Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛабРоб№3_ОФПД.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
2.06 Mб
Скачать

Варіант 25

П’ять магазинів замовляють на складі книжки по три книжки кожного із двох авторів. Якщо магазин замовляє більше 30 екземплярів будь-якої книги, склад зменшує вартість замовлення на 10%.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці скласти вихідну таблицю, яка містить таку інформацію: Номер магазину, Дата замовлення, Автор, Код книжки, Назва книжки, Ціна за одну книжку, Замовлена кількість, Вартість замовлення, Сума до сплати. Номери магазинів і коди книжок повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Код книжки, Ціна за одну книжку. Заповнити таблицю даними.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

для введення даних у колонки Номер магазину, Автор, Код книжки, Назва книжки організувати списки, що розкриваються.

поле Ціна за одну книжку заповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник».

поле Вартість замовлення обчислюється, якЦіна за одну книжку помножити наЗамовлену кількість. В полеСума до сплатинаписати формулу, за якою обчислюєтьсяВартість замовленнязі знижкою, якщо магазин має знижку, або записатиВартість замовлення, якщо знижки немає.

Завдання 1.1. Упорядкування:

а) Ціна за одну книжку – за збільшенням;

б) Номер магазину – за збільшенням (первинний ключ), Сума до сплати – за збільшенням (вторинний ключ);

в) Автор– за збільшенням (первинний ключ), Назва книжки– за зменшенням (вторинний ключ), Замовлену кількість– за зменшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація:

а) замовлення книг на одну із дат;

б) Вартість замовлення, що знаходиться в межах від середнього до максимального значень відповідного поля;

в) Замовлена кількість– найменша;

г) Сума до сплати – три найменших.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки:

а) для кожного магазину обчислити загальну Суму до сплатита максимальну кількість замовлених книг (аркуш «Проміжні підсумки»);

б) для кожного Автора обчислити середнє значенняВартості замовлення(аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Варіант 26

Три туристичні фірми організовують для клієнтів тури в п’ять країн.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці скласти вихідну таблицю такої структури: Прізвище клієнта, Назва туристичної фірми, Код країни, Країна, Вартість однієї путівки, Кількість замовлених путівок, Вартість замовлення, Сума до сплати. Коди країн повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д. В кожну країну від кожної тур. фірми замовлено не менше двох турів.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Код країни, Вартість однієї путівки. Заповнити таблицю даними.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки Назва туристичної фірми, Код країни, Країна, Прізвище клієнта організувати списки, що розкриваються.

  2. поле Вартість однієї путівки заповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник».

  3. поле Вартість замовлення обчислюється за формулою. Якщо клієнт замовив більше двох путівок, він отримуєЗнижкув розмірі 10%. В інших випадкахВартість замовленняспівпадає зВартістю однієї путівки. ПолеСума до сплатиобчислюється якВартість замовленняпомножити наКількість замовлених путівок.

Завдання 1.1. Упорядкування

а) Прізвище клієнта – по алфавіту;

б) Назва туристичної фірми – за зменшенням (первинний ключ), Вартість однієї путівки – за збільшенням (вторинний ключ);

в) Країна– по алфавіту (первинний ключ), Кількість замовлених путівок– за зменшенням (вторинний ключ), Сума до сплати– за зменшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація

а) тільки одна фірма;

б) Вартість однієї путівки, що знаходиться в межах від середнього до максимального значень;

в) Кількість замовлених путівок– найменших;

г) Сума до сплати – чотири найбільших.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки

а) для кожної фірми обчислити загальну Суму до сплатита мінімальну кількість замовлених путівок (аркуш «Проміжні підсумки»);

б) для кожної Країни обчислити максимальне значенняВартості замовлення(аркуш «Проміжні підсумки_1»).