Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екологія пахомов.docx
Скачиваний:
423
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
38.49 Mб
Скачать

8.2.4. Залежність від вичерпних невідновних ресурсів

Ми встановили, що використання горючих копалин та ядерної енергії — унікальні екологічні особливості людства.

Але треба звернути увагу на ще одну рису нашого виду.

Усі інші види гетеротрофів існують за рахунок продукції автотрофів. Якщо продуктивність автотрофів лишається

постійною, популяції гетеротрофів можуть експлуатувати їх потенційно безмежно. А для сучасного людства головними джерелами енергії є енергія горючих копалин та ядерного палива. Ці ресурси є вичерпними та невідновними. Рано чи пізно нам доведеться змінити спосіб життя й навчитися обходитися без них.

У 1956 році американський геофізик Кінґ Хабберт описав динаміку нафтовидобутку. Колись нафту використовували зовсім мало. Потім вона стала «кров’ю» економіки, і її видобуток став зростати. Розвідувалися нові запаси, розширювався видобуток у відомих родовищах. Але з часом запаси починають скорочуватися. Підвищення цін на нафту викликає розробку все більш складних родовищ, але рано чи пізно нафтовидобуток зійде нанівець.

Раз якийсь процес зростає на початку своєї історії і знижується наприкінці, значить, десь посередині у нього є максимум. Хабберт припустив (загалом довільно), що крива нафтовидобутку повинна описуватися кривою Гаусса. Для території США пік Хабберта був пройдений в 1971 році, а для світу в цілому — як, здається, було припущено — у 2006-му. Невпевненість у датуванні піку пов’язана і з впливом світової економічної кризи, і з тим, що реальна крива нафтовидобутку таки має значно складнішу форму, ніж крива Гаусса.

Нафта закінчиться не так, як вода в крані, який відключили від водопостачання. Її видобуток буде все дорожчим і дорожчим, нових розвіданих запасів — усе менше й менше. Більш швидке зростання ціни видобутку, ніж ефективності використання, призведе до того, що видобуток зупиниться. І найкраще цю ціну вираховувати в одиницях енергії. Коли на одну калорію, добуту з нафти, треба буде витрачати одну калорію, яку, зрештою, теж отримують з нафти, людству доведеться злізти з нафтової голки.

Таким чином, надзвичайною особливістю людства є те, що наш сучасний спосіб життя є тимчасовим. Усе веде до того, що головні джерела нашої енергії зміняться.

8.2.5. Створення техносфери як головного споживача ресурсів

Ми зазначили, що головним джерелом ресурсів сучасного людства є викопне паливо. Енергоємність життя сучасного українця (а тим більше сучасного жителя США) є дуже високою. Але ж ми не їмо нафту та вугілля!

По-перше, як буде зазначено у наступному пункті, певною мірою ми їх їмо. Але, по-друге, ними живляться створені нами пристрої.

Порівняйте коня та автомобіль. І першого, і другого мож на застосовувати для переміщення людей та вантажів. І те, й інше потребує для цього джерела енергії. Коня годують вівсом; органічні речовини, що містяться у кормі, окислюються киснем з вивільненням енергії. Частина цієї енергії витрачається на переміщення коня та вантажу.

Автомобіль живиться бензином і також окислює речовини, що в ньому містяться. Частина цієї енергії втрачається на переміщення автомобіля та вантажу. Кінь є результатом біологічної еволюції. Автомобіль — наслідок еволюції техніки. І кінь, і автомобіль з часом старіють і починають гірше виконувати свої функції. Між конем та автомобілем є й суттєві відмінності. Кінь потребує їжі, й коли перебуває у спокої; автомобіль, що не функціонує, не витрачає пального. Кінь «ремонтує» (підтримує у функціональному стані) себе сам, автомобіль потребує спеціального нагляду. Кінь розвився в онтогенезі, що почався у тілі його матері; ці процеси також використовували енергію корму. Автомобіль був зібраний у технологічному процесі з окремих частин. А кінь, на відміну від автомобіля, — живий!

Людство створило особливий світ технічних пристроїв — техносферу. Головні витрати енергії людства пов’язані з забезпеченням потреб техніки. Технічні пристрої, як і живі організми, потребують ресурсів і виділяють відходи. Вони змінюють середовище свого функціонування і навіть певним чином еволюціонують та розмножуються. Але, звичайно, вони є неживими. Техносферу можна вважати третім світом природи після неживого та живого світу.

Чим відрізняються технічні пристрої від знарядь, які можуть використати й інші тварини, окрім людини? Для їх функціонування необхідно, щоб через них текла енергія. Сокира або пилка є чимось подібним до гілочки, якою в’юрок дістає комах з-під кори (хоча вони є набагато складнішими та технологічнішими знаряддями). Ці знаряддя зрушує енергія м’язів; вони зроблені для певного використання. На відміну від них бензопила або електропила працюють принципово інакше. Через них проходить потік енергії з іншого джерела.

Коли почалося використання людиною процесів, що самі перетворюють енергію? Вірогідно, першим кроком у цьому напрямі стало оволодіння вогнем. Ця здатність є набагато старшою за наш вид. Перші представники нашого виду з’явилися близько 200 тисяч років тому, а багаття представники нашого роду почали використовувати раніше, ніж мільйон років тому.

Одним з важливих наслідків створення техносфери є те, що людина викидає у середовище речовини, які раніше в ньому не існували, — ксенобіотики. В екосистемах відходи одних організмів є ресурсами інших. Ксенобіотики раніше не надходили в біосферу, і тому в ній відсутні їх споживачі.