Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
V_O_Stakhursky_KL_z_Ekonomiki_organizatsiyi_ta.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.21 Mб
Скачать

Тема 5. Виробничий капітал, необоротні активи підприємства.

5.1. Загальна характеристика капіталу і виробничих фондів.

5.2. Оцінка, класифікація та структура основних засобів.

5.3. Знос та амортизація основних засобів.

5.1. Загальна характеристика капіталу і виробничих фондів.

Капітал (лат. Kapitalis – головний) – це все те, що приносить його власнику дохід: діючі засоби виробництва, використана в процесі виробництва робоча сила, грошові кошти та інше.

В процесі виробництва капітал знаходиться в постійному русі, проходить кругообіг по схемі:

придбання

засобів

виробництва

процес

виробництва

реалізація

виробленої

продукції

Відповідний кругообіг постійно повторюється, створюючи кругообіг виробничого капіталу. В залежності від спрямованості виробничий капітал або виробничі фонди поділяють на основний капітал і оборотний капітал (рис. 5.1).

Виробничий капітал (виробничі фонди підприємства)

Основний капітал

Оборотний капітал

Засоби праці

Предмети праці

Готова

продукція

Грошові кошти

Дебіторська заборгованість

Основні засоби

Нематеріальні активи

Запаси

Основні фонди

Оборотні

фонди

Фонди обігу

Необоротні активи

Оборотні активи

Рис. 5.1. Схема структури виробничих фондів підприємства

У процесі виробництва працівники підприємства, використовуючи певні засоби праці, впливають на предмети праці і перетворюють останні на різні види продукції. Засоби праці (будівлі, споруди, машини, обладнання тощо) разом із предметами праці (сировина, матеріали, паливо тощо) утво­рюють засоби виробництва, які у вартісній формі становлять основні й оборотні виробничі фонди підприємства. Але засо­би виробництва лише тоді стають виробничими фондами, коли приймають участь у створенні вартості тієї чи іншої продукції.

Основні фонди підприємства – це засоби праці, які мають вартість та функціонують у виробничому процесі тривалий час (понад один рік) у своїй незмінній споживній формі, а їх вар­тість переноситься на вартість новоствореної продукції (робіт, послуг) поступово (частинами) в міру зносу.

Законом України "Про оподаткування прибутку підпри­ємств" визначено, що під терміном "основні фонди" слід розу­міти матеріальні цінності, що призначаються платником податку для використання у господарській діяльності протягом періоду, який перевищує 365 календарних днів з дати введення в експлуатацію та вартість яких перевищує 1000 грн. і поступово зменшується у зв'язку з фізичним і моральним зносом.

Оборотні фонди – частина виробничих фондів, які цілком споживаються в кожному виробничому циклі, змінюють, або повністю втрачають натуральну форму і переносять всю свою вартість на вартість виробленої продукції (робіт, послуг).

Матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва, для постачання товарів, надання послуг, здачі в оренду або для здійснення соціально-культурних функцій, очікуваний строк експлуатації яких більше одного року, являються основними засобами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]