Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Glava4_1.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
522.24 Кб
Скачать

1.1.2.3.2. Галузевий аналіз за напрямком діяльності «Плита звичайна»

Наявні конкуренти: СП «Інтерплит», Костопільський ДБК, Солоницівський КМД, Черкаський ДОК, Калинівський ЕЗДМ, Берегометський завод ДСП. Найбільші частки ринку належать першим двом (37,86 % і 17,45 % відповідно) і ВАТ «Аверс» (18,12 %), які можна віднести до однієї стратегічної групи. Галузь висококонцентрована — 3 підприємства володіють майже 74 % ринку. Конкуренція посилюється і через ту обставину, що місткість ринку поки що невелика, потужності підприємств розраховані на більші обсяги, а що не всі підприємства мають вихід на зовнішні ринки, то боротьба за вітчизняного споживача стає все напруженішою.

Нові конкуренти. СП «КроноЛьвів». Вхід у галузь також утруднено через необхідність залучення значних фінансових ресурсів для створення нового підприємства, високі первинні витрати, а також через складність пошуку постачальників сировини за вигідними цінами, вимогу мати власну транспортну мережу. Найпоширеніший спосіб — залучення коштів великих інвесторів.

Споживачі продукції. Покупці впливають досить сильно, оскільки попит менший за пропонування, а високий рівень стандартизації забезпечує покупцям можливість вибору виробників товару за його ціною, бо якість та інші параметри продукції майже однакові. Споживач досить добре поінформований про обсяги, ціни і види продукції, що також збільшує можливості вибору і сприяє загостренню конкуренції.

Постачальники. Справляють великий вплив на виробників галузі, оскільки деревина і смола для виробництва плит є досить дефіцитними товарами, зважаючи на обмеженість лісових ресурсів країни і зниження темпів і обсягів заготівлі деревини протягом останніх років і на монополізм постачальника смоли — Горлівського хімічного комбінату. Усе це позбавляє підприємство можливості вибору «дешевого» постачальника і зниження собівартості власної продукції.

Замінники. З-поміж замінників слід назвати найважливіші: ДСП оздоблена, MDF, HDM, OSB, «масив». Найактивніше переходять на цію продукцію мебльовики, бо вітчизняні ДСП, якими заповнений ринок, багато в чому не відповідають західним стандартам якості і не можуть бути використані в цій галузі. Набагато стабільніший попит на ДСП звичайну виявляє будівельна галузь, яка не ставить таких високих вимог до плити. Загалом, у зв’язку з появою замінників, спостерігається падіння попиту на цей вид вітчизняної продукції, що й визначає негативний вплив цих замінників на діяльність підприємств галузі.

1.1.2.3.3. Галузевий аналіз за напрямком діяльності «Плита оздоблена»

Наявні конкуренти. СП «Інтерплит», Костопільський ДБК, Солоницівський ДМК та інші. Особливістю сектору є те, що конкурентна боротьба розгортається лише між трьома підприємствами, а частка конкурентів ВАТ «Аверс» становить 96,66 % (за плитою ламінованою). Кашировану плиту випускає тільки ВАТ «Аверс». Інтенсивність конкуренції зумовлюється надзвичайною привабливістю цього ринку (зростання попиту, реальні перспективи експорту продукції). Бар’єри входу і виходу з галузі — високі.

Нові конкуренти. СП «КроноЛьвів», потужності якого вже завантажено на 60 %, а загальна потужність становить 130 тис. м3 на рік.

Покупці.На відміну від попереднього напрямку діяльності, споживачі не справляють великого впливу на виробників даного виду продукції, оскільки виробників мало, ринок ненасичений, а попит постійно зростає. Європейська плита, хоч і якісніша, але й дорожча, що сприяє підвищенню попиту споживачів на вітчизняну продукцію. Однак на відміну від ринку ДСП звичайної ринок оздобленої плити в більшій мірі залежить від стану та попиту меб­левої галузі як головного споживача такої плити.

Постачальники. Оскільки основна сировина, яка використовується для виробництва оздобленої плити, аналогічна звичайній ДСП, то характеристика впливу справедлива і для неї. Окремо слід виділити плівку для покриття ДСП, без якої випуск продукції стає неможливим. Підприємства, як правило, самі її виготовляють або мають постійного постачальника. Ці відносини взаємовигідні через невелику кількість як постачальників, так і споживачів.

Замінники. Через те що сфери використання оздоблених і зви­чайних плит дуже близькі, то вплив і види замінників аналогічні. Але рівень залежності значно нижчий.

З результатів SWOT-аналізу можна зробити висновок, що ВАТ «Аверс» потребує реалізації заходів з оновлення і модернізації виробництва, запровадження ефективніших та економічно-безпечних технологій, поліпшення якості і підвищення технологічного рівня продукції, освоєння виробництва плити, що відповідає міжнародним стандартам, конкурентоспроможної на внутрішньому і зовнішньому ринках.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]