову охорону, може обмежуватися

101

ОДЕРЖУЮЧЕ ВІДОМСТВО

певною місцевістю країни, де він викорис­товується. У разі охорони знака на підставі використання без реєстрації для підтримки охорони необхідно продовжувати викорис­товувати знак. Якщо охорона здійснюється на підставі реєстрації, строк дії реєстрації регламентується національним законодав­ством (в Україні, наприклад, 10 років), але його можна продовжувати необмежену кількість разів (див. «Поновлення реєстрації товарного знака»). Виходячи із зазначено­го, охорона товарного знака не обмежена у часі за умови його використання або поно-шьння дії реєстрації - часовим аслехт.

ОДЕРЖУЮЧЕ ВІДОМСТВО получающее ведомство receiving Office

Національне патентне відомство або міжурядова організація, до якого (якої) по­дається міжнародна заявка.

ОЗНАЙОМЛЕННЯ З МАТЕРІАЛАМИ ЗАЯВКИ ознакомление с материалами заявки inspection of application files

Після публікації відомостей про заявку або, якщо така публікація не здійснюва­лась, після публікації відомостей про вида­чу охоронного документа будь-яка особа може ознайомитись з матеріалами заявки. Порядок ознайомлення встановлюється відомством і передбачає подання заінтере­сованою особою відповідного клопотання та сплату встановленого збору (див. «Копія заявки завірена»).

ОПИС ВИНАХОДУ (КОРИСНОЇ

МОДЕЛІ) ДО ЗАЯВКИ

описание изобретения (полезной модели)

к заявке

description of invention (utility model)

Опис винаходу — це один з документів заявки на винахід, що розкриває суть заяв­леного винаходу.

Згідно з чинним законодавством Украї­ни опис повинен підтверджувати обсяг правової охорони, визначений формулою винаходу, і настільки ясно і повно розкри­вати суть винаходу, щоб його міг здійснити фахівець у зазначеній галузі.

Опис винаходу повинен мати певну структуру (розділи) і починатися з назви винаходу, яка характеризує його призна­чення, відповідає суті винаходу і, як прави­ло, близька до назви відповідної рубрики МПК, і містити такі розділи:

— галузь техніки, до якої належить ви­нахід;

— рівень техніки;

— суть винаходу;

- перелік фігур, креслень (якщо на них є посилання в описі);

еідал/ості, яхі лідгяер/щують мажяя-вість здійснення винаходу.

У розділі «Галузь техніки, до якої нале­жить винахід» має бути вказано призначен­ня винаходу, галузь техніки, до якої вина­хід відноситься і, при необхідності, сфера його використання.

Урозділі «Рівень техніки» дається огляд існуючого рівня техніки і характеристика відомих аналогів і прототипу із зазначен­ням їх недоліків, які не дозволяють одер­жати бажаний технічний результат.

У розділі «Суть винаходу» детально роз­кривається суть винаходу з наведенням всіх його суттєвих та притаманних даній категорії об'єктів ознак, зазначається зада­ча та технічний результат, який буде досяг­нуто при застосуванні винаходу. При цьо­му слід підкреслити наявність зв'язку між суттєвими ознаками винаходу та технічним результатом.

У розділі «Перелік фігур, креслень» по­дається перелік ілюстративних матеріалів, що додані до заявки і відомості щодо їх змісту.

У наступному розділі наводяться відо­мості, що підтверджують можливість реа­лізації винаходу, тобто описується один чи кілька варіантів виконання винаходу, які відповідають переліку його суттєвих ознак і забезпечують одержання декларованого технічного результату.

Опис до заявки на групу винаходів міс­тить зазначені розділи окремо для кожного з винаходів групи. Опис підписується заяв­ником або його довіреною особою. Вимоги до опису до заявки на корисну модель ана­логічні викладеним.

І

102

ОПИСОВИЙ ЗНАК

ОПИС ВИНАХОДУ (КОРИСНОЇ

МОДЕЛІ) ДО ПАТЕНТУ

описание изобретения (полезной модели)

к патенту

description (of an invention or a utility model)

Виклад суті винаходу, побудований за визначеними правилами. Опис до патенту на винахід (корисну модель) — невід'ємна складова частина патенту на винахід (кори­сну модель). Опис складається з бібліогра­фічної частини, власне опису, формули (див.) та графічних матеріалів, а також по­силань на інші патентні документи та не-патентну літературу, релевантні для даного винаходу (корисної моделі). Кожна із за­значених частин виконує відповідну ін­формаційну функцію. Бібліографічні дані наводяться на першій сторінці опису та по­даються разом з кодами ІНІД, за допомо­гою яких ці дані можна ідентифікувати без знання мови та патентного законодавства. Бібліографічна частина опису має практич­не значення під час проведення різних ви­дів пошуку, наприклад, тематичного, фір­мового, пошуку документів-аналогів тощо. Власне опис розкриває суть винаходу (ко­рисної моделі) та підтверджує обсяг право­вої охорони, визначений формулою вина­ходу (корисної моделі). Тобто формула має правове навантаження, оскільки встанов­лює обсяг прав, що випливають з патенту, та використовується для встановлення фак­ту використання винаходу (корисної моде­лі).

ОПИС КОРИСНОЇ МОДЕЛІ описание полезной модели description of utility model

див. ОПИС ВИНАХОДУ...

ОПИС ПРОМИСЛОВОГО ЗРАЗКА описание промышленного образца description of design

Опис промислового зразка - це один з документів заявки на промисловий зразок, що служить для тлумачення ознак промис­лового зразка і який складається з таких розділів:

— назва промислового зразка, наближе­на, по можливості, до формулювання руб­рики Міжнародної класифікації промисло-

вих зразків (МКПЗ), і така, що відображає його суть. У дужках після назви зазначаєть­ся кількість варіантів промислового зразка, що заявляється;

— прізвища та ініціали авторів;

- клас МКПЗ;

— призначення та сфера використання промислового зразка;

— порівняльна характеристика зразка з найближчим аналогом, із зазначенням від­мін;

- перелік фотографій, креслень та ін­ших ілюстративних матеріалів;

- суть та суттєві ознаки виробу, що заявляється, які формують його зорове сприйняття;

— відомості про придатність промисло­вого зразка для використання в промисло­вості або іншій сфері діяльності. Опис під­писується заявником або його довіреною особою.

ОПИСОВИЙ ЗНАК описательный знак descriptive mark

Описовий знак — це позначення, що прямо чи опосередковано вказує на об'єкт, до якого це позначення застосовується за допомогою однієї з характеристик, що його визначає. Таким позначенням, як правило, правова охорона не надається. Винятками є випадки, коли описовий знак на підставі тривалого використання набуває вторин­ного значення. До описових знаків відно­сяться позначення, які є загальновживани­ми як позначення товарів і послуг певного виду, що вказують на вид, якість, кількість, властивості, призначення, цінність товарів і послуг, а також на місце і час виготовлен­ня чи збуту товарів або надання послуг, які є загальновживаними символами і терміна­ми. Таким позначенням не може бути на­дана правова охорона, оскільки по суті во­ни не мають розрізняльної здатності. Від­повідно до законодавства України такі позначення можуть бути внесені до знака, заявленого на реєстрацію, як елементи, що не охороняються (див. «Елемент товарного знака»), якщо вони не займають доміную­чого положення в зображенні знака (див. статтю 6 Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг»).

103

ОПТИЧНИЙ ДИСК CD-ROM

ОПТИЧНИЙ ДИСК CD-ROM оптический диск CD-ROM optical disk CD-ROM

Компактний диск з пам'яттю тільки для зчитування (Compact Disk Read-Only Memory) — це оптичний диск діаметром 120 мм. Інформація на диску записується одноразово і не може бути змінена або до­повнена.

Головні особливості CD-ROM: прос­тота і економічність масового виробницт­ва, велика ємкість (650 Мбайт, орієнтовно 10 тис. сторінок), зручність та компакт­ність при зберіганні, висока надійність. За­вдяки цьому CD-ROM широко використо­вують для публікації, зберігання, обміну та розповсюдження інформації. Для зчиту­вання інформації з CD-ROM застосову­ються дисководи CD-ROM та джукбокси (багатодискові зчитуючі пристрої, оснаще­ні спеціальним програмним забезпечен­ням).

ОПТИЧНИЙ ДИСК DVD-ROM оптический диск DVD-ROM optical disk DVD-ROM

Універсальний цифровий диск тільки для зчитування (Digital Versatile Disk Read-Only Memory) — оптичний диск ве­ликої ємкості (у 7—26 разів більшою, ніж CD-ROM) завдяки іншій технології запису та можливості двошарового та двосторон­нього запису. Для зчитування DVD-ROM необхідні спеціальні дисководи, які можуть також застосовуватися і для дисків CD-ROM.

ОСКАРЖЕННЯ РІШЕННЯ ВІДОМСТВА обжалование решения ведомства appeal from decision of the Patent office

див. АПЕЛЯЦІЯ

ОСКАРЖЕННЯ РІШЕННЯ СТОСОВНО ЗАЯВКИ НА РЕЄСТРАЦІЮ ТОВАРНОГО ЗНАКА обжалование решения по заявке на регистрацию товарного знака

appeal against the decision on an application for the registration of a trademark

Оскарження рішення стосовно заявки на реєстрацію товарного знака — це спе­ціальна процедура, пов'язана із заявками на товарні знаки, що дозволяє заявнику оскаржити рішення компетентного органу щодо заявки. Процедура оскарження здій­снюється у порядку, встановленому націо­нальним законодавством.

За законодавством України процедура оскарження рішення стосовно заявки на знак для товарів і послуг розпочинається після отримання заявником відповідного рішення патентного відомства. Строк для подання заперечення проти рішення Па­тентного відомства становить три місяці від дати отримання рішення заявником (див. статтю 15 Закону України «Про охо­рону прав на знаки для товарів і послуг»).

ОФІЦІЙНИЙ БЮЛЕТЕНЬ ВІДОМСТВА ПРОМИСЛОВОЇ ВЛАСНОСТІ официальный бюллетень ведомства промышленной собственности official gazette of an industrial property office

Періодичне офіційне видання, що міс­тить офіційну інформацію стосовно об'єк­тів промислової власності та їх правового статусу. Бюлетень публікується відомством промислової власності з метою доведення до широкого кола споживачів оперативної інформації про видачу охоронних докумен­тів, реєстрацію ліцензій, передачі прав, су­дові спори, дострокове припинення, ану­лювання, надання тимчасової правової охорони тощо. Періодичність випуску бю­летеня залежить від обсягу інформації, що підлягає публікації, і може становити від одного випуску на тиждень до одного ви­пуску на квартал. Офіційний бюлетень мо­же вміщувати інформацію стосовно як окремих об'єктів промислової власності (див. «Патентний бюлетень», «Бюлетень промислових зразків», «Бюлетень знаків для товарів і послуг», «Бюлетень сортів рос­лин»), так і стосовно всіх об'єктів, що охо­роняються в даній країні. Відомості в офіційному бюлетені містять, як правило, бібліографічні дані та реферат або формулу винаходу (інколи лише бібліографічні да­ні), зображення промислових зразків і зна-

104

ОЦІНКА ОБ'ЄКТІВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ

ків для товарів і послуг. До бюлетеня вклю­чаються поточні покажчики (див.). На ос­нові бюлетеня видаються також річні покаж­чики. В Україні з 1993 р. публікується офіційний бюлетень «Промислова влас­ність. Винаходи. Корисні моделі. Промис­лові зразки. Знаки для товарів і послуг. Сорти рослин».

ОФОРМЛЕННЯ МАТЕРІАЛІВ ЗАЯВКИ НА ВИНАХІД, КОРИСНУ МОДЕЛЬ оформление материалов заявки на изобретение, полезную модель filing requirements on invention, utility model

Оформлення матеріалів заявки має від­повідати вимогам відповідних інструкцій, правил тощо.

Заявка подається в необхідній кількості примірників, на білому, якісному папері, надрукована через два інтервали, літерами чорного кольору з одного боку, на аркушах формату 210 х 297 мм. Розмір літер не мен­ше 2,1 мм, в надписах на кресленнях - не менше 3,2 мм. Креслення повинні залиша­тися чіткими при зміненні їх розмірів до 2/3 і виконуються чіткими чорними лінія­ми відповідно до правил креслення.

Латинські літери, хімічні формули то­що мають бути чітко вписані від руки чор­ним кольором.

Всі документи заявки мають бути при­датними для репродукування та тривалого зберігання.

Порушення правил оформлення заявки може бути підставою для відповідного за­питу експертизи або для відхилення заяв­ки.

охороноздатність товарного знака

охраноспособность товарного знака protective power of a trademark

Охороноздатність товарного знака — це юридична властивість позначення, що ви­значається сукупністю ознак, необхідних для його реєстрації в якості товарного зна­ка. Виділяють два основних типи вимог, яким має відповідати позначення для його реєстрації в якості товарного знака. Пер­ший тип вимог стосується наявності влас­тивості відрізняти товари і послуги одного

підприємства від однорідних товарів і по­слуг іншого. Вимоги другого типа пов'язані з можливістю спричинення шкоди викори­станням товарного знака, який має дезо-рієнтуючий характер або суперечить сус­пільному порядку чи принципам моралі. Подібні вимоги наявні у всіх національних законах щодо товарних знаків країн-учас-ниць Паризької конвенції по охороні про­мислової власності, оскільки вони обумов­лені Статтею 6 quinques зазначеної Конвен­ції, якою передбачено, що підставою для відмови у реєстрації або для визнання ре­єстрації недійсною є відсутність у товарних знаків будь-яких розрізняльних ознак, або якщо вони суперечать моралі чи публічно­му порядку, або можуть ввести в оману громадськість.

В Україні також правова охорона нада­ється знаку, який не суперечить суспіль­ним інтересам, принципам гуманності і моралі та на який не поширюються встано­влені підстави для відмови в наданні пра­вової охорони (див. статті 5, 6 Закону Украї­ни «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг»).

ОЦІНКА ОБ'ЄКТІВ

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ

оценка объектов интеллектуальной

собственности