Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сам.вивч.техн.мб.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.59 Mб
Скачать

Енергетичний обмін

Дихання мікроорганізмів. В процесі дихання проходить розкладання та окислення органічних речовин з виділенням енергії. Енергія потрібна клітині для безперервних процесів(росту, розмноженню, рухові).

Для дихання мікроорганізмів використовують цукор, багатоатомні спирти, органічні кислоти, та деякі метан, сірководень.

Для процесу живлення мікроорганізмів потрібна енергія. За способом одержання енергії мікроорганізми поділяються на фототрофи– використовують енергію світла, хемотрофи– мікроорганізми використовують енергію, що звільнюються в результаті окислення органічних і неорганічних сполук.

Мікроорганізмам, яким для дихання потрібен кисень називаються аеробами. Мікроорганізмам, яким для дихання кисень не потрібен називаютьсяанаеробами. Наприклад: аероби (плісені, туберкульозна паличка), анаероби (маслянокислі, гнильні бактерії). Анаеробне дихання відбуваеться без участі молекулярного кисню, а використовують кисень, який звільнюється при окисленні органічних і неорганічних речовин.

Анаероби є облігатні і факультативні.

Облігатні це мікрооргпнізми, які в присутності кисню гинуть (клостридії ).

Факультативні – це мікроорганізми, які можуть жити і з киснем і без нього (кишкова паличка). Процес безкисневого дихання називаєтьсябродінням це розпад вуглеводів на збільш прості з’єднання без доступу О2із звільненням енергії, утворенням проміжних продуктів спиртів, органічних кислот).

Запитання для самоконтролю

  1. Який хімічний склад мікробної клітини?

  2. На які групи поділяються ферменти?

  3. Як проходить живлення мікроорганізмів?

  4. На які групи поділяються мікроорганізми в залежності від типу дихання?

Тема 3. Екологія мікроорганізмів план

  1. Біосфера, як середовище мешкання мікроорганізмів.

  2. Роль мікроорганізмів у кругообігу речовин у біосфері.

  3. Мікрофлора атмосфери.

  4. Мікрофлора літосфери.

  5. Мікрофлора гідросфери.

6. Фізичні фактори.

7. Хімічні фактори.

8. Біологічні фактори.

9. Антропогенні фактори.

10. Роль мікроорганізмів в охороні навколишнього середовища.

Література

Л.1 Вербина Н.М., Каптерева Ю.В. Микробиология пищевых производств. –

М.: Агропромиздат, 61-64 с.

Л.2 Пирог Т.П. Загальна мікробіологія .К.: НУХТ, 2004.- 85. - 96 с.

Л.3 Рудавська Г.Б. Мікробіологія.– К.: КНТЕУ 2005.- 80 – 132 с.

Теоретичні вказівки

Екологія це наука, що вивчає взаємовідносини між живими організмами і середовищем існування. Середовище існування – це частина природи, яка оточує живий організм і з якою вони взаємодіють.

Біосфера– це частина планети, яка включає сукупність живих істот і в якій можливе постійне життя. Біосфера ділиться на три середовища : літосферу, гідросферу, атмосферу.

Роль мікроорганізмів у кругообігу речовин у природі. До складу живого організму входить 10 хімічних елементів із 105 відомих. Завдяки життєдіяльності мікроорганізмів проходить кругообіг речовин у природі (вуглецю, азоту, сірки, фосфору і ін).

Не дивлячись на малі розміри, роль мікроорганізмів у кругообігу речовин дуже велика завдяки їх великій кількості (маса мікроорганізмів в 25 раз більша за масу світу тварин). Причини широкого розповсюдження мікроорганізмів: велика швидкість розмноження; малі розміри клітин, в результаті чого легко переносяться повітрям; швидко пристосовуються і висока резистентність до умов існування; мають багато джерел живлення;

В результаті життєдіяльності мікроорганізмів складні органічні речовини (білки, вуглеводи, жири) перетворюються в прості мінеральні з’єднання (нітрати, аміак). Вони розчиняються в воді, засвоюються рослинами, які в свою чергу являються їжею для тварин. Тварини синтезують органічні речовини свого тіла і виділяють продукти обміну.

Отже, мікроорганізми являються активними санітарними, без них, по образному виразу Пастера, земля була б загромаджена трупами, а пасовища і тропічні ліси перетворилися б в пустелі.