Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка з макроекономіки.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
401.84 Кб
Скачать

Тема 5. Класична і кейнсіанська теорії зайнятості Споживання та інвестиції

Мета вивчення теми: зрозуміти і набути знання того, в чому сутність класичної і кейнсіанської теорій зайнятості, протилежність їх оцінки природного стану ринкової економіки, її можливості забезпечити повне використання ресурсу праці та інших ресурсів; від чого, залежить зайнятість і обсяг виробництва; як впливають споживання і інвестиції на зайнятість і обсяг виробництва.

Головні питання теми

1. Класична теорія зайнятості і обсягів виробництва.

2. Кейнсіанська теорія зайнятості і обсягів виробництва.

3. Споживання як компонент витрат. Заощадження.

4. Інвестиції як компонент витрат.

Джерела інформації з перелічених питань та послідовність їх самостійного вивчення

Макконнелл К.Р., Брю С.Л. Экономикс - М.: Республика, 1992 Том 1, глава 10.

Семюелсон П. А., Нордхауз В.Д. Макроекономіка. Київ.: "Основи", розділ 7 -С.156-178.

Долан Эдвин Дж., Линдсей Дэйвид Е. Макроэкономика, "Санкт-Петербург оркестр", ЛОЗТ "Литера, плюс" Санкт-Петербург 1994, - СІ 17 -141.

Фишер Стенли, Дорнбуш Рудигер, Шмалензи Ричард. Экономика Москва.: "Дело" 1993 - С.451-470:

Экономика. Под ред. Покрмтана А.К., Збарского М.И. Одесса, 1994.

Базилевич В.Д., Баластрик Л.О. Макроекономіка. Опорний конспект лекцій. Київ: "Четверта хвиля", 1997, тема 5- С.73-93.

Програмний зміст теми (мінімальний обсяг знань студента) Класична теорія зайнятості і обсягів виробництва

Прихильники класичної економічної теорії стверджують, що ринкова система спроможна забезпечувати повне використання ресурсів в. суспільстві без допомоги держави. Ця система має власний механізм підтримки економіки в стані повної зайнятості ресурсів, і вона функціонує переважно на межі виробничих можливостей.

Сутність цього механізму така. За законом Сея, сам процес виробництва товарів утворює доход, який дорівнює вартості всіх вироблених товарів та послуг. Люди частину доходу заощаджують. Ці заощадження є

джерелом інвестицій. Це змінює тільки структуру виробництва, а не обсяг витрат доходу. Грошовий ринок врівноважує заощадження та інвестиції.

Рівновага заощаджень і інвестицій встановлюється під впливом того, що інвестиції змінюються в оберненій залежності від зміни відсоткової ставки (ціна кредитних грошей). І заощадження знаходяться в прямій залежності від зміни відсоткової ставки. З допомогою графіка ця закономірність відображається таким чином:

Чим вища відсоткова ставка, тим більше заощаджень. Чим нижча відсоткова ставка, тим більші інвестиції. Інвестиції і заощадження рухаються назустріч і врівноважуються. Встановлюється рівноважна ціна на використання грошей.

Навіть якщо відсоткова ставка по якійсь причині тимчасово неспроможна привести, у відповідність заощадження, домогосподарств і інвестиції до рівноваги, то вмикається механізм компенсації скорочення загальних витрат - пропорційне зниження рівня цін. Конкуренція між продавцями забезпечує еластичність цін. Тому заощадження в цьому випадку призводять до зниження цін, а не до зменшення обсягу виробництва і зайнятості.

Зайнятість зберігається на попередньому рівні тому, що пропорційно зниженню цін на споживчі товари знижуються і ставки заробітної плати. Конкуренція на ринку праці виключає примусове безробіття. Існує тільки природне безробіття.

Оскільки все це призводить до постійного обсягу виробництва, то на графіку сукупна пропозиція відображається вертикальною лінією.

Класична економічна теорія стверджує, що в основі сукупного попиту знаходяться гроші. Тому реалізація реального обсягу виробництва залежить від: 1) кількості грошей в обігу; 2) їх купівельної спроможності.

Збільшення пропозиції грошей при стабільності сукупної пропозиції викликає підвищення рівня цін і навпаки. Стабільність попиту забезпечується стабільністю пропозиції грошей.