Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛабРоб№3_ОФПД.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
2.06 Mб
Скачать

Варіант 27

Фірма має два філії. На фірмі працюють працівники, які виробляють деталі. В залежності від кваліфікації працівники мають 1, 2 або 3 розряд. За кожну виготовлену деталь працівник 1 розряду отримує 5 гривен, 2 розряду – 4 гривні, 3 розряду – 3 гривні. Із заробітної плати працівників утримують податок за правилом: із суми до 200 гривен береться податок 10%, а із суми, яка перевищує 200 гривен – податок становить 15%.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці скласти вихідну таблицю такої структури: Номер філії, Табельний номер працівника, Прізвище працівника, Розряд, Кількість деталей, Заробітна плата (грн.), Податок (грн.), До видачі (грн.). Табельні номери робітників повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д. В кожній філії працюють по десять робітників названих кваліфікацій (1,2 і3 розряди) і виробляють не більше 45 деталей.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Табельний номер працівника, Прізвище працівника. Заповнити таблицю даними.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки Номер філіалу фірми, Табельний номер працівника, Розряд організувати списки, що розкриваються.

  2. поле Прізвище робітника заповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник».

  3. поле Податок обчислюється за формулою. ПолеДо видачіобчислюється якЗаробітна плата - Податок.

Завдання 1.1. Упорядкування

а) Прізвище працівника – по алфавіту;

б) Номер філіалу фірми – за збільшенням (первинний ключ), Кількість деталей – за збільшенням (вторинний ключ);

в) Розряд– за збільшенням (первинний ключ), Прізвище працівника– по алфавіту (вторинний ключ), До видачі– за зменшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація

а) Розряд- перший;

б) Прізвище працівників, заробітна плата яких становить більше 200 грн;

в) Податок– найбільший;

г) До видачі – два найбільших.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки:

а) для кожного філіалу обчислити загальну суму До видачіта максимальне значенняПодатку(аркуш «Проміжні підсумки»);

б) для кожного Розряду обчислити середнє значенняЗаробітної плати(аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Варіант 28

Охоронна фірма надає послуги двом підприємствам. Об’єктами охорони є адміністративний та виробничий корпуси. Працівники на фірмі працюють за трьома режимами роботи: денна, нічна та добова. За денну зміну працівник отримує 80 грн., за нічну – 100 грн., добова зміна оплачується 175 грн. В кінці тижня фірма виплачує заробітну плату працівникам.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці створити вихідну таблицю наступної структури: Дата, Назва підприємства, Категорія об’єкту, Табельний номер працівника, Прізвище працівника, Режим роботи, Оплата за зміну. Табельні номери робітників повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д. Розрахувати необхідну кількість охоронців на тиждень та розрахувати їхню зарплатню, дотримуючись законодавства.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Табельний номер працівника, Прізвище працівника. Заповнити таблицю даними.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки Дата, Назва підприємства, Категорія об’єкта, Табельний номер працівника, Режим роботи організувати списки, що розкриваються.

  2. поле Прізвище робітника заповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник».

  3. поле Оплата обчислюється як оплата за відповіднийРежим роботипомножити наКоефіцієнт. Якщо працівник охороняє виробничий корпусКоефіцієнтстановить 1.2, для адміністративного корпусаОплатаспівпадає з оплатою за відповіднийРежим роботи.

Завдання 1.1. Упорядкування

а) Дата – за збільшенням;

б) Назва підприємства – за збільшенням (первинний ключ), Оплата за зміну – за зменшенням (вторинний ключ);

в) Режим роботи– за збільшенням (первинний ключ), Прізвище працівника– по алфавіту (вторинний ключ), Оплата за зміну– за зменшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація

а) Категорія об’єкту - адміністративний корпус;

б) Прізвище працівників,Оплата за змінуяких знаходиться в межах від мінімального до середнього значень;

в) Оплата за зміну– найменша;

г) Оплата за зміну– три найбільших.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки

а) для кожної Категорії об’єкту обчислити загальну сумуОплати за змінута обчислити кількість кожного режиму роботи (аркуш «Проміжні підсумки»);

б) для кожного Режиму роботи обчислити середнє значенняОплатиза зміну (аркуш «Проміжні підсумки_1»).