Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛабРоб№3_ОФПД.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
2.06 Mб
Скачать

Використання функцій

Функції – це вбудовані в програму MS Excel процедури, які дозволяють проводити складні обчислення та слугують для скорочення часу на побудову формул.Кожна функція складається з імені функції та списку аргументів, що задаються в дужках. Всі доступні функції знаходяться вМастере функций.

Для виклику майстра функцій потрібно вибрати ізГоловного меню Вставка – Функция…або натиснути на кнопкув рядку формул або на панелі інструментів«Стандартная». ВМастере функций(рис. 16) всі функції розбиті на категорії: математичні, статистичні, логічні тощо. При виборі потрібної категорії у вікні Выберите функцию: з’являються всі функції, що належать до цієї категорії.

Виклик майстра функцій можна здійснити також за допомогою випадаючого списку, що з’являється у лівому кутку рядка формул після натиснення у правій частині рядка формул знака дорівнює « =» (рис. 17).

Рис. 17

Рис. 16

Наприклад, для обчислення суми в клітині B6 (рис. 18) потрібно:

1. Виділити клітину B6, натиснути

2. В діалоговому вікні вибрати Категория:Математические,Функция:СУММ, ОК.

Рис. 18

3. В наступному діалоговому вікні (рис. 19) вказуємо діапазон клітин B2:B5, тобто діапазон клітин, значення яких потрібно просумувати.

Рис. 19

У клітині B6 з’являється результат обчислення, а у рядку формул наступна формула = СУММ(B2: B5)

При обчисленні середнього, мінімального та максимального значень вибирають Категория:Статистические,Функция:СРЗНАЧ, МИН, МАХвідповідно, а в якості діапазону вказують B2:B5

Результат обчислень в режимі формул представлений на рис. 20.

Рис. 20

Функції если, и та или

Принцип дії більшості логічних функцій Excelполягає в перевірці деякої умови і виконання в залежності від неї тих або інших дій. Функція ЕСЛИ виконує перевірку умови, що задається першим аргументом логічного виразу:

=ЕСЛИ(лог_выражение;значение_если_истина ;значение_если_ложь)

лог_выражение– це будь-яке значення або вираз, що приймає значення ИСТИНА або ЛОЖЬ. Наприклад, А10=100 – це логічний вираз; якщо значення в клітині А10 дорівнює 100, то вираз приймає значення ИСТИНА. У іншому випадку – ЛОЖЬ.

значение_если_истина– це значення, що повертається, якщолог_выражениедорівнює ИСТИНА. Якщолог_выражениедорівнює ИСТИНА, азначение_если_истинапорожньо, то повертається значення 0. Значеннязначение_если_истинаможе бути формулою.

значение_если_ложь– це значення, що повертається, якщолог_выражениеЛОЖЬ. Якщолог_выражениедорівнює ЛОЖЬ, азначение_если_ложьвідсутнє (тобто післязначение_если_истинанемає крапки з комою), то повертається логічне значення ЛОЖЬ. Якщолог_выражениедорівнює ЛОЖЬ, азначение_если_ложьпорожньо (тобто післязначение_если_ложь стоїть крапка з комою з наступною закриваючою дужкою), то повертається значення 0. Значеннязначение_если_ложьможе бути формулою.

Зауваження:до 7 функцій ЕСЛИ можуть бути вкладені одна в одну як значеннязначение_если_истинаізначение_если_ложь.

Наприклад, якщо ціна за одиницю перевищує середнє значення ціни, то товар належить до 1-ої групи, інакше – до 2-ої (див. табл.1).

Порядок виконання:

1. Активізуємо клітину G2, , в діалоговому вікні вибираємоКатегория:Логические,Функция:ЕСЛИ, ОК.

2. В наступному діалоговому вікні (рис. 21) вказуємо умову та дії, якщо умова виконується або не виконується.

Рис. 21

Результат обчислень представлений на рис. 22.

Рис. 22