Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка з макроекономіки.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
401.84 Кб
Скачать

Тема 7. Фіскальна політика

Мета вивчення теми: вияснити взаємодію державних органів і всіх інших суб'єктів господарської діяльності, яка здійснюється через систему державних закупок, оподаткування і трансфертних платежів. Зрозуміти вплив зміни обсягів державних витрат і чистих податків на рівень цін і рівень реального обсягу виробництва. Яким чином економічна стабільність вмонтовується в податкову систему, які функції виконує фіскальна політика, а також деякі недоліки і проблеми здійснення фіскальної політики.

Головні питання теми

1. Дискреційна фіскальна політика і вплив державних закупок на рівноважний ВВП.

2. Оподаткування і його вплив на рівноважний ВВП. Мультиплікатор збалансованого бюджету.

3. Недискреційна фіскальна політика вмонтованої стабільності.

4. Фіскальна політика, спрямована на,пропозицію.

5. Фіскальна політика та державний бюджет, Проблеми здійснення фіскальної політики.

Джерела інформації з перелічених питань та послідовність їх

самостійного вивчення

Макконнел К.Р., Брю С.П. Экономикс - М.: "Республика" Т.Г. Гл. 14.

Семюельсон П., Нордгауз В. Макроекономіка. Київ.: Основи, ,995р.,

розділ 9, С.213-222.

Долан 3., Линдсей Д. Макроэкономика, "Санкт-Петербург", 1994. Гл.7,

0143-170.

Фишер С, Дорнбуш Р., Шмалензи Р. Экономика Москва: “Дело” 1993, Гл.28, С.512-536.

Савченко А.Г. та інші. Макроекономіка. Київ: "Либідь", 1995. Гл.8,

С.112-126.

Програмний зміст теми

(Мінімальний обсяг знань студента)

1. Дискреційна фіскальна політика і вплив державних закупок на

рівноважний ВВП

Сучасна економіка є змішаною економікою. Це означає, що не тільки приватні суб'єкти, а й держава певною мірою бере участь у формуванні сукупних витрат і .таким, чином впливає на рівень ВВП. Цю. роль вона може виконувати методами фіскальної політики. Під фіскальною політикою розуміють сукупність фінансових заходів держави щодо регулювання витрат і доходів бюджету, а також запозичень з метою розв'язання відповідних завдань соціально-економічного розвитку країни. Існує два види фіскальної політики: дискреційна та недискреційна (політика вмонтованої стабільності).

Під дискреційною фіскальною політикою розуміють цілеспрямовану маніпуляцію державними витратами і податками, а також запозиченнями з боку влади з метою зміни реального .обсягу національного виробництва і зайнятості, контролю над інфляцією і забезпечення економічного зростання.

Державні закупки (ДЗ) є складовою частиною витрат в економіці і тому при визначенні ВВП їх обсяг добавляють до обсягу приватних витрат. Внаслідок цього нова величина сукупних витрат (приватних плюс державних) зростає. При цьому здійснення державних закупок відбувається в межах існуючого рівня податків, тобто не супроводжується їх підвищення. Приріст сукупних витрат за рахунок включення до їх складу державних закупок викликах зростання рівноважного ВВП (на графіку поява державних закупок переміщує лінію сукупних витрат вгору), при цьому вплив державних витрат на рівноважний ВВП має мультиплікативний характер.

Якщо має місце скорочення державних закупок, то сукупні витрати зменшуються (лінія сукупних - витрат зміщується вниз) і це призводить до зниження рівноважного ВВП.