Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
26
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.35 Mб
Скачать

Intellectual property digital libraries (ipdl)

Електронна бібліотека інтелектуальної власності — це автоматизований банк да­них стосовно об'єктів інтелектуальної вла­сності з доступом через всесвітню інфор­маційну мережу Інтернет. У червні 1997 р. ВОІВ прийняла рішення про створення глобальної інформаційної мережі WIPONET та електронно-цифрових бібліотек інтелек­туальної власності (IPDL). Цей проект пе­редбачає, що патентні відомства формува­тимуть бази даних патентних документів в електронному вигляді і надаватимуть до них доступ користувачам через Інтернет. Реалізація цього проекту за умови повсюд­ного впровадження сучасних інформацій­них технологій дозволить більш оператив­но та ефективно задовольняти інформацій­ні потреби споживачів патентної інформа­ції. Створення електронних бібліотек від­бувається поетапно. Функціонують елект­ронні бібліотеки ВОІВ, патентних відомств Японії та США, створена ЄПВ система ESP@CENET, яка містить патентні доку­менти країн ЄС, опубліковані за останні 2 роки, а також реферати і повні описи ви-

47

ЕЛЕМЕНТ ТОВАРНОГО ЗНАКА

находш промислове розвинених країн за період з 1920 р. У подальшому ці бібліотеки доповнюватимуться інформацією стосовно промислових зразків, знаків для товарів і послуг, даними правового статусу доку­ментів (див. також Додаток 13).

ЕЛЕМЕНТ ТОВАРНОГО ЗНАКА элемент товарного знака element of a trademark

Елемент товарного знака — це одна з складових частин товарного знака. Еле­менти товарного знака розрізняються за видом, зокрема, словесний, зображуваль­ний, об'ємний елемент. Елемент або сукуп­ність елементів визначають вид товарного знака - словесний, зображальний, об'єм­ний або комбінований товарний знак. То­варний знак, що складається лише з одного елемента, називається простим товарним знаком, а з декількох елементів — склад­ним. Елемент товарного знака може бути сильним (домінуючий елемент) або слаб­ким. Сильний елемент товарного знака значною мірою визначає його сприйняття, і навпаки — слабкий елемент не здатний істотно вплинути на сприйняття товарного знака. До слабких елементів знака, як пра­вило, відносяться елементи, яким не може бути надана правова охорона через невід-

повідність певним вимогам законодавства. Відповідно до статті 6 Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» позначення, які не мають розріз­няльної здатності, є загальновживаними як позначення товарів і послуг певного виду, вказують на вид, якість, кількість, власти­вості, призначення., цінність товарів і по­слуг, а також на місце і час виготовлення чи збуту товарів або надання послуг, є за­гальновживаними символами і термінами, можуть бути внесені до знака як елементи, що не охороняються, якщо вони не займа­ють домінуючого положення в зображенні знака. Згідно із зазначеною статтею позна­чення, які зображують державні герби, прапори та емблеми, офіційні назви дер­жав, скорочені або повні найменування міжнародних міжурядових організацій, офіційні контрольні, гарантійні та пробірні клейма, печатки, нагороди та інші відзнаки можуть бути також внесені до знака як еле­менти, що не охороняються, якщо на це є згода відповідного компетентного органу або їх власників. Якщо товарний знак міс­тить елемент (елементи), що не охороня­ється (неохороноздатний елемент), то у рішенні про реєстрацію знака і у реєстрі, якщо це необхідно, вказується, що зазна­чений елемент не є предметом самостійної правової охорони — виключення з охорони елемента знака (дискламація).

48

ЄДНІСТЬ ВИНАХОДУ

ЄВРАЗІЙСЬКА ПАТЕНТНА КОНВЕНЦІЯ (ЄАПК) Евразийская патентная конвенция (ЕАПК) Eurasian Patent Convention

Євразійська патентна конвенція (ЄАПК) - це міжнародна регіональна уго­да, підписана в м. Москві 09.09.94, згідно з якою була заснована Євразійська патентна система, що передбачає видачу євразійсь­кого патенту (ЄАП), який має дію і регу­люється тими ж положеннями, що і націо­нальний патент, виданий у державі-учас-ниці. Для здійснення положень ЄАПК, по­в'язаних з функціонуванням Євразійської патентної системи, у тому числі з видачею євразійських патентів, заснована Євразій­ська патентна організація (ЄАПО), до складу якої входять Адміністративна Рада і Євразійське патентне відомство. ЄАПК дає можливість заявнику подати одну заявку російською мовою до одного одержуючого відомства через одного патентного повіре­ного (чи самостійно). Жорстка система експертизи дозволяє одержати «міцний» патент. Строк дії ЄАП становить 20 років віддати подання євразійської заявки. Діло­водство ведеться російською мовою, яка є офіційною мовою ЄАПО.

Станом на 15.07.99 учасницями Конвен­ції є 9 країн.

ЄВРОПЕЙСЬКА ПАТЕНТНА КЛАСИФІКАЦІЯ (ECLA) Европейская патентная классификация (ECLA) European Patent Classification (ECLA)

Система класифікації винаходів, що за­стосовується ЄПВ для організації свого внутрішнього пошукового фонду та прове­дення пошуку. Базується на основній струк­турі МПК та містить додатково близько 115 тис. рубрик. Крім того, змінені деякі формулювання рубрик, застосовуються де­які рубрики попередніх редакцій МПК. Вдосконалення ECLA проводиться постій­но в процесі практичної роботи експертів

ЄПВ. Видання тексту ECLA здійснюється на папері, а також надається в електронно­му варіанті через хост Questel-Orbit. В офіційних публікаціях ЄПВ проставляють­ся індекси МПК, а не ECLA. Однак, для полегшення пошуку у патентно-інформа­ційному продукті GLOBALPAT, поряд з індексами МПК і часом суттєво відмінні від них, застосовують індекси ECLA.

ЄВРОПЕЙСЬКА ПАТЕНТНА КОНВЕНЦІЯ

див. КОНВЕНЦІЯ ПРО ВИДАЧУ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ПАТЕНТІВ

ЄДИНИЙ ВИНАХІДНИЦЬКИЙ ЗАДУМ

единый изобретательский замысел unified inventive idea

Єдиний винахідницький задум - це єдиний концептуальний підхід до вирішен­ня комплексу споріднених винахідницьких задач, спрямованих на досягнення спільної мети. Наявність єдиного винахідницького задуму дає можливість подавати одну заяв­ку на групу винаходів, з кількома незалеж­ними пунктами формули винаходу, кожен з яких стосується одного з винаходів групи. Найбільш типовими групами винаходів, що поєднуються єдиним винахідницьким задумом, є такі:

- один із винаходів призначений для використання у складі іншого;

- один із винаходів забезпечує можли­вість реалізації іншого;

- винаходи стосуються об'єктів одного призначення та забезпечують одержання тотожніх технічних результатів засобами, ще не можуть бути поєднані в рамках єди­ної родової ознаки, але є принципово тотож-німи.

ЄДНІСТЬ ВИНАХОДУ единство изобретения unity of invention

Єдність винаходу — це вимога, згідно з якою заявка на винахід має стосуватися од­ного винаходу або групи винаходів, пов'я­заних між собою настільки, що вони утво­рюють єдиний винахідницький задум.

49

ЄДНІСТЬ КОРИСНОЇ МОДЕЛІ

Вимога єдності винаходу визнається дотриманою, якщо:

— заявка стосується одного винаходу, тобто одного продукту чи способу;

— заявка стосується одного винаходу, який охарактеризований з розвитком або уточненням окремих конкретних варіантів його здійснення, що не супроводжується зміною чи вилученням окремих ознак, на­ведених в незалежному пункті формули;

— заявка стосується групи винаходів, які пов'язані єдиним винахідницьким заду­мом, а саме:

— винаходів, один з яких призначений для одержання (виготовлення) іншого, на­приклад, пристрій, речовина або штам та спосіб його одержання, виготовлення;

- винаходів, один з яких призначений для здійснення іншого, наприклад, спосіб і пристрій для здійснення способу;

- винаходів, один з яких призначений для використання іншого (в іншому), на­приклад, спосіб і речовина, яка призначена для використання в способі;

— винаходів однакового призначення, які забезпечують одержання одного і того ж технічного результату принципово од­ним і тим же шляхом (варіанти).

ЄДНІСТЬ КОРИСНОЇ МОДЕЛІ единство полезной модели unity of utility model

Єдність корисної моделі — це вимога, згідно з якою заявка на корисну модель має стосуватися однієї корисної моделі.

Вимога єдності корисної моделі визна­ється дотриманою, якщо:

— заявка стосується однієї корисної моделі, тобто одного пристрою;

— заявка стосується однієї корисної моделі, яка охарактеризована з розвитком або уточненням окремих конкретних ва­ріантів її здійснення, що не супроводжу­ється зміною чи вилученням окремих ознак, наведених в незалежному пункті формули.

ЄДНІСТЬ ПРОМИСЛОВОГО ЗРАЗКА

единство промышленного образца unity of industrial design

Єдність промислового зразка — це ви­мога, згідно з якою заявка на промисловий зразок має стосуватися одного промисло­вого зразка і може містити його варіанти.

Поняття «один промисловий зразок» застосовується як до одного виробу, так і до комплекту (набору) виробів, наприклад, меблевий гарнітур, сервіз тощо. Поняття «один виріб» застосовується як до цілого виробу, наприклад, автомобіль, так і до йо­го частини, наприклад, бампер, фара тощо. Варіантами промислового зразка може бу­ти зовнішній вигляд виробів, які відносять­ся до однієї функціональної групи, до од­ного класу Міжнародної класифікації про­мислових зразків (МКПЗ), подібні за сукуп­ністю ознак і мають відмінності в несут­тєвих ознаках, які сприймаються візуаль­но, наприклад, декілька стільців, що відріз­няються один від одного фактурою, кольо­ром декоративної оббивної тканини.

ЄДНІСТЬ СОРТУ РОСЛИН

единство сорта растений unity of plant varieties

Єдність сорту рослин - це вимога, згід­но з якою заявка на сорт рослин має пода­ватися окремо на кожний сорт.

ЄДНІСТЬ ТОПОГРАФІЇ ІМС единство топографии ИМС unity of integrated circuits

Єдність топографії ІМС — це вимога, згідно з якою заявка на реєстрацію топо­графії ІМС має стосуватися однієї топогра­фії ІМС.

Заявка на реєстрацію топографії базо­вого матричного кристала може включати матеріали, які стосуються як топографії са­мого базового матричного кристала, так і топографій ІМС, які реалізують на його ос­нові.

50

ЗАДАЧА

ЗІ

ЗАГАЛЬНОВІДОМИЙ ЗНАК

общеизвестный знак well-known mark

Загальновідомий знак — це товарний знак, що в результаті використання став добре відомим широкому колу споживачів. Відповідно до Статті 6 bis Паризької конвен­ції по охороні промислової власності всі країни-учасниці зазначеної Конвенції зо­бов'язані надавати на своїй території за­хист знакам, які за визначенням компетен­тного (адміністративного чи судового) ор­гану країни реєстрації або країни викорис­тання набули статусу загальновідомих зна­ків відносно тотожних або схожих товарів і/або послуг. Зокрема, реєстрація товарно­го знака, який є відтворенням, імітацією або перекладом загальновідомого знака, відхиляється або визнається недійсною, та­кож забороняється використання знака, яке може призвести до змішування з за­гальновідомим знаком. Це положення по­ширюється також на товарні знаки, істотна складова частина котрих є відтворенням загальновідомого товарного знака або його імітацією, яка здатна викликати змішуван­ня з ним. Вищезгадане положення застосо­вується незалежно від товарів і послуг, від­носно яких товарний знак визнається за­гальновідомим, у разі, якщо:

— використання конфліктуючого зна­ка (див. «Конфліктуючий товарний знак») вказує на зв'язок товарів і/чи послуг, від­носно яких він використовується, та влас­ника загальновідомого товарного знака, і це може нанести шкоду його інтересам;

— використання знака може завдати шкоду або послабити розрізняльний харак­тер загальновідомих знаків шляхом недобро­совісних дій;

— недобросовісно використовуються переваги розрізняльного характеру загаль­новідомого знака. Вимога щодо анулюван­ня зазначеного знака має бути заявлена власником загальновідомого знака протя­гом 5 років від дати реєстрації конфліктую-

чого знака. Це не поширюється на випад­ки, коли конфліктуючий знак зареєстрова­но недобросовісно, для анулювання такої реєстрації строк не обмежується. Для захи­сту загальновідомого знака не існує обо­в'язкової умови реєстрації знака або вико­ристання його в конкретній країні. Потріб­но лише, щоб знак був визнаний в країні загальновідомим, а таким він може стати, наприклад, як внаслідок реклами в цій кра­їні, так і в результаті впливу рекламної кампанії, що проводиться в інших країнах. При визначенні загальновідомості береться до уваги відомість знака певному сектору суспільства, який може складатися з фак­тичних і/чи потенційних споживачів, з осіб, що беруть участь в забезпечені кана­лів збуту товарів і/чи послуг, щодо яких за­стосовується товарний знак, або ділових кіл, діяльність яких пов'язана з такими то­варами або послугами, тощо. Навіть якщо лише в одному з секторів знак сприймаєть­ся як загальновідомий, це є підставою ви­знання його загальновідомим у цій країні. З метою визначення чи є знак загально­відомим, враховується строк використання товарного знака, його поширеність, яка встановлюється на підставі кількісних та територіальних показників, а також сту­пінь підтримки рекламними засобами.

ЗАДАЧА

задача problem

Задача — це винахідницька проблема технічного характеру, на вирішення якої спрямовано винахід і реалізація якої забез­печується через досягнення певного тех­нічного результату.

Задача має бути розкрита в описі вина­ходу, в розділі «Суть винаходу», за такою схемою:

- зазначення об'єкта, що підлягає удо­сконаленню в рамках винаходу;

- зазначення в загальному вигляді удо­сконалень, що мають бути внесені до об'єкта;

— зазначення технічного результату, що виникає у зв'язку з внесеними удоскона­леннями.

51

3A3HA4FHE ВІДОМСТВО

Правильне формулювання задачі і тех­нічного результату дозволяє визначити сту­пінь суттєвості ознак, наведених у формулі винаходу.

ЗАЗНАЧЕНЕ ВІДОМСТВО

указанное ведомство designated Office

Зазначене відомство — це національне відомство держави або національне відомст­во, що діє від імені держави, яка зазначена заявником у заяві, що входить до складу міжнародної заявки і в якій заявник про­сить надання охорони винаходу.

ЗАЗНАЧЕННЯ ПОХОДЖЕННЯ указание происхождения indication of source

Зазначення походження як об'єкт про­мислової власності згідно із Статтею 1 Па­ризької конвенції по охороні промислової власності, це позначення, що використову­ється на товарах, які походять з певної міс­цевості. Правова охорона зазначення похо­дження полягає в недопущенні викорис­тання неправдивих зазначень походження, тобто таких, що застосовуються на товарах, які не походять з місцевості, на яку вказує зазначення походження. Застосування не­правдивих зазначень походження може бу­ти причиною введення в оману споживачів і кваліфікується як недобросовісна конку­ренція. Відповідно до Закону України «Про охорону прав на зазначення походження товарів» просте зазначення походження то­вару — це будь-яке словесне чи зображу­вальне (графічне) позначення, що прямо чи опосередковано вказує на географічне місце походження товару, якому надається правова охорона на підставі його викорис­тання (без реєстрації). Охорона простого зазначення походження товару полягає у недопущенні використання зазначень, що є неправдивими (фальшивими) чи такими, що вводять споживачів в оману щодо дійс­ного географічного місця походження то­вару.

ЗАКОН

закон

law

У широкому розумінні слова закон — це всі нормативно-правові акти, всі встанов­лені державою загальнообов'язкові прави­ла.

У власне юридичному розумінні за­кон — це нормативний акт, прийнятий ви­щим законодавчим органом державної вла­ди, який регулює найбільш важливі сус­пільні відносини. Має вищу юридичну си­лу по відношенню до інших нормативних актів (указів, постанов та ін.)

ЗАКОНОДАВСТВО

законодательство legislation

Законодавство — це сукупність всіх правових норм, що діють у певній державі (наприклад, українське законодавство) або регулюють окрему сферу суспільних відно­син (цивільне законодавство, кримінальне законодавство, патентне законодавство).

ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ В СФЕРІ ОХОРОНИ ПРАВ НА ОБ'ЄКТИ ПРОМИСЛОВОЇ ВЛАСНОСТІ, СОРТИ РОСЛИН, ТОПОГРАФІЇ ІНТЕГРАЛЬНИХ МІКРОСХЕМ законодательство Украины в сфере охраны прав на объекты промышленной собственности, сорта растений, топографии интегральных микросхем legislation of Ukraine in the sphere of protection of rights to industrial property objects, varieties of plants, topographies of integrated circuits

Законодавство України в сфері охоро­ни прав на об'єкти промислової власності, сорти рослин, топографії інтегральних мік­росхем — це відносини щодо створення, використання об'єктів промислової влас­ності, сортів рослин, топографій ІМС. Пи­тання охорони прав на зазначені об'єкти регулюються в Україні рядом законодав­чих, нормативно-правових актів, постанов, указів, найбільш важливими серед яких є:

— Конституція України;

52

ЗАПИТ ЕКСПЕРТИЗИ

— акти загального законодавства Украї­ни: Цивільний кодекс України, Цивільний процесуальний кодекс України, Криміналь­ний кодекс України, Кодекс України про адміністративні правопорушення, Митний кодекс України, закони України «Про вла­сність», «Про підприємства в Україні» то­що;

— акти спеціального законодавства, а саме: закони України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі», «Про охоро­ну прав на промислові зразки», «Про охо­рону прав на знаки для товарів і послуг», «Про охорону прав на сорти рослин», «Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем», «Про охорону прав на зазна­чення походження товарів»;

— постанови Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та укази Пре­зидента України;

— підзаконні акти: правила, інструкції, положення тощо.

ЗАЛЕЖНИЙ ПУНКТ ФОРМУЛИ зависимый пункт формулы dependent claim

Залежний пункт формули — це пункт формули, що не має самостійного правово­го значення, а лише призначений для роз­витку, уточнення та подання оптимальних варіантів ознак, викладених в незалежному пункті формули (див. «Незалежний пункт формули») або попередніх залежних пунк­тах формули. В залежному пункті формули зазначається, ознаки якого попереднього пункту формули він розвиває. Якщо фор­мула містить кілька незалежних пунктів, залежні пункти мають бути згруповані піс­ля кожного з відповідних незалежних пунк­тів. Ознаки, наведені в залежному пункті, не повинні суперечити ознакам пункту, на який дається посилання в незалежному пункті, та підміняти їх, а можуть являти со­бою лише видову відміну родової ознаки попереднього пункту.

Багатоланкова формула з кількома за­лежними пунктами доцільна у випадках, коли винахід має кілька варіантів реалізації або використання.

ЗАПАТЕНТОВАНИЙ ВИНАХІД запатентованное изобретение patented invention

Запатентований винахід — це винахід, на який видано патент.

ЗАПАТЕНТОВАНИЙ ПРОМИСЛОВИЙ

ЗРАЗОК

запатентованный промышленный образец

patented industrial design

Запатентований промисловий зразок — це промисловий зразок, на який видано патент.

ЗАПАТЕНТОВАНИЙ СОРТ РОСЛИН запатентованный сорт растений patented plant variety

Запатентований сорт рослин - це сорт рослин, на який видано патент.

ЗАПЕРЕЧЕННЯ НА РІШЕННЯ

ЕКСПЕРТИЗИ

возражение на решение экспертизы

opposition against the examin*"1'" decision

Згідно із чинним законодавством Украї­ни заперечення на рішення експертизи по­дається заявником до відомства у випадку його незгоди з цим рішенням. Якщо спірне питання не вирішується на рівні експерт­ного органу відомства (див. «Екс- пертний орган»), заявник може оскаржити рішення в Апеляційній раді Відомства. Термін по­дання апеляції — 3 місяці з дати одержан­ня заявником рішення чи копії затребува­них матеріалів (див. «Апеляція»). Рішення Апеляційної ради може бути оскаржене в су­довому порядку.

ЗАПИТ ЕКСПЕРТИЗИ запрос экспертизы invitation of examination

Запит експертизи - письмова пропози­ція заявнику внести до матеріалів заявки зміни, доповнення та уточнення з метою приведення її у відповідність з встановле­ними вимогами, або надати роз'яснення з

53

ЗАПОДІЯНІ ЗБИТКИ

питань, що виникають під час розгляду за­явки.

Згідно із чинним законодавством Украї­ни термін відповіді заявника на запит екс­пертизи не повинен перевищувати 2-х міся­ців з дати отримання запиту заявником. При ненадходженні відповіді на запит у за­значений термін і відсутності клопотання заявника про його продовження заявка вважається відкликаною, про що відомство повідомляє заявника.

ЗАПОДІЯНІ ЗБИТКИ причиненный ущерб damage caused

Заподіяні збитки — це збитки, які по­рушник прав власника охоронного доку­мента (патенту на винахід, корисну модель, промисловий зразок або свідоцтва на знак для товарів і послуг) зобов'язаний відшко­дувати власнику охоронного документа або особі, яка придбала ліцензію, якщо інше не передбачено ліцензійним договором.

Заподіяні збитки — це нестримані до­ходи, які власник охоронного документа отримав би за звичайних умов обороту, як би його право не було порушено.

Доказ розміру нестриманих доходів у випадку порушення, наприклад, патенту на винахід представляє собою досить скла­дну проблему, оскільки згідно з Законом України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» вимагати від порушника можливо тільки відшкодування патенто-власнику заподіяних збитків, але треба ма­ти на увазі, що розмір прибутку, який міг би отримати патентовласник через розбіж­ності між умовами функціонування під­приємств патентовласника і порушника може бути і менше, і більше прибутку по­рушника. При цьому порушник відшкодо­вує всю суму заподіяних збитків, навіть як­що отриманий ним прибуток від порушен­ня менше ніж ця сума. Тому не слід вважа­ти, що Закон «передбачає тільки повернен­ня вкраденого», але, з іншого боку, питан­ня про те, наскільки будуть враховані ін­тереси патентовласника, буде значною мірою вирішуватися судовою практикою.

При визначенні розміру заподіяних збитків, понесених власником свідоцтва на товарний знак при порушенні його виключ­них прав, враховується вартісна оцінка знака для товарів і послуг і упущена вигода, при цьому остання визначається не тільки втратами від продажу, оскільки головне — це втрата частини покупців, порушення торгових зв'язків і послаблення репутації фірми або знака для товарів і послуг.

ЗАРЕЄСТРОВАНА ТОПОГРАФІЯ ІМС зарегистрированная топография ИМС registered topography of integrated circuits

Зареєстрована топографія ІМС — це то­пографія IMC, відомості про яку занесено до державного реєстру і на яку видано свідоцтво.

ЗАРЕЄСТРОВАНИЙ КОРИСТУВАЧ зарегистрированный пользователь registered user

Право на назву місця походження това­ру або географічне зазначення походження товару (див. «Назва місця походження това­ру», «Географічне зазначення») відноситься до колективного права. Відповідно до ста­тей 14, 24 Закону України «Про охорону прав на зазначення походження товарів» відомості щодо особи (осіб), яка отримує право на використання назви місця похо­дження товару або географічного зазначен­ня товару, вносяться до державного реєст­ру, після чого ця особа набуває статусу за­реєстрованого або законного користувача відповідного зазначення походження това­рів.

ЗАРЕЄСТРОВАНИЙ ТОВАРНИЙ ЗНАК зарегистрированный товарный знак registered trademark

Зареєстрований товарний знак — це то­варний знак, відомості про який внесено до реєстру знаків. Якщо за національним законодавством право на знак набувається лише шляхом реєстрації знака, то зареєст­рований товарний знак — це знак, що охо­роняється на підставі реєстрації. В Україні

54

ЗАСТАВА

правовстановлюючим фактом набуття ви­ключного права на знак є реєстрація знака у державному реєстрі. Після внесення зна­ка до реєстру його власник може скориста­тись правом забороняти використання та­кого знака іншим особам без його дозволу.

ЗАСТАВА

залог mortgage

Відповідно до Закону України «Про за­ставу» застава — це спосіб забезпечення зо­бов'язань.

В силу застави кредитор (заставодержа-тель) має право в разі невиконання борж­ником (заставодавцем) забезпеченого за­ставою зобов'язання одержати задоволен­ня з вартості заставленого майна переваж­но перед іншими кредиторами.

Застава виникає в силу договору чи за­кону.

Заставою може бути забезпечена дійсна вимога, зокрема така, що випливає з дого­вору позики (банківської позички), купів-лі-продажу, оренди, перевезення вантажу тощо.

Застава може мати місце щодо вимог, які можуть виникнути у майбутньому, за умови, якщо є угода сторін про розмір за­безпечення заставою таких вимог. Застава має похідний характер від забезпеченого нею зобов'язання.

Предметом застави можуть бути майно та майнові права, в тому числі права на об'єкти інтелектуальної власності.

Предметом застави не можуть бути об'єкти державної власності, приватизація яких заборонена законодавчими актами, а також майнові комплекси державних під­приємств та 'їх структурних підрозділів, що знаходяться у процесі корпоратизації.

Заставодавець може укласти договір за­стави як належних йому на момент укла­дення договору прав вимоги по зобов'язан­нях, в яких він є кредитором, так і тих, що можуть виникнути в майбутньому. У дого­ворі застави прав повинна бути вказана особа, яка є боржником по відношенню до заставодавця. Заставодавець зобов'язаний повідомити свого боржника про здійснену

заставу прав. Строкове право вимоги, яке належить заставодавцю-кредитору, може бути предметом застави тільки до закінчен­ня строку його дії. У договорі застави прав, які не мають грошової оцінки, вартість предмета застави визначається угодою сто­рін.

У багатьох країнах ще не визнається за­става прав на інтелектуальну власність в якості цінних паперів. В той же час міжна­родна гармонізація патентного права і за­конодавства в сфері знаків для товарів і по­слуг, регіональні торгові угоди і Угода про торгові аспекти прав інтелектуальної влас­ності (TRIPS) в рамках ГАТТ/СОТ під­вищують роль інтелектуальної власності в комерційних операціях.

У Південній Кореї законодавство в сфері інтелектуальної власності дозволяє заставу її об'єктів, що здійснюється за уго­дою сторін і набуває юридичної сили при реєстрації документів у Відомстві з проми­слової власності Південної Кореї, яке ви­значає об'єми зареєстрованих прав, а та­кож інші суттєві умови угоди про заставу. Закон про товарні знаки передбачає, що заставодержатель має право не використо­вувати права на знак, оскільки це може ви­кликати плутанину стосовно власника зна­ка.

Застава знаків для товарів і послуг ви­знається в Канаді, США і Мексиці, де за­стосовуються різноманітні процедури реєс­трації, здійснення і примусового виконан­ня зобов'язань сторін.

Законодавство Австрії визнає заставу знаків для товарів і послуг, документи про що треба зареєструвати у Відомстві з товар­них знаків. Якщо власник знака не вико­нує своїх зобов'язань, то позичальник мо­же примусити його уступити права на знак.

Іспанія визнає передачу прав на знаки для товарів і послуг під заставу. Документ про заставу, який містить умови про викуп, необхідно зареєструвати в спеціальному Реєстрі Іспанії про продаж-заставу нерухо­мості і повідомити про це Відомство з товар­них знаків, якщо сторони хочуть гаранту­вати юридичну дію застави і її захист від третіх осіб в іспанських судах. Сторони мо-

55

ЗАХИСТ ІНФОРМАЦІЇ

жуть відмовитись від продовження дії уго­ди про заставу, публікація про що не обо­в'язкова.

В Австралії визнаються угоди про за­ставу знаків для товарів і послуг, але не передбачається процедура їх реєстрації у Відомстві з товарних знаків.

ЗАХИСТ ІНФОРМАЦІЇ защита информации protection of data

Сукупність організаційно-технічних за­ходів та правових норм для запобігання за­подіянню шкоди інтересам власника ін­формації чи автоматизованої системи та осіб, які користуються інформацією, зокре­ма в результаті несанкціонованого викорис­тання або псування інформації. У зв'язку зі створенням електронних бібліотек інтелек­туальної власності (див.) в рамках Постій­ного комітету ВОІВ з інформаційних тех­нологій створено Робочу групу з інформа­ційної безпеки, яка розглядатиме питання безпеки інформації в автоматизованих сис­темах за умови доступу до них через всесвіт­ню інформаційну мережу Інтернет.

ЗАХИСТ ПРАВА ВЛАСНОСТІ

зашита права собственности property right protection

Захист права власності — це застосуван­ня правових засобів для усунення або запо­бігання порушення цього права. Забезпе­чується нормами різноманітних галузей права — цивільного, трудового, адміністра­тивного, патентного.

Будь-яке несанкціоноване використан­ня об'єкта, що охороняється, є порушен­ням прав власника прав на об'єкт промис­лової власності. На вимогу власника таке порушення має бути припинене, а поруш­ник повинен відшкодувати власнику запо­діяні збитки, включаючи неодержані дохо­ди. Вимагати відновлення порушених прав може також особа, що придбала ліцензію, якщо інше не передбачено ліцензійним до­говором. Захист порушених прав здійсню­ється в установленому законодавством

адміністративному або судовому порядку. У разі встановлення факту порушення, по­рушник може бути притягнутий до дисци­плінарної, цивільної, адміністративної або навіть кримінальної відповідальності.

ЗАЯВА ПРО РЕЄСТРАЦІЮ ОБ'ЄКТА ПРОМИСЛОВОЇ ВЛАСНОСТІ заявление о регистрации объекта промышленной собственности request for registration of an industrial property right

Заява — один із документів, що входить до складу заявки на видачу охоронного до­кумента. Заява має бути подана державною мовою, за встановленою формою, яка га­рантує наявність в заяві всіх необхідних відомостей.

При заповненні форми заяви слід пода­вати вичерпну і точну інформацію, оскіль­ки від цього значною мірою залежить пра­вовий статус охоронного документа та ефек­тивність набутої правової охорони.

Помилки та пропущені в заяві відомос­ті є абсолютною підставою для запиту екс­пертизи з вимогою внести до заяви виправ­лення і уточнення. Підпис заявника або уповноваженої ним особи під заявою є обо­в'язковим. Наведена в заяві назва об'єкта, що заявляється, має співпадати з його на­звою в інших документах заявки. Розділ за­яви, де подаються відомості про авторів, при необхідності може бути поданий на до­датковому аркуші.

ЗАЯВКА

заявка application

Заявка це сукупність документів, необ­хідних для реєстрації об'єкта промислової власності і видачі охоронного документа. Заявка має задовольняти формальним ви­могам і вимогам стосовно її змісту (див. «Експертиза заявки за формальними ознака­ми»).

Заявка подається в письмовому вигляді і супроводжується сплатою відповідного збору.

56

ЗАЯВКА НА ВИДАЧУ ПАТЕНТУ, ЩО ВВАЖАЄТЬСЯ ВІДКЛИКАНОЮ

ЗАЯВКА АКЦЕПТОВАНА (ВИКЛАДЕНА) заявка акцептованная (выложенная) accepted (laid out) application

Акцептована заявка (викладена) - це заявка, викладена для загального ознайом­лення з метою можливого отримання від заінтересованих осіб заперечення проти видачі охоронного документа.

ЗАЯВКА ВИДІЛЕНА (НА ВИДАЧУ

ПАТЕНТУ)

заявка выделенная (на выдачу патента)

divisional application (for grant of a patent)

Виділена заявка - це заявка, виділена з раніш поданої (первісної) заявки того ж за­явника за ініціативою самого заявника або на вимогу експертизи внаслідок порушен­ня в первісній заявці вимоги єдності об'єкта.

ЗАЯВКА ВІДКЛИКАНА (НА ВИДАЧУ

ПАТЕНТУ)

заявка отозванная (на выдачу патента)

withdrawn application (for grant of a patent)

Відкликана заявка — це заявка, відкли­кана заявником у встановленому законо­давством порядку. Згідно з чинним законо­давством України заявник має право від­кликати заявку в будь-який час до дати одержання ним рішення про видачу патен­ту. Подальші дії заявника не можуть бути засновані на цій заявці.

ЗАЯВКА ВІДХИЛЕНА заявка отклоненная refused (rejected) application

Відхилена заявка - це заявка, яка за ви­сновком Відомства не має достатніх під­став для видачі за нею охоронного доку­мента.

ЗАЯВКА ЗГІДНО З ЄПК заявка в соответствии с ЕПК application under EPC

Заявка згідно з ЄПК — це заявка, яка подана згідно з Європейською патентною конвенцією (ЄПК). Така заявка має відпо-

відати вимогам Інструкції до Конвенції і містити:

— клопотання про видачу європейсько­го патенту;

— опис винаходу;

— один або декілька пунктів патентної формули;

— креслення, на які в описі чи в патент­ній формулі зроблені посилання;

— анотацію.

ЗАЯВКА КОНВЕНЦІЙНА

заявка конвенционная convention application

Конвенційна заявка — це заявка на ви­дачу охоронного документа, яка подається згідно з Паризькою конвенцією по охороні промислової власності.

ЗАЯВКА МІЖНАРОДНА заявка международная international application

Міжнародна заявка — це заявка, яка подається у відповідності з міжнародною угодою (договором), яка стосується питань охорони прав на об'єкти промислової влас­ності. Заявка подається до національного патентного відомства або до міжнародної організації, яка має право її прийняти. За подання міжнародної заявки заявник має сплатити встановлене мито.

ЗАЯВКА НА ВИДАЧУ ПАТЕНТУ,

ЩО ВВАЖАЄТЬСЯ ВІДКЛИКАНОЮ

заявка на выдачу патента, которая

считается отозванной

application for grant of a patent considered as

withdrawn

Згідно з чинним законодавством Украї­ни заявник має право в будь-який час, до дати одержання ним рішення про видачу патенту, відкликати заявку. Відомство з власної ініціативи може вважати заявку відкликаною і повідомити про це заявника в таких випадках:

— не надійшов у встановлений термін документ про сплату збору за подання за­явки;

57

ЗАЯВКА НА ВИДАЧУ ПАТЕНТУ, ЩО ВВАЖАЄТЬСЯ НЕПОДАНОЮ

— протягом 3 років з дати подання заяв­ки не надійшло клопотання про проведен­ня експертизи заявки на винахід по суті;

— не надійшла у встановлений термін відповідь заявника на запит експертизи або мотивоване клопотання про продовження терміну відповіді.

ЗАЯВКА НА ВИДАЧУ ПАТЕНТУ, ЩО ВВАЖАЄТЬСЯ НЕПОДАНОЮ заявка на выдачу патента, которая считается неподаной application for grant of a patent considered as never been filed

Згідно з чинним законодавством Украї­ни Патентне відомство може визнати заяв­ку неподаною і повідомити про це заявни­ка у випадку, коли подані документи заяв­ки не відповідають мінімальним вимогам, необхідним для встановлення дати подан­ня заявки, а заявник не подав виправлені та уточнені матеріали заявки у двомісяч­ний термін після одержання відповідного повідомлення відомства.

Заявка на винахід може бути також ви­знана неподаною при відсутності в мате­ріалах заявки креслень, на які є посилання в описі винаходу, а заявник протягом двох місяців з дати одержання відповідного по­відомлення відомства не подав зазначені креслення або не анулював посилання на них в описі.

ЗАЯВКА НА ВИНАХІД

заявка на изобретение patent application

Заявка на винахід — це комплект доку­ментів, що подається до відомства з метою одержання патенту на винахід. Заявка має відноситись до одного винаходу. До складу заявки на винахід входять такі документи (в трьох примірниках):

- заява встановленої форми викладена українською мовою;

- опис винаходу з формулою, викладе­ні українською або іншою мовою;

- реферат;

— графічні або інші ілюстративні мате­ріали;

— документ, що підтверджує сплату встановленого збору за подання заявки, або документ, що підтверджує право на звільнення від сплати збору (ці документи можуть бути подані протягом 2 місяців від дати надходження заявки до відомства). Якщо документи заявки (крім «заяви») по­дані не українською мовою, протягом двох місяців від дати їх подання до відомства має надійти їх переклад українською мо­вою. Заявка може бути подана заявником особисто або надіслана поштою.

ЗАЯВКА НА ЗНАК ДЛЯ ТОВАРІВ І ПОСЛУГ

заявка на знак для товаров и услуг trademark application

див. ЗАЯВКА НА РЕЄСТРАЦІЮ ТОВАРНОГО ЗНАКА (ЗАЯВКА НА ТОВАРНИЙ ЗНАК)

ЗАЯВКА НА ПРОМИСЛОВИЙ ЗРАЗОК

заявка на промышленный образец design application

Заявка на промисловий зразок - це комплект документів, що подається до відомства з метою одержання патенту на промисловий зразок. Заявка має відноси­тись до одного промислового зразка.

До складу заявки входять:

- заява про видачу патенту викладена українською мовою, в двох примірниках;

- комплект фотографій, що дають пов­не уявлення про об'єкт промислового зразка;

- опис промислового зразка;

- креслення, схеми та інші ілюстратив­ні матеріали, якщо необхідно;

- документ про сплату встановленого збору за подання заявки.

ЗАЯВКА НА РЕЄСТРАЦІЮ ТОВАРНОГО ЗНАКА (ЗАЯВКА НА ТОВАРНИЙ ЗНАК) заявка на регистрацию товарного знака (заявка на товарный знак) application for the registration of a trademark (a trademark application)

Заявка на реєстрацію товарного зна­ка — це сукупність документів, що необхід­ні для реєстрації товарного знака, оформле-

58

ЗАЯВКА РЕГІОНАЛЬНА (НА ВИДАЧУ ПАТЕНТУ)

ні та подані відповідно до вимог національ­ного законодавства (національна заявка на реєстрацію товарного знака).

За законодавством України особа, що бажає зареєструвати знак і отримати свідо­цтво, подає заявку на видачу свідоцтва України на знак для товарів і послуг, яка має відноситись до одного знака. Заявка має містити:

- заяву про реєстрацію знака викладе­ну українською мовою;

— зображення знака, що заявляється;

— документ про сплату встановленого збору за подання заявки;

— перелік товарів і послуг, для яких за­явник просить зареєструвати знак, згрупо­ваних відповідно до Міжнародної класи­фікації товарів і послуг для реєстрації знаків (див.).

У разі необхідності до заявки можуть додаватись копія попередньої заявки, що підтверджує право на пріоритет (див. «Пер­ша заявка (на реєстацію товарного знака)»), довіреність, що засвідчує повноваження представника заявника, статут колективно­го знака (див. «Колективний знак») та ін. Якщо деякі (крім заяви) документи подані неукраїнською мовою, переклад їх має на­дійти до відомства протягом 2 місяців з да­ти подання заявки. Вимоги до заявки рег­ламентуються статтею 7 Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг».

ЗАЯВКА НА РЕЄСТРАЦІЮ ТОПОГРАФІЇ ІМС

заявка на регистрацию топографии ИМС application for registration of a layout design

Заявка на топографію ІМС — це комп­лект документів, що подається до відомст­ва з метою одержання свідоцтва про реєст­рацію топографії ІМС.

Заявка складається українською мовою і повинна містити:

— заяву про реєстрацію топографії ІМС;

- матеріали, що ідентифікують топо­графію ІМС і дають про неї вичерпну ін­формацію.

У випадку, коли мікросхема вже була введена в оборот до дати подачі заявки, до останньої додаються зразки ІМС, що

включають дану топографію в такому ви­гляді, в якому її введено в оборот, відомості про дату першого використання топографії ІМС і основні технічні характеристики їх зразка.

Якщо подані матеріали, що ідентифіку­ють топографію ІМС, містять інформацію про будь-який шар топографії ІМС або його частину, яка, на думку заявника, є кон­фіденційною, то даний шар у цілому або відповідну його частину може бути вилуче­но і включено до складу матеріалів, що ідентифікують топографію ІМС, у закодо­ваній формі.

ЗАЯВКА НА СОРТ РОСЛИН заявка на сорт растений plant variety application

Заявка на сорт рослин - це комплект документів, що подається з метою одер­жання патенту на сорт рослин. Заявка від­носиться до одного сорту. До складу заявки входить:

- заява про видачу патенту викладена українською мовою;

— опис сорту рослин;

— документ про оплату послуг за прове­дення експертизи Державною комісією України по впровадженню та охороні сор­тів рослин. До початку впровадження сорту заявник має забезпечити комісію насінним матеріалом у достатній кількості.

ЗАЯВКА НАЦІОНАЛЬНА заявка национальная national application

Національна заявка — це заявка на ви­дачу охоронного документа, яка подається до компетентного органу держави відповід­но до вимог її національного законодавства.

ЗАЯВКА РЕГІОНАЛЬНА (НА ВИДАЧУ

ПАТЕНТУ)

заявка региональная (на выдачу патента)

regional application (for grant of a patent)

Регіональна заявка - це заявка на ре­гіональний патент (див. «Патент регіо­нальний»).

59

ЗАЯВКА РСТ

ЗАЯВКА РСТ заявка РСТ application under РСТ

Заявка РСТ — це заявка на видачу па­тенту, яка подана згідно з Договором про патентну кооперацію (РСТ). Така заявка має відповідати вимогам Договору та Інст­рукції до нього, бути складена установле­ною мовою і містити: клопотання про те, щоб вона розглядалася як міжнародна за­явка; зазначення принаймні однієї Дого­вірної держави; частину, яка зовнішньо на­гадує опис; частину, яка зовнішньо нагадує формулу винаходу; ім'я та інші встановлені відомості про заявника та агента (якщо та­кий є); креслення (якщо це необхідно); ре­ферат; відомості про винахідника, якщо це вимагається законодавством хоча б однієї з країн.

Подання заявки супроводжується спла­тою відповідних зборів.

ЗАЯВКИ КОЛІДУЮЧІ

(КОНФЛІКТУЮЧІ)

заявки коллидирующие (конфликтующие)

colliding (conflicting) applications

Заявки колідуючі (конфліктуючі) — це зіткнення двох або більшої кількості одно­часно поданих заявок, коли кожна з них містить один або декілька пунктів патент­ної формули, що відносяться по суті до то­тожних винаходів, або декілька пунктів формули якої-небудь заявки описують ви­нахід, до якого відноситься інша заявка.

ЗАЯВНИК

заявитель

applicant

Заявником є фізична або юридична особа (особи), від імені якої подано заявку на реєстрацію об'єкта промислової власно­сті або сорту рослин, топографії ІМС у від­повідності з національним законодавством або згідно з регіональною чи міжнародною угодою.

ЗАЯВНИЦЬКА СИСТЕМА ВИДАЧІ

ПАТЕНТІВ

заявительская система выдачи патентов

first-to-file system of granting patents

За заявницькою системою видачі па­тентів, патент видається першому заявнику незалежно від того, чи є він дійсним вина­хідником чи ні.

ЗБЕРІГАННЯ ІНФОРМАЦІЇ хранение информации storage of information

Забезпечення незмінного стану інфор­мації та її матеріальних носіїв.

ЗБІР ЗА ВИДАЧУ ПАТЕНТУ

(СВІДОЦТВА)

сбор за выдачу патента (свидетельства)