Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екологія пахомов.docx
Скачиваний:
423
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
38.49 Mб
Скачать

10.6. Засоби зберігаючої технології у виробництві

Основна ідея. Впровадження засобів зберігаючої технології дозволяє попередити забруднення навколишнього середовища, а отже, прогресивніший метод боротьби за чисте довкілля, ніж очищення гідросфери, атмосфери та ґрунтів від забруднювачів.

Смислові зв’язки. Засоби зберігаючої технології — сфера людської діяльності (рільництво, тваринництво, виробництво) — попередження забруднення довкілля — чисте довкілля.

Ключові терміни. Агрономічна меліорація, поукісні посіви, сільськогосподарські тварини, тваринництво, стічні води, природні дисперсні сорбенти, екологізація виробництва, попереджувальний підхід, екологічно чисте виробництво.

Мета — охарактеризувати принципи попереджувального підходу до виробництва, ведення рільництва і тваринництва, внаслідок чого вдається досягти створення умов для попередження забруднення навколишнього середовища цими сферами людської діяльності.

10.6.1. Агрономічні засоби зберігаючого обробітку земель

Відновлення та підвищення родючості ґрунтів засобами агротехніки отримало назву агрономічної меліорації. Її завдання — оптимізація всіх режимів ґрунту: поживного, водного, повітряного, теплового та фітосанітарного. Агрономічна меліорація охоплює заходи «сухого» землеробства, що базуються на обробітку ґрунту без перевертання скиби, мульчуванні його стернею та іншими пожнивними рештками; застосування напівпарового обробітку ґрунту, досходового і післясходового боронування для боротьби з бур’янами та профілактичні заходи, що зменшують ураженість посівів шкідниками й хворобами; заходи для розширеного відтворення родючості ґрунту: внесення органічних і мінеральних добрив, у тому числі залишення в полі нетоварної частини врожаю, посів сидеральних культур тощо.

Агрономічна меліорація створює високий рівень культури землеробства, сприяє підвищенню врожайності сільськогосподарських культур, поліпшує режим елементів живлення ґрунту, особливо фосфатний і калійний (вміст рухомих Р205 підвищується на 30—50 %). Проте Нітрогеновий режим потребує пильної уваги. Перехід на безполицевий обробіток ґрунту зменшує розклад гумусу та вивільнення мінерального Нітрогену. Тому норми Нітрогену підвищують на 5—10 %, щоб компенсувати нестачу цього елемента, що виникає у холодні весни, коли знижується мікробіологічна активність щодо вивільнення мінерального Нітрогену.

Водний режим під час агрономічної меліорації також покращується. Заходи сухого землеробства, особливо ґрунтозахисний безполицевий обробіток ґрунту з мульчуванням його стернею та іншими пожнивними рештками, сприяють снігозатриманню, зменшенню промерзання ґрунту в глибину та втрат вологи через випаровування, її річний вологонакопичувальний ефект становить 30—50 мм. Саме він і має вирішальне значення для гарантування врожайності культур під час ґрунтових і атмосферних посух.

Заходи щодо розширеного відтворення родючості сприяють утворенню у ґрунті рухомого гумусу, що забезпечує структуроутворення. Формується водотривка структура, яка поліпшує повітряний і водний режими ґрунту. Систематичне застосування безполицевого обробітку сприяє вертикальній орієнтації пор аерації, що на 30 % підвищує водопроникність ґрунту, а його несучу здатність — удесятеро. Вертикальна орієнтація пор аерації поліпшує всі ґрунтові режими. Це пояснюється просто: корені рослин, наприклад озимої пшениці, тягнуться донизу за вологою та поживою. Коли корені відмирають і гуміфікуються, залишається міцна гумусована трубочка. Поставлена вертикально, ця трубочка витримує великі навантаження і підвищує несучу здатність ґрунту у випадку проходження полем важких машин і знарядь.

За розширеного відтворення родючості ґрунту процеси гуміфікації пригнічують всілякі інфекції, захворювання рослин кореневими гнилями та іншими хворобами. Тому внесення у ґрунти будь-якої органіки поліпшує фітосанітарний режим і зменшує захворюваність рослин.

Вплив агрономічної меліорації на урожайність культур вивчали під час двох тривалих стаціонарних дослідів, які проводили на чорноземі типовому та південному. Аналіз динаміки змін врожайності на Новоодеській держсортодільниці, де вже 30 років проводяться порівняльні випробування полицевого та безполицевого обробітку ґрунту, показує, що чим далі відходить час, коли застосовувалося перевертання скиби, тим вищі прирости врожаїв сільськогосподарських культур.

Напівпаровий обробіток ґрунту застосовується для боротьби з бур’янами. Час, що залишається між збиранням попередніх культур і посівом озимих, між збиранням ранніх зернових і настанням морозів, доцільно використати для провокування сходів бур’янів і знищення їх обробітком ґрунту. Бур’яни краще за все знищуються на стадії білих ниточок культивацією паровими культиваторами на глибину 4—5 см. Культивації слід повторювати через 14—18 діб залежно від вологості ґрунту та температури повітря. Через 3—4 роки застосування напівпарового обробітку засміченість бур’янами полів знижується вдвічі-втричі. Із цього часу замість напівпарового обробітку краще висівати поукісні та сидеральні (тобто такі, що заорюють у ґрунт) культури. Напівпаровий обробіток, як і паровий, обумовлює зростання втрат гумусу. У випадку посіву поукісних і сидеральних культур ця тенденція уповільнюється або цілком зникає. Чим менше ґрунт «гуляє» без рослин, тим менше він спрацьовується. У Швейцарії, наприклад, на зиму взагалі заборонено законом залишати поля без рослинного покриву.

Поукісні посіви висівають слідом за збиранням ранніх зернових без попереднього обробітку, прямо в стерню. Як поукісні культури можуть використовуватися кормові суміші, кукурудза на зелений корм, ярий і озимий ріпак. За умови дотримання ранніх строків збирання зернових культур як пожнивні культури можна використовувати гречку та просо на зерно.

До відтворення родючості залучається нетоварна частина врожаю. Найдоцільніше для цієї мети використовувати солому озимої пшениці, стебла соняшнику, кукурудзи, бадилля картоплі та овочевих культур.

Тонна сухих пожнивних решток із додаванням 10 кг діючої речовини Нітрогену еквівалентна 5 т напівперепрілого гною. У разі залишення на полі соломи озимої пшениці комбайн працює з подрібнювачем, без копнувача; подрібнена солома повітряним потоком розсівається по стерні. Відразу після проходу комбайна поле обробляють в один слід важкою дисковою бороною для перемішування соломи з ґрунтом.

У процесі збирання кукурудзи на зерно стебла подрібнюють комбайном і розсівають стернею. Вони також перемішуються з верхнім шаром ґрунту. Стебла соняшнику після збирання врожаю подрібнюють проходом у 1—2 сліди важкої дискової борони. Після цього проводиться глибокий плоскорізний обробіток ґрунту.