Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛабРоб№3_ОФПД.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
2.06 Mб
Скачать

Варіант 9

Бухгалтер ЖЕК-2 розраховує відомість оплати комунальних послуг за статтею «Плата за утримання будинків». В коло його обов’язків входить розрахунок сплати послуг 2 будинків (№3, №5) по вул. Шевченка та 1 будинок (№23) по вул. Франка. В таблицю занести дані по будь-яких шести квартирах в кожному будинку.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці створити вихідну таблицю наступної структури: Вулиця, № будинку, № квартири, Поверх, Кількість кімнат, Кількість мешканців, Площа квартири, м2, Плата за утримання будинків, Нарахована сума. Номери будинків повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Кількість кімнат, Площа квартири. (Будемо вважати, що будинки однієї серії). Заповнити таблицю даними.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки Вулиця, № будинку та Кількість кімнаторганізувати списки, що розкриваються;

  2. поле Площа квартири, м2 заповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник»;

  3. в поле Плата за утримання будинківзаписати формулу, яка обчислює величину цієї плати якПлоща квартири,м2 помножена на тариф 2,33.Нарахована сумадорівнює величині плати за утримання будинків, якщо квартира знаходиться на 1 або на 2 поверсі, в інших випадках до плати за утримання будинків додається величина 2,50 помножена наКількість мешканців.

Завдання 1.1. Упорядкування

  1. Вулиця– за алфавітом;

  2. Поверх– за збільшенням (первинний ключ),№ квартири– за збільшенням (вторинний ключ);

  3. Кількість кімнат– за зменшенням (первинний ключ),Поверх– за збільшенням (вторинний ключ),№ квартири– за збільшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація

  1. Поверх– третій;

  2. Вулиця- Франка,Кількість мешканців– 3;

  3. Площа квартири – від 50 м2 до 60 м2;

  4. Нарахована сума– найбільша.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки

  1. для кожної вулиці визначити загальну кількість мешканців та максимальну площу квартири (аркуш «Проміжні підсумки»);

  2. для кожного поверху обчислити кількість квартир та загальну площу квартир (аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Варіант 10

Фірма організує продаж туристичних путівок по шести напрямках.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці створити вихідну таблицю наступної структури: Код напрямку, Напрямок, Прізвище туриста, Клас готелю (від 2 до 4), Вартість путівки, Фактична вартість путівки, Вартість перельоту, Кількість путівок, Вартість замовлення. Коди напрямків повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д. По кожному напрямку повинно бути не менше чотирьох замовників.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Код напрямку, Вартість перельоту. Заповнити таблицю даними.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки Код напрямку, НапрямоктаКлас готелюорганізувати списки, що розкриваються;

  2. поле Вартість перельотузаповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник»;

  3. поле Фактична вартість путівкизалежить від класу готелю. Якщо клас готелю четвертий, тоФактична вартість путівки обчислюється як (Вартість путівки+ 2% відВартості путівки), в іншому випадкуФактична вартість путівки співпадає з Вартістю путівки. ПолеВартість замовленняобчислюється за формулою (Вартість путівки+Вартість перельоту) •Кількість путівок.

Завдання 1.1. Упорядкування

  1. Прізвище туриста– за алфавітом;

  2. Напрямок– за алфавітом (первинний ключ),Кількість путівок– за збільшенням (вторинний ключ);

  3. Клас готелю– за зменшенням (первинний ключ),Вартість путівки– за збільшенням (вторинний ключ),Вартість перельоту– за збільшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація

  1. Напрямок– Франція;

  2. Прізвище туриста– на літеру «М» або «С»;

  3. Вартість перельоту– два найбільші.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки

  1. для кожного напрямку визначити загальну вартість замовлення та максимальні вартості путівки та перельоту (аркуш «Проміжні підсумки»);

  2. для готелів з однаковою кількістю зірок обчислити кількість напрямків та загальну кількість путівок (аркуш «Проміжні підсумки_1»).