Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка з макроекономіки.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
401.84 Кб
Скачать

Макроекономічна рівновага і реальний обсяг виробництва, рівень цін та зайнятість

Перетин кривих сукупного попиту та сукупної пропозиції визначає рівноважний рівень цін та рівноважний реальний обсяг виробленого в країні продукту (мал. 4.3. а,б,в.).

Чому це так? Якщо сукупний попит буде вищим, а сукупна пропозиція правіше (мал. 4.3. а) чи вище (мал. 4.3. б,в) точки перетину, то з'явиться надлишок товарів та послуг, а це спонукатиме виробників скоротити обсяг виробництва і навпаки, якщо сукупний попит буде нижчий точки перетику, а

крива сукупної пропозиції буде лівіше.(мал. 4.3. а) або нижче (мал. 4.3. б,в) точки перетину, то з'явиться дефіцит товарів та послуг.

Конкуренція серед покупців підніме рівень цін.; Це спонукатиме виробників збільшити виробництво. Збільшення обсягів виробництва не відбудеться тільки на класичному відрізку. Ресурси вичерпані. В цьому разі збільшиться обсяг продукту тільки номінально (в грошовому вимірі).

На положення кривих сукупного попиту і сукупної пропозиції може вплинути ціла низка нецінових чинників.

Якщо вони викликають збільшення сукупного попиту, то його крива зміщується вправо, а коли виникають зниження сукупного попиту, його крива зміщується вліво.

Із збільшенням сукупного попиту на кейнсіанському відрізку, який характеризується високим рівнем безробіття і значним недовикористанням виробничих потужностей, обсяг виробництва збільшиться, безробіття зменшиться, а рівень цін залишиться незмінним.

Якщо сукупний попит зменшиться на цьому відрізку, то все відбудеться навпаки.

На класичному відрізку збільшення сукупного попиту призведе до збільшення номінального обсягу продукту ( реальний залишиться незмінним) і рівня цін. Зайнятість буде повною і така зміна сукупного попиту на неї не вплине.

Зменшення попиту на цьому відрізку призведе до зменшення рівня цін, але реальний обсяг виробництва продукту, як і зайнятість, залишаться незмінними. Але якщо діє ефект храповика то рівень цін не зменшується.

На проміжному відрізку розширення сукупного попиту призведе до збільшення реального та номінального обсягу виробництва, рівня цін та зайнятості. Звуження сукупного попиту визиває зменшення рівня цін, обсягів виробництва та збільшення безробіття, якщо діє ефект храпового механізму, то рівень цін не змінюється.

Сильний вплив на рівноважний рівень цін і на рівноважний реальний обсяг виробництва в країні мають зміни сукупної пропозиції, якщо сукупний попит незмінний, а збільшуються пропозиції товарів та послуг, то збільшується обсяг виробництва за одночасного зменшення цін, це свідчить про економічне зростання, збільшення виробничого потенціалу.

Негативно впливає на економіку зменшення сукупної пропозиції при незмінному сукупному попиті. Таке зменшення призведе до інфляції, яка зумовлена зростанням витрат та зменшенням виробництва. Поєднанням зростання цін, тобто інфляції, зі скороченням виробництва і зайнятості викликає стагфляцію, яка дуже небезпечна.

Терміни та поняття, які треба добре знати:

Рівень цін, реальний обсяг виробництва, національний ринок, сукупний попит, сукупна; пропозиція, ефект відсоткової ставки, ефект багатства, ефект імпортних закупок, макроекономічна рівновага, ефект храпового механізму, стагфляція.