Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛабРоб№3_ОФПД.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
2.06 Mб
Скачать

Варіант 13

Сільський кооператив спеціалізується по збиранню яблук чотирьох сортів («Семеренко», «Джонатан», «Шафран», «Голден»), які можуть мати дві категорії якості (1 та 2). В кооперативі працює дві бригади по три людини.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці створити вихідну таблицю наступної структури: Номер бригади, Прізвище працівника, Код сорту, Сорт яблук, Кількість збираних яблук (кг), Категорія якості, Вартість 1 кг яблук 1 категорії, Фактична ціна 1 кг, Оплата за роботу. Коди сортів повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д. Кожний працівник повинен збирати кожен сорт яблук.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Код сорту, Сорт яблук, Ціна 1 кг яблук 1 категорії . Заповнити таблицю даними.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки Номер бригади, Прізвище працівника, Код сорту Категорія якості організувати списки, що розкриваються.

  2. поля Сорт яблук та Вартість 1 кг яблук 1 категоріїзаповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник».

  3. поле Оплата роботу обчислюється, якКількість збираних яблукпомножити наФактична ціна 1 кг.Фактична ціна 1 кгрозраховується якВартість 1 кг яблук 1 категоріїпомножена на коефіцієнт перерахунку. Відомо, що коефіцієнт перерахунку Вартість 1 кг яблук 2 категорії0,9, а 1 категорії1. За 1 кг збираних яблук 1 категорії якості сорту «Семеренко» працівник отримує 0,47 грн., «Джонатан» - 0,5 грн., «Шафран» - 0,4 грн.

Завдання 1.1. Упорядкування:

а) Прізвище працівника– по алфавіту;

б) Сорт яблук– за збільшенням (первинний ключ), Кількість збираних яблук– за збільшенням (вторинний ключ);

в) Номер бригади– за зменшенням (первинний ключ),Прізвище працівника– по алфавіту (вторинний ключ),Оплата за роботу – за збільшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація:

а) Сорт яблук- «Джонатан»;

б) Оплата за роботу, що знаходиться в межах від середнього до максимального значення;

в) Кількість збираних яблук– найбільша;

г) Оплата за роботу – дві найменших.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки:

а) для кожної бригади обчислити загальну суму Оплати за роботута максимальну Кількість збираних яблук (аркуш «Проміжні підсумки»);

б) для кожного Сорту яблукобчислити середнє значення кількістьКількості збираних яблук (аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Варіант 14

В бухгалтерію підприємства надходять дані із двох відділів про двадцятьох працівників, які перебували на лікарняному.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці скласти вихідну таблицю, яка містить такі колонки: № відділу, Прізвище працівника, Посада працівника, Стаж роботи, Кількість лікарняних днів, Денна заробітна плата, Нарахована зарплата на час хвороби. Номери відділів повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102; другої – 201,202; третьої – 301,302 і т. д.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Стаж роботи, Денна заробітна плата. Заповнити таблицю даними.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки № відділутаПрізвище робітникаорганізувати списки, що розкриваються;

  2. поле Денна заробітна платазаповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник»;

  3. поле Нарахована зарплата на час хворобиобчислюється за формулоюДенна заробітна платаКількість лікарняних днів Відсоток оплати лікарняного листа/100. Згідно із ЗакономВідсоток оплати лікарняного листавизначається із встановлених розмірів, якщо стаж роботи менше 5 років заробітна плата виплачується в розмірі 60%, якщо стаж роботи від 5 до 8 років - 80%, в інших випадках - 100% .

Завдання 1.1. Упорядкування:

а) Денна заробітна плата– за збільшенням;

б) № відділу– за зменшенням (первинний ключ),Прізвище працівника – по алфавіту (вторинний ключ);

в) Прізвище працівника– по алфавіту (первинний ключ),Кількість лікарняних днів– за зменшенням (вторинний ключ),Нарахована зарплата на час хвороби – за зменшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація:

а) № відділу- перший;

б) Прізвище працівників, стаж роботи яких більше 8 років та номер відділу другий;

в) Кількість лікарняних днів– найбільша;

г) Денна заробітна плата– три найбільші.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки:

а) для кожного № відділуобчислити середнюНараховану зарплату на час хвороби працівників та мінімальнуДенну заробітну плату(аркуш «Проміжні підсумки»);

б) для кожної Категорії працівникаобчислити середнійСтаж роботита загальнуКількість лікарняних днів(аркуш «Проміжні підсумки_1»).