Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛабРоб№3_ОФПД.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
2.06 Mб
Скачать

Варіант 11

Чотири меблеві фабрики займаються виготовленням меблів: по п’ять видів столів та шаф.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці створити вихідну таблицю наступної структури: № фабрики, Код виробу, Найменування виробу, Категорія, Коефіцієнт перерахунку, Вартість заготовок, Вартість роботи, Вартість фурнітури, Собівартість виробу. . Коди виробів повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д. По кожному виробу повинно бути не менше чотирьох замовлень з кожної фабрики.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Код виробу, Категорія, Коефіцієнт перерахунку. Заповнити таблицю даними. Для столів використати наступні категорії: кухонний, журнальний, комп’ютерний; для шаф – книжковий, для одягу.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки № фабрики, Код виробу, Найменування виробуорганізувати списки, що розкриваються;

  2. поля КатегоріятаКоефіцієнт перерахункузаповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник»;

  3. поле Вартість фурнітуриобчислюється яксередня вартість фурнітурипомножена наКоефіцієнт перерахунку. Відомо, що середня вартість фурнітури складає 200 грн. ПолеСобівартість виробуобчислюється як (Вартість заготовок + Вартість роботи + Вартість фурнітури).

Завдання 1.1. Упорядкування

  1. Найменування виробу– за алфавітом;

  2. фабрики– за збільшенням (первинний ключ),Найменування виробу– за алфавітом (вторинний ключ);

  3. фабрики– за зменшенням (первинний ключ),Вартість заготовок– за збільшенням (вторинний ключ),Вартість роботи– за збільшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація

  1. Найменування виробу– стіл;

  2. Категорія– книжковий,Собівартість виробу– менше середнього значення відповідного поля;

  3. Категорія– на літеру «К»,фабрика– №1;

  4. Собівартість виробу– три найбільших.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки

  1. для кожної фабрики обчислити загальну собівартість виробів та максимальну вартість фурнітури (аркуш «Проміжні підсумки»);

  2. для кожного виробу обчислити кількість фабрик та середню вартість робіт (аркуш «Проміжні підсумки_1»).

Варіант 12

Ательє «Золоті руки» спеціалізується з пошиття верхнього одягу (пальта, плащі, костюми, сорочки). В ательє працює дві бригади, в кожній бригаді працює п’ять працівників. За пошив одного пальта робітник отримує 200 грн., за плащ – 150 грн., за костюм – 180 грн., за сорочку – 100. Відомо, що кожний виріб має категорію складності: перша або друга.

Ярлик сторінки «Лист1» створюваної Робочої книги назвати «РобТабл» і на цій сторінці створити вихідну таблицю, яка містить наступні колонки: Номер бригади, Прізвище працівника, Код виробу, Назва виробу, Категорія складності, Кількість пошитих одиниць виробу, Тариф за пошиття однієї одиниці виробу, Ціна за одиницю виробу, Оплата за працю. Коди виробів повинні починатися з цифри номера групи: наприклад, першої групи – 101,102,103 і т. д.; другої – 201,202,203 і т.д.; третьої – 301,302,303 і т. д. По кожному виробу повинно бути не менше одного замовлення у кожного працівника.

На сторінці з ярликом «Лист2» створюваної Робочої книги (замінити його назву на «Довідник») створити таблицю наступної структури: Код виробу, Тариф за пошиття однієї одиниці виробу. Заповнити таблицю даними.

Заповнення даними вихідної таблиці відбувається таким чином:

  1. для введення даних у колонки Номер бригади,Прізвище працівника,Назва виробу,Категорія складності організувати списки, що розкриваються;

  2. поле Тариф за пошиття однієї одиниці виробузаповнити, використовуючи функцію ВПР зі звертанням до таблиці, що знаходиться на аркуші «Довідник»;

  3. поле Ціна за одиницю виробуобчислюється якТариф за пошиття однієї одиниці виробупомножити наКоефіцієнт складності. Якщо виріб відноситься до першої категорії, то його коефіцієнт складності становить 1,2, для другої категорії -Ціна за одиницю виробуспівпадає зТарифом за пошиття однієї одиниці виробу. ПолеОплата за працюобчислюється за формулою:Кількість пошитих одиниць виробупомножити наЦіну за одиницю виробу.

Завдання 1.1. Упорядкування:

а) Оплата за працю– за збільшенням;

б) Назва виробу– за збільшенням (первинний ключ),Кількістьпошитих одиниць виробу– за зменшенням (вторинний ключ);

в) Номер бригади– за збільшенням (первинний ключ),Прізвищепрацівника– по алфавіту (вторинний ключ),Оплата за працю– за збільшенням (третинний ключ).

Завдання 1.2. Фільтрація:

а) Назва виробу - плащі;

б) Прізвище працівників, оплата праці яких знаходиться в межах мінімального та середнього значень та номер бригади перший;

в) Тариф за пошиття однієї одиниці виробу – найменший;

г) Оплата за працю– чотири найбільші.

Завдання 1.3. Проміжні підсумки:

а) для кожної бригади обчислити загальний заробіток працівників та максимальну кількість пошитих пальт (аркуш «Проміжні підсумки»);

б) обчислити кількість пошитих виробів по кожному виду (аркуш «Проміжні підсумки_1»).