Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вішнікіна.docx
Скачиваний:
112
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
997.88 Кб
Скачать

4.4.2. Функції підручника з географії

На сьогодні вчитель має змогу вибирати той чи інший підручник з гео­графії для використання у навчальному процесі. Тож йому потрібно розу­міти, які педагогічні функції має виконувати підручник та які психодидак- тичні вимоги висуваються до нього.

Функції підручника з географії є такими.

    1. Інформаційна функція. Підручник - це засіб фіксації наукової гео­графічної інформації, яку має бути засвоєно школярами з освітньою метою. При реалізації цієї функції відбір і систематизація навчального матеріалу здійснюється за двома основним критеріями: змістовно-логічним (осо­бливості змісту і форми подання наукового знання) та психодидактичним (закономірності засвоєння знань відповідно до вікових і індивідуально- психологічних особливостей учнів).

    2. Спрямовувальна функція. Підручник має бути засобом організації навчально-пізнавальної діяльності учнів і, відповідно, містити матеріали, що формують не тільки системи географічних знань і вмінь, а й розвива­ють прийоми самостійної діяльності школярів (система завдань, інструк­цій до практичних робіт, тестів, графічно-знакових моделей тощо).

    3. Функція, що розвиває. Підручник як навчальна книга має спри­яти розвиткові учнів, а саме їхній мотиваційній сфері, інтелектуальним вмінням і особистим якостям. З цією метою використовуються як тексти, так і запитання й завдання, спрямовані на формування вмінь аналізува­

ти, порівнювати, оцінювати, узагальнювати та встановлювати географічні причинно-наслідкові зв'язки тощо.

    1. Комунікативна функція. Підручник є засобом передавання гео­графічної інформації, адже викладання навчального матеріалу має вра­ховувати особливості його сприйняття та відтворення у свідомості шко­лярів відповідного віку в режимі діалогу. Задля цього текст підручника має містити інтерактивні елементи спілкування з учнями: безпосереднє звертання до читача, складники дискусії, проблемність викладу матеріа­лу тощо.

    2. Виховна функція. Підручник реалізовуватиме виховну функцію, якщо він зацікавить учнів і викличе позитивні емоції. Науковий геогра­фічний матеріал слід викладати доступною для школярів мовою, вико­ристовуючи яскраві порівняння й приклади. Тільки за умови гуманізації змісту підручника формуватиметься система позитивного ціннісного став­лення учнів до довкілля, яка забезпечить активну й продуктивну життєді­яльність школярів у майбутньому.

    3. Функція диференційованого навчання. За допомогою різноманіт­них засобів підручник має здійснювати диференційований підхід до учнів залежно від їхнього рівня початкової підготовки, виду здібностей і харак­теру мотивації. Реалізується ця функція за допомогою структурування тексту (виокремлення обов'язкового для засвоєння, основного й додат­кового навчального матеріалу), завдань різних рівнів складності, різних форм контролю тощо.

    4. Функція індивідуалізації навчання. Індивідуалізація пов'язана з урахуванням різних типів мислення, способів навчально-пізнавальної ді­яльності та схильностей і вподобань школярів. Підручник має забезпечу­вати можливість самостійного навчання учнів. З огляду на це, у підручнику мають бути: тренувальні й контрольні вправи, коригувальні й контрольні запитання та завдання, тести, еталони відповідей та виконання завдань, плани фізико- та економіко-географічних характеристик об'єктів чи тери­торій, алгоритми виконання практичних робіт, теми рефератів і проектних завдань та перелік рекомендованої літератури.