Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛабРоб№3_ОФПД.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
2.06 Mб
Скачать

Варіант 29

Кожного понеділка на склад завозиться два види рибної та три види м’ясної продукції. Якщо товар був реалізований у вівторок чи в середу знижка не надається, в четвер та в п’ятницю знижка становить 3%, а в суботу – 7%.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці скласти вихідну таблицю наступної структури: Код товару, Категорія, Найменування товару, Ціна за 1 кг, Термін реалізації, Кількість реалізованої продукції, Вартість 1 кг реалізованої продукції, Отримана сума. Коди товару повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д. Виконати реалізацію кожного виду товарів по всіх днях тижня.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Код товару, Ціна за 1 кг. Заповнити таблицю даними.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки Код товару Категорія,Термін реалізації(вівторок, середа, четвер, п’ятниця, субота) таНайменування товаруорганізувати списки, що розкриваються.

  2. поле Ціна за 1 кгзаповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник».

  3. якщо Термін реалізації – вівторок чи середа, то поле Вартість 1 кг реалізованої продукціїспівпадає з полемЦіназа 1 кг,якщо товар був реалізований в четвер чи в п’ятницю, тоВартість 1 кг реалізованої продукціїобчислюється за формулою, для товаруТермін реалізації – субота,Вартість 1 кг реалізованої продукціїобчислюється за формулою. ПолеОтриманасума обчислюється якВартість 1 кг реалізованої продукціїпомножити наКількість реалізованої продукції. (Див. вкладені функції).

Завдання 1.1. Упорядкування

а) Вартість 1 кг реалізованої продукції– за зменшенням;

б) Найменування товару– за збільшенням (первинний ключ),Кількість реалізованої продукції– за збільшенням (вторинний ключ);

в) Категорія– за збільшенням (первинний ключ),Найменування товару– за зменшенням (вторинний ключ),Отримана сума– за зменшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація

а) Категорія- м’ясна продукція;

б) Вартість 1 кг реалізованої продукціїзнаходиться в межах від мінімального до середнього значення;

в) Отримана сума– найбільша;

г) Кількість реалізованої продукції– чотири найменших.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки

а) для кожної Категоріїобчислити загальну Отриману сумута максимальну Кількість реалізованої продукції(аркуш «Проміжні підсумки»);

б) для кожного Терміну реалізаціїобчислити кількість реалізованої рибної та м’ясної продукції (аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Варіант 30

Три туристичні фірми організовують подорожі до п’яти країн. Кожна фірма встановлює свої знижки на вартість путівок. Так перша фірма для клієнтів, які замовляють дві і більше путівок, встановлює знижки у розмірі 10%, друга фірма – 7%, третя – 8,5%.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці створити вихідну таблицю наступної структури: Прізвище покупця, Замовлення (кількість путівок), Код фірми, Назва фірми, Назва країни, Вартість 1 путівки, Знижка в %, Фактична вартість 1 путівки, Загальна вартість. Коди фірм повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д. Подорожі до всіх країн від всіх фірм були замовлені з різною кількістю путівок.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Код фірми, % знижок.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки Код фірми, Назва фірми, Назва країни організувати списки, що розкриваються;

  2. поле Знижка в % заповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник», якщо величина Замовлення більше або дорівнює 2, інакше в це поле ставиться знак « - ». (Див. створення вкладених функцій);

  3. поле Фактична вартість 1 путівкиобчислюється таким чином: якщо в поліЗнижка в %стоїть знак « - », то полеФактична вартість 1 путівки співпадає з полем Вартість 1 путівки, інакше полеФактична вартість 1 путівкидорівнюєВартість 1 путівкипомножена на;

  4. поле Загальна вартістьдорівнюєФактична вартість 1 путівкипомножена наЗамовлення.

Завдання 1.1. Упорядкування

  1. Назва фірми– за алфавітом;

  2. Назва країни– за алфавітом (первинний ключ),Загальна вартість– за збільшенням (вторинний ключ);

  3. Назва фірми– за збільшенням (первинний ключ),Назва країни– за алфавітом (вторинний ключ),Замовлення– за зменшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація

  1. Прізвище покупця– на літеру «Н».;

  2. Замовлення– більше 5;

  3. Загальна вартість – три найбільші;

  4. Фактична вартість 1 путівки– найменша.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки

  1. Для кожної фірми обчислити загальну вартість замовлення та мінімальну фактичну вартість 1 путівки (аркуш «Проміжні підсумки»);

  2. По кожній країні обчислити загальну кількість замовлень (аркуш «Проміжні підсумки_1»).