Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
26
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.35 Mб
Скачать

Issuance fee

Збір за видачу патенту (свідоцтва) — це збір, що сплачується за видачу патенту на винахід, корисну модель, промисловий зразок, в тому числі за видачу патенту України на винахід, промисловий зразок за клопотанням про припинення дії на тери­торії України авторського свідоцтва СРСР на винахід, свідоцтва СРСР на промисло­вий зразок, а також за видачу свідоцтва на знак для товарів і послуг.

Відповідно до законів України «Про охорону прав на винаходи і корисні моде­лі», «Про охорону прав на промислові зраз­ки» збір за видачу патенту на винахід, ко­рисну модель, промисловий зразок сплачу­ється протягом трьох місяців від дати отри­мання заявником рішення про видачу па­тенту. Документ про сплату збору повинен надійти до відомства у зазначений термін. Якщо документ про сплату збору не надій­шов у визначений термін, відомості про видачу патенту не публікуються, а заявка вважається відкликаною.

Відповідно до Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» збір за видачу свідоцтва на знак сплачуєть­ся протягом трьох місяців від дати отри­мання заявником рішення про видачу свідоцтва. Документ про сплату збору по­винен надійти до відомства у зазначений термін. Якщо документ про сплату збору не надійшов у визначений термін, відомості

60

ЗБІР РІЧНИЙ

про видачу свідоцтва не публікуються, а за­явка вважається відкликаною.

ЗБІР ЗА ПОДАННЯ ЗАЯВКИ

сбор за подачу заявки filing fee

Збір за подання заявки — це збір, що сплачується при поданні заявки на видачу охоронного документа на об'єкт промис­лової власності.

Відповідно до законів України щодо охорони прав на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, знаки для товарів і по­слуг документ про сплату збору за подання заявки повинен надійти до відомства разом із заявкою або протягом двох місяців від дати подання заявки. Якщо документ про сплату збору не надійшов у визначений термін, заявка вважається відкликаною.

ЗБІР ЗА ПРОВЕДЕННЯ ЕКСПЕРТИЗИ

ЗАЯВКИ

сбор за проведение экспертизы заявки

fee for the substantive examination of an

application

Збір, що сплачується за проведення екс­пертизи заявки по суті.

Відповідно до Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моде­лі» документ про сплату збору за проведен­ня експертизи заявки на винахід по суті має надійти до відомства разом з клопотан­ням про проведення експертизи. У разі не­подання разом з клопотанням документа, що підтверджує сплату збору, клопотання вважається неподаним.

Якщо збір сплачено у розмірі меншому, ніж встановлений, то документ про допла­ту збору має надійти протягом двох місяців від дати отримання повідомлення про не­обхідність доплати.

Відповідно до Закону України «Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем» збір за проведення експертизи по суті заявки на реєстрацію топографії ін­тегральної мікросхеми сплачується осо­бою, яка подає заперечення проти її реєст­рації, протягом двох місяців від дати отри­мання рішення Апеляційної палати або су-

ду про необхідність проведення експертизи по суті.

ЗБІР ЗА РЕЄСТРАЦІЮ ТОПОГРАФІЇ ІНТЕГРАЛЬНОЇ МІКРОСХЕМИ

сбор за регистрацию топографии интегральной микросхемы fee for registration of a topography of an integrated circuit

Збір за реєстрацію топографії інтег­ральної мікросхеми — це збір, що сплачу­ється за реєстрацію топографії інтегральної мікросхеми у відповідному державному ре­єстрі.

Відповідно до Закону України «Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем» документ про сплату збору за реєстрацію топографії інтегральної мікро­схеми, включаючи видачу свідоцтва, пови­нен надійти до відомства разом із заявкою або протягом двох місяців від дати подання заявки. Якщо документ про сплату збору не відповідає встановленим вимогам, а за­явник не усунув зазначені невідповідності протягом трьох місяців від дати відправ­лення йому повідомлення і не подав мо­тивованого клопотання про продовжен­ня терміну, відомство надсилає заявникові рішення про відмову у реєстрації.

ЗБІР РІЧНИЙ

сбор годовой annual fee

Річний збір — це збір, що сплачується за підтримання чинності патенту на вина­хід, корисну модель, промисловий зразок.

Відповідно до законів України щодо охорони прав на винаходи, корисні моделі, промислові зразки річний збір сплачується за кожний рік дії патенту, рахуючи від дати подання заявки.

Перша сплата збору за поточний рік дії патенту здійснюється протягом чотирьох місяців від дати публікації відомостей про видачу патенту. Документ про першу спла­ту збору повинен надійти до відомства про­тягом зазначеного періоду. Документ про сплату збору за кожний наступний рік по­винен надійти до відомства до кінця поточ-

61

ЗБОРИ

ного року дії патенту за умови сплати збору протягом останніх чотирьох місяців року.

Річний збір може бути сплачений, а до­кумент про його сплату — відправлений до відомства протягом шести місяців після за­кінчення встановленого терміну. При цьо­му розмір збору збільшується на 50 %. Як­що документ про сплату річного збору не надійшов до відомства протягом зазначе­них шести місяців, дія патенту припиня­ється.

Розмір річного збору зменшується на 50 % у разі подання власником патенту за­яви про надання будь-якій особі права на використання винаходу, корисної моделі, промислового зразка (див. «Ліцензія відкри­та»).

ЗБОРИ

сборы fees

Зборами є обов'язкові платежі, що стя­гуються державою або іншими органами з фізичних та юридичних осіб за надані по­слуги.

Відповідно до законів України «Про охорону прав на винаходи і корисні моде­лі», «Про охорону прав на промислові зраз­ки», «Про охорону прав на знаки для това­рів і послуг», «Про охорону прав на топо­графії інтегральних мікросхем» — це плате­жі за здійснення патентним відомством дій, пов'язаних з охороною прав на об'єкти промислової власності, сорти рослин та то­пографії ІМС та видачею охоронних доку­ментів.

Перелік зборів, розміри і порядок їх сплати регламентуються Положенням про порядок сплати зборів за дії, пов'язані з охороною прав на винаходи, корисні моде­лі, промислові зразки, топографії інтег­ральних мікросхем та знаки для товарів і послуг, затвердженим постановою Кабіне­ту Міністрів України від 10 жовтня 1994 р. № 701, із змінами і доповненнями.

Кошти, що надходять від сплати зборів, використовуються на розвиток держав­ної системи охорони інтелектуальної власності.

Чинним законодавством передбачені збори за такі дії: за подання заявки на ви­дачу охоронного документа; за проведення експертизи заявки на винахід по суті; за підтримання чинності патенту на винахід, корисну модель, промисловий зразок (річ­ний збір); за продовження чинності патен­ту на корисну модель, промисловий зра­зок; за продовження чинності свідоцтва на знак для товарів і послуг тощо.

ЗВІТ ПРО ПАТЕНТНІ ДОСЛІДЖЕННЯ отчет о патентных исследованиях report on patent information research

Сукупність документів, які містять сис­тематизовану інформацію про результат патентних досліджень щодо конкретного об'єкта господарської діяльності (його складових частин) і упорядковані та згру­повані відповідно до вимог ДСТУ 3575—97.

ЗВІТ ПРО ПОШУК

отчет о поиске search report

Звіт про результати пошуку на рівень техніки, що виконується відомством про­мислової власності або на його замовлен­ня. Звіт містить посилання на документи, які вважаються релевантними для визна­чення новизни та винахідницького рівня заявленого винаходу. Згідно із стандартом ВОІВ ST. 14 посилання у звіті про пошук подаються відповідно до їх релевантності, ступінь релевантності позначається спе­ціальними кодами і наводяться пункти формули заявленого винаходу, яких стосу­ються дані посилання. Деякі відомства, зо­крема ЄПВ, ВОІВ (за заявками РСТ), пуб­лікують звіти про пошук разом з описом винаходу або як окремий документ.

ЗВУКОВИЙ ТОВАРНИЙ ЗНАК звуковой товарный знак sound trademark

Звуковим товарним знаком є знак, роз­рахований на сприйняття органами слуху, але такий, що не відноситься до людської мови; це можуть бути музичні фрази або

62

ЗНАК, ЩО ЗАБОРОНЯЄ

шуми різного походження. В Україні такі знаки відповідно до п. 1.4 Правил складан­ня, подання та розгляду заявки на видачу свідоцтва України на знак для товарів і по­слуг реєструються за наявності технічної можливості внесення їх до Державного ре­єстру свідоцтв України на знаки для това­рів і послуг та оприлюднення інформації щодо їх реєстрації; звукове позначення по­дається на реєстрацію у вигляді фонограми або нотного запису.

ЗМІНА ЗАЯВНИКА

смена заявителя change of applicant

Зміна заявника може здійснюватися під час розгляду заявки у разі передачі заявни­ком права на одержання охоронного доку­мента іншій особі. Відповідне клопотання має бути подано до відомства і підписано як першим заявником, так і особою, якій передаються права заявника і яка в подаль­шому бере на себе його обов'язки.

ЗМІНИ У ПЕРЕЛІКУ ТОВАРІВ І/АБО

ПОСЛУГ

изменения в перечне товаров и/или услуг

change in the list of goods and/or services

Змінами у переліку товарів і/або послуг є будь-які зміни щодо зазначених у заявці на реєстрацію товарного знака або у самій реєстрації знака товарів і/або послуг. Зо­крема, виключення частини товарів і/або послуг (обмеження переліку), включення до переліку нових товарів і/або послуг (розширення переліку) або заміна одних товарів і/або послуг іншими. Оскільки роз­ширення переліку товарів і/або послуг веде до розширення обсягу прав на знак, то такі зміни у переліку товарів і послуг не допус­каються. Це стосується й заміни товарів або послуг. Щодо обмеження переліку (зменшення обсягу прав на знак), то це є правом заявника або власника знака, який може в будь-який час подати клопотання про внесення змін у перелік товарів і/або послуг (часткова відмова від прав).

ЗНАК ДЛЯ ТОВАРІВ І ПОСЛУГ знак для товаров и услуг mark for goods and services

див. ТОВАРНИЙ ЗНАК

ЗНАК ОБСЛУГОВУВАННЯ

знак обслуживания service mark

див. ТОВАРНИЙ ЗНАК

ЗНАК, ЩО ЗАБОРОНЯЄ запрещающий знак defensive mark

Знак, що забороняє, — це поняття, що в деяких країнах слугує для охорони знаків, які стали загальновідомими (див. «Загаль­новідомий знак»). Якщо зареєстрований знак став серед споживачів загальновідо­мим у відношенні певних товарів і/або по­слуг, для яких він був зареєстрований, його власник може отримати шляхом реєстрації правову охорону на цей же знак у відно­шенні товарів і/або послуг, що належать до інших класів Ніццької класифікації товарів і послуг (див. «Класифікування товарів і по­слуг») навіть у випадку, якщо відносно останніх цей знак не використовується чи його використання не передбачається. Вва­жається, що використання загальновідомо­го товарного знака іншими особами у від­ношенні товарів і/або послуг, відмінних від тих, для яких використовується загально­відомий знак, може сприйматися як вказів­ка на зв'язок між зазначеними товарами і/або послугами та власником загально­відомого знака. Тому іншим особам забо­роняється використовувати загальновідо­мий товарний знак, а також забороняється реєстрація такого знака на ім'я іншої осо­би, навіть для товарів і послуг, для яких за­гальновідомий товарний знак не викорис­товується.

Існує також термін «заборонені позна­чення (знаки)». Такі позначення за націо­нальним законодавством не підлягають ре­єстрації в якості товарного знака, тобто на такі позначення не надається виключне право, це, зокрема, можуть бути сертифіка-

63

ЗОБРАЖАЛЬНИЙ ТОВАРНИЙ ЗНАК

ційні знаки (див. «Сертифікаційний знак») тощо.

ЗОБРАЖАЛЬНИЙ ТОВАРНИЙ ЗНАК изобразительный товарный знак figurative trademark

Зображальний товарний знак — це то­варний знак, який складається з зобра­жальних елементів (див. «Елемент товар­ного знака»), зокрема, композицій ліній або плям, голограм, фігур, будь-яких форм та кольорів на площині та в просторі, логоти­пів, за виключенням стандартних шрифто­вих одиниць, тобто товарний знак у вигляді

графічної композиції будь-якої форми на площині та в просторі. Прикладом зобра­жального товарного знака може бути ети­кетка. Для пошуку схожих знаків (див. «Пошук схожих або тотожних знаків») зо­бражальні товарні знаки або товарні знаки, що включають зображальні елементи, кла­сифікуються відповідно до Міжнародної класифікації зображальних елементів, за­твердженої Віденською угодою, прийнятої на Віденській Дипломатичній конференції в 1973 р. і яка набрала чинності з 9 серпня 1985 р. Зазначена класифікація є ієрархіч­но організованим переліком зображальних елементів товарних знаків.

64

ІМЕННИЙ (ФІРМОВИЙ) ПОШУК

ІДЕНТИФІКАЦІЯ

идентификация

identification

Процес ототожнення об'єкта з одним з тих об'єктів, що відомі системі (розпізнан­ня об'єкта). Так, для ідентифікації патент­них документів застосовуються спеціальні системи кодів (див. «Коди ШІД»),

ІЄРАРХІЧНІ КЛАСИФІКАЦІЇ

иерархические классификации hierarchical classifications

Класифікації, які побудовані за прин­ципом підпорядкування одних підрозділів іншим, при цьому кожний підрозділ вищо­го порядку складається з підрозділів ниж­чого порядку, зміст яких не перекриває один одного. Ієрархічна класифікація є, звичайно, багаторівневою (див. також «Міжнародна патентна класифікація»).

ІЛЮСТРАТИВНІ МАТЕРІАЛИ иллюстративные материалы illustrations

Ілюстративні матеріали — це матеріали, що додаються до заявки з метою кращого розуміння суті заявленого винаходу, корис­ної моделі або промислового зразка і по­легшення її розгляду. Ілюстративні мате­ріали можуть бути подані у вигляді крес­лень, схем, графіків, малюнків, фотографій тощо. Аркуші з ілюстративними матеріала­ми мають бути пронумеровані арабськими цифрами, а в матеріалах заявки наводяться пояснення щодо поданих ілюстративних матеріалів.

ІМЕННИЙ ПОКАЖЧИК

именной указатель name index

Структурний елемент довідково-пошу­кового апарату, що вміщує номери заявок та охоронних документів, які розташовані в абетковому порядку імен або наймену-

вань заявників, винахідників (авторів) або власників охоронних документів. Якщо вказано більше одного заявника, винахід­ника (автора) або власника охоронного до­кумента, у покажчику наводяться всі імена або найменування в абетковому порядку. Поряд з ім'ям (найменуванням) подається номер документа (заявки, патенту, свідоцт­ва) та номер офіційного бюлетеня, в якому були опубліковані відомості стосовно цьо­го документа. Іменний покажчик зазвичай публікується відомствами промислової влас­ності один раз на рік.

ІМЕННИЙ (ФІРМОВИЙ) ПОШУК именной (фирменный) поиск name (company) searching

Пошук патентної інформації за відо­мим найменуванням фірми або іменем (прізвищем) заявника, дійсного автора (ав­торів), представника заявника (патентного повіреного) та/або власника охоронного документа. Цей вид пошуку ще називають фірмовим. Іменний пошук здійснюється з метою контролю діяльності конкурентів, а також як один із попередніх етапів тема­тичного пошуку (за найменуванням фірми-власника охоронного документа встанов­люються номери виданих патентів (свідоцтв) та класифікаційні індекси). Іменний по­шук в ручному режимі здійснюють з вико­ристанням одного із структурних елементів ДПА — іменного покажчика. Під час авто­матизованого пошуку імена та наймену­вання використовують як критерії пошуку в інформаційному запиті, що вводять в ІПС (див.). Під час виконання іменного пошуку важливо також вміти орієнтуватись в інших фірмових покажчиках та кон'юнк­турно-комерційних довідниках. Проведен­ня іменного пошуку вимагає врахування правил подання у патентних документах найменувань, імен (прізвищ) заявника або власника охоронного документа; правил написання власних імен (особливо найме­нувань фірм); правил транслітерації, які за­стосовуються для подання іншомовних найменувань; абревіатур; двобуквених ко­дів для подання назв країн, адміністратив-

65

ІНВЕСТИЦІЯ

них одиниць та міжурядових організацій тощо.

ІНВЕСТИЦІЯ

инвестиция

investment

Господарська операція, яка передбачає придбання основних фондів, нематеріаль­них активів, корпоративних прав та цінних паперів в обмін на кошти або майно. Інвес­тиції поділяються на капітальні, фінансові та реінвестиції.

ІНВЕСТИЦІЯ КАПІТАЛЬНА инвестиция капитальная capital investment

Під капітальною інвестицією слід розу­міти господарську операцію, яка передба­чає придбання будинків, споруд, інших об'єктів нерухомої власності, інших основ­них фондів та немайнових активів, які під­лягають амортизації згідно з законодавст­вом.

ІНВЕСТИЦІЯ ПОРТФЕЛЬНА инвестиция портфельная portfolio investment

Портфельна інвестиція — господарська операція, яка передбачає придбання цін­них паперів, деривативів та інших фінансо­вих активів за кошти на фондовому ринку (за винятком операцій зі скупівлі акцій як безпосередньо платником податку, так і пов'язаними з ним особами, в обсягах, що перевищують 50 відсотків загальної суми акцій, емітованих іншою юридичною осо­бою, які належать до прямих інвестицій).

ІНВЕСТИЦІЯ ПРЯМА инвестиция прямая direct investment

Пряма інвестиція — господарська опе­рація, яка передбачає внесення коштів або майна до статутного фонду юридичної осо­би в обмін на корпоративні права, емітова­ні такою юридичною особою.

ІНВЕСТИЦІЯ ФІНАНСОВА инвестиция финансовая financial investment

Під фінансовою інвестицією слід розу­міти господарську операцію, яка передба­чає придбання корпоративних прав, цін­них паперів, деривативів та інших фінансо­вих інструментів. Фінансові інвестиції по­діляють на прямі та портфельні.

РЕШВЕСТИЦІЯ

реинвестиция

re-investment

Під реінвестицією слід розуміти госпо­дарську операцію, яка передбачає здійс­нення капітальних або фінансових інвести­цій за рахунок доходу (прибутку), отрима­ного від інвестиційних операцій.

ІНДЕКС (СЛОВНИК) индекс (словарь) index (dictionary)

Структура даних, що забезпечує доступ до інформації в базі даних за критеріями пошуку (наприклад, за номером, датою або словом з тексту патентного документа), (див. також «Ключове слово»). Зокрема, ін­декси, вміщувані на CD-ROM, — це повні переліки номерів заявок, дат, імен, слів з назв та рефератів, що наявні на даному диску і які можна використати в інформа­ційному запиті під час проведення пошуку на даному диску. Такі індекси або словни­ки (dictionaries) дуже зручні для побудови запитів при автоматизованому пошуку: до­зволяють уникнути помилок під час ручно­го введення елементів запиту, а також вра­хувати особливості та відмінності в напи­санні, наявні в даних на диску (зокрема, наявність слів з орфографічними помилка­ми, варіантів написання одного й того ж самого слова).

ІНДЕКС КЛАСИФІКАЦІЇ индекс классификации classification symbol

Буквена, цифрова або буквено-цифро-ва послідовність для позначання підрозділу

66

ІНЖИНІРИНГ

будь-якої системи класифікації, до якої від­носиться документ. Зокрема, в МПК (див.) застосовуються буквено-цифрові, в МКПЗ та Віденській класифікації — цифрові індек­си. У МПК застосовуються два види індек­сів: власне класифікаційні індекси, які од­нозначно відображають місце даної рубри­ки в ієрархічній системі класифікації, та так звані коди індексування (див.).

ІНДЕКСУВАННЯ

индексирование

indexing

Присвоєння документу кодів або клю­чових слів з метою підвищення ефективно­сті інформаційного пошуку. При застосу­ванні МПК передбачено обов'язкове вико­ристання кодів індексування (див. «Між­народна патентна класифікація»). Коорди­натне індексування (за допомогою ключо­вих слів) обмежених тематичних масивів патентних документів застосовується де­якими патентними відомствами поряд із класифікуванням патентних документів за МПК.

Патентне відомство Японії з метою ба-гатоаспектного індексування і пошуку па­тентних документів розробило систему F-термінів (F-terms, file forming terms — «термінів, що утворюють підбірку»), яка містить приблизно 2280 укрупнених руб­рик за напрямами, що найбільш активно розвиваються. Ці рубрики відрізняються за змістом і обсягом від рубрик МПК. Кожна з цих рубрик («тем») поділяється в серед­ньому на 100 дрібних рубрик — власне F-термінів. Під час індексування кожному патентному документу присвоюється 7—8 F-термінів. Патентним відомством Японії проіндексовано за цією системою переваж­ну більшість національного пошукового фонду.

ІНДЕМНІТЕТ

индемнитет