Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛабРоб№3_ОФПД.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
2.06 Mб
Скачать

Варіант 15

Фірма поставляє продукцію в п’ять філіалів. Продукцію перевозять три види автотранспорту: Fiat, який витрачає бензину на 100 км 6 літрів,Ford- 8 літрів таReno– 10 літрів. Відстань від фірми до 1-шої філії становить 256 км, до 2-гої – 578 км, до 3-ої – 175 км, до 4-тої – 381 км і до 5-тої – 746 км.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці створити вихідну таблицю наступної структури: № філії, Відстань до філії, Вага продукції, Вид автотранспорту, Витрати бензину за доставку вантажу. Номери філій повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д. Кожний вид автотранспорту повинен не менше одного разу «побувати» в кожній філії.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: № філії, Відстань від фірми до філії. Заповнити таблицю даними.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонку № філії, Вид автотранспортуорганізувати списки, що розкриваються.

  2. поле Відстань від фірми до філіїзаповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник».

  3. поле Вид автотранспортузаповнити марками машин в залежності від вантажопідйомності автотранспорту. З економічного розрахунку вантаж доставляє машина, вантажопідйомність якої відповідає вазі вантажу. Якщо вага становить до 0,5 т, то вантаж може перевозитиFiat, від 1,2 т до 1,5 т –Ford, в інших випадках –Reno. ПолеВитрати бензину за доставку вантажуобчислити якВідстань від фірми до філіїпомножена наВитрати бензину на 100 км відповідного автотранспорту та поділена на 100.

Завдання 1.1. Упорядкування:

а) Відстань від фірми до філії– за зменшенням;

б) Вид автотранспорту – за збільшенням (первинний ключ),Витрати бензину за доставку вантажу– за зменшенням (вторинний ключ);

в) № філії – за збільшенням (первинний ключ), Відстань від фірми до філії – за збільшенням (вторинний ключ),Вага продукції– за зменшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація:

а) Вид автотранспорту-Fiat;

б) Витрата бензину, що знаходиться в межах мінімального та середнього значень відповідного поля;

в) Вага продукції– найбільша;

г) Відстань від фірми до філії– два найменших.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки:

а) для кожної філії обчислити загальні Витрати бензину на доставку продукціїта максимальнуВідстань від фірми до філії(аркуш «Проміжні підсумки»);

б) для кожного Виду автотранспортуобчислити загальнуВагу продукціїта середнюВитрату бензину(аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Варіант 16

Склад поставляє продукцію в чотири магазини. Транспортування продукції забезпечує склад. Якщо відстань перевезення становить менше 130 км, то витрати на транспортування бере на себе склад, а якщо відстань більше ніж 130 км, то вартість продукції збільшується на 15 %.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці скласти вихідну таблицю, яка містить такі колонки: № магазину, Дата замовлення, Відстань до магазину, Назва продукції, Кількість продукції, Ціна продукції за одиницю, Вартість замовлення, Сума до сплати. Номери магазинів повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д. Кожний магазин повинен не менше шести разів замовити продукцію зі складу.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: № магазину, Відстань від складу до магазину. Заповнити таблицю даними.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки № магазину, Дата замовлення, Назва продукціїтаЦінапродукції за одиницюорганізувати списки, що розкриваються;

  2. поле Відстань від складу до магазинузаповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник»;

  3. поле Вартість замовленняобчислити за формулоюКількість продукціїпомножити наЦіну продукції за одиницю. ПолеСума до сплатиобчислюється, як Вартість замовлення з урахуванням вартості транспортування, якщо вона необхідна.

Завдання 1.1. Упорядкування:

а) Дата замовлення– за збільшенням;

б) № магазину– за збільшенням (первинний ключ),Сума до виплати– за збільшенням (вторинний ключ);

в) Назва продукції– за збільшенням (первинний ключ),Ціна продукції за одиницю– за збільшенням (вторинний ключ),Вартість замовлення– за зменшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація:

а) тільки одну назву продукції;

б) Сума до сплати, що знаходиться в межах середнього та мінімального значень;

в) Кількість продукції– найменша;

г) Вартість замовлення– чотири найменших.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки:

а) для кожного магазину обчислити загальну Вартість замовленьта максимальнуВідстань від складу до магазину(аркуш «Проміжні підсумки»);

б) для кожної Дати замовленняобчислити загальнуСуму до сплатита мінімальнуКількість продукції(аркуш «Проміжні підсумки_1»).