Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вішнікіна.docx
Скачиваний:
112
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
997.88 Кб
Скачать

4.4. Шкільний підручник з географії

4.4.1. Сучасний підручник з географії

У системі засобів навчання географії підручник як багатооб'єктний умовно інтерактивний інтегрований інформаційний засіб за п. 4.1 поєдна­но з усіма іншими засобами безпосередньо чи опосередковано.

Примітка.

У цьому підрозділі мова йтиме саме про друкований підручник, тоді як муль­тимедійний електронний підручник розглянуто у наступному розділі 5.

Підручник - один з найважливіших елементів навчально-методичного комплексу, що забезпечує вивчення курсів географії у школі. Саме через нього реалізуються мета і завдання навчальної програми та знаходить ві­дображення її зміст. Водночас сучасний підручник з географії - це своєрід­ний дидактичний комплекс, який може виступати самодостатньою систе­мою або універсальним засобом навчання.

Підручник сповна відображає знання, які мають засвоїти учні, від­дзеркалює їх глибину й обсяг, а також зміст умінь і навичок. У підручни­ку містяться матеріали для виконання самостійної роботи та організації практичних робіт, завдання для проведення спостережень і розв'язання за­дач, тобто в підручниках у певний спосіб відображено методику навчання географії.

У шкільній географічній освіті тривалий час переважав предметно- центричний підхід, відповідно до якого зміст підручника конструювався як навчальна проекція нормативного наукового знання. Утім, підручник має бути не тільки джерелом інформації, а й чинником інтелектуального розвитку учнів. Саме з огляду на це, за формою та конструкцією він має ґрунтуватися на основних закономірностях інтелектуального розвитку особистості у процесі навчання географії.

Отже, підручник з географії - це поліфункціональний засіб навчання, який не лише розкриває зміст певного шкільного курсу географії, а є і спе­цифічною моделлю процесу засвоєння цього змісту.

Кожний елемент підручника підпорядковано засвоєнню учнями на­вчального матеріалу, що міститься в ньому. Саме тому значний обсяг від­повідної інформації вимагає від учителя максимального використання усіх засобів, які є в підручнику і які дають змогу оптимально організувати процес навчання.

Підручник є формою конкретизації цілісності змісту та процесу, оскільки в ньому немає жодного фрагмента, де зміст було б ізольовано від умов і способу його засвоєння. Усе це робить підручник універсальним ін­тегрованим засобом навчання, необхідним як учням, так і вчителю.

Таким чином, сучасні підручники з географії мають допомагати учням в осмисленні закономірностей довкілля та формуванні його загального ба­чення. Тому одним з напрямів розв'язання проблем теорії і практики на­вчання географії є вдосконалення підручників шляхом визначення опти­мального обсягу текстового матеріалу, кількості та якості ілюстрацій та спрямованості запитань і завдань для учнів.

Крім зазначеного, провідною ознакою сучасного підручника з геогра­фії є його орієнтація на формування ключових і предметних географічних компетенцій учнів, розвитку їхньої пізнавальної ініціативи, критичності, здатності до самоконтролю та спроможності застосовувати свої знання в реальних ситуаціях.