Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Glava4_1.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
522.24 Кб
Скачать

1.1.4. Обґрунтування запропонованого технічного рішення

Переваги нового обладнання для пресування деревинноструж­кових плит полягають у такому:

  • виготовлення плит з поліпшеними показниками якості і фізико-механічними властивостями;

  • значне зменшення енерговитрат і матеріаломісткості;

  • висока температура (180—200 С) і точність пресування через неможливість передчасного затвердіння;

  • скорочення виробничого циклу;

  • досить швидке переналагоджування на випуск плити з іншими параметрами залежно від ринкового попиту;

  • зниження браку;

  • підвищення коефіцієнта використання головного конвеєра до 95 %;

  • спрощення технологічного процесу виробництва плит;

  • можливість оздоблення плит безпосередньо в процесі гарячого пресування;

  • стабільніші параметри технологічних факторів (мінімальне відхилення тиску і температури).

Прес «Гідро-Дін» безперервної дії з подвійною стрічкою успішно використовується для виробництва матеріалів різної товщини, зокрема, декоративних і технічних ламінатів у ході однієї операції (одночасне виробництво плит і оздоблення). Він працює за принципом неперервного пресування з використанням стальної стрічки, змащеної маслом. Ця система має значні переваги у створенні зони тиску проти інших систем, що використовують ланцюгові механізми, ролики, бруски для забезпечення тиску.

Завдяки низьким температурам масла в зоні охолодження преса розв’язано певні проблеми обробки матеріалів. Використання зони охолодження збільшує також обсяги виробництва деревинностружкових плит. Прес працює без зносу в зоні пресування, що забезпечує багаторічний строк служби сталевих стрічок. Низькі витрати на обслуговування, висока якість готової продукції і надійність системи роблять обладнання високоефективним.

Технологія безперервного пресування має низку відмінностей від пресування в періодичних пресах. Переваги безперервного технологічного процесу полягають у поєднанні простоти і функціональності.

Так, безперервний спосіб пресування деревинностружкових плит, наприклад товщиною 16 мм, за високих температур 200 —220 С дає змогу скоротити загальний цикл пресування проти періо­дичного способу (за використання сучасних методів підпресовки) на 76 с, з них 36 с — за рахунок зменшення тривалості циклу пресування, а 40 с — за рахунок браку простоїв преса (час заванта­ження, вивантаження, посадки плит на дистанційні планки).

Така інтенсифікація процесу пресування досягається за рахунок збільшення температури прогрівання середнього шару пакета до 130—135 С і тиску парогазової суміші до 0,18—0,19 МПа. Нагрівання пакета відбувається за постійного підвищення в ньому тиску пари, що веде до зростання інтенсифікації випаровування води і конденсаційної пари.

Для плит товщиною 8 мм швидкість руху металевих стрічок пресу становить 22,54 мм/с, 16 мм — 14,68 мм/с, 30 мм — 9,6 мм/с. Режими процесу безперервного пресування деревинностружкових плит дають можливість зменшити час пресування на 3—5 % і на 7—10 % проти часу пресування відповідно в одно- і багатопо­верхових пресах періодичної дії.

Однією з найвагоміших переваг запропонованого способу є зменшення енерговитрат на процес пресування за рахунок змінної температури пресування: у періодичному способі вона є сталою у всій площині плити преса. Загальне енергозаощадження становить 12—18 % від енерговитрат за періодичного способу пресування.

Порівнювання показників міцності деревинностружкових плит, виготовлених безперервним і періодичним способом, на розтягування і статичне згинання показує, що запропонований спосіб безпе­рервного пресування поліпшує фізико-механічні властивості деревинностружкових плит і зменшує дисперсію міцності властивостей.

Стратегія успіху бізнес-проекту базується на таких основних моментах:

  1. Розширення ринків збуту завдяки гнучкій політиці ціноутворення та за рахунок активізації експортної діяльності і виходу на нові ринки, збільшення обсягів випуску плити ламінованої і кашированої першого сорту.

Слід зазначити, що на експорт іде тільки продукція першого сорту класу емісії Е1. Домогтися високої і стабільної якості, використовуючи прес ПР-6А, дуже складно через особливості цього обладнання, зазначені вище. Тому його заміна на прес безперервної дії дасть змогу розв’язати проблеми забезпечення якості, тобто створить передумови розширення присутності підприємства на зовнішніх ринках.

  1. Збільшення обсягів реалізації поліпшить завантаженість обладнання, що, у свою чергу, знизить собівартість продукції, підвищить її цінову конкурентоспроможність та збільшить прибутки підприємства. Підвищення завантаження потужностей поставить питання раціоналізації організації виробництва, тобто переходу до роботи в три, чотири зміни і до безперервного циклу виробництва.

  2. Заміна обладнання дасть змогу розширити асортимент плити, що пропонується підприємством. На сьогодні підприємство випускає плиту товщиною 16 мм, котру споживають виробники, які працюють на обладнанні ще радянського виробництва — переважно будівельні фірми і виробники м’яких меблів. Виробники, що інвестують у нові деревообробні верстати, працюють з плитою 18 мм, а фірми, що випускають шафи-купе, — з плитою 10 мм і 18 мм. Це стосується оздобленої плити. Технологічні можливості нового преса забезпечують випуск плит усіх цих товщин, а також 22 мм. Нове обладнання уможливлює також зміну довжини і ширини плит, що значно сприяє виходу на нові ринки, бо європейські стандарти плит відрізняються від вітчизняних саме за цими параметрами. Це перешкоджало налагодженню експорту в країни, обладнання яких пристосоване до інших розмірів даної продукції.

  3. Прес безперервної дії підвищує, як уже було сказано, швид­кість реагування підприємства на зміни попиту через швидке переналагоджування його на випуск плит з іншими параметрами. Отже, процес виробництва можна оптимізувати, уникнувши простоїв у разі зменшення попиту на певний вид продукції, знижуючи небезпеку недовиробництва чи перевиробництва того чи іншого виду плити, своєчасно виконуючи термінові замовлення тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]