Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вішнікіна.docx
Скачиваний:
112
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
997.88 Кб
Скачать

1.4.3. Технологія проведення педагогічного експерименту

Отже, педагогічний експеримент - це наукове дослідження процесу навчання й виховання, яке створює можливість спостерігати певні склад­ники цього процесу за умов їх контролю й обліку.

Педагогічний експеримент є комплексним методом дослідження, що забезпечує науково-об'єктивну й доказову перевірку правильності обґрун­тованої на початку дослідження гіпотези. Він дає змогу глибше, ніж інші методи експериментально-емпіричного рівня, визначити ефективність тих чи інших методичних нововведень у практику навчання географії, по­рівняти значущість різних чинників у структурі навчального процесу та з'ясувати необхідні умови реалізації визначених педагогічних завдань.

Таким чином, суть зазначеного експерименту полягає в активному втручанні дослідника в навчально-виховний процес з метою його вивчен­ня за заздалегідь запланованими параметрами й умовами. В експерименті інтегровано використовуються вже розглянуті методи спостереження, бе­сіди, опитування тощо.

Педагогічний експеримент має проводитися за алгоритмом «до - після» з обов'язковим дотриманням гіпотези, побудованої за схемою: «якщо А ..., то Б ...». За такого підходу до формулювання гіпотези експеримент набуває чіткого змісту. При цьому не менш важливою є і неодмінна розробка плану проведення експерименту.

Алгоритм проведення педагогічного експерименту має містити такі складники, як:

    1. визначення педагогічного об'єкта, предмета й процесу, що експери­ментально досліджуються;

    2. формулювання гіпотези та постановка мети і завдань експерименту;

.4) визначення тривалості й місця проведення експерименту;

•1) вибір експериментальних і контрольних учнівських класів;

,'і) аналіз і розробка необхідних матеріалів для забезпечення проведен­ня єні неримепту;

(і) вибір критеріїв оцінки і методів обробки результа тів,

і) ро фоГжа ме тпднк п і поі і ерг і еніїн і.» ходом екч перимі и і \.

Н) ІШонРДРННЯ Він НРрИМРНТУ;

Ч ) іща п і і і.( пгримпі 1.1 п.нич даних, обіруитунаїїня МЄГОДИЧИИХ рЄК() мгшшиій і і,н а/іьпих писпопків;

10) и о|н іичпа обробка результатів експерименту з їх науковою інтер- мргіапію,

  • І) (|)ормуліонаіімя методичних рекомендацій на основі результатів екс- 11 г р і ш< ч і га л і >і і о го д( >сл і джег шя з метою впровадження рекомендацій у шкіл ь- иу практику.

У методиці навчання географії виділяють кілька основних різновидів педагогічного експерименту.

По перше, за умовами проведення розрізняють природний, лабора­торний та комплексний педагогічний експеримент.

Природний експеримент проводиться в реальних для учнів умовах напчально-пізнавальної діяльності, але при цьому запроваджується певне методичне нововведення, обране для вивчання. До такого експерименту доцільно залучати кілька учнівських класів різних шкіл. Утім, можна ви- і жремити, як мінімум, і два паралельних класи однієї школи, рівноцінних іа успішністю і рівнем загального розвитку учнів. Один із цих класів має йу ги експериментальним (саме у ньому перевіряється ефективність дослі- і.купаного методичного нововведення), другий - контрольним (де процес навчання географії відбувається без змін). Вельми бажано, щоб учні, які (н руті, участь у природному експерименті, не знали про його проведення.

У випадку постановки лабораторного експерименту в навчальному колективі виокремлюється група досліджуваних учнів і дослідник працює

  1. ними у спеціально змодельованих умовах. Лабораторний експеримент може передувати природному з метою уточнення основного алгоритму і доцільності проведення останнього. А проте, він може проводитись І ПІС­НІ завершення природного експерименту. За таких умов метою постанов- мі лабораторного експерименту буде з'ясування причин, через які під час природного експерименту ті чи інші географічні знання і вміння важко за- ■ ноюються чи не сприймаються учнями.

Комплексний експеримент, зрозуміло, поєднує елементи як природ­ного, так і лабораторного експериментів.

За метою проведення виокремлюють також констатувальний (пер­шого порядку), формувальний (навчальний) та контрольний (констату - шин,ний другого порядку) педагогічний експеримент.

  • ід час проведення констатувального (першого порядку) експери­менту дослідник експериментальним шляхом встановлює стан сформова­ної ті знань, вмінь і навичок учнів і рівень їхнього розуміння географіч­них иричинно-наслідкових зв'язків тощо. Крім того, аналізується робота пчтеля і розробляються рекомендації для вчителів-експериментаторів. Також здійснюється уточнення проблеми, гіпотези і завдань дослідження іа Іігрсіїірка деяких його методичних умов.

V процесі по* іанонки формувального (навчального) експерименту в п і нгріїмі'іііаліаіич уміїїнс ьких класах запроваджуються елементи певної

  • чііолоі о иаичінши і гін рафії, а також обрані ме тоди, методичні прийоми,

ІИГОПм ЦЦ фіі|ілЦ| нрі^ііі ІЦЦІЇ НННЧЙІІНИ, І1(||08 1 ИІІІІІІ !Ь ни ІІЦ'УНИННМ ННИЧ Мін піНГі II! ІІН II І • • пий «»(і II КОІ1 гральних КЛЦІЇН НрН цьому ІШИЧіІИ і Пі- і м ш еформовини >< рйМІІне меіодичних умов.

Контрольний (піші і я іуніїльний другого порядку) експеримент мас на мімі іафіїиуи.ии рівень навчально пізнавальної діяльності та рівень і фі ірмонанос 11 іішіч.і іьнп досягнень учнів в експериментальному і коитр і»'її.йому класах на певному етапі проведення формувального експеримеп і у або після його завершення.

У такий спосіб контроль здійснюється на всіх етапах проведення зазна чі ного експерименту. Цей контроль має ґрунтуватися на чіткому спостере­женні і точній реєстрації змін, що відбуваються у навчальному процесі, а і.п.ож па регулюванні такого процесу з метою підтримання заданих пара- ме і рів. Звідси, основною функцією контролю при констатувальному екс­перименті другого порядку - забезпечення саме «чистоти» експерименту.

Завершується контрольний експеримент переходом від емпіричного вивчання до математично-статистичної обробки здобутих даних, логічних узагальнень, аналізу й теоретичної інтерпретації фактичного матеріалу. При цьому підсумкові дані бажано записувати в уніфікованій формі - у ниі /іяді протоколів, таблиць, схем і графіків, що допомагають наочно по­рівняти і проаналізувати здобуте.

За строком проведення виділяють короткотривалий та довготрива- іші педагогічний експеримент.

Короткотривалий експеримент може бути поставлено, наприклад, "^іудентами під час педагогічних практик. Довготривалий експеримент проводиться відповідними фахівцями зазвичай упродовж кількох років. Ус'і апробовані при цьому матеріали методичного дослідження (елементи навчальних технологій, авторські програми, оригінальні засоби навчан­ня, системи навчальних завдань, інноваційні форми організації навчання ніщо) мають використовуватися для створення відповідних методичних рекомендацій для вчителів географії.

Запитання і завдання для самоконтролю:

  1. З якою метою здійснюється педагогічне наукове дослідження у методиці навчання географії?

  2. Доведіть необхідність дотримання основних етапів педагогічного науко- дослідження.

1. Визначіть спрямування теоретичних методів педагогічного наукового до- і іідження.

А. Наведіть приклади застосування логічних методів під час педагогічного наукового дослідження.

,'), 11а яких етапах педагогічного наукового дослідження застосовують І Ні темно числові методи?

(і Яке ііі«і*іс*іііі*і млі іаггосування методу вивчання першоджерел у ведаго- ІІЧІІОМу науковим' іііі И I I І-ППІУ

7 У мін іч і' і|іці|іі'!гіііі і ммп відобразіть різноманітність метни імперії мгпіаміїїні емпіричнійн рївпн