Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка з макроекономіки.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
401.84 Кб
Скачать

Тема 3. Макроекономічна нестабільність. Безробіття та інфляція

Мета вивчення теми: зрозуміти і засвоїти сутність, причини, механізм і наслідки хвилеподібної динаміки розвитку національної економіки.

Головні питання теми

1. Сутність хвилеподібних циклічних коливань в економіці, їх вплив на виробництво.

2. Сутність і типи безробіття. Повна зайнятість. Визначення рівня безробіття.

3. Економічні втрати безробіття. Закон Оукена.

4. Сутність інфляції, її вимір, причини та наслідки.

Джерела інформації з перелічених питань та послідовність їх самостійного вивчення

Макконнелл К.Р., Брю С.Л. Экономикс - М. Республика, 1992 - Том 1, Глава 10.

Самуельсон П., Нордхауз В. Макроекономіка (за редакцією

Панчишина С.)-Київ: Основи, 1995. Розділи 13,14.15. • *

Базилевич В.Д,. Баластрик Л.О. Макроекономіка (опорний конспект лекцій) - Київ: Четверта хвиля. 1997. Тема 6, С.96-100; Тема 10, СІ76-180; Тема 9,С.155-165.

Дзюбик С, Ривак О. Основи економічної теорії - Київ: Основи, 1994, Частина II, СІ49-170.

Макроекономіка (за редакцією проф., д.е.н. Савченко А.Г.) - Київ: Либідь, 1995. Глава З, С.40-47; Глава 9, СІ36-141; Глава 11.

Экономикс: Учебное пособие (под редакцией А.К. Покрытана и М.И.

Збарского) - Одесса, 1994 - Тема 16,17. .

Програмний зміст теми

(Мінімальний обсяг знань, студента)

І. Сутність хвилеподібних циклічних коливань в економіці, їх вплив на виробництво

Об'єктивно національна економіка підпорядкована меті якомога повнішого задоволення потреб суспільства.

Ресурси для цього обмежені. Суспільство досягає найбільшого задоволення потреб тоді, коли досягається повна зайнятість ресурсів, їх розподіл між різними виробниками у відповідності із структурою і обсягом різноманітних платоспроможних потреб , коли кожна одиниця ресурсу забезпечує виробництво максимальної сукупної корисності. Рух до такого використання ресурсів відбувається « шляхом наближення до загальної економічної рівноваги і віддалення від неї.

Рівновага - це такий стан економіки, при якому досягається стале урівноваження та взаємне збалансування структур, що протистоять одна одній (виробництво і споживання, попит і пропозиція тощо). Вихідною ланкою механізму рівноваги в ринковій економіці є рівновага, між платоспроможним попитом населення і пропозицією. -

За своїм характером ринкова рівновага відносна. Суспільство весь час шукає і періодично знаходить шляхи збільшення ресурсів з допомогою новітніх досягнень науки і техніки. їх втілення у виробництво призводить до нового суспільного розподілу праці. Економічний розвиток набуває циклічного характеру - від рівноваги, яка склалася, до порушення її і далі до формування на більш високому рівні нової рівноваги". Це відбувається циклічно.

Економічний, або промисловий, цикл характеризується періодичним зростанням та падінням ділової активності, яка проявляється у формі невідповідності попиту і пропозиції. У загальному виді економічний цикл проявляє себе як коливання різних показників економічної активності (темпи зростання ВВП, загального обсягу продаж, загального рівня цін, рівня безробіття, завантаження виробничих потужностей та ін.). Це явище називають ще економічною кон'юктурою.

Загальна тривалість циклу вимірюється часом між двома сусідніми вищими або двома сусідніми нижчими точками економічної активності. За тривалістю економічні цикли поділяють на: 1) короткі (малі) 3-4 роки, пов'язані з відновленням рівноваги на споживчому ринку; їх матеріальна основа - грошові відносини; 2) середні цикли (промислові) 7-11 років, пов'язані із зміною попиту на засоби виробництва; матеріальна основа - необхідність оновлення основного капіталу; 3) великі цикли (40-60 років), пов'язані з ґрунтовними змінами в технічному прогресі; їх матеріальна основа - зміна базових технологій і поколінь машин.

Промисловий цикл проходить чотири послідовні фази: пожвавлення, піднесення, бум, падіння (графік 3.1)

Промисловий цикл на фазі піднесення супроводжується швидко зростаючими темпами інфляції, на фазі падіння - збільшенням безробіття. І високі темпи інфляції, і значне безробіття дуже негативно впливають на рівень життя суспільства.

ІІ. Сутність і типи безробіття, його рівень

В умовах ринкової економіки послуги праці функціонують як товар. Тому рівень зайнятості населення працею, яка створює його доход, залежить від співвідношення попиту та пропозиції послуг праці.

Безробіття, в залежності від його причин , існує трьох типів: фрикційне, структурне, циклічне.

Фрикційне безробіття пов'язане з добровільним чи вимушеним пошуком або очікуванням роботи в умовах наявності незайнятих робочих місць, які відповідають фаху безробітних.

Структурне безробіття повязане з вивільненням робочої сили під впливом структурних зрушень в економіці, які змінюють попит на окремі професії і фахи. З'являються нові робочі місця, але для них нема достатньої кількості підготовлених працівників.

Циклічне безробіття - вивільнення робочої сили, викликане загальні спадом виробництва (фаза падіння економічного циклу). Кількість робочих місць скорочується.

Фрикційне та структурне безробіття існують завжди. Тому їх називають природним безробіттям. В суспільстві досягається повна зайнятість, коли існує тільки природне безробіття.

Рівень безробіття обчислюється як частка офіційно зареєстрованих безробітних до загального числа людей, що можуть і бажають працювати:

Рівень безробіття = 100%

Природний рівень безробіття в сучасних умовах дорівнює 5-6 %.